UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 5
Re: Koka karkasa māja
Autors: Tom (87.246.163.---)
Datums: 23/02/2018 11:56

Par vietējo ražotāju kompetenci man nekādu ilūziju nav. Viņi ir spējīgi sačakarēt jebko. Šis gadījums to tikai apstiprina: [celammaju.wordpress.com]

Re: Koka karkasa māja
Autors: Tinis (95.68.9.---)
Datums: 23/02/2018 12:42

Tā Latvijā notiek jebkurā biznesā, ne tikai koka karkasu māju. Latvijas biznesa moto - kurš kuru apčakarēs.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Karkass (80.233.182.---)
Datums: 23/02/2018 17:36

Mja, raksts skumjš, lai neteiktu vairāk... Bet liek aizdomāties, cik daudz ir tādi gadījumi, kad ātrāk vai vēlāk, bet tomēr pabeidz tādu māju un tas viss paliek apslēpts un pēc tam sākās stāsti, cik slikta māja, karkass nekam neder, utt.! Jā, tā ir viena no karkasa "sastāvdaļām" - vai nu būvē pats, vai visu vismaz izproti un seko līdz katram mezglam... Vai arī maksā x3, bet iegūsti zināmu uzticību no lielāka uzņēmuma, vienīgi tad gan izmaksas var arī pārsniegt tos pašus blokus! Ņemot vērā šī foruma vidi, gribas domāt, ka tomēr pamatā diskusija ir starp cilvēkiem, kas paši ne tikai saprot, bet daudz arī dara savām rokām, jo bildēs redzēto, visdrīzāk var uzbūvēt burtiski jebkurš, nedēļas laikā, par ievērojamu mazākiem līdzekļiem, kā minēti rakstā!
Piekrītu Vilnim, ka plēves nav ne vienīgā, ne varbūt arī labākā versija, bet te gan laikam jāpiemin, ka subjektīvā pretestība tvaika plēvei iet roku rokā ar dažādiem viedokļiem par "ekovati" un citiem brīnumiem. Kokšķiedras plāksnes arī ir lieliska lieta, bet cena diezgan pamatīga! Un jebkurā gadījumā, mērķis ir nosargāt koku un priekš šī mērķa plēve ir pagaidām labākais risinājums pareizai mitruma kustībai, ja pieņem, ka tā ir hermētiska. Mūžīgi tas karkass stāvēs... Attiecīgi, manuprāt, ir ļoti vērts apsvērt un rēķināt, vai akmens vate ar plēvi un labu ventilāciju joprojām nav labāks risinājums, nekā uz papīra baigi labs sienu pīrāgs, bet ar ietaupījumu uz ventilāciju! Visas domstarpības rodas no izpratnes par mikroklimatu un kas to nodrošina. Varbūt vecmodīgi, bet es joprojām vēlētos maksimāli blīvu māju, jā, ar plēvi un visu pārējo, bet izveidot jēdzīgu ventilāciju, tādējādi iegūstot maksimālu apkures efektivitāti, nezaudējot svaigu gaisu un manos ciparos tas joprojām sanāk izdevīgi!
Ja ir veikti aprēķini un gaisa apmaiņa notiek kā vajag, tad faktiski nav pilnīgi nekāda atšķirība, no kā būvētas sienas!!! Vienīgi var mainīties apkures izmaksas. Protams, nav vērts pieminēt, cik daudz "kastes" ir uzbūvētas gan no koka, gan blokiem, pēc pāris youtube video noskatīšanās, par ventilāciju nedomājot vispār un projekts bez aprēķiniem tiek pievilkts uz "kaut ko vidēju", un rezultātā vai nu karkasā nav ko elpot, vai bloki ir kā papīra māja pēc siltumnoturības, utt... No tā visa būtu jāmēģina distancēties! Un aplūkojot kvalitatīvus rezultātus, izvērtēt ieguvumus un zaudējumus! Un tad es nudien neredzu karkasam tos mīnusus, ko tik bieži piesauc bloku fani...
Par vienu no komentāriem par koka tilpumu karkasā - tiešām slinkums rēķināt, lai ar cipariem pierādītu, ka guļbaļķis patērē vairāk koku, nekā karkass... Un ļoti ievērojami vairāk! Līdz šim likās, ka ja cilvēkam ir acis un ir iemācījies rakstīt, tik daudz dedukcijas spējas tomēr ir katram...

