UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Jānis654 (90.133.17.---)
Datums: 06/01/2020 21:04

Labdien!
Jau ilgāku laiku sekoju šim forumam un esmu ievērojis, ka te ir daudz sakarīgu, gudru un izpalīdzīgu cilvēku, iespējams, kāds varēs arī man izlīdzēties ar padomu.

Ievads:
Vēlos celt ģimenes privātmāju (pats - vairāk vai mazāk. Ir pieredze dažos būvniecības etapos, bet pārsvarā jau pie sitinšānas un iekšdarbiem). Mājas dzīvojamai platībai jābūt robežās no 140-170kvm ar 4 guļamistabām, kabinetu, visistabu. Māja domāta divos stāvos un celt no blokiem.

Situācija tāda, ka pašlaik man ir daļa finansējuma, bet nav zeme. Esmu noskatījis zemi Rīgas rajonā (vēlos aptuveni 0,5ha), bet šī zeme šobrīd ir lauksaimniecības zeme. Vēlos to iegādāties, bet man nav nejausmas, kā notiek zemes transformācija no lauksaimniecības un apbūves gabalu. Protams, ja tā ir kāda aizsargāta vieta, dabas liegums vai ja pašvaldībai ir citi plāni saistībā uz to zemi tad māju tur neuzcelt. Vienkārši gribētu zināt, cik maksā zemes transformācija un vai atskaitot iepriekšminētos šķēršļus ir vēl kādi iemesli kāpēc zemi nevar izmantot apbūvē. Ir kādi nosacījumi cik lielam ir jābūt zemes gabalam, lai celtu šāda lieluma māju?

Ar cik lielām izmaksām tikai materiāliem ir jārēķinas, lai nokārtotu visus dokumentus pirms mājas celtniecības (no lauksmainīcības zemes) līdz brīdim, kad ir ielikti pamati. Tālāk no pamatiem līdz karkasam ar jumtu. Ja man pietiktu naudas bez kredīta dabūt māju zem jumta ar ieliktiem logiem, tad pats pa vasaru varētu noslitināt un jau sākt pamazām iekšdarbus taisīt.

Kurā brīdī jāliek iekšā kanalizācija?

Kāds ir finansiāli izdevīgākais un ērtākais apkures veids? Vai tas būs granulu katls un siltās grīdas? Negribētos čakarēties ar radiatoriem.

Lasot esmu sapratis, ka izmaksas līdz atslēgai sanāk no 800 eiro par kvm uz augšu, ja pats neko nedara, bet ja lielāko daļu dara pats tad cipars ir dalīts uz divi vai ne? Tas tā kā skaidrs, bet mani interesē, cik izmaksā māju dabūt līdz karkasam ar ieliktiem logiem, durvīm un uzliktu jumtu.

Ceru uz atsaucību, gribu gudru padoma, ka nesanāk nošaut galīgi greizi.

Kur noskaidrot cik viegli ir pievilkt elektrību zemes gabalam? Vai man par to jāsazinās ar Latvenergo?

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Ambrosio (46.109.166.---)
Datums: 06/01/2020 22:07

Jānis654 rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Situācija tāda, ka pašlaik man ir daļa
> finansējuma, bet nav zeme. Esmu noskatījis zemi
> Rīgas rajonā (vēlos aptuveni 0,5ha),
> bet šī zeme šobrīd ir lauksaimniecības zeme. Vēlos to
> iegādāties, bet man nav nejausmas, kā notiek zemes
> transformācija no lauksaimniecības un apbūves gabalu. ...

Novada būvvaldē jādabūt izziņu par konkrētā zemes gabala atļauto izmantošanu. No sākuma var piezvanīt uz būvvaldi, ja tur būs normāli cilvēki, tad sākotnējo info varēsi dabūt arī telefoniski. Var arī aizbraukt uz būvvaldi klātienē pakonsultēties.

Vari sākumā jau sameklēt noskatītā zemes gabala funkcionālo zonējumu - novada teritorijas plānojuma grafiskā daļā vai detālplānojumā / lokālplānojumā, ja zemes gabalam tāds īr - [geolatvija.lv]
un paskaties TIAN (Teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi), tur varēs saprast noteikumus
zemes gabalam atbillstošam zonējumam.

