UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.105.---)
Datums: 12/02/2012 19:40

Parēķini viļņa garumu, tas būs vairāki metri. Ja grib uztaisīt no kabeļa gabala, tad ekrāns jānoloba 1/4 viļņa garumā, var tādu kabeli uzvilkt kaut kur bēniņos. Tomēr vislabāk nopirkt tieši "FM" diapazonam domātu Yagi. Tiesa, viņa, pat ja sastāvēs tikai no 3 elementiem, būs diezgan liela (gandrīz pusvilni plata). Vēl jāņem vērā polarizācija. Vairumam staciju ir horizontālā, līdzīgi TV. Tomēr atsevišķām stacijām ir vertikālā. Vismaz agrāk, ja nekļūdos, vertikālā bija Latvijas Radio Daugavpilī un "106.2 Radio Rīgai" vtml, kas raidīja nevis no torņa, bet no Zaķusalas TV ēkas jumta. Radiostaciju jaudas un polarizācijas agrāk bija atrodamas VEI / ESD mājaslapā. Tagad, skatos, polarizāciju nenorāda (varbūt pārgājuši uz vienotu horizontālo?):
[vases.lv]
[lvrtc.lv]

Re: TV antenas
Autors: aaaa (78.84.167.---)
Datums: 12/02/2012 20:21

Te ir linkā itkā vienkāršs variants:
[www.cyberpoet.net]
bet tur izmanto kaut kādu 300 omu kabeli, kur diez tādu vellu dabūt? Ja izmantot parasto koaksiālo, tad tur tie garumi etc mainās? Varētu tāpat vidū pārkniebt ekrānu, T burta galos savienot, lejā antenas štekeri, lieta darīta. Derēs?

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 12/02/2012 21:31

Te ir mans raksts par FM antena sbūvēšanu no pieejamiem materiāliem
[www.freefm.lv]
Ar tādu antenu es stereo režīmā dzirdu pilnīgi visas Latvijas radiostacijas un brīvi klausos Igauņu un leišu radio. Problēmas ir ar Polijas un Zviedrujas radio, brīžiem nav stereo :) Nu labi, parasts lietotājs jau tādu monstru neuzliks uz jumta, bet dipolu gan var sataisīt. Istabā var saveidot dipolu no parasta veca alumīnija divdzīslu vada. Nevajag tur 300 omu kabeli, tāpat viss darbosie, kā aaaa linkā dots. Visvienkāršāk būtu uzlikt uz jumta dipolu un to pagriezt 45 grādu lenķī. Tad dipols ķers gan vertikālās polarizacijas stacijas, gan arī horizontalās polarizcijas. Ja interesē, tad varu atrast precīzus dipola izmērus. Dipolu var uztaisīt gan no vecas TV antenas, gan no cara ūdens trubiņam, kuras katrā santehnikas bode tirgo. Nekāda gadījuma nepērkat tādu [shop.conrad-uk.com] riņķveidīgu FM antenu, kuru daudzkur tirgo. Tā ir apsolūts sū**.

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.105.---)
Datums: 12/02/2012 22:55

Tam verķim tiešām ir simetriskā 300 Ω ieeja (tieši "FM" diapazonam, nevis "MW" vtml)?
300 Ω kabeli neesmu veikalos manījis, bet var nopirkt TV antenas salāgojošo platīti, uzlikt otrādi un uz antenu vilkt ierasto 75 Ω nesimetrisko.

Re: TV antenas
Autors: aaaa (78.84.167.---)
Datums: 12/02/2012 23:01

Neko no šitā nesaprotu, bet netā tiek glagoļīts arī par cirkulāro polarizāciju FM raidītājiem. Atradu pavisam novienkāršotu FM antenas variantu no parasta 2-dzīslu lokanā vada - vadu pārgriež uz pusām pa vidu vadiem un katru galu uz savu pusi - lai sanāk T burts. Katras horizontālās ūsas garums 75cm. Itkā esot labais.
Te links:
[www.electronics-radio.com]

Re: TV antenas
Autors: tarvi (78.154.132.---)
Datums: 13/02/2012 08:22

, lietoju vienkāršu "DIPOOL" variantu, uztveršana apmierinoša,
zemāk saite:
[www.lemona.lv]

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 13/02/2012 08:47

Pirms padsmit gadiem Zaķusalas tornī esošās antenas redzēju tuvplānā, cirkulārā polarizācija tādās nebūtu iespējama. Rekur Ulbrokā bijušas ar vertikālo
[eastern.breloehr.de]
Būs vien taisnība Didzim par 3 dB kompromisu 45°.
Man ir apmēram šāda, orientēta horizontāli:

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.100.---)
Datums: 13/02/2012 09:28

Visas no kabeļa galiem taisītās mīkstās istabas antenas ir tā sauktās surogātantenas. Kautko jau ķer, bet nopietna tā lieta nav. Ja grib ko nopietnak uztvert, tad antenai noteikti jāatrodas uz mājas jumta. Starpība uztveršanā ir vienkārši milzīga un radio sāk uztvert vismaz divreiz vairāk stacijas. Te var nokačāt Spindlera antenu grmatu.
[www.radioscanner.ru]
Tā ir viena no labākajām grāmatām par šo tēmu. Ja decimetru antenu mūsdienās vienkārši neatmaksajās būvēt, tad vienkāršu radio FM antenu gan nav nekādu problēmu mājas apstākļos uztaisīt.

Re: TV antenas
Autors: Rx (91.188.39.---)
Datums: 13/02/2012 09:41

Viss jau tā ir ka iepriekš teikts...Tikai nav pieminēts tas, ka ir divu ieeju varianti FM radio uztverējiem:( varbūt nepamanīju ka tas minēts..) Parnēsājamajiem ir tikai izvelkamā antena, vai tikai vada gabaliņš ( tas lielāko tiesu ir galda elektroniskajiem pulksteņiem, dažiem DVD ar FM iebūvēto uztvērēju. Tiem, kuriem ir 75 om ieejas ligzda, nav problēmu: Atkarībā no vēlēšanas un eksperimentu labvēlīga iznākuma, var pieslēgt daudz un dažādas FM antenas...kā iekš, tā āra . Bet tajā gadījumā, ja ir tikai izvelkamā, tad gan ir problēmas: Tām ir izveidota uz plates shēmas daļa, kas salāgo izvelkamās antenas pretestību ar mikroshēmas ieeju. Un viens pols ir korpuss, otrs pols ir izvelkamā antena. Un šajā gadījumā jau pieslēgt 75om ( 300om) antenu jau ir problēma. Un to var atrisināt tikai pārtaisot ieejas shēmu, vai amputējot liekās detaļās, liekot attiecīgu transformatoru. Neamputējot lieko, nekas prātīgs nesanāk.

Re: TV antenas
Autors: Rx (---.bn.ngn.lv)
Datums: 08/04/2012 20:04

Mazliet papētot, kāpēc Eiropā ir populāri "spraudņi" TV skatīšanai datoros, mašīnās, un signālu jaudas to nodrošina, bet pie mums jāceļ 10m augstumā stacionāras antenas, jo signāla līmeņi ļoti zemi. Lattelekoms tikai saka ka viss ok. Tā jābūt. Tās ir direktīvas... Atradu dokumentu, kas mazliet to izskaidro, nevis saka ka viss ok:
Plāns paredz izmantot DVB-T sistēmu.
Tālāk ir paredzēti vairāki uztveršanas veidi:
·ar fiksētu ārējo antenu, uzstādītu vismaz 10 m virs zemes (Emin = 56 dBµV/m);
·portatīvā vai mobilā uztveršana (kustīgā transporta līdzeklī), antenas augstums pieņemts 1,5 m (Emin = 78 dBµV/m);
·portatīvā iekštelpu uztveršana, kur ņem vērā ēku konstrukciju radīto signāla vājinājumu (Emin=88dBµV/m). Dokumentā minēts, ka sākotnējā periodā, kamēr kaimiņu valstis nebūs ieviesušas DVB-T, kas jāveic līdz 2015 gada 17 jūnijam, tikmēr jaudām jābūt tādām ( pie jaudu cipariskajiem lielumiem netieku...), lai nodrošinātu uztveršanu ar fiksētajām antenām!!!! Te arī ir tas, ka vajag 10m augstumā antenu sliktākajā gadījumā. Uzlabojums gaidāms tikai pēc 2015 gada. Un tad būs iespējams palielināt TV raidītāju skaitu 5-6 reizes, lai izpildītu portatīvā-mobilā uztveršanas signāla normu. (Nez kas, par kādu naudu to darīs, ja fiksēto antenu sistēma tiek uzskatīta par OK!) Starp citu, pēc plāna arī šogad (2012) jāapgūst aptuveni 4 miljoni eiro valsts nozīmes sakaru pakalpojumu attīstībai.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********   ********  **     **        ** 
  **   **   **     **     **      **   **         ** 
   ** **    **     **     **       ** **          ** 
    ***     **     **     **        ***           ** 
   ** **    **     **     **       ** **    **    ** 
  **   **   **     **     **      **   **   **    ** 
 **     **  ********      **     **     **   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727