UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Inguselis (212.3.204.---)
Datums: 12/11/2018 12:36

Sveiki. Nepieciešams padoms kādā svarīgā štellē. Nesen apglabāju mammu un saprotu, ka tajos kapiņos neviens vairs negulsies (vismaz ne no mūsu dzimtas), tāpēc gribēju uztaisīt pa smuko. Sāku plānot vizuālo utt, līdz pamanīju, ka kapiņa vietai, viena siena sāk šķiebties/izgāzties. Iepriekš nebiju pamanījis, pieļauju, ka lēnām, bet mērķtiecīgi gāzās.

Te tad arī manā šī brīža problēma ir. Sienas augstums ap 1,6m. Garums 4m. Biezums 20cm vai nedaudz mazāk. Betonēti akmeņi. Sienai abos galos kapa virzienā ir 50cm sienas turpinājums, kas laikam pašlaik vēl notur viņu vietā. Būvēts/darīts sen sen atpakaļ, un nav ne jausmas kam prasīt, kas notiek aiz sienas un kā viņa tur turās.

Vai šādu sienu vieglāk ir nojaukt un jaunu uztaisīt, vai atrokot, tur kaut ko var glābt? Un ja jaunu, ir kādi ieteikumi, ko labāk izmantot un kā nostiprināt? Bija doma veco sienu jaukt nost (cik zemes nobirs, tik nobirs) izmantot piem. keramzīta blokus un pirmo rindu kaut kā nostiprināt ar trubām/stieņiem izdzenot cauri un zemē kadu gabalu. Tad ik pa 2 rindām ennkirtipa metālus, lai sis vairs negāžas tik ļoti.
Varbūt kāds ir kaut ko tādu sarījis un var man izstāstīt, ko noteikti nevar darīt un kas būtu obligāti jādara?

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 12/11/2018 12:48

Priekš kam kapos vajag 1,6m augstu sienu? Saprastu, ja tā būtu vēsturiskā visas kapsētas sēta, bet vienai kapavietai? Vieglāk nojaukt un nečakarēties. Pietiek ar betona apmalītēm.

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 12/11/2018 13:14

Prasās pēc vizualizācijas, jo nav skaidrs kas tā ir par sienu (1.6x4m) un kamdēļ viņa tur ir? Es teiktu , ka tā ir netipiska situācija, tāpēc labāk ieliec bildi, savādāk padomus grūti dot. Varbūt tas ir nožogojums zemei, resp. savulaik kapa vieta veidota ierokoties zemes valnī un lai vertikālā zemes daļa nenobruktu veidota siena.
Kopumā mans viedoklis ir pret būvniecību kapos.

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Inguselis (212.3.204.---)
Datums: 12/11/2018 16:10

Bildi fiziski nevaru uztaisīt- dzīvoju Līgatnē, bet kapiņš Alūksnē. Bet uzzīmēju ar pildspalvu- diezgan saprotami. Diemžēl nojaukt un neko neuztaisīt nevar, un šādu atstāt arī nevaru, jo zemāk guļ cits. Ja tam virsū uzliksies siena, vūs vēl lielākas problēmas.
Bilde:

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: arre (195.13.169.---)
Datums: 12/11/2018 16:31

es saprotu pēc bildes, ka tā ir atbalsta siena nevis vienkārša siena. izskatās piņķerīgi no tā viedokļa, ka tur ir apbedījumi. bieži vien atbalsta sienas jūk tādēļ, ka netiek ierīkota drenāža un ūdens sienu izspiež. Vai nepastāv iespēja bojātās vietas izjaukt un pārmūrēt/pārbetonēt?

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: arre (195.13.169.---)
Datums: 12/11/2018 16:38

ja iespējams sienu nojaukt, es varētu ieteikt izmantot uz vecajiem pamatiem gabionus. Tas ir metāla sietu konstrukcija, ko piekrāmē ar akmeņiem. Akmeņu faktūra pēc izvēles. Smilts pusē nepieciešams likt ģeotekstilu. Izskatās dekoratīvi un labi pilda savu funkciju. Pamatu kustības gadījumā nekas neplaisā un ūdens drenējas.

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Inguselis (212.3.204.---)
Datums: 12/11/2018 17:42

arre Wrote:
-------------------------------------------------------
> es saprotu pēc bildes, ka tā ir atbalsta siena
> nevis vienkārša siena. izskatās piņķerīgi no
> tā viedokļa, ka tur ir apbedījumi. bieži vien
> atbalsta sienas jūk tādēļ, ka netiek
> ierīkota drenāža un ūdens sienu izspiež. Vai
> nepastāv iespēja bojātās vietas izjaukt un
> pārmūrēt/pārbetonēt?


Tur tā problēma, ka nav tikai kāds gabals vai daļa bojāta.. Visa siena stingri turās kopā bez plaisām un man par nelaimi, arī visa kopā gāžas.