Regulējumu par transformācijām nevarēšu pateikt, bet var gadīties, ka Lauksaimniecības teritorijas (L) atļautā izmantošana ir arī dzīvojamā māja - savrupmāja (); Pieļauju transformācija būs jāveic, ja pašreizējā izmantošana ir Lauksaimniecības zeme, bet novada plānojumā ir paredzēts cits zonējums. Par šo kāds zinošs varētu pielabot. Ja zemes gaballs tikai 0,5 ha, tad visticamāk plānojumā paredzēts cits zonējums, jo minimālā L zemes gabala platība ir 2ha. Ja nu vienīgi kādreiz, kad bija bardaks, paspēja atdalīt mazu vai mazs bija jau no laika gala.

> Kurā brīdī jāliek iekšā kanalizācija?

Pievadi, kad liesi pamatus - vieglāk un lētāk izveidot caurumus uzreiz (kaut vai lielāka diametra caurule kā veidnīs), nevis tos urbt pēc tam. Un pati iekārta, kad gribēsi "kluci likt" mājas podā un to noskalot. Celtniecības laikā es iztiku ar sauso tualeti (man bija ar plastmasas bunduli bedres vietā). Nododot māju ekpluatācijā kanalizācijas sistēmai jābūt darba kārtībā.

> Kur noskaidrot cik viegli ir pievilkt elektrību
> zemes gabalam? Vai man par to jāsazinās ar
> Latvenergo?

Par iespējām, noteikumiem un sākotnējo izmaksu novērtējumu elektrības pieslēgumam jāraksta iesniegums Sadales tīkliem. - [www.sadalestikls.lv]

Pirms zemes pirkšanas obligāti jānoskaidro par elektrības pievilkšanas iespējām un izmaksām. Zemes pārdevēja mutiski teiktais neko nenozīmē. Nekad nedrīkst skatīties tikai uz zemes cenu, vienmēr jānovērtē zemes gabala ar komunikācijām gala izmaksas, jo Tu taču celsi māju. Elektrība minimums, pārējais atkarībā no pašvaldības noteikumiem, vai obligāti jāpieslēdzas centralizētiem tīkliem, ja tie ir tuvumā.

Vēl būtisks aspekts ir piekļuve pie zemes gabala - pašvaldības ceļš, servitūts, ceļam izdalīts atsevišķs zemes gabals (ciematos), kas pieder 1) visu zemes gabalu īpašniekiem 2) citai personai. Manā skatījumā pašvaldības ceļš ir labākais variants - pat ja pašvaldība ceļu nekopj, tad spēles noteikumi ir skaidri un negaidītu pārsteigumu nebūs. Vissliktākais variants - caur svešu zemes gabalu, kuram pat servitūts nav noformēts, bet pārdevējs/attīstītājs sola "tūlīt" visu sakārtot un pat ceļu izbūvēt. Ja piebraukšanas ceļš ir servitūts, tad ar servitūtu apgrūtinātā zemes gabala īpašniekam ir tiesības pieprasīt servitūta izmantotājiem piedalīties servitūta ceļa uzturēšanai kārtībā, tas ir, lai tā stāvoklis vismaz nepasliktinātos. Tā kā man ir gadījies redzēt, kā zemes gabala, uz kura nodibināts servitūts, īpašniekss ir "sagājis sviestā" līdz pat tiesu darbiem, tad risks ir reāls.

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: ekomaja (165.225.192.---)
Datums: 07/01/2020 08:54

Ambrosio visu pareizi izstāstīja.

Teritorijas plānojumu var skatīties geolatvija.lv un var arī gūglēt "xxx novada teritorijas plānojums" un tad tur ir jātrod viens fails ar nosaukumu "teritorijas funkcionālais zonējums" un otrs "Teritorijas imantošanas un apbūves noteikumi". Pirmajā dokumentā ir karte kurā jātrod intresējošais zemes gabals un pēc leģendas jāsaprot kādā zonā ir šis zemesgabals. Tālāk skatās attiecīgās zonas aprakstu otrajā dokumentā. Papildus pirmajā dokumentā var paskatīties kāda ir atļautā izmantošana intresējošajam zemes gabalam apkārt. Ja tur ir rūpnieciskā zonā vai ieplānots apvedceļš, pēc kāda laika var nākties samierināties ar jaunajo situāciju kaimiņos.

