UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: davis19 (78.84.99.---)
Datums: 25/02/2021 18:26

Sveiki,

Zeme ir, nu ir laiks pielemt par 1 stāva mājas projektu vai divu stāvu.
Man pa lielam ir vienalga 1 vai 2 - skatos uz šo jautājumu no izmaksu viedokļa.

Vēlējos noskaidrot sekojošo:
1. Būvējot divu stāvu māju, ar kādām izmaksām būtu jārēķinās otrā stāva betona grīdai? (~90 m2)
2. Kādi ir + un - salīdzinot gatavos pārsegumu paneļus un grīdas ieliešanu ar veidņiem? Minu ka pārsedzes būtu izdevīgāk.

Paldies!

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 25/02/2021 19:49

Mēs reiz rēķinājām, no darbietilpības viedokļa paneļi sanāca dārgāk kā monolītā plātne. Celtnis uz visu dienu, pievedējauto tāpat, ja vien celtni neņem divreiz, izkraušanai un pēc tam montāžai.

Bet tā, uzliek veidņus, saliek stiegras, atbrauc mikseris/-i un salej.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: pans (85.254.75.---)
Datums: 25/02/2021 20:12

+/- viss ir vienā cenā, bet pārsedzes manos aprēķinos sanāca visdārgākais un nav nemaz tik ātri dabūnams, rindas. Piegāde sarežģīta. Bet ātrums, protams, ļoti labs. Izvēlējos par labu monolītajam.
2 stāvu māja ir daudz lētāka - jumts, pamats, komunikācijas var sakarīgi uztaisīt pa vienu vietu, starpstāva pārsegums. Jautājums ir - vai esi gatavs maksāt par 1 stāvu. Tam ir jābūt pamatotam iemeslam.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: Aldiss (77.219.12.---)
Datums: 25/02/2021 20:36

Pārseguma betonēšanas veidņi jau arī nav pa velti dabonami un jāved gan turp, gan atpakaļ + jāgaida, kamēr betons iegūs vajadzīgo stiprību.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: Aldiss (77.219.12.---)
Datums: 25/02/2021 21:00

2.stāvu ēku ceļ,ja ir mazs zemes gabals un vai ir vajadzība pēc 250+m2.
Trūkumi:
1)Padārgs pārsegums.
2) 15m2 un reizēm vairāk telpas tiek izniekotas kāpnēm un zonai piekļuvei pie tām.
3)kaut ko pielabot vai kaut vai Ziemassvētku virteni izkārt vai saules panelim putekļus noslaucīt jau vajag augstkāpēju drosmi un iemaņas
4)kaut kad paliksim veci un tad otrais stāvs būs grūti izmantojams. Protams, vispirms sievasmāte netiks augšstāvā.
5)arī vienstāvā var optimāli organizēt virtuves/sanitārās telpas no komunikāciju viedokļa.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: Ambrosio (95.68.85.---)
Datums: 25/02/2021 21:15

pans rakstīja:
-------------------------------------------------------
> +/- viss ir vienā cenā, bet pārsedzes manos
> aprēķinos sanāca visdārgākais un nav nemaz tik
> ātri dabūnams, rindas. Piegāde sarežģīta. Bet
> ātrums, protams, ļoti labs. Izvēlējos par labu
> monolītajam.
> 2 stāvu māja ir daudz lētāka - jumts, pamats,
> komunikācijas var sakarīgi uztaisīt pa vienu
> vietu, starpstāva pārsegums. Jautājums ir - vai
> esi gatavs maksāt par 1 stāvu. Tam ir jābūt
> pamatotam iemeslam.

Saki daudz lētāka ir 2 stāvu māja? :) Pārāk katogorisks appgalvojums. Es tā neteikti, jo ir dažādi apstākļi, pārāk daudz mainīgo, no kuriem tas ir atkarīgs.

