UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 18/03/2010 18:06

aaaa, atvaino, tiešām nepaskatījos tālāk. Es kā tos bunduļus ieraugu, tā slikti paliek:) No tā linka labas ir šīs [www.semicom.lv]
[www.semicom.lv]
[www.semicom.lv]
Tehniskie parametri te
[www.iskra-tela.si]
Čibis jau pareizi saka, Yota ir šo antenu piegādātājs un tur viņas ir lētāk nekā interneta bodē.
Rx, pasaki man lūdzu, kapēc Tu tā "mīli" logoperiodiskās antenas? Tak visām šeit dotajām Iskras antenāmir lielaks pastiprinājums un tās ir mehāniski daudz izturīgākas(vārnai ir kur uzsēsties).
Ar Iskras antenu 65km no Rīgas sadalot signālu uz diviem uztvērējiem man vismaz signāla kvalitāte nemaz nemainījās. Kā bija 98% uz Flexbox indikātora pirms splitera, tā palika pēc sadalīšanas. Būs jau laikam jāpērk digitālais mēraparāts un vecais Promax jāmet miskastē:0

Re: TV antenas
Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 18/03/2010 20:13

Uztvērēju mērkvalitātes josla ir nosacīts mērījums. Manam Promax ir "gaismas stara" un ciparu raksturojuma informācija amplitūdai, MER. Tas paredzēts ātrai, precīzai antenas orientācijai, pareizas virziendarbības iestādīšanai pēc labākās kvalitātes, nevis amplitūdas. Vienlaikus nosaka paketes sastāvu-kādi kanāli ir šajā mērāmajā paketē. Ir situācijas, kad līmenis krīt, kvalitāte aug. Logoperiodam pastiprinājuma līkne ir ļoti lineāra visā diapazonā , plata uztveramā spektra josla. Jau padomju laikos šo antenas tipu izmantoju signāla līmeņa nērījumiem dažādās Latvijas vietās. Un tai ir vēl labas lietas: tai nav nekādu simetrizējošu "plākšņu, transformatoru, kabeļu nogriežņu..). Simetrizācija tiek nodrošināta ar tās konstrukciju un patiesi elementāru kabeļa stiprināšanu, kam nav laika gaitā iegūtu atteikumu. Pati konstrukcija stipra, stiprinājumā nav plastmasas detaļu, izņemot gala noslēgvāciņš. Un ja arī tas kādu iemeslu dēļ beigts- nekas slikts nenotiek (protams slikti ka nav aizsarga...). Jebkurai Yagi (Viļņa kanālu) antenai jo lielāks pastiprinājums, jo šaurāka josla. (informācijai: vecās antenas, kas bieži stāv uz jumta priekš LNT, TV3.. daudzas bija līdz 41 kanālam_. Tāpat Hinke antenas 'Rīgai", bija līdz 43 kanālam).Man līdz šim nav bijis pareizi samontētas logoperiodiskās antenas atteikumu! Bet citām, ar daudzām plastmasas detaļām saules, vēja, sala iedarbībā plastmasa klūst trausla, un pēc vārnas un vēja iedarbošanās lūst detaļas. Tāpat ūdens ar vēju tomēr nonāk simetrizācijas plāksnītē un arī tā sakorodē. Tāpat korodē pievienojuma vieta- vibrators- simetrizācijas plāksnīte. Arī šī plāksnīte nereti netiek labi pieskrūvēta, vai pat to stipri nevar pieskrūvēt, un zūd kontakts.Un vēl: Lavijā DVB-T aizņem no 22-69 kanālam!!!( nav jau zināms kur TV skatītājs dzīvo, kas šo rakstu lasa). J``aatzīmē ka ir īsā, vidējā un garā Logoperiodiskā antena (piemēramhttp://www.iskra-tela.si/en/products/antenna_systems/uhf_outdoor/ Bet tas viss ko saku, nav jāuzņem kā vienīgais risinājums, tikai mana pieredze 30 gadu laikā par antenām ir tāda.

