UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: naža asināšana
Autors: E (80.233.175.---)
Datums: 20/05/2010 10:56

Kaut kur internetā savulaik biju lasījis vienu pētījumu par šo lietu. Tur cilvēks bija analizējis nažu asināšanu ar zinātniskām metodēm (ar mikroskopu mikronu līmenī, precīzu leņķa mērīšanu, utml.). Tajā skaitā arī pētīja, kāpēc cilvēki agrāk izmantoja ādas siksnu. Tad nu īsumā secinājums par tām ādas lietām bija tāds:
mūsdienu labi metāla naži ir daudz cietāki par tiem kādus izmantoja agrāk un šobrīd plika āda bez kāda abrazīva materiāla (kādas pastas) nevar vairs metālam neko uzlabot. Ar pulējamo pastu uz ādas, tad jā - tas ir labs priekš nobeiguma pulēšanas, bet to pašu var darīt arī ar mūsdienīgiem pulējamajiem līdzekļiem.

Re: asināšana
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 20/05/2010 11:29

aaaa - kāds izskatās tas asināmais verķijs un vai tiešām viņš maksā 20 EUR?
[www.csaw.com]
Pašlaik lietoju parastu asinhrono šmirģeli, kam otrā pusē lielāka ripa ar gliemežpārvadu un ūdens tvertni, bet secinājumi tādi: gliemežripa griežas tik lēni, ka ūdens nav vajadzīgs, drīzāk ūdenskrānu varētu mēģināt piemeistarot pie ātrās.
Pie viena:
1) kur var dabūt slīpripu zāģu ar trijstūrveida zobiem asināšanai (atminos redzējis tādas bļodiņveida, taču varētu laikam būt arī plakana;
un, kas vēl svarīgāk:
2) instrumentu, ar ko slīpripu labo. Atminos galdniekam tādu, sastāvošu no plānām, acīmredzot ļoti cieta metāla plāksnītēm. Vai vismaz kā tādu instrumentu sauc vāciski (varētu pameklēt ēbajā).

Re: naža asināšana
Autors: es tas pats (91.135.85.---)
Datums: 12/02/2011 11:10

esu galdnieks restaurators un asinu kokgriešnas kaltus un ēveles regulāri:)

1. dimanta galoda 800
2. dimanta galoda 1000
3. dimanta galoda 1200
4. arkanzasas akmens Vidējs 3000
5. arkanzasas akmens smalks 7000

īsais varijants

0. ja nepieciešams šmirģelis
1. dimanta galoda 1000
2. ada ar zaļo pastu vaij filcs

Runājot par leņķīem ir svarīgi kāds matreāls tiek griests cietākam strupāks mīkstākam smailāks:)

