UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Veca koka māja
Autors: audi-xtr (85.10.211.---)
Datums: 23/02/2017 13:58

Sveiki visiem, var būt kāds var palīdzēt! Lieta sekojoša, restaurēju māju, kas būvēta 1930jos gados, pilnīgi koka māja, no ārpuses kaut kāds apmetums, tad kaut kādas brusas vertikāli saliktas izmērs 8-15cm, tad ik pa 1.3m nesošās brusas vertikālās 15×15cm, pako jums kaut kādas pakulas ar skaidām, un ar dēļiem apsits. Jautājums kā būtu pareizi ārsienas uztaisīt no iekšpuses? Likt kaut kādas plēves, bet gribas lai māja elpo. Tad jautājums pirmajā stāvā, nesošās brusas kas ir logam abas puses, kārtīgi ķirmju saēstas, vai var tikai to fragmentu no brusas vidus izgriezt Piem pusmetru, un ielikt jaunu brusas fragmentu? Jo mainīt visus vertikālo brusu tad ir pus māja jāizrāda. Tad vēl viens jautājums.tā daļa kas ir zem loga, tur viss gāžas ārārā, tas ir tās brusas kas ir 8-15cm, ar ko varētu aizstāt viņas?, kaut kādu biezu putaplastu, bet koka mājā tas neder. Paldies visiem par atbildēm.

Re: Veca koka māja
Autors: Aldiss (85.10.211.---)
Datums: 23/02/2017 17:28

Vienkāršāk un lētāk būtu visu nojaukt un būvēt no jauna.
Bet to jau saprot tikai pēc tam, kad puse darba padarīta un rokas sāk nolaisties....

Gan jau ne tikai sienas ir bēdīgā stāvoklī, bet arī viss cits arī - grīdas, jumts, logi, durvis un vainagsijas.

15 cm siltumizolācija (skaidas un pakulas) ir daudz par maz, vajag vismaz 20-25-30cm.
Ja uzstādījums ir uztaisīt jaunas ārsienas no iekšpuses, tad darbu secība ir - nodauzīt visu apmetumu, noņemt apšuvuma dēļus, izgrābt pakulas un skaidas, Tad pa vidu esošajām brusām ielikt jaunas impregnētas brusas ~5 vai 10 x15 vai pat lielākas - 5x20 un nebaidoties par mājas apgāšos nomainīt vai pastiprināt bojātās vecās nesošās brusas. Tad izveidot jaunu apšuvumu, sapūst celulozes(eko) vati. "Eko" vate ir piesātināta ar ķīmiju, kas to palīdz nobeigt sēnes un ķirmjus.

Par plēvju nelikšanu- mitrums tvaika veidā neizbēgami no siltās telpas puses virzīsies uz auksto ārsienu, celulozes vatei tas nav ļoti kritiski jo tā var uzsūkt daudz mitruma un vēlāk lēnām izžūt, bet vecajās koka konstrukcijās esošajām sēnēm un ķirmjiem mitrums ir ideāla vieta kur vairoties. Pārtraucot tvaika pieplūdi no iekšpuses, koks varētu izžīut līdz tādam līmenim, ka vairs nav garšīgs ķirmim.

Tāpat ieteiktu padomāt par mājas ārpusi - apmetums nav labākais risinājums kokam, labāk izveidot ventilējamu fasādi, kaut virs apmetuma, lai slīps lietus tiešā viedā nesamērcē sienu.

Re: Veca koka māja
Autors: audi-xtr (85.10.211.---)
Datums: 23/02/2017 20:13

Pie reizes sakiet lūdzu, OSB no iekšpuses ir obligāts, jo tie dēļi kas bija no iekšpuses kaut kādu stiprību deva pret šķobīsanos, Paldies

Re: Veca koka māja
Autors: kkk (85.10.211.---)
Datums: 23/02/2017 22:14

To vai ir obligāts nosaka tas vai ir un kādā stāvoklī nesošā karkasa atgāžņi. OSB ir laba tvaika barjera, līdz ar to var uz nesošā karkasa no iekšpuses montēt OSB, tālāk ģipškartona karkass un ģipškartons. Ģipškartona karkasa veidotajā spraugā komunikācijas. Starp nesošā karkasa statņiem ekovate, uz karkasa no ārpuses kokšķiedras plātne. Tālāk jau ventilējamā vai apmesta fasāde. Ja nepieciešams izvilkt fasādes plaknes un uztaisīt biezāku izolācijas slāni, pie nesošā karkasa no ārpuses montē vēl vienu karkasu.