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 23/02/2018 18:13

To "Vilnis Radio"

Norvēgiem nav vienalga kādā mājā dzīvo.
Viņi saklapē to māju un dzīvo nost. Iegulda naudu dārgās mašīnās, jahtās, vasarnīcās, ceļojumos. Viņiem tādā veidā patīk izrādities. Bet māja būs primitīva plēvē ietīta ar sienā caurumu, kur gaisam apmainīties un visu ziemu ieštepselēts radiators. Jo viņi to var atļauties.

Vēl kā dranķus es atdzīstu viņu čugunu krāsniņas, kas pie mums masveidā lepni iesoļoja 90 gadu sākumā. Kad cilvēki mājās jauca mūrīšus un lika tos neekanomiskos kvēpošos čuguna brīnumus, Jotul utt...

Un Maximas piesaukšana te ir nevietā. Tik pat labi var piesaukt ķerto norvēģu masu slepkavu Breiviku, kurš nogalināja 92 cilvēkus. Atškiriba tikai, ka viņs cietumā sēž.

Ir arī lietas kas man patīk norvēģos.
1) mājas tiek būvētas ieturot vienu stilu.
2) ilgmūžīgie dakstiņu jumtu segumi

nav man nekas pret norvēģiem. Cilvēki kā cilvēki. No katra var paņemt to labāko pieredzi. bet teikt, ka tas ir kā piemērs uz ko tiekties, tam gan es nepiekritu.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 23/02/2018 18:20

šito visu varetu izdzēst ārā. Jo cilvēks sākumā uzdeva jautājumu, bet atbildi tā arī nesagaidīja.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 23/02/2018 20:11

"Norvēgiem nav vienalga kādā mājā dzīvo.
Viņi saklapē to māju un dzīvo nost. Iegulda naudu dārgās mašīnās, jahtās, vasarnīcās, ceļojumos. Viņiem tādā veidā patīk izrādities. Bet māja būs primitīva plēvē ietīta ar sienā caurumu, kur gaisam apmainīties un visu ziemu ieštepselēts radiators. Jo viņi to var atļauties."

Mandomāt, ka šāds vispārinājums ilustrē visai seklu spriestspēju vai arī selektīvu skatu. Skandināvija ir slavena ar savām supertradīcijām koka ēku būvniecībā un racionālu spriestspēju, izmantojot materiālus. Ja viņiem koka ēku būve sanāk valstiski izdevīgāk un funkcionāli tikpat labi, tad kur ir problēma? Man tas šķiet tikai apsveicami, ka viņi spēj nošķirt izrādīšanos no saprātīgas līdzekļu tērēšanas. Godīgi sakot neesmu ievērojis, ka zviedri kaut kā īpaši izrādītos.

Ja par izrādīšanos, tad man šķiet tas ir izteikti redzams Latvijas privātmāju arhitektūrā, kur vienā rajonā sabūvētas ēkas bez prāta un sajēgas. Vienam strazdubūri, citam nenormāla platība, citam uzbūvēts pseidovācu pils, citam romiešu kolonnas, cits iecēlis tur guļbūvi un kāds saslējis dolomīta Flinstonu krāvumus. Arī šeit forumā redzam, ka 9 no 10 latviešiem cīnās par savu specprojektu. Es teiktu, ka ar izrādīšanos ļoti nopietnas problēmas ir tepat mūsu zemītē. Es ļoti apšaubu, ka latviešu īpatnība ir vajadzība pēc savas unikālās dzīves telpas - drīzāk tas ir manifests pasaulei - es esmu īpašs un izdarīju to kā profāns.

Par to arī viss stāsts- par aizspriedumiem un selektīvu redzi. Bet stāsts ir par funkcionalitāti, gaumi (nevis bezgaumi) un celtniecību.

Šeit interesanta lasāmviela par to kas un kā Skandināvijā notiek, kāpēc tas tā ir noticis un kāpēc tas nestrādā Vācijā un iespējams arī Latvijā. Nav tam sakara ar plēvēm un caurumiem un jahtām.

[www.forum-holzbau.com]
[www.forum-holzbau.com]

Re: Koka karkasa māja
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 23/02/2018 20:15

Runājot par valstisko domāšanu mums ir tā, ka gāzbetonu, flīzes un vati vedam iekšā no ārzemēm, bet savu kokmateriālu sūtam angļiem. Lai gan kokmateriāls un celuloze būtu superizdevīgs vietējais resurss. Bet nu bagātais pasūta mūziku un nabagais dejo kā var. ;)

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 23/02/2018 20:33

Es jau nesaku, ka slikti ir, ka norvēģi ceļ koka mājas. Bet tas noteikti nav paraugs uz ko tiekties.

