UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 5 no 53
Re: TV antenas
Autors: sto (78.84.218.---)
Datums: 20/11/2009 20:28

Kādu konkrētas markas filtru vajadzētu uzlikt, lai lauku mājā varētu skatīties parastās TV signālu. Kopš sākisi raidīt ciparu TV, traucējumi analogai TV ir palielinājušies.

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 20/11/2009 20:46

Rx, teorētiski Tev taisnība, bet praksē digitālais signāls ir aptuveni par 10dB vājāks par analogo decimetru signalu un parasti nepārslogo pastiprinatāja izeju. Otrādak gan notiek un ar poļu 38db brīnumpastiprinatāju pie spēcīga 28 un 31 kanala signāla uz televizoru aiziet tāds sačakarets signāls, ka nerāda ne analogā TV ne digitālā.
Pēc digitālo raidītāju ieslēgšanas nu nekādīgi nav pasliktinājusies analogā decimetru signāla uztveršan. Ja ir traucējumi no digitālā signāla, tad atkal pie vainas noteikti ir antenas pastiprinatājs.
sto, lai uztvertu analogo decimetru signālu un digitālo signālu nevajag nekādus filtrus, vajag tikai labu decimetru antenu. Filtrus vajag tikai lai savienotu metru un decimetru diapazonu antenas, bet tas vairs nav aktuāli, jo nez vai vērts tagad likt vairāku diapazonu antenas. Nākotnē vajadzes tikai decimetru antenas

Re: TV antenas
Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 20/11/2009 21:07

Didzi: es nesaku ka digitālais pārslogo! Es saku, ka ja pastiprinātājs tika noregulēts pirms digitālā signāla parādīšanās uz maksimālo izejas līmeni, tad tagad tas ir jāsamazina. Pastiprinātājus lieto ne tikai tālajā zonā!!! Tos lieto, lai to pašu TV5 padotu uz daudziem TV kopā ar liela līmeņa TV3, TV7. Un tā jau ir problēma- izlīdzināt pie nekropļota signāla. Poļu antenās liktais vispār neko neprasa...aiziet ciet un viss kišmišā. Tai pašā Jūrmalā signāli staigā par 10-20decibeliem, atkarībā no laika apstākļiem, vēja... Un ja nav zināšanas....tad no pastiprinātāja ir tikai sliktāk. Arī digitālajā variantā: Vajag noteiktu ieejas līmeni televizora ieejā lai tas sāktu saprast ciparu signālu. Un tad pastiprinātājs dod šī signāla palielinājumu līdz TV jutībai. No cik maza signāla varēs uzcelt signālu ar pastiprinātāju lai to varētu uztvert ar DVB-T parādīs laiks- prakse, pieredze ar liela pastiprinājuma antenām. (Digitālajam TV ir pieļaujami lielāki trokšņi kā analogajam...) Tā kā Rīgas DVB-T raidītājā būs visvairāk kanālu un to vēlēsies vairāk tautas arī tālajā zonā, tad šis jautājums būs aktuāls.

Re: TV antenas
Autors: EjTakTu (78.84.52.---)
Datums: 20/11/2009 23:14

Vēl mazliet par to, kāpēc pastiprinātājus cenšas likt tuvāk antenai nevevis kabeļa lejas daļā. Tas ir saistīts ar signāla/ trokšņa attiecību. Antenas izejā tātad ir kaut kāds signāls, kurš sastāv no lietderīgā signāla un trokšņiem. Kabelī lietderīgajam signālam rodās vājinājums, bet trokšņu dabīgais fons palielinās. Signāla trokšņa attiecība pasliktinās. Tādēļ signālu pastiprina, kamēr viņš nav palicis pavisam švaks un viņu vieglāk apstrādāt, nofiltrēt, lai kabeļa izejā būtu jau ģeldīga padarīšana ;)
Barošana uz pastiprinātājiem, kas atrodās tieši antenas izejā protams padodās pa to pašu koaksiālo kabeli. Izejā atsaitei atrodas kondensātors. Protams kāda nu tā sistēmaizveidota. Pašlaik var būt, gan antenu priekšpastiprinātāji, kombinācijā ar mastu pastiprinātājiem. Vai arī pastiprinātāji kaut kur telpās, vispār bez pastiprinātājiem, vai pilns antenas pastiprinātājs platjoslas antenai. Līdz ar to pastiprinātāju barošana arī ir visdažādākā.
Ja tiks lietota LTC piedāvātās aktīvās antenas, vai lietots, piemērams, poļu režģis ar pastiprinātāju, tad atsevišķs barošanas bloks nebūs nepieciešams. Uztvērējs jau šādu iespēju nodrošina ( līdzīgi kā satelītuztvērēja galviņas barošana). Bet tiešām daudzos gadījumos tas pastiprinātājs ir pilnīgi lieks.