Piemēram šiet saite uz Baldones teritorijas plānojumu:
[www.baldone.lv]

Ja ir stingri nolemts pirkt, tad noteikti iesaku aiziet līdz būvvaldei un pajautāt ko viņi domā.
Viens ko noskaidrosi ir atļautā izmantošana, bet nereti pašvaldības darbinieki arī labi zin dažādus citus apstākļus, kas var ietekmēt dzīvošanas kvalitāti.

Jāpiezīmē, ka elektrības pieslēgšanas izmaksas var noskaidrot jebkurš interesents. Nav jābūt īpašniekam, nav vajadzīgas pilnvaras utt.

Būvejam sev māju:
[ekomaja.wordpress.com]

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Aldiss (195.122.1.---)
Datums: 07/01/2020 13:28

Ar visu to, ka ir izpētīti dokumenti, teritorijas plānojumi un aiziets uz būvvaldi, pēc zemes gabala iegādes var nākties saskarties ar negaidītiem un iepriekš neparedzētiem sarežģījumiem. Vienam paziņam, piemēram atklājas ka lielākā daļa nopirktās zemes, neskatoties uz teritorijas plānojumu nav izmantojama apbūvei, jo atrodas 100m aizsargjoslā no gāzes sadales ierīces. Šāda veida apgrūtinājums nekur nebija noteikts un atklājās tikai tad, kad gāzinieki nesaskaņoja mājas būvprojektu.

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: ekomaja (165.225.192.---)
Datums: 07/01/2020 14:57

Neticu, ka tik plašu aizsargjoslu un piedevām saistītu ar gāzi, kāds būtu aizmirsis ielikt teritorijas plānojuma grafiskajā daļā.

Būvejam sev māju:
[ekomaja.wordpress.com]

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: daudzjautajumi (195.13.215.---)
Datums: 07/01/2020 15:53

tikai uz st tn nevajag paļauties, tā var būt arī plika diršana, tur strādā arī tādi pamuļķi, ka maz neliekas. Lauķenei nekas īsti jātransformē nav, tur precizē lietošanas mēŗķi.

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Jānis654 (159.148.41.---)
Datums: 07/01/2020 16:33

Paldies par atbildi, ļoti izsmeļoši! Vismaz man ir kaut kāds ieskats ar ko sākt.

Par zemi 0,5ha ir tas gabals, ko es gribu. Faktiski es domāju ka pats gabals ir lielāks, vairāki hektrāri. Kā jārīkojas ja es ar pārdevēju vienojos, ka gribu pirkt nevis visu gabalu, bet daļu no tā? Es noprotu ka vajadzīgs mērnieks un vēl dažādi saskaņojumi vai ne?
Ceļš ir pašvaldības un ja teritorija nav kādā Gaujas nacionālajā parkā, tad problēmām nevajadzētu būt, jo arī apkārt ir mājas...

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: PikkO (91.105.49.---)
Datums: 07/01/2020 17:05

pārragri sapņot par māju un būvadrbu etapiem .... ja ar zemi naff skaidrības

lai neaplauztos ar ieguldījumiem sākumā jāpeprasa ST tehniskos noteikumus pae elektropieslēguma ierīkošanu konkrētā vietā .... cipars var būt 40 000 eur
pēc tam jau zemes ierīcības projekts (mērnieki izstrādā), kur tiks nodalīta zeme lauku viensētai, par transformāciju nepateikšu, bet pašvaldības uzdevumā zemes nodalīšanai tam vajadzētu būt norādītam ... līdz gatavai zemesgrāmatai būs gads

ja nepareizi ko nokomentēju, gan jau kāds palabos

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: PikkO (91.105.49.---)
Datums: 07/01/2020 17:09

vēl būtiska problēma ir kanalizācijas notekūdeņi
kaur viņus likt ? ... pirms zemes iegādes situācija ir jāpēta arī šajā jautājumā .... ja tie ūdeņi ir jāizved tas tas ir baigais psc

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: brigadira zurnaals (223.204.228.---)
Datums: 07/01/2020 17:15

Ja teevs nav iemaaciijis tureet laapstu rokaa un veelaak trigonometriju, tad ar savaaam veelmeem pie arhitekta, kur dokumenti buus ar parakstu un atbildiibu.
Savaadaak te pie sashas 30k noliesiet un ziemu sagaidiisiet puvenii!

