UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 08/04/2012 21:41

Nedomāu, ka Latvijā kas mainīsies un kāds mainīs nesen uzstādītos raidītājus dēļ darora USB puļķiem :) Arī pēc tā, kad Krievijā un Lietuvā izslēgs analogos raidītājus, nekādas brīvas frekvences neparādīsies. Kaimiņos pašiem vajag savas frekvences. Neredzu arī vajadzību pacelt raidītāju jaudas, ar pareizām āra antenām uz mājas jumta, man vismaz nav izdevies atrast vietu, kur TV nedarbotos. Nemaz nevaag antenu sliet 10m augstu. Ja arī paceltu raidītāu jaudu, tad tāpat ar USB puļķi istabā, 50km no raidītaja, TV nepaskatīsies. Radiotehnika brīnumi nenotiek un TV raidītāji nekad nebūs tik bieži kā mobilajam telefonam. Kam vispār vajag skatīties TV uz mobilajām ierīcem mazos ekrāniņos, ja mājā var ierakstīt raidījumus ar taimeri un skatīties kad grib uz normāla TV. Pats galvenais, nav tak pa to škandālkasti ko skatīties.

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.105.---)
Datums: 09/04/2012 08:02

Jaudu gan jau varētu celt un arī raidītājus likt biežāk, bet diez vai mēs būtu ar mieru mainīt atļauto reklāmas apjomu no 1:2 uz 4:1. Kvalitatīva vietējā statura gan arī manuprāt nav vairāk, kā iespējams ietilpināt atlikušajā piektdaļā ;)

Re: TV antenas
Autors: Rx (---.bn.ngn.lv)
Datums: 09/04/2012 12:04

Jāatcerās, ka DVB-T ieviesējam bija jāatmaksājās ielikto darbu un materiālu izmaksām, jānopelna, līdz 2013 gada 31.12. Kurš pelnīs pēc tam un cik?

Re: TV antenas
Autors: Rx (---.bn.ngn.lv)
Datums: 09/04/2012 12:31

Klāt arī kārtējais "brīnums". Itāļi atklājuši un eksperimentē ar pilnīgi jauna radio viļņu raidīšanas tehnoloģiju, kura ļauj vienā frekvencē!!!! ietilpināt 11 reizes vairāk informācijas kā līdz šim! Tas īsumā būtu , ka tajā kanālā, kas aizņem 8mHz TV joslu un tagad ietilpina , raidot gaisā, 8 kanālus, raidīt 88 kanālus! Un ne tikai: Tas nozīmē , ka frekvenču izmantošana informācijas raidīšanai būs 11 reizes ietilpīgāka. Eksperimenti ir daudzsološi. Vienna no informācijām ir te: [iopscience.iop.org]

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.105.---)
Datums: 09/04/2012 13:38

Neesmu specs tieši par OAM (orthogonal amplitude modulation), bet jebkurā gadījumā spēkā jābūt Šenona teorēmai
[en.wikipedia.org]
kas parāda, ka lielus pārraides ātrumus var iegūt tikai pie lielas signāla/trokšņu attiecības (un "troksnis" ir praktiski jebkurš cits raidītājs tai pat frekvencē). Jau tagad reālos sakaros (kaut vai HSDPA) var pārliecināties, ka apstākļi, kad labi strādā 64-QAM sastopami pietiekami reti un pārsvarā jāiztiek ar to, ko var piedāvāt 16-QAM. Diez vai pēc MIMO plašas ieviešanas aina uzlabosies, jo tam prasības vēl augstākas.
Arī Lattelecom, ja nemaldos, pēc pirmo masveida klientu sūdzībām, samazināja programmu skaitu kanālā līdz 4 un modulāciju no 64 uz 16.
Kas nenozīmē, ka nav vērts meklēt visnoturīgāko modulācijas veidu.

Re: TV antenas
Autors: Hmm (213.180.110.---)
Datums: 09/04/2012 13:54

Par jaunām modulācijām ir vērts priecāties, bet citā virzienā - datu pārraides(interneta).
Mīļie pensionāri, TV un radio klasiskajā izpratnē ir miris.
Kamēr jūs priecājies, par fantāzijām "skatos/klausos KUR un KO gribu", jau vakar, caur internetu apvienojumā ar mobilo internetu, bija iespējams skatīties "KUR, KO(x100) un KAD gribu!".
Ieguldīt šodien mobilās DVB infrastruktūrā ir lieka naudas izsķiešana un cerams, ka LV tas nekad nenotiks, draudz prātīgāk ir veidot ātrgaitas interneta infrastrukūru.