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 18/03/2010 20:32

Diemžēl man gan bišku sliktāka pieredze ar logoperiodiskajām antenām. Ir nācies tās aizstāt ar citu, jo vārnas regulāri saliec elementus. Tas, ka pastiprinājums ir lineārs, tiesa, bet yagi tipa antenām ar visu nevienmerību vienalga pastiprinājums ir lielāks. Par mehānisko izturību antenām Tev pilnīga taisnība, bet ja antenas kārbā izurbj apakšā drenāžas caurumiņus un visus savienojumus nosmerē ar movilu vai kadu citu antikorozijas zieķi, tad gan nekādas problēmas nav. Manas liktās antenas stāv jau gadus trīsdesmit un nekas:). Nu labi, tā jau ir augstākā pilotāža antenu lietās un parasts cilvēks jau nekad nesapratīs ne par drenāžas caurumiem un citiem sīkumiem, kas antenas mūžu pagarina. Par to jau būtu jādomā antenu konstruktoriem. Būtībā jau vienalga kāda tipa antena, ka tik labi rāda TV:) Prieks parunāties ar cilvēku, kuram antenu lietas tāda pati pieredze kā man:)

Re: TV antenas
Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 18/03/2010 20:51

Elementu saliekšana ir principā visu antenu problēma. Vai saliec uz leju, vai augšu. Uz leju saliec ar svaru, uz augšu: iekērās ar nagiem, kārtīgi savēzē spārnus līdz lielai jaudai, un tad atlaiž nagus... Problēmas ar Jūras kaijām piejūras zonā. Tāpat piejūras zonā pastiprināta korozija. ...pa to Jūsu izurbto caurumiņu simetrizācijas kārbiņā lien iekšā zirnekļi. Zirneklis savij tīklus, iestiepj mušas un mitrā miglas laikā signāla līmenis krīt... starp ciu pibilde pie vispārīgi teiktā: Tikai vasarā Jūs- DVB-T skatītāji redzēsiet, cik labas ir jūsu antenas un kādi ir uztveršanas apstāķli.... Zaļās lapas ļoti vājina signālu. Un tad sāksies eksperimenti- vai pat labāk nebūs likt platlenķa maza pastiprinājuma antenu, nekā šauras virziendarbībās antenu ...tas ļoti sagaidāms Jūrmalā, kur analogā uztveršana bija ar lielām grūtībām labā kvalitātē.

Re: TV antenas
Autors: aaaa (84.237.168.---)
Datums: 18/03/2010 21:07

Tiko pamēģināju mazo antenīti, šitādu:
[www.funke.nl]
Izmēros kā divas cigarešu paciņas saliktas kopā.
Atrodos tieši 15km no torņa, turklāt tiešā mērķējumā no manas mājas uz torni atrodas Lidosta Rīga, kas Lattelecom veču vārdiem esot viens pamatīgs digitālā signāla traucēklis. TV pirmajā stāvā, antenu piespraudu TVStāram un noliku pie zemes blakus teļļukam. Bezmaksas kanālus rāda ideāli, bez kvadrātiem, stopkadriem un skaņas defektiem. Maksas kanālus rāda švakāk, laiku pa laikam bilde saslst, reizēm pazūd vispār.
Mēģināju piespraust arī šitādu:
[www.funke.nl]
šī rādīja sliktāk, lai gan oficiāli itkā skaitās āra antena, es pamēģināju vienkārši istabā.
Starp citu, Funke mājaslapā ir arī lielo LAttelecom anteņu piedāvātās specifikācijas:
[www.funke.nl]
Pirms tam man bija Yota istabas antena, pēc skata šāda:
[www.semicom.lv]
Nerādīja praktiski neko, analogo TV vēl kaut ko, bet digitālajam ik pa 30 dekundēm notika attēla kropļošanās, grozi un cilā kā vien gribi.
Tādā ziņā tā mazā kvadrātainā kastīte mani patīkami pārsteidza - to var grozīt un mētāt kā grib - attēls nezūd un nekropļujas ne mirkli. Tādi, lūk, šodienas pēdējie novērojumi. Šo sestdien paredzēts radagabalam, kam nerādīja, uzlikt Lattelecom piedāvāto āra antenu, cerams, ka aizies. Sākumā gribēju likt to poļu antenu, ko Didzis ieteica, bet pārliecināja tas, ka Lattelekoma piedāvātajai ir mobilā uc traucēkļu filtrs, tas tomēr esot svarīgi, ja tiešā torņa redzējumā esot lidosta pa ceļam.