Piemēram, ja starpstāvu pārsegums ir no betona, tad 2 stāvu mājai būs dārgāki pamati + pārsegums, nekā 1 stāvu mājais pamati (platība tāda pati), pārsegumam jābūt izturīgākam un uz lieci. 2 stāvu mājai ir kāpnes, kuras arī nav bez maksas, pie tam tiek noēsta platība (un ne tā mazākā) gan pirmajā, gan otrajā stāvā. Ja ir dūmvads un ventilācijas kanāli, tad 2 stāvu mājai tas augstuma dēļ izmaksās būtiski dārgāk. 2 stāvu mājai ārējo sienu platība būs daudz lielāka, attiecīgi arī sienu izmakas lielākas, un kaut ko celt 2 stāva līmenī izmaksās dārgāk nekā 1 stāva līmenī, arī uzturēšana vēlāk būs čakarīgāka augstumā. Uz komunikācijas garumu daudz neietaupīsi, pie tam, atkarībā no projekta vienstāvu mājā tās var izmaksāt mazāk, ja vienstāvenē tehniskie bloki ir izvietoti optimāli, bet divstāvenē kā pagadās. Utt. utml.

Vienstāvu māja ir ļoti labs variants, ja platība ir mazāka -100 +- daždesmit m2. 180m2 māja vienstāvu izpildījumā būs pārāk izstiepta. Maziem zemes gabaliem, labāk divstāvu māju arī mazākām platībām, lai paliek vairāk brīvas vietas zālītei / dārzam.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: davis19 (78.84.99.---)
Datums: 25/02/2021 21:29

Pec diskusijām izskatās ka atbilde kurš variants finansiāli labāks nav nemaz tik viegli nosakāma. No celtniecības maz saprotu bet nu liekas ka abu pušu argumenti loģiski

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: TomsC (46.109.24.---)
Datums: 26/02/2021 23:08

vienstāvu + mansards.. Tas ir mans plāns! Jumta konstrukcijai izmantot jumta kopnes, kopnes var izmantot kā mansardu, kur parsedze jau tiek izveidota no kopnēm! un cik paintresējos par kopnēm cik man uz 115m2 pamatiem izmaksātu kopnes ar mansarda opciju un vēl virs viesistabas augstie griestie man izmaksātu ap 4k ! jumts divslīpu!

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: Praktiķis (212.3.194.---)
Datums: 27/02/2021 07:40

TomsC rakstīja:
-------------------------------------------------------
> vienstāvu + mansards.. Tas ir mans plāns! Jumta
> konstrukcijai izmantot jumta kopnes, kopnes var
> izmantot kā mansardu, kur parsedze jau tiek
> izveidota no kopnēm! un cik paintresējos par
> kopnēm cik man uz 115m2 pamatiem izmaksātu
> kopnes ar mansarda opciju un vēl virs viesistabas
> augstie griestie man izmaksātu ap 4k ! jumts
> divslīpu!
Vai ir priekšstats par to kas ir jumta kopne un kāda tā konstruktīvi izskatas? Tā nav primitīvs trijstūris. Mansarda stāva telpas stipri tiek ierobežotas . Kaut kādu tuneli jau var izveidot otrajā stāvā ar jumta logiem šaujamlūku vietā- Kā tas ir Somu māju projektos (vismaz tajos,ko esmu redzējis), bet man to grūti nosaukt par pilnvērtīgu mansarda stāvu.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: ints45 (90.139.226.---)
Datums: 27/02/2021 08:05

Nevajag kopni uztvert kā vienīgo pareizo risinājumu īpaši mansarda un divslīpu jumta gadījumā. Paceļot mūri virs pārseguma par, piemēram, 60cm var izveidot klasisko krēslu-spāru konstrukciju ar taisnām mansarda sienām līdz otrā stāva griestiem. Slīpo sienu pievilcību neesmu nekad sapratis

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: TomsC (46.109.24.---)
Datums: 27/02/2021 10:15