Re: TV antenas
Autors: sto (78.84.218.---)
Datums: 21/11/2009 15:03

Ļoti vērtīga diskusija. Bet ir jautājums.
Neesmu speciālists antenu jautājumos, tāpēc vienkāršoti izstāstīšu par to, kā man gāja ar TV ierīkošanas lietām 2-stāvu lauku mājā.
Sākumā (pirms manas pieslēgšanās šim jautājumam) jau pāris gadu atpakaļ bija uzstādīta TV antena (marku nezinu) mastā apm. 10m augstumā.
Un bija pieslēgts 1 televizors, kur antenas vadam pirms iespraušanas televizorā bija tāds kā neliels "pastiprinātājs" (tieši uz vada) pievienotu arī vadu priekš barošanas trafiņa (ha, varbūt tas ir tas poļu antenas variants ar antenas pastiprinātāja barošanu?).
Gribēju pie esošā antenas vada, kas gāja caur bēniņiem pa starpām caur sadalītāju pieslēgt vēl otru televizoru, bet tad vairs nerādīja ne pirmais, ne otrais TV.
Tad bēniņos to antenas vadu pārgiezu, vadam uzliku 1.televizora antenas vada galā esošo "pastiprinātāju" un to ievienoju (tātad virknē)YOTAs veikālā (Čaka ielā)nopirktā YOTAs firmas ražotu pastiprinātājā (Ls8,50), kam ir 2 izejas priekš TV un tad pievienoju vadus uz katru no TV.
Abi TV rāda pat labāk pagriezts uz ~2/3).
Vai šajā esošajā sistēmā ir kas uzlabojams un ko darīt, ja mājā vajag pieslēgt vēl trešo TV , jo esam 3 rodstveņņiki (biju nodomājis likt vienā no esošā YOTAs pastiprinātāja izejām virknē vēl vienu pa 8,50 Ls pastiprinātājuar 2 izejām, bat vai tas ir labākais variants?).
Visi uzstādīto aparātu tehniskos datus patreiz nevaru nosaukt, jo pa ziemu pamatā dzīvoju Rīgā.

Re: TV antenas
Autors: sto (78.84.218.---)
Datums: 21/11/2009 15:07

Kļūdas labojums;
Tur kur bija ieraksts:
"Abi TV rāda pat labāk pagriezts uz ~2/3)."

vajadzēja būt:
" Abi TV rāda pat labāk kā pirms tam, kad bija pieslēgts vienīgais TV, bet tam YOTAs pastiprinātājam potenciometru nevar griezt uz max, jo tad rāda sliktāk (man tas pagriezts uz ~2/3)."