Re: TV antenas
Autors: aaaa (84.237.168.---)
Datums: 18/03/2010 21:20

Rx: Kāda tā platleņķa antena izskatās, man tā antena tieši Jūrmalā arī jāliek, Mellužos, domā virziendarbības nestrādās? Ko tad labāk likt? Antenu plānots likt uz mājas jumta esoša masta, bet nu kopējais augstums nav liels - kādi 6m no zemes. Attālums līdz TV verķim kādi 10-15m kabeļa.

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 18/03/2010 21:23

Jā, nu var gan cilvēkiem visādas muļķības par filtriem sastāstīt:) Nu nav tais antenas nekāda speciāla filtra, bet gan iebūvētajam pastiprinatājam pareiza frekvenču raksturlīkne. Ja antenā nav pastiprinātāja, tad nekādus filtrus nevajag, jo uztvērējs ir gana selektīvs.
Iskra nav poļu firma.

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 18/03/2010 22:11

Lūk, šodien atkal atkusnis un atkal es praktiski neko neredzu. Vai tiešām vainīgi tuvumā esošie koki? Kāpēc neko tādu neievēroju, kad ar daudz sliktāku antenu vairākus gadus skatījos DLRTC "testa pārraides" MPEG2 uz 610 MHz?

Re: TV antenas
Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 18/03/2010 22:13

aaaa: par pareizas antenas izvēli Jūrmalā varēs tikai vasarā spriest- mērot variantus. Platlenķa antena ir antena, kurai ir maz elementu. Lai tādu iegūtu, jāsamazina antenas garums (yagi tipa). To dara samazinot direktoru skaitu, atstājot kādus divus- trīs, četrus direktorus. Reflektoru nevajag aiztikt (tas palielina attiecību signāls troksnis, vājinot traucējošus signālus no aizmugures). Jāgaida lapas un tad būs jāeksperimentē.

Re: TV antenas
Autors: EjTakTu (87.110.65.---)
Datums: 18/03/2010 22:34

Pilnīgi piekrītu Rx par tām plastmasas daļām. Ir slikta pieredze ar dažādu ražotāju verķiem. Esmu to Funke ABM aptaustījis. Elementi ļurkājas un viegli deformējas. Funke ODSC "lāpsta" ļoti labi piestiprināma zem jumta pārkares, vārnas slīd nost ;) Takš antena kā tāda - nu Didzis jau vairākas reizes pateicis. Ražotājs jau neslēpj - pašas antenas pastiprinājums decimetros 3-5 db [www.funke.nl]
Bet lai cik tas jocīgi arī nebūtu, signāla uztveršana šai antenai ir atkarīga no polarizācijas un virziena orientācijas ( pārbaudīts veicot mērījumus). To gan nevar teikt par citu " lāpstu"
[www.funke.nl]
Vissliktākais cilvēkam, kurš pats nolēmis priekš sevis uzstādīt antenu, ir ierobežotā iespēja pamēģināt vairākus variantus. Jo bieži nav vajadzības bāzt nez kādu grābekli pašās debesīs un pēc tam atkal meklēt informāciju par zibens iedarbību :D Bet kā lai to cilvēks zin? Lattelecom gan piedāvā uzstādīt, ar visu antenu un nepieciešamo masta konstrukciju ārpus Rīgas tas pasākums novelk ap Ls 50. Ja tā sarēķina, tad jau kopā tāpat sanāk. Tikai, ja kas nerāda, tad zvani uz bojājumiem un kačā tiesības ;) It sevišķi, ja izmanto maksas kanālus. Bet ko darīt, ja man dotie antenu modeļi nepatīk?



Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  ********  **    **  **     **  **    ** 
 ***   ***  **        ***   **   **   **   **   **  
 **** ****  **        ****  **    ** **    **  **   
 ** *** **  ******    ** ** **     ***     *****    
 **     **  **        **  ****    ** **    **  **   
 **     **  **        **   ***   **   **   **   **  
 **     **  ********  **    **  **     **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727