Re: naža asināšana
Autors: IvarsDay (178.16.22.---)
Datums: 07/06/2013 12:12

Pirmkārt jau bārdas naža asmenis ir izgatavots no augstas kvalitātes orgļraža tērauda un tiek norūdīts līdz maksimālai cietībai, tā, ka ja nomet bārdas nazi uz akmens grīdas tas var saplīst kā stikls! Otrkārt bādas naža fishka slēpjās tā asmens formā, jeb asinājumā.
Links uz bildēm: [content.artofmanliness.com]
Jo tievāks ir amens salaidums jo labāks būs bārdas nazis, jo labāk tas skūs. Asina tos uz ūdens akmeņiem tāpat kā nažus, tikai sāk no 2000-3000 pulēta akmens un beidz ar maximālo kas ir apmēram 60 000grit. Tā jau tievā salaide kļūst vēl tievāka un uzliktā griezošā maliņa būs ideāli nopulēta un vienlaikus asa!
Finiša taisnē asmens tiek pielabots, nevis asināts uz ādas siksnas. Redziet griezošā maliņa pēc asināšanas zem mikroskopa izskatīsies kā mikro zāģis, būs tādi mikro zobiņi, kas būs palikuši no akmens asināšanas un kas būs uz visām pusēm. Velkot vienu, otru, vienu, otru...... pusi šie zobiņi tiek noņemti vai salikti kopā vienā taisnā līnijā. Identiski notiek ar nazi, tikai dažādiem nažiem ir dažādi asinājuma veidi.
1.Somu Puukko nažiem visbiežāk ir skandi grind kad nolaides sākas no vidus no asmens platuma un iet līdz pašai maliņai griezošai maliņai, bez vēl jebkādām nolaidēm. Šādu nazi asina uz akmeņiem un asina visu nolaidi lai padarītu to vēl tievāku un noņemtu bojātās vietas tēraudē, ja protams tadas ir. Finiš uz ādas ar pulēšanas pastu, pulēšanas pasta ieberzta ādā papildus nopulēs asmeni un vēl labāk saliks griezošo maliņu (bārdas nažiem pulēšnas pastas neizmantom, jo pulēšanas pasta sastavā var būt kaitīgi ķīmiskie elementi, kas var bojāt ādu sagriezumu, skrambu, mikro sagriezumu gadījumā!)
2. Ikdienā veikalos satopamajiem nažiem bez pamat nolaides ir vēl mikro nolaide, kas tad ir jāasina, to var asināt visdažādākajos veidos, ar akmeņiem, ar spec mehānismiem, asināšanas sitēmām, utml. galvenais saglabāt pareizo leņķi! Finish uz ādas ar pulēšanas pastu (virtuves nažiem nav ieteicams izmantot pulēšanas pastu!)
Katram nazim ir savs leņķis un asinājuma veids!
Neiesaku izmantot nažu un bārdas nažu asināšanai - šmirģeļus, slipmašīnas, utml tehniku, jo jūs viegli varat pārkaitēt asmeni un tajās vietās viņš būs atlaidināts - mīksts. Ja ogļraža asmiņus vēl var norūdīt pats mājas apstākļos, tad nerusējošā tērauda nazi var vienkārši izmest, jo tā rūdīšanai ir nepieciešams speciālas iekārtas un augstas temperatūras krāsns! Ir cilvēki kas to var izdarīt bet tas maksās divtik vairāk nekā pats nazis.
Ja negribās tērēties uz akmeņiem tad var veikalos iegādāties Krievijā ražotas galodas, viss smalkākā ir kautkas pat 700/800 grit un protams asināšanai var izmantot arī smilšpapīru uz koka brusas, nav ne vainas! Smalkākais smišpapīrs itr kautkas ap 3000grit - izpucēs asmeni līdz pretīgumam :D + ādas siksna ar GOI vai citu smalku pulēšanas pastu. Krievu GOI pastas iedalās pa numuriem no 4-1 no rupjākās4 līdz smalkākai1 Ir franžu, u.c. pastas kuras var iegādāties veikalos smalkākā parasti ir zaļā krāsā, reizēm baltā. Lai nenopirkt ne to labāk paprasīt pārdevējam vai pameklēt interneta! Ja vajadzīga palīdzība asināšanā, tad rakstiet, es esmu Rīgā!

Ivars.

Re: naža asināšana
Autors: Elvis61 (178.16.22.---)
Datums: 17/01/2014 11:48

Bārdas naži nu gan nav izgatavoti no mīksta materiāla. Tie ir cieti un ļoti trausli materiāli. Robu izlauzt, asinot zīmuļus, var ļoti ātri. Pats esmu to piedzīvojis.

Re: naža asināšana
Autors: Šis un tas (178.16.22.---)
Datums: 22/01/2014 00:08

Diskusijā vairākkārt tika runāts - kā mīksta āda var asināt cietu tēraudu.Šai sakarā neliela atkāpe.
Vispirms.Uzskats,ka jo cietāks tērauds,jo labāks nazis,ir galīgi aplams.Katram materiālam ir jāpiemēro noteiktas cietības griezējinstruments.Šoreiz ir runa par koku.Mēs varam izgatavot nazi,kaltu no laba tērauda, totāli to norūdīt,ideāli uzasināt un...griešanai tas nebūs derīgs.Kokgriezējiem ir tāds termins - līp pie koka.Cieti norūdīts tērauds "nelīp pie koka",tas līdz vajadzīgajai pakāpei jāatlaidina.

.Ir tā saucamais "vēja tērauds" (samokal) ar kura zāģiem mehāniski zāģē masīvas tērauda sagataves - lielisks tērauds,bet no tā izgatavots nazis vai kalts kokam pavisam neder.Un atlaidināt to līdz derīguma pakāpei ir visai pagrūti,bet arī tad tas nav pūļu vērts.
Tātad otrs noteicošais ir pati tērauda struktūra,marka un to var piemeklēt galvenokārt eksperimentāli.Kokgriezējam labs nazis,kalts nepavisam nav ciets - smalka vīlīte to minimāli ņem.Un cietība reizē ar tērauda tipu nosaka,cik labi tas līp pie koka,cik labi tur asumu.Un te ir paradokss - mīkstāks tērauds labāk uztur asumu,kā cieti norūdīts.