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 09/04/2012 15:05

Ātrgaitas internets nekad visur laukos nebūs, jo tas darbojas tikai, kamēr pa logu redz raidošo torni. Fizikas likumus nevienam itālim neizdosies apiet un augstas frekvences radioviļņi cairi krūmiem un mežam nelien. Savukārt operātoriem neatmaksājas blakus katrai lauku mājai sliet torni. Ja runa par skatīšanos internetā, tad bildes kvalitāte ir vienkārši atbaidoša youtubes līmenī. Nu ja tāda bilde apmierina, tad tik uz priekšu. Es jau nesaku, ka Lattelekomam ir augsta kvalitāte bildei, bet nu ievērijami labāka par tiešraidi internetā. Vienstāvs, Lattelekom nesamazināja programu skaitu kanālā, vienkārši programas izbeidzās, jo nevareja samaksāt nenormāli augsto apraides maksu. Lattelekoms tak mauc pa desmit programām maksas paketē vienā kanālā. Tas, ka 16-QAM izplatās labāk, lielos attālumos un sliktos uztveršanas apstākļos, ir viennozīmīgi. Nu nenotiek brīnumi datu pārraides lietās. Pa gaisu var aizraidīt lielus datu apjomus, kamēr jums bezvadu rūteris stāv istabā un lapķeps uz vēdera gultā. Kā vajag tālāk aizraidīt, tā figu.Nevajag jaukt televīzijas lietas ar bezvadu internetu. Neviens bezvadu internets neiet 50km attālumā un vēl bez tiešas redzamības. Tak visur torņi papilno, bet televīzij raida vēl tālāk un tornis tikai viens.

Re: TV antenas
Autors: Hmm (213.180.110.---)
Datums: 09/04/2012 16:10

Didzisp, čau pensionār :) Jezus, kur var tik daudz aplamību sarakstīt, pat nezinu no kura gala lai sāk...
Zinu, ka esi sens, tāpēc varbūt atceries 90.gadu sākumu, tad LV kopējais starpautiskā interneta ātrumā pieslēgums bija lēnāks, kā šobrīd pieejams vienam cilvēkam ar mobilo telefonu visdziļākojos mežos, kur nav ne smakas no 3G. Pirms gadiem desmit, kad sāku darboties ISP jomā, simts cilvēki bija apmierināti ar fiksēto pieslēgumu, kura kopējais ātrums(2Mbps) bija mazāks kā šodien piedāvā mobilie operatori vienam kientam pilsētās. Pirms 10 gadiem knapi sapņos rādījās, ka šodien praktiski jebkur varēsi piekļūt internetam ar ātrumu kaut 256kbps. Tā teiks retrospektīvs ievads, lai atcerētos kādiem aulēkšiem ir attīstījušies interneta un bezvadu interneta sakari.
Tālāk, redzu, ka ar internetu esi smagi uz jūs, jo pat youtube var skatīties HD kvalitātes video. Ir interneta TV platformas, kur kvalitāte ir identiska ar DVB-T vai DVB-S, pieslēdz IP tuneri un skaties kaut uz 50" TV un neredzi nekādu atšķirību, jo tādas nav - es zinu, ka tu zini kā tiek kodēts pārraidītas signāls gan virzemes, gan satelīt TV, tā ka pļukta par to, ka internetā nav iespējams identisks attēls visdrīzāk pirkstu mētāšana, par to ka es vecs un kruts un jūs jaunie ar savu internetu varat iet ieskrieties. Tekstu "Neviens bezvadu internets neiet 50km attālumā un vēl bez tiešas redzamības" tu nopietni domāji, vai atkal pirkstu mētāšana par to, ka esi veca sēne? Par attālumu - pasaules rekords ir ap 300km, savukārt gandrīz 50km tepat LV raida un ar ātrumu virs 100Mbps (ja tev būtu taisnība, tad es dzīvotu bez interneta šobrīd). Par tiešo redzamību - tad jau mobilie sakari un EDGE, 3G, 4G ir nereāli sapņi, kas apiet fizikas likumus?

