UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: Jumta kopnes
Autors: Mr. (77.219.7.---)
Datums: 31/01/2022 20:25

Ar āmuru dauzot naglu plates nekas labs nesanāks- nolocīsies, saņurcīsies... nopērc kādu un pamēģini lai ir priekšstats, tur vajadzīga prese, un diezgan spēcīga, jāpresē katra puse atsevišķi, liels un sarežģīts pasākums mājas apstākļos. Ar parastajām caurumotajām platēm cita lieta lietojot tam paredzētās skrūves vai naglas. Esmu tādas taisījis, lielākais bija 6m laidumam. Precīzi uztaisi vienu, nākošo liec virsū un kopē. Viss sanāk un strādā lieliski.

Re: Jumta kopnes
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 31/01/2022 23:05

Es esmu saimiecības nojumei taisījis tādas ar 6m laidumu. Konfigurāciju man aprēķināja būvkonstruktors, kurš arī ieteica izmantot naglu plates un nesaskatīja tur būtisku problēmu. Varbūt tāpēc ka saimniecības ēka. Tā kā pats nebiju pārliecināts savu debiju ar nagluplatēm, tad es darīju tā, ka stūros un virsotnē stiprināju pašmetinātas skavas ar caurejošām bultskrūvēm. Resp. lielais trijstūris pilnīgi drošs. Savukārt iekšējos spraišļus es ar nagluplatēm veidoju.
Nagluplates situ iekšā ar lielu āmuru, mazliet pakāpeniski, lai baigi nenodeformējas plate. Kopumā sanāca manuprāt diezgan ok, lai gan bija kādas 2 plates, kuras nesadzinu līdz galam, jo redzēju ka viņas smuki iekšā neies - sāka liekties šķībi naglas.
Ir cita problēma - materiāls. Es ņēmu pa lēto nekalibrētus, turklāt pasvaigus no gatera. Gaterī dabūju pamatīgi šķirot, kurš vispār ir lietojams - zari, sametušies. Kopnēm prasītos tomēr kalibrēts un izžāvēts. Rezultātā biezums arī maniem materiāliem šur tur bija nostaigājis un tāpēc tā baigi perfekti nebija viegli sastiķēt visu.
Jā, pareizāk būtu presēt, arī tāda doma bija man un varētu arī tādu presi uztaisīt, taču man tas likās par lielu darbs priekš saimniecības ēkas vienai reizei.
Ir vēl variants kuru izmanto amerikā ļoti plaši. Tur dominē diy un ne tikai risinājums, ka piegriež saplākšņa plates, kuras nosmērē ar PVA un kārtīgi nonaglo ar naglu pistoli. Nu man kā eiropietim šķita šaubīgi, jo mums galvā ka visam jābūt tur no metāla utt, bet nu dara viņi tā un muļķi viņi nav. Es domāju, ka arī mūsu platuma grādos tāds risinājums ir labs un iespējams pārāks par tām nagluplatēm, kuras mājās klapē vai presē.
Kaut kā sanāca, ka manu ēku redzēja viens kopņu ražošanas biznesa pārstāvis un tas mani no...sa, ka man tur viss ir zem jebkuras kritikas, ka kopnes tikai no sertificēta ražotāja, sertificētām plāksnēm, tehnoloģijām utt. Droši vien arī tur sava taisnība, bet esmu pārliecināts, ka man tās kopnes stāvēs bez problēmām. Jau ir 2 gads tai ēkais un viss ir štokos.

Re: Jumta kopnes
Autors: nokijs (46.109.31.---)
Datums: 31/01/2022 23:26

Klauns rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Labdien! Vai kādam ir viedoklis par paštaisītām
> kopnēm? Man jau projektētājs pirms pāris gadiem
> teica - ir iespējams objektā kopnes sataisīt
> pašam. Skatos, youtube ārēs krievi viņas klapē uz
> nebēdu.
>
> Ir tur kaut kas tik specifisks, lai neuztaisītu
> pats? Aptuvens rasējums no koņu ražotāja ir uz
> rokas, dabā redzētās kopnes izskatās gandrīz no
> sērkociņiem izgatavotas. Pieļauju, ka ir nozīme
> kokmateriāla mitrumam, šķērsgriezumam... un viss!?
> Ņem, zāģē ar leņķzāģi, liec virsū naglu plates un
> tik sit, cik spēka.
>
> Atgādināšu, ka šis forums akurāt ir paredzēts, lai
> meklētu pašrocīgus risinājumus būvniecības
> jautājumos

Nu, sist cik spēka var tikai kulakā. Ja vēlies diy kopnes, tad labāk skrūvētas vai naglotas. Ij tad palūdz, lai LLU LIF students izrēķina, kļūda būs mazāka kā Zolitūdes precedentam. Ar konektoriem jeb nagluplatēm labāk neaizraujies, jo tur visa aprēķina pamats ir pareiza iestrādes tehnoloģija. Lauku kuvalda nebūs īstais variants.