Ir priekštats kādas izkatās kopnes! Manā gadījumā neplānoju mansarda stāvā izveidot sanmezgu vai kādu guļamiestabu! Tā būs vairāk kā atpūtas telpa kur apmēram 1.80m garš cilvēks var pārvietoties apmēram 4m platumā, kas manā gadījumā ļaus viņam parvietoties pa 34 m2 lielu platību(atrēķinot jau kapnu telpu) bez aizķeršanās, citiem dzīvokļi ir mazāki!


ints45 --->
Neuztveru kopnes kā vienīgo pareizo risinājumu! Taisot kopnes man nevajadzēs pamati pa vidu, pietiks tik zem ārsienām! Mani iemesli kāpēc sliecos uz kopnēm!
1- nevajag pamati iekšpusē un nesošas sienas!
2- ātrāka un vienkāršāka montāža jumta konstrukcijai ar mansarda stāva opciju!
3- uzreiz jau gatava pārsedze 1 stāva griestiem un mansarda stāva grīdai!
4- vis ir taisīts no kalibrētiem materiāliem, kas dos lielāku iespējamību, ka vis būs taisnāks ! (es tā ceru)
5- vieglāka jumta konstrukcija!
6- varēšu virs viesistabas kas apvienota ar virtuvi izveidot augtos griestus!

Manu domu par mājas projektu var apskatīt [cietviruligzda.wixsite.com]
tur nav iezīmētas kopnes bet uz šiem pamatiem esmu kopņu izgatavotājiem prasījis vai var istenot manu ieceri un vini atbildeja ka varēs un tas izmaksātu ap 4 tukstošiem!

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: Klauns (193.0.138.---)
Datums: 27/02/2021 11:28

TomsC, uzmetu aci linkam - saprotu, viss tikai sākuma ieceres stadijā!!

Lai nu kā, vēlu veiksmi - pats pirms diviem gadiem uzsāku gāzbetona 150kvm mājas būvniecību vienatnē ar paša zīmētu projektu, ko pēc tam uz papīra uzlika projektētājs. Acīgākie šeit jau būt pamanījuši, ka bez problēmām neiztieku (bieži ir kas jautājams), jo ceļu pirmo māju un, kā jau teicu, pa 95% daru visu viens..., bet kopumā uz priekšu iet, pamati stabili un neplaisā... šobrīd ir jumts, siltinājums no ārpuses, iekšā siltās grīdas savilktas, iebetonēta grīda un daļēji savilkta elektrība... tieši priekšā ir sākt visus reģipša darbus - griesti, starpsienas...

Tā kā, turies pie sapņa par savu māju un realizē to dzīvē! Normāli cilvēki samazgas uz galvas nelies par to, ka kaut kas nesanāk, vai uzdod it kā muļķīgus jautājumus aiz nezināšanas. Pļūtī tikai tie, kuriem pašiem kaut kādi mazvērtības kompleksi vai savas nevarēšanas pēc spiesti dzīvot šauros, neremontētos dzīvokļos. Protams, ne katram arī to māju vajag!

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: Ambrosio (95.68.85.---)
Datums: 27/02/2021 16:12

TomsC, paskatījos Tavu lapu [cietviruligzda.wixsite.com] , daži aspekti, ko Tev pārdomāt, lai nekļūdītos un neiebrauktu auzās (izmērus apmēram izrēķināju no zīmējuma):

* Vai tiešām Tev kopņu cilvēki teica, ka noklāt lielās viesistabas 9m laidumu ar augstiem griestiem (otro gaismu) un pārējā daļā 8 metru laidumi (atbalstās tikai uz ārsienām), kas vēl kalpos par pārsegumu Tavam man cave bēniņos, izmaksās 4K kopnēs? Kura firma veica aprēķinus? Paprasi arī citam kopņu ražotājam.Ja vari, iemet šeit shēmu vismasz lielās istabas kopnei.

* Manuprāt, prasās viena no koridora sienām kā nesošā, lai kopnēm būtu uz kā atbalstīties apmēram pa vidu - izturīgāks pārsegums sanāks.