Cik saprotu, skatoties pēc kaimiņu kapu vietām, tur kādreiz nav bijusi tā siena. Bet kapu kopiņu skaitam pieaugot, laikam prasījās to sienu nostiprināt.
Netālu ir daži, kam tā siena nav nostiprināta, bet tur tad arī kalniņš plešās plašumā un pieļauju, ka katru gadu viņi ved palielus daudzumus smilšu klāt.

Vai pastāv tāda iespējamība, ka tur tā siena daudzus gadus veiksmīgi nostāvējusi bez pamatiem? Respektīvi- pamati nav.. parakās drusku zem līmeņa un sāka bliezt augšā sienu? Un cik būtu biezs pamats vajadzīgs tai gabiona sienai? Un cik biezu sienu vajadzētu taisīt, lai būtu stabili uz 1,6m? Nekādus papildus atbalstus/stiprinājumus nevajag?
Paskatījos bildes- tiešām ļoti labi izskatās un pat sāku nosvērties uz to pusi, tik vēl nezinu, kā ar iegādi un transportēšanu. Neesmu nekad tādus režģus redzējis tirgošanā(neesmu gan arī meklējis) :D

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 12/11/2018 18:07

Jā, priekš tik augstas terases atbalsta sienas tā kā 20 cm biezums par mazu. Vajadzētu sienas apakšdaļu biezāku par aukšdaļu no sienas brīvās puses. Vai arī jāmūrē kontrforsi.

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: agrais (92.49.18.---)
Datums: 12/11/2018 18:08

[www.chapchic.eu] ir tur ari citi izmeri...

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Krauja (212.3.193.---)
Datums: 12/11/2018 21:07

It kā jau pret spiedienu būtu jāievēro augšmalas stutēšanas princips. Tiem 50 cm posmiņiem būtu bijis jāizliecas uz āru (uz lejas kapiņa pusi), lai balstītu konstrukciju.
Līdzīgi dambja atbalstiem (malām).

[lv.carolchanning.net]
Varbūt situācija dabā vēl atļauj šādus trijstūrus piemūrēt sasaistot ar armatūru, lai siena neslīd pa trijstūriem.

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: v_t (95.68.63.---)
Datums: 13/11/2018 08:53

es līdzīgu problēmu risināju ar atsaitēm.
sienas augšdaļā izurbu divus caurumus, kuros iestiprināju ķēdes. ķēžu otru galu stiprināju ap zemē iedzītām caurulēm. visu to padarīšanu nospriego, pierok.

laist ķēdi vai trosi pāri kopiņām nebūtu pareizi, bet pa kapu vietas robežu gan varētu.

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 13/11/2018 12:15

Pēdējais ieteikums jau izskatās ļoti saprātīgi (noenkurot sienu) konkrētajai situācijai, kur savulaik tā sieniņa vienkārši smuki, bet ne konstruktīvi uzbūvēta (tādu sienu ir kaudzēm un daudz nopietnākām lietām, kā starp 2 kapa vietām). Specifikas dēļ normāli izlabot tur neizskatās iespējami - nojaukt esošo sienu, izbūvēt pamatu pēdu un sienu no jauna ar nepieciešamajām konstrukcijām (kādi vertikāli statņi, piemēram, iekšpus akmeņu mūra), jo tad vai jāizrok apglabātos uz būvdarbu laiku.

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Tinis (62.85.11.---)
Datums: 13/11/2018 12:27

Tās ķēdes pamatīgi jānostiprina sienā, savādāk izraus nafig vai vienkārši tie sienas stūri nolūzīs no sprieguma. Kā arī trubas un ķēdes zemē rūsē. Drošāk mūrēt kontrforsus (tie trijstūri aizsprosta bildē).

Re: Sienas iztaisnošana/pārbūvēšana.
Autors: Inguselis (46.109.1.---)
Datums: 13/11/2018 15:18

Būs jāprasa kādam radiņam, kas tur vēl dzīvo, lai aiziet nofočē no visiem stūri un leņķiem.

Cerēju, ka šo varēs atrisināt kaut kā nedaudz vienkāršāk, bet izskatās, ka tas nebūs nedz ātrs, nedz saprātīgās naudās ierakstāms pasākums.
Mieru neliek bloku siena, ko tad nofiksēt ar atsaitēm uz mūra iekšpusi (nezinu, kā viņus nostiprināt iekšā zemē, lai nerautos ārā) un pašos galos tos kontrforsus, jo sienas vidusdaļā man viņu nav kur uztaisīt- tur jau citam cilvēciņam kopiņa.

Katrā ziņā, paldies visiem par padomiem. Mēģināšu kaut ko sadomāt.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **         **     **  ********   **        
 **        **    **   **     **  **     **  **    **  
 **        **    **   **     **  **     **  **    **  
 ******    **    **   **     **  ********   **    **  
 **        *********   **   **   **     **  ********* 
 **              **     ** **    **     **        **  
 ********        **      ***     ********         **  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727