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: PikkO (91.105.49.---)
Datums: 07/01/2020 17:16

šodien laikam transformācija kā tāda nepastāv ....
ja uz lauksaimniecībā izmantojamās zemes pašvaldība neļauj būvēt lauku viensētu tad tālāk ir lokālā detālplānojuma izstrāde (arhitekta darbs) .... domāju arī gads

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Pašdarbnieks (77.219.12.---)
Datums: 07/01/2020 17:43

Vienīgais loğiskais arguments ir, kāpēc pašvaldība neatļautu transformēt zemi, ja lauks ir meleorēts. Ja melorācija ar grāvjiem, tad pa lielam neko sadirst nevar citiem īpašniekiem. Šito var apskatīties netā pats.
Pašvaldībai būtībā būtu jābūt pat ļoti ieinteresētai uz sadarbību, jo nekustamā īpašuma nodoklis celsies desmitiem reižu, kā arī piedeklarēšanās pati par sevi.
Ja spekulē, tad visticamākais kāro kukulīti.. nu tādā pašvaldībā nevajag investēt savus līdzekļus..

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Rainis (90.139.17.---)
Datums: 07/01/2020 22:05

Jānis654 rakstīja:
-------------------------------------------------------

> Kāds ir finansiāli izdevīgākais un ērtākais
> apkures veids? Vai tas būs granulu katls un siltās
> grīdas? Negribētos čakarēties ar radiatoriem.

Radiatori ir noiets etaps un dārgāk kurināt. Siltās ūdens grīdas ir komfortablāk un ekonomiski izdevīgāk.

Finansiāli izdevīgākā un ērtākā apkure katram sava. Atkarīgs no tavas dzīvesvietas lokācijas/vai tev ir savs mežs/pieejama lēta malka/vēlies kurināt/ir kam kurināt ikdienā mājās/tu esi gatavs tam veltīt X stundas nedēļā/dienā. Katli maksā kapeikas, apkures izmaksas lētas, apkopes izmaksas drāšu birste un skursteņslauķis.

Ja tev budžets ļauj un ēka virs kādiem 100m2, tad gaiss-ūdens siltumsūknis. Ja maza ēka, tad gaiss-gaiss.

Lētu (un pat ne kautkādu štruntu) Poļu granulu katlu var nopirkt par 3k, dārgu premium pa 5 - 5.5k (tuvojas gaiss-ūdens SS cenai). Ja ne vairāk kā 50km attālumā ir pieejama granulu bode/rūpnīca un vari paņemt vismaz 10 paletes uzreiz (lai transports baigi nesadārdzina granulu cenu), un kur tirgo ENplus-A1 granulas - var likt granulnieku. Jāiet klāt viņam 1-2 mēnesī.

Gaiss-gaiss SS maksā no 1-2k, atkarībā no kvalitātes - bet nekas nav jādara, ar pulti ieslēdz un izbaudi savu brīvo laiku.

Gāzes apkure - tikai ja tev gar māju iet dabasgāzes truba. Lēti un mega ērti, nezināsi terminu "apkure". Propāna gāze balonos, ko piedāvā tagad vairāki uzņēmumi - ierīkošana nav dārga, katls 1-2k eiro, komforts super (viņi paši brauc maina balonus, kad iet uz beigām), bet apkures izmaksas dārgākas par granulām.

Tev pašam jāzin sava situācija, no tās arī atkarīga būs tava izvēle.


> Kur noskaidrot cik viegli ir pievilkt elektrību
> zemes gabalam? Vai man par to jāsazinās ar
> Latvenergo?

Pievilkt ir viegli, jo tu to nedarīsi :)) Es gadu atpakaļ izgāju cauri šitam procesam. Pirms zemes iegādes, ieej e-st.lv, autorizējies, tur var uzrakstīt pieteikumu "Uzzināt elektrības ierīkošanas izmaksas". Aizpildis to lapu, komentārā ieraksti "Lūdzu uztaisiet tāmi TIKAI līdz mana īpašuma robežai". Tālāk pašam būs 5x lētāk līdz mājai kabeli aizvilkt.