* Koridors ir aptuveni 1,1-1,15m. Ja aktīva divpusējs plūsma, varētu nebūt ērti.

* Kāpnes uz bēniņiem 1,3m platumā. Ja bēniņi paredzēti Tev vienam, tad nevajadzētu būt problēmām. Ja nu vienīgi ar lielāku iekārtojuma elementu uznešanu. Lai kāpnes ietilpinātu 1,3x2,1m projekcijā, ja pacēlums 2,6+pārseguma biezums, tās būs ergonomiskas. Bet tā kā augštā ir bēniņi, tad var ignorēt. Nu dažreiz nomauksies lejā, it sevišķi, ja atpūta iekļauj alkoholu :)

* Diezgan droši var teikt, ka Tu neapzinies, darbietilpību, nepieciešamo rūpību un izmaksas, lai mansardu tehniski pareizi uztaisītu - atbilstoša biežuma siltinājums, tvaika izolācija, speciālas lentas šuvju salīmēšanai, speciālas manžetas, ja ir izvadi caur tvaika izolāciju. Ja pats darīsi, varbūt sanāks, bet lielākā daļa celtnieku - ne zin, ne grib iespringt izdarīti visu kārtīgi. Es, ja celtu otro māju, celtu vai nu vienstāvene, vai pilnus 2 stāvus ar aukstiem bēniņiem.

* Māja bez aktīvas ventilācijas nav mūsdienu māja.

* Lieki lauzumi mājās ārējā perimetrā tikai sadārzina un sarežģī visu pasākumu. Labāk paņemt taisnstūri par pamatu. Virs ieejas uztaisīt atsevišķu nojumi, kā tajā bildē ar māju no Interneta, kas pašam patīk.

* Iesaku pārdomāt, vai kamīns tiešām ir vajadzīgs, tas ir būtiskas izmaksas - gan skursteņa un gaisa pievada izbūve, gan skaista apdare, gan visi nepieciešami mezgli cauri pārsegumam un jumtam.. Es arī sev uztaisīju kamīnu droši vien ar līdzīgu domu kā Tu, nu jau gadus 10 vispār kurinājis neesmu, tikai pirmajos gados iekurināju lielākos aukstumos, lai gaisa-ūdens siltumsūknis mazāk rītu elektroenerģijas.

* Mājas karkass / ārējais kontūrs izmaksā tikai 30-40% no kopējām izmaksām, atkarīgs no apdares un inženiertehniskā aprīkojuma.

* VIzuālizācijā [cietviruligzda.wixsite.com] durvis uz man cave bēniņos ir pārāk tuvu ārsienai, tur vāl kāpnes taču ir. Un durvis uzreiz kāpņu galā taisīt nav ērti.

* Ja man cave ir neapkurināms, tad jādomā par korektu mezglu, lai siltums ziemā neizietu no pirmā stāva uz augšu un neveidotos kondensāts.

Lai veicas!



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 27/02/2021 16:13, labojis Ambrosio.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: TomsC (46.109.24.---)
Datums: 27/02/2021 19:59

Vienozimīgi liels paldies par atklāto kritiku! Un godīgo padomu!

kopņu piedāvājums- [drive.google.com]
pirmais piedāvājums kopēm... drusku vēl vajadzēs izmainīt kopnes, bet principā kopnes būšot šadas!

Kāpņu platums ir izmainīts uz 1,5m vai pat 1,6m vēl ar arhitektu vienosimies!

koridora platums ir 1,2m ... piekrītu, ka ideāli butu 1,5m , bet ņemot vērā, ka mani pleci ir 55cm plati .. tadiem kā es varēs samainīties

Mūsdienu mājās jau obligāti vajag modernu gaisa ventilāciju un plānoju to likt.

Un noteikti līdz galan neapzinos ko un kā visu paveikt mansardā...

Vai ir iespēja ar Tevi sazināties privāti ?