Re: TV antenas
Autors: Didzisp (78.84.115.---)
Datums: 21/11/2009 16:27

Klasiskas problemas:). Pie televizora atrodas tikai barošanas adapteris ar filtru, kurš barošanu padod antenas kabelī. Tādā kabelī nevar likt parastu signāla dalītāju, jo tas nelaiž cauri barošanu un nekas nerada. Konkrētais risinajums arī nav labākais. Es ļoti apšaubu, ka nepieciešams vēl viens pastiprinatājs, it īpaši,ja tam jāgriež nost pastiprinājums. Es ieteiktu atstāt to barbloku kur ir(sapratu, ka bēniņos) un tā štekera galā, kurš paredzēts pie tā adaptera lai spraustu iekš TV(tagad iesprausts YOTAS pastiprinatājā) vienkaršī ieslēgt signāla dalītāju(spliteri J-3SPLIT apskatīt te [www.terraelectronics.com] ) uz trīs. Tur gan vajadzes nopirkt pāreju no antenas štekera uz F konektoru(saucas F plug - IEC socket, apskatīt te [www.terraelectronics.com] ). Domāju,ka viss darbosies arī bez otra YOTAs pastiprinatāja, Spliteri nepērc parastā celtniecības bodē, jo tur lielākoties tirgo poļu dzeltenos(vārda vistiešākajā nozīmē) spliterus un tie ir apsolūti sū**.

Re: TV antenas
Autors: sto>Didzisp (78.84.218.---)
Datums: 21/11/2009 17:07

Paldies par ieteikumu. Tā arī pamēģināšu.
Starp citu, sākumā, ka bēniņos TV antenas vadu gribēju vienkārši sadalīt uz diviem TV, izmantoju nevis vienkāršo sadalītāju, bet tieši spliteri, bet laikam kaut ko neizdarīju pareizi, jo neviens TV vairs nerādīja (varbūt signālu no antenas sadalot caur spliteru uz 2 līnijām, tas kļuva par vāju, vai varbūt no tā pirmā televizora antenas barošana negāja caur to spliteri uz antenu?).
Ja neies, kā Tu ieteici, ar to spliteri ieliktu aiz tā barokļa, tad paliks iespēja pamēģināt to spliteri ielikt pēc tā YOTAs pastiprinātāja pie vienas no out izejām un tad signālu ar spliteri padalīt uz jau 3 TV (varbūt uzstādot poci uz max)?
Bet vai no Tevis teiktā es pareizi sapratu, ka ielikot to 3SPLIT spliteri aiz antenas barokļa, pēc tam tas mans YOTAS pastiprinātājs vispār nav vajadzīgs (pie tam, to tad nepieciešamības gadījumā varētu pieslēgt tikai pie vienas no trim splitera out līnijām)?
Un vēl. Vai nav kāds filtrs, ko uzlikt šajā sistēmā, kas varētu traucējumus vēl kā nofiltrēt, jo uz pāris kanāliem fonā virsū nāk citu kanālu kaut kādas kontūras u.tml.
Lauku māja atrodas kādus 20 km no Pļaviņām uz Madonas pusi. Ap māju ir lieli koki un pat augstsprieguma līnija ~50m attālumā iet garām.

Re: TV antenas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 23/11/2009 08:39

Tipiska ķibele analogajā, sevišķi pilsētās, ir TĀ PAŠA kanāla attēla aizkavējumi. Ja tiešām virsū lien CITS kanāls, varbūt tas rodas no intermodulācijas produktiem pārslogotā (un tāpēc nelineārā) pastiprinātājā?
Nedomāju, ka par analogās kvalitāti vērts iespringt, ja līdz gada beigām sola DVB-T visur.

Re: TV antenas
Autors: Rx (91.188.39.---)
Datums: 23/11/2009 09:31

Cits kanāls lien virsū no pārslogota, beigta pastiprinataja. Kavētas bildes-rodas divu iemeslu dēļ: vai nu jau gaisā signāls nonāk līdz antenai pa diviem vai vairāk ceļiem- apstarojoties no objektiem. Otrkārt: nesalagota- bojātā kabeļa gadījumā arī signāls atstarojās no bojatās- nesalāgotās vietas kabelī un arī veidojas līdzīga aina.

Pašreizējā: 5 no 53


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********  **    **  ********   **     ** 
 **     **     **     ***   **  **     **   **   **  
 **            **     ****  **  **     **    ** **   
 ********      **     ** ** **  ********      ***    
 **     **     **     **  ****  **           ** **   
 **     **     **     **   ***  **          **   **  
  *******      **     **    **  **         **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727