Daži vārdi par asināšanu.Ja grib kvalitatīvus instrumentus,tad ir jābūt diezgan lielai galodu kolekcijai.Rupjākās ir vieglāk piemeklējamas,grūtāk ir ar smalkajām.Ideāls materiāls ir marmors,tikai ne presētais, bet dabīgais.Taču marmori arī ir dažādi.Ja laimējas sameklēt melno marmoru,tad labāku galodu nevar vēlēties.Nedaudz no tā atpaliek rozīgas nokrāsas marmors.
Ieteicams visas galodas turēt petrolejā,tad tās darbojas visefektīvāk.

Re: naža asināšana
Autors: Ivars_d (85.234.160.---)
Datums: 08/01/2018 03:32

Pirmkārt tērauds bārdas nazim ir ar lielu ogļraža saturu, otrkārt rūdīšanas procesā šis asmens tiek norūdīts līdz maksimālajai cietibai, kas padara tēraudu pat trauslu un bieži nokrītot bārdas nazim uz flīžu /akmens gridas asmens var viegli saplīst. Darba nažu rūdaīšanas process ir identisks tikai lai nebūtu Ēveļ nazis vai parasts nazis kā Morai trausls, pēc norūdīšanas tēraudu nedaudz atlaidina, tas dod tēraudam izturību fleksibilitāti un spēju ilgi turēt asumu.
Uz kā asināt: viss ir vienkārši, akmens/galoda(no 250 līdz 8000grit), smilšpapīrs(no 800 līdz 3000), viss der (neiesaku liela pagrieziena šmirģeļus).
Kā nobeigt asinājumu. Ādas dēlītis uz kura uzberzta pasta goi nr2 vai cita smalka pasta. Ieturot tieši to pašu asinājuma leņķi ir māksla bet pie tās var piešauties.
Pēc asinājuma uz griezošās malas izveidojas mikro zāģis/atskabarga, kuru nevar sajust ar pirkstu vai ieraudzīt ar neapbruņotu aci. Uz ādas šis mikro zāģis tiek locīts viendabīgā līnijā, ja ādai pievienota pulēšanas pasta tad šis process notiek divtik ātrāk un nolaide gūst pūlējumu. 0areizs naža labošana uz ādas ar pulēšanas pastu dod īpaši asu rezultātu burtiski dažos vilcienos.
Tērauda cietību mēra pēc Rockwell skalas, laba naža cietība ir no 70 līdz 80 Rockwell kur 60 irmīkstāks terauds un 80 būs cietāks un izturīgāks pret fizisku mijiedarbību.

Re: naža asināšana
Autors: Ivars_d (85.234.160.---)
Datums: 08/01/2018 03:48

Āda ne asina, viņa labo tērauda griezošās malas I veidojošos zāģi. Pieņemsim ka naža asmens zem mikroskopair zāģis kuram visi zobiņi ir uz malām, vieni vairāk pa labi otri pa kreisi, ass nazis ir nazis kam šis zāģis ir vienā līnijā un viendabīgs. Lai šos zobus dabūt vienā strīpā bārddzinis izmanto ādu un reizēm pat rupju audumu. Kokgriešanas instrumentos viendabīgums griezošajā malā ir svarīgs tāpēc tiek izmantota pasta goi vai pat dimanta pastas + kokgriezēji bieži izmanto pulēšanas ripas lai nazis vai kalts abi ietu cauri koka šķiedra un neveidotos berze. Āda labo tēraudu mikro līmenī, viņa ne asina ja uz viņas nav kāds abrazīvs (pulēšanas pasta).

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   **         ********         ** 
 ***   ***  **     **  **    **   **     **        ** 
 **** ****  **     **  **    **   **     **        ** 
 ** *** **  **     **  **    **   **     **        ** 
 **     **  **     **  *********  **     **  **    ** 
 **     **  **     **        **   **     **  **    ** 
 **     **  ********         **   ********    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727