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: Ambrosio (95.68.85.---)
Datums: 28/02/2021 01:19

TomsC rakstīja:
-------------------------------------------------------
> kopņu piedāvājums-
> [drive.google.com]
> pirmais piedāvājums kopēm... drusku vēl vajadzēs
> izmainīt kopnes, bet principā kopnes būšot šadas!

Izskatās labāk nekā biju iedomājies. Kopnes projektētas ar PAMIR programmatūru. Gan jau visas vajadzīgās slodzes ir iekļautas. Tik baseinu netaisi augšā un būs labi :) Vienīgi "Silver Standart Houses" ir 95K nodokļu parāds [www.firmas.lv] un tikko ir piesaistīts jauns līdzīpašnieks no Kipras [info.ur.gov.lv] Esi uzmanīgs ar avansu, vairāk par 50%, ja prasa labāk nemaksāt.

Vienīgi iespējams, ka labāk būtu tām kopnēm, kas virs kāpņu šahtas, arī otrā pusē uzlikt vertikālu dēli, kas kalpotu arī kā siena gar kāpņu šahtu. Pašam vieglāk būs. Un sanāks liela glabātuves niša. Nu ja nu vienīgi domā tur margas likt gar vienu kāpņu šahtas pusi.

Virs viesistabas kopnes biezumā ir ok siltinājumam. Droši vien tur tikai kaut kas pūšams derēs. Laicīgi pajautā siltinātājiem, kā viņi pūtīs, kādam atbalstam jābūt sagatavotam. Tur daudz šķērsatbalstu kopnēm, rūpīgi būs jāpūš, lai nepaliktu tukšumi.

Virs man cave mansarda plānākā vieta ir 195mm kopnes dēlis. No tiem siltinājumam nevarēs izmantos visus 195mm, jo no augšas nedaudz ielieksies jumta plēve. Rēķinies, ka iekštelpa būs mazāka - siltinājums nāks uz iekšu slīpajā daļā un augšā. Lai vēlāk nebūtu pārsteigumu, tagad laicīgi izdomā visu kompleksu - kopnes, jumta seguma pīrāgs, siltinājums, tvaika izolācija un apdare.

> Kāpņu platums ir izmainīts uz 1,5m vai pat 1,6m
> vēl ar arhitektu vienosimies!

Rēķini, ka margas arī ko noņems no platuma. Nu ja cilvēku plūsma maza, tad gan jau iztiksi. Pirms projekta apstirpināšanas, pārbaudi, vai lielos priekšmetus, ja tādi būs, varēsi uznest augšā, vai tos laicīgi būvēšanas procesā jāieceļ un jāatstāj :)

> koridora platums ir 1,2m ... piekrītu, ka ideāli
> butu 1,5m , bet ņemot vērā, ka mani pleci ir 55cm
> plati .. tadiem kā es varēs samainīties

Un tagad paņem divus Rimi vai Maximas maisus, piekrāmē tos pilnus, izmēri kopējo platumu :) Tavi 55cm plecos pārvērtīsies par 1,2m :) Lai nevajadzētu staigāt sāniski vai neērti, jāpieliek vēl drošības rezerve kādi 10cm uz abām pusēm, lai siena nebūtu jāatjauno bieži. Bet tas nu tā - fun fact.

> Mūsdienu mājās jau obligāti vajag modernu gaisa
> ventilāciju un plānoju to likt.

Ļoti labi.

> Vai ir iespēja ar Tevi sazināties privāti ?

Man nav ar būvniecību saistīta izglītība, esmu drīzāk fiziķis, kuram vienmēr vajag pamatojumu, kas un kāpēc notiek, esmu uzcēlis māju, paveicies ar dažiem būvniekiem, no kuriem daudz visādus sīkumus iemācījos, ir praktiska pieredze arī ar nepilnībām un plānoju uzcelt izdomātu vienstāveni sev pensijai :) Tāpēc kaut ko privāti neuzņemtos konsultēt. Raksti savus piedzīvojumus building.lv, es šad tad ienāku un kaut ko pakomentēju. Un te ir arī citi kadri, kas varēs kaut ko ieteikt.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 28/02/2021 01:20, labojis Ambrosio.