P.S. Vari on*nēt pie savām metru antenām, bet internetā ir spēks ;)
P.S.S. Tev TV antena ir mežā uz zemes vai pagrabā pie kartupeļiem? :)) Pēc tavas loģikas vajadzētu darboties arī tur!?
P.S.S.S. Atceries šo sarunu pēc 10 gadiem, ceru, ka vairs nebūsi tik pesimistiski noskaņot.

Re: TV antenas
Autors: Rx (---.bn.ngn.lv)
Datums: 09/04/2012 17:09

"We have experimentally shown that by using helicoidal parabolic antenna, the use of OAM states might dramatically increase the capacity of any frequency band, allowing the use of dense coding techniques in each of these new vortex radio channels." Un tas ka kāds likums, kas izpildās noteiktā vēstures posmā un uzskatāms par absolūto patiesību, ar laiku, attīstoties tehniskajiem līdzeķliem, tiek koriģēts. Tieši tāpat, kā pavisam nesen pa 2 vadu pāri nevarēja lielus gabalus telegrāfa signālu ( 50 bodi) noraidīt bez retranslācijas, tad tagad TV var skatīties...Tāpat pirms 30 gadiem to, ka joslā 8Mhz tiks ielikti desmit un vairāk TV kanālu, tika uzskatīts par neiespējamu, jo teorija to nepieļāva. Un tas ka nesen ar sarunām varēja pārslogot mobilo telefonu stacijas, bet tagad, katram interneta pieslēgums....Un tas ka no septiņiem atomiem var uztaisīt tranzistoru...... Viss notiek!

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 09/04/2012 17:36

Kas tad man ko pirkstus mētāt. Tad lūdzu parādi man, kur tad tas bezvadu internets iet 50km no datora uz bāzes staciju bez āra antenām un vel lai var TV tiešraidi skatīties. Triatel nepiedavā, jo tur nu video nepaskatīsies. Protams, ir radiolinki, kur tiešajā redzamībā var dabūt iespaidīgus ātrumus, bet es jau runāju pat lapķepu gultā uz vēdera meža vidū. Gan jau kāds arī 300km uzraidīa, bet ar kādu ātrumu? Nu nenotiek brīnumi un frekvencu diapazons ir ierobežots. Kad atbrīvos frekvences Baltkoms, tad 4G varēs palaist ar lielu ātrumu, bet uz 2,5GHz un tas nozīmē, ka tikai tiešajā redzamībā. Tātad meža vidū bez mastiem un antenām 4G nenoķert. Tie ir radiotehnikas pamati un to saprot arī jauni puikas.
Ja par bildes kvalitti, tad ktrm savs prasības. Tas Youtube HD visdeo iet sliktāk par jebkuru SD TV bildi. Lai būtu ciešma SD bildes kvalitāte vajag vismaz 5-6Mbps ātrumu, bet priekš HD vajg kādus 15Mbps. Tad jau var sākt TV skatīties. Tas, ka Lattelekoms ne tuvu neraida ar tādiem ātrumiem, cita lieta. Vienīgā ciešamā SD bilde ir vāciešiem no SAT un HD tikai skatāms no SAT. Nenoliedzami, internets ir laba lieta un var daudz filmas nokačāt labā kvalitātē, bet tiešraidē meža vidū paskatīties kvalitatīvu bildi pagaidām nav iespējams. Protams, pilsētā, kur kāpņutelpā pienāk optika, nav problēmu ar ātrumiem. Pats tiko pāri Daugavai kolēģim uzliku radiolinku uz 5,4GHz. Viņš vairāk negribēja maksāt un paņēma Ogrē dzīvoklī no optikas 20Mbps. Radiolinks jau atļautu vēl lielāku ātrumu, bet viņam pietiek. Protams, tiešā redzamība un parabolas abos galos. Nekāda laptopa gultā uz vēdera :) Tā kā nevajag muldēt, ka es no interneta neko nesajēdzu.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  ********  **    **  **     ** 
 **     **  **        **        ***   **   **   **  
 **     **  **        **        ****  **    ** **   
 **     **  ******    ******    ** ** **     ***    
 **     **  **        **        **  ****    ** **   
 **     **  **        **        **   ***   **   **  
  *******   ********  ********  **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727