Re: Veca koka māja
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/02/2017 09:45

Var teikt, ka visos punktos piekrītu Aldis, jo īpaši šajā:
"Vienkāršāk un lētāk būtu visu nojaukt un būvēt no jauna.
Bet to jau saprot tikai pēc tam, kad puse darba padarīta un rokas sāk nolaisties.... "

Pēc apraksta spriežot tik tiešām viss tā arī izskatās, lai gan autors tam visticamāk nepiekritīs. Tādas ēkas padarīt "pieņemamas" pat vidējā kalpošanas termiņā ar viegliem un lētiem remontiņiem principā nevar. Tas ir tieši tas pats kas ar autiņiem - ja tev auto ir vraks, tad tam ir vai nu kapitālais mega remonts, kas saucās nesaimniecisks hobijs-restaurācija vai arī Tolmets un jauns auto. Pielāpīšana un ieguldīšana tajā pasākumā ir zemē nomesta nauda, materiāls un darbs.

Atkārtošu vēlreiz daļu no Alda citāta "bet to jau saprot tikai pēc tam".

Re: Veca koka māja
Autors: jtdesign (85.10.211.---)
Datums: 24/02/2017 18:08

Zobus pa telefonu nelabojam. Pārāk daudz nezināmo. Ja ir tā, kā saka Aldiss pieredze, tad izņemot variantu, ka ēka ir kultūras piemineklis, nojaukšana būs saprātīgākais variants. Bez pilnīgas konstrukciju atsegšanas, lai izsecinātu veicamo darbu kārtību un saprātīgumu, neiztikt. Tad var uzaicināt būvspeciālistu ciemos.

Siltināšanai no iekšpuses joprojām borskābētā makulatūra var būt labākais risinājums.

Re: Veca koka māja
Autors: Zodčijs (85.10.211.---)
Datums: 25/02/2017 05:19

Nav autors minējis - vai zemes gabals laukos, pilsētā un cik liels...

Kā jau minēja veči...
Ja vieta atļauj - no jauna būvējam kā piebūvi vai vispār atsevišķu ēku...

P.S. ap 15 gadu atpakaļ bija identiska situācija ģimenes draugiem (tikai tāpēc ļoti iedziļinājos) - tieši šāda 30gadu koka karkasa ēka - 2400m2 ( pēc ulmaņlaika standarta) pilsētā nesadalītā zemes gabalā:

o) visupirms esošā saimniecības ēka tika piemērota dzīvošanai - tas forši, jo esi uz vietas - vai pats kaut ko dari, vai diriģē celtniekus...
a) sākām ar pieredzējušu būvinženieru konsultācijām u.c apdomāšanām...
b) visi ārsienu apšuvumi tika noplēsti, mainīti pusnopuvuššie sienu statņi, apakšējie vaiņagi...
c) tika demontētas koka grīdu konstrukcijas pirmā un mansarda stāvā...
d) vienīgi skārda seguma jumts - vismaz no iekšpuses bija kā no rūpnīcas....
e) tika uztaisīts pārbūves (toreiz rekonstrukcijas) projekts

Un pēc kādiem 4 vai 6 gadiem beigu beigās - ēka tika nojaukta - daļēji izmantojot esošos pamatus - tika būvēta jauna - tādu kādu gribēja !

Re: Veca koka māja
Autors: Rx (85.10.211.---)
Datums: 25/02/2017 11:29

Tādam restaurācijas procesam izgāju cauri....Tieši tāda pat situācija, tikai māja celta ap 1946 gadu. Koka nesošā konstrukcija, pildījums ar skaidu-kaļķa maisījumu, dēļi no abām pusēm, ruberoīds no ārpuses, līstītes, kaļķa apmetums. Ieķšpusē finieris. Tapetes, eļļas krāsa. Kā jau laukos, krāsņu apkure, virtuve lopu un cilvēka vajadzībām, liels mitrums, nosacīti silts.....Zem logiem daudz kas sapuvis, arī ārpusē vietas satrunējušas. Pārsegumi, lielākā daļa nepuvusi. Viss drausmīgais skats pavērās pēc apmetuma nosišanas, ruberoīda noplēšanas. Tad tik sākās....Acis darba nebijās, rokas zinājās padarīt! Nomainīju no ārpuses nesošās daļas, dēļus, balstos ieliku ielāpus. Visas vietas ar antiseptiķi ( Bochemit Forte šķaidīts...) apstrādāju. Skrūves, putas un t.t.t.t. dēļi jauni virsū kur vajag. Tad visai mājai apkārt ar statņu metodi Paroc cietā vate 100mm, starp statnēm kā nu kur, bet 5cm un vairāk, kā nu nepieciešams. Stanes ar skrūvēm, pie sienas. Siena ķluva vēl nesošāka, stiprāka, taisnāka. Siets uz Paroc, SakretBAK