Valstiskā līmenī mums daudz kas ir garām. Tā vietā, lai sildītos ar koksni, mēs to eksportējam un paši sildamies ar krievijas gāzi. Cik dzirdēju, tad kalvītis jau izdomājis abonēšans maksu arī gāzes pieslēgumam.

Pirmajā latvijas laikā jau bija labas koka māju tradicijas un bijām pat norvēģiem priekšā. Diemžēl okupācijas laiki ir darījuši savu. Un esam tur kur esam. Kā saka kā ir - tā jādzivo.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 23/02/2018 20:45

Nu interesanti Georg - kāpēc mums tas nav piemērs kur tiekties, ja koks ir mūsu zaļais zelts, savukārt lielākā daļa minerālo materiālu ir imports un funcionālā ziņā koka karkasa mājas ir ļoti ok mūsu klimatam?

Mums ir stereotips, ka karkasa ēka ir "lēta" - piekrīti? Tāds apsvērums sēž iekšā uzskatāmi arī tevī. Piekritīsi taču?

Skandināviem karkasa ēka nav sinonīms "lētam", bet gan - mazāk izmaksā. Starp "lēts" un mazāk izmaksā ir liela atšķirība gan uztverē gan izpildījumā. Jo skandināvu spēks ir tas, ka rūpnieciska koka ēku būvniecības tradīcijas ir ļoti senas, krietni virs 100 gadiem. Mums šobrīd virs 50% viss ir custom, specpasūtījums.

Varu piekrist, ka mūsu stereotipu pamatā (bet tikai daļai) mēdz būt arī nekvalitatīvais vietējo celtnieku izpildījums, kuriem atšķirībā no skandināviem nav ilgu tradīciju un pieredze, bet ir tradīcijas spraust batonus ausīs par savu pieredzi. Jā, tas nav forši.

Lai neiekristu stereotipu lamatās - skatīties plašāk un bez aizspriedumiem un tad arī pie apvāršņa parādīsies sakarīgas karkasa ēkas un cerams, ka ir firmas, kuras spēj norealizēt kvalitatīvi šo pasākumu.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 23/02/2018 20:55

Nav man stereotips.
Šo Jēkaba māju es saucu par to uz ko vajadzētu tiekties latviešiem. Cik noskatījos, tad nav tur ne vates, ne plēves. Tik cik jumtam, zem lubiņiem. Tas ir paraugs uz ko tiekties. Vismaz virziens pareizais.

[www.youtube.com]

Koks ir forš materiāls, bet kombinācijā ar vati tas pats kas nēsāk stikla vates kažoku. Kā var tā savu mājoklī ienīst, kur visa sava dzīve janodzīvo un bērniem arī.
Man tā vien liekas, ka retais, kurš ir ar to vati strādājis un tos putekļus redzējis. Lai arī kādu akvāriju mēs tur nelīmētu, tie putekļi tur tāpat lidinās.
Pēc gadiem, kad būs izdomāts progresīvāks siltināšanas materiāls, tad šīs visas vates tiks noliktas vienā plauktiņā ar azbesta šiveriem ko lietoja padomju laikos un bija labākais kas iespējams tajā laikā. Bet kā izrādās ar saviem trūkumiem.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 23/02/2018 20:59

Te foršāks video par to pašu Jēkaba māju.
Varu tikai apskaust.


[www.youtube.com]

Re: Koka karkasa māja
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 23/02/2018 21:25

Jēkabam ir labs reklāmas rullītis ekskluzīvām precēm luksusa segmentā. Tas ir stāsts nevis par veselību vai ekoloģiskumu, tas ir stāsts par cenu ko cilvēks ir gatavs maksāt par sajūtām un citām vērtībām. Un galvenais gain - cilvēku sentiments par to ka agrāk viss bija labāk. Cik patiesībā tas globālais sapnis korelē ar dzīves ilgumu, kvalitāti, bērnu laimi un cirsmu platību Latvijas mežos - domāju ir atvērts jautājums.
Cena nav pašizmaksa plus uzcenojums. Cana ir produkta vērtība pircēja acīs par ko viņš ir gatavs atdot savā īpašumā esošos $$.
Šeit mazliet no šīs pašas sērijas - virziens kurā var virzīties (un arī sekmīgi virzās):
[www.youtube.com]
un
vēl labāks:
[www.youtube.com]

:P

Re: Koka karkasa māja
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 23/02/2018 21:39

Ups, Jēkabam laža otrajā stāvā, Jotuls:
[northmenhomes.com][gallery_image_1]/18

Nē bet visu cieņu, foršs autentisks gaumīgs dizains, es būtu gatavs par viņu samaksāt, ja ar to interjeru un eksterjeru būtu arī labāka siltumnoturība un mājā automātika apkurei.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 23/02/2018 21:43

Pēdējais offtopic.