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: TomsC (46.109.24.---)
Datums: 28/02/2021 09:06

Jātvainojas Autoram davis19, ka iespējams novirzīju tēmu! Plāns bija tikai parādīt Tev manu variantu, parādīt to, kā es izmantošu bēniņu stāvu un kāda man būs pārsedze! Galvenais lai Tu ar smelies informāciju un pieredzi !

Re: Otrā stāva grīdas - betonēšana vai pārsedzes
Autors: TomsC (46.109.24.---)
Datums: 28/02/2021 09:51

Ambrosio rakstīja:
-------------------------------------------------------

Vienozimigi netaisīšu basenu un apzaļumošanu kā maxima! :D

>Vienīgi "Silver Standart Houses" ir 95K nodokļu parāds [www.firmas.lv] un tikko ir piesaistīts jauns līdzīpašnieks no Kipras [info.ur.gov.lv] Esi uzmanīgs ar avansu, vairāk par 50%, ja prasa labāk nemaksāt.<

Paldies par noderīgo info! Pats neiedomājos apskatīties ! ļoti vērtīga ziņa, mūsdienās visas firmas vajag pārbaudīt!

>Vienīgi iespējams, ka labāk būtu tām kopnēm, kas virs kāpņu šahtas, arī otrā pusē uzlikt vertikālu dēli, kas kalpotu arī kā siena gar kāpņu šahtu. Pašam vieglāk būs. Un sanāks liela glabātuves niša. Nu ja nu vienīgi domā tur margas likt gar vienu kāpņu šahtas pusi.<

Domāju likt margas un galā durvis! iepriekšējā rakstā īsti neizpratu tavu domu par durvīm mansarda stāvā! Kadam radīsies jautājums, kāpēc durvis... Mana atbilde-- iespējas nākotnē noderēs, un uztaisīšu Lodžiju, vai pat terasi kur apakšā būs nojume auto, bet augšā Terase! (varbūt izkausās slimi, bēt atstāšu to kā opciju!)


>Virs man cave mansarda plānākā vieta ir 195mm kopnes dēlis. <

Tu esi acīgs :D
Bet par to vietu jau ar esmu domājis! Ta ir Tāde nesmua vieta :D Viens variants, kā atrisināt šo problemu nezaudējot vietu ir izmantot kingspan siltinājumu, kuram ir labāks siltuma izolācija! tas ir dārgs risinājums, bet tā ir opcija! Ja nē samazināsim telpu!

">Un tagad paņem divus Rimi vai Maximas maisu<
Arguments labs!
Vieta kur man jāiet cauri ar diviem maisiniem ir tikai ap stūri un tad jau esmu viesistabā! sobrīd man dzivolkī ir 1m koridoritis un vismaz 2m garš .. kas ir vēl sliktāka opcija! :D nav ļoti ērti protams bet seinas pēc 3gadu dzivošanos ir ok :D
varianti kā es varētu uzlabot situāciju!
1- iztaisnot arsienu un pabīdīt priekšnama un toletes sienu pa 50 cm uz arsienas pusi (kas man liekas ir abākais variants! )
2- sašaurināt pa kadiem 15 cm visas guļamistabas ('bērnu guļamistabai negribas nozakt platību, jo tā tomēr būs viņu privātā zona kur viņi iespējams tīņu gados pavadīs viss vairāk laika!)

Būs japadomā un vēl japakonsultējas ar arhitektu!



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 28/02/2021 09:52, labojis TomsC.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  ********   ******   **     **   ******   
  **  **   **        **    **   **   **   **    **  
   ****    **        **          ** **    **        
    **     ******    **           ***     **   **** 
    **     **        **          ** **    **    **  
    **     **        **    **   **   **   **    **  
    **     ********   ******   **     **   ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727