Tad ST tev 1-2 ned. laikā atbildēs cik tas prieks maksās. Bet rēķinies, ka 18 500 eiro par 1km, +pvn, tu maksā pusi no summas. Tas ir, ja tur nav nekādu sarežģījumu un ir pieejama jauda/nav jālauž asfalts utt. Vēl var sanākt tā, ka tuvākā vieta kur paņemt ir kaimiņa elektrības kaste - ja kaimiņš nedos atļauju, tev nespīd pieslēgums. Tā tāme, ko viņi tev atsūtīs ir tikai provizorika un 80% gadījumos lielāka nekā patiesībā tev būs jāmaksā. Ja tu piekrīti un esi gatavs, tad uzmeklē projektētāju +uztaisi topogrāfiju priekš ST. Paraksti līgumu ar ST un gaidi. Paies pāris mēneši, kamēr ST izsludinās konkursu, kāds vinnēs, tad tev atsūtīs rēķinu apmaksai. Tad kādā jaukā dienā atbrauks firma X, izraks, pievienos visu, uzliks skaitītāju.

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Jānis654 (90.133.17.---)
Datums: 08/01/2020 19:13

Paldies par padomu!
Es arī biju domājis siltās grīdas ar granulu katlu. Jautājums par siltajām grīdām - tā kā plānoju divu stāvu māju tad gribu zināt vai pietiek ar siltajām grīdām tikai pirmajā stāvā vai vajadzīgs arī otrajā. Pēc fizikas likumiem siltais gaiss ceļas augšup un vai nu augšā vajag mazāk vai vispār ne cik. Domāju, ka droši vien augšā arī vajag siltās grīdas, bet tur sildīšanas jaudai vajadzētu būt cik lielai? Attiecībā pret pirmo stāvu 30-50%? Ir kāds, kurš šo lietu zina?

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Tinis (46.109.221.---)
Datums: 08/01/2020 20:23

Jaudu varēsi regulēt ar siltās grīdas termostatu. Priekš kam zināt par cik būs mazāka?

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Mairis (81.163.72.---)
Datums: 08/01/2020 20:38

Jānis654 rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Paldies par padomu!
> Es arī biju domājis siltās grīdas ar granulu
> katlu. Jautājums par siltajām grīdām - tā kā
> plānoju divu stāvu māju tad gribu zināt vai
> pietiek ar siltajām grīdām tikai pirmajā stāvā vai
> vajadzīgs arī otrajā. Pēc fizikas likumiem siltais
> gaiss ceļas augšup un vai nu augšā vajag mazāk vai
> vispār ne cik. Domāju, ka droši vien augšā arī
> vajag siltās grīdas, bet tur sildīšanas jaudai
> vajadzētu būt cik lielai? Attiecībā pret pirmo
> stāvu 30-50%? Ir kāds, kurš šo lietu zina?

Labāk paskaties vienstāvu projektus. Atkritīs lieki koridori, trepes, trepju telpas. + Paliekošos veidņus. Bloku mūrēšana ir Smags roku darbs un darba spēka izmaksas. It īpaši ja pats pats visu..
+ pēc tam vēl siltināšana.. darba ailes pozīcija aug.
750-800eur m/2 būs ja pats iesaistīsies organizēsi, meklēsi utt.
Firmaa jau iet virs 1000 ar uzviju.

Re: Vēlos celt māju, bet nav skaidra darbību secība
Autors: Rainis (90.139.17.---)
Datums: 08/01/2020 20:48

Pēc fizikas pareizi, bet reāli tik traki gaiss jau nelien pats katrā istabā un katrā stūrī uz otro stāvu +atkarīgs protams cik liela ēka un kādas konfigurācijas. Sildīšanas jaudu varēsi pats piegriezt ar plūsmas ventiļiem uz kolektora.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **        **    **        **  **     ** 
 **    **  **         **  **         **  **     ** 
 **        **          ****          **  **     ** 
 **        **           **           **  **     ** 
 **        **           **     **    **  **     ** 
 **    **  **           **     **    **  **     ** 
  ******   ********     **      ******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727