Skatoties Jēkaba video un tukšumu mansarda slīpņu epopejā, es teiktu ka mani māc skarbas pārdomas, ka slīpnēs šim namiņam ir nīstā vate. Tak ne jau skaidas? Nu labi, pieņemsim, ka viņš ielika tur kaņepju vati, tikai nenofilmēja. :) Akcentējot kaņepes sanāktu vēl viens superīgs stāsta elements,

Peace.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 23/02/2018 21:52

Protmasm Vilni.
Vari arī pakaļu ar kartonu slaucīt. Vai labāk ar akmens vati. Vēl ilgi acerēsies viņas siltumu.
Kas nu kuram tuvāks.


Man jau naida nav. Protams miers.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Ivo983 (89.191.105.---)
Datums: 23/02/2018 22:12

Protams super ka cilvēks ir fanāts un viss autentiski, bet ir ļoti lielas aizdomas ka komforta līmenis arī ir tāds kā senlatviešu mājās. Frēzbaļķu mājas ir milzīga galvassāpe sēšanās dēļ un te nevar redzēt ka būtu īstenoti speciāli risinājumi tās kontrolei. Šaubos ka koku gāšana pareizajā dienā to atrisina. Par centrālo krāsni es vispār paklusēšu. Būtu ļoti interesanti šo māju paskatīties ar termokameru.

Re: Koka karkasa māja
Autors: ETT (95.68.29.---)
Datums: 23/02/2018 22:45

Vilnis_Radio
Ja jau Jotulu pamanīji tad pie materiāliem ar šo to vajadzēja pamanīt ;)
-------------------------
For insulation we offer three natural materials:
wood fibre;
sheep wool;
hemp fibre.
-----------------------------
[northmenhomes.com]
protams, nav zināms konkrētais variants...

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 23/02/2018 23:08

Kungi !

Mēs te veltigi cepjamies.
Šitais jau reāli ir reklāmtopiks gaidāmajai izstādei Māja2018.

Pats autors uzdod jautājumu un pats atbild un paralēli noreklamē vēl kādu firmeli, kas esot gana laba.
Kamēr mēs te rejamies viens uz otra.

Kungi. Paliksim katrs pie sava ceļa, bet mērkis mums visiem ir viens - dzivot kvalitatīvā mājoklī.

Katrs mēs to saprotam pa savējam. Katram ir savas domas un viedokļi.

Bet mērķis mums kopējs :)

Re: Koka karkasa māja
Autors: Reins (78.84.31.---)
Datums: 24/02/2018 00:05

>
> Norvēģijā un vispār Skandināvijā, koks
> vienmēr būs izvēle Nr1 mājokļa celtniecībā,
> nevis tāpēc, ka viņi nevarētu atļauties super
> eksluzīvo gāzbetonu (atšķirībā no
> bagātajiem latviešiem), bet tāpēc, ka koka
> ēkas viņi būvē gadsimtiem ilgi, tā ir viņu
> tradīcija un kultūras mantojums. Tā ir viņu
> dzīves uztvere! Viņi pat daudzstāvu ēkas
> būvē no koka.

Daanijaa shaadi noteikti nav. Ziemas vinjiem taadas kaa mums shogad liidz Janvaarim ~ 3 graadi plusaa un lietus. Galliigi nepiemeerots klimats kokam, liidzrto fasaadee kjiegjelis un uz jumta dakstinjsh. Koks tikai pa retam paraadaas dziivojamaam maajaam, vasarniicam gan.

Re: Koka karkasa māja
Autors: Georgs999 (84.212.2.---)
Datums: 24/02/2018 00:25

Mums gāzbetons jau sen nav nekas ekskluzīvs vai dārgs.

Un nav jābūt nekādam bagātniekam.
Paši Latvijā mākam to saražot kvalitatīvu.

[texoblock.lv]

Pašreizējā: 2 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **   ******          **  **    **   ******   
       **  **    **         **  ***   **  **    **  
       **  **               **  ****  **  **        
       **  **   ****        **  ** ** **  **   **** 
 **    **  **    **   **    **  **  ****  **    **  
 **    **  **    **   **    **  **   ***  **    **  
  ******    ******     ******   **    **   ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727