Re: Jumta kopnes
Autors: Praktiķis (212.3.192.---)
Datums: 01/02/2022 08:09

Jārēķina tad, ja grib taisīt no skaliem, vai arī laidums plānojas krietni liels. Iepriekš pieminētais variants ar finieri,līmi un naglām ir pietiekami drošs.

Re: Jumta kopnes
Autors: Pašdarbnieks (89.254.148.---)
Datums: 01/02/2022 08:43

Daži te nedaudz sāk pārspīlēt. Koka kopnes jau cilvēce izmanto simtiem gadu, un nekādas nagluplates nevienam nebija. Tās nagluplates ir ērtas ar to, ka tev mezglā nav pašrocīgi jāiedauza 30-40 naglas un tas ir arī viss. Var, protams, izmantot parastas perforētas plates( caurumu diametram nevajadzētu būt *2 naglas diametram utml)..., fieniera uzlikas utt.. Te vairāk ir jautājums, kurš tev to mezglu izrēķinās, jo nepietiek tikai ar naglu skaitu savienojumā, svarīgs ir arī izvietojums, uzliku biezums utt. Koks vispār stieptos mezglos ir draņķis, Viena resna bulta tuvu galam ir švakāks mezgls par daudzām mazām nagliņām.. gals aiziet skaldē un atā..

Re: Jumta kopnes
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 01/02/2022 09:11

Sensenos laikos, skolas brīvlaikā piestrādājot celtniecībā esmu tādas kopnes lauksaimniecības šķūņiem pat pats naglojis. Attiecīgi nekā sarežģīta, var pat nerēķināt, bet paņemt shēmu no (gadsimtu un vairāk) vecām grāmatām. Vai noskatīt kaimiņu šķūnī.

Mūsdienās bez naglu un bultskrūvju konstrukcijām, ko var izgatavot būvlaukuma apstākļos, ir kopnes izmantojot naglu plates. Lūk šīs viennozīmīgi saprātīgi ir ražot rūpnieciski un (ieteicams) rēķinot katram konkrētam objektam, kaut katram ražotājam ir arī standartprodukcija..

Re: Jumta kopnes
Autors: Klauns (77.219.2.---)
Datums: 13/02/2022 15:19

Jā, ļoti interesantas atziņas visās jūsu atbildēs. Tātad āmurs un brutāls spēks atkrīt. Prese? Velns, kurš man tàdu uztaisīs? Tehniski tas risinājums ar donkratiem varētu būt pat salīdzinoši vienkàrš, bet tāpat nebūs baigā vèlme noņemties.

Par kokmateriāliem sapratu. Ir pat varints uz lielajiem gabaliem ņemt līmètās LVL brusas, bet cena tur ir... 830 Eur kubā! Tàs būtu precīzas, vajadzīgajā mitrumà un vèl èvelètas, bet tà cena ir vàks.

Tad paliek risinājums ar saplākšņiem, PVA un naglu pistoli? Un cik lieli tie saplākšņi - tik cik iepriekš aprunàtās naglu plates?

Laikam jau caurum plates ar skrūvēm īsti neder un nepatīk daudziem. Esmu dzirdèjis, ka skrūves labi lūzt jumta konstrukcijāsu un vai tik koncentrèts skrūvju daudzums (pieņemot, ka dziļums lielāks kā naglu plates naglām) vienā mezglā arī nesaplēš to koku tā, ka no stiprības tur maz kas paliek pāri!?

Nu nav jau brīnums, ka cilvēki masveidā paši viņas neklapē pie tik daudz nosasījumiem, tomèr neiespējami ar tas gluži nav!

Re: Jumta kopnes
Autors: PikkO (91.105.34.---)
Datums: 13/02/2022 16:53

slodzes mezglos uzņems naglas un saplāksnis ...
cik liels saplāksnis un cik daudz naglas??? ... jāizrēķina tā kopne un tad jau būs zināms ... nu stieņu šķērsgriezumus taču zini

mazās caurumu plates ir stiprināmas ar naglām caur caurumiem ... paņem vajadzīgā biezuma un izmēru plati, tur normatīvie attālumi starp naglām jau ir definēti un tikai klapē nepieciešamo naglu skaitu

visu izšķir cenas ... vislētākais mezglu savienojuma veids ir iespiežamās naglu plates ... visdārgākais - bultskrūves un metāla plāksnes

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **     **  ********   **     **  **     ** 
 **    **  **     **  **     **  **     **  ***   *** 
 **        **     **  **     **  **     **  **** **** 
 **        **     **  ********   *********  ** *** ** 
 **        **     **  **         **     **  **     ** 
 **    **  **     **  **         **     **  **     ** 
  ******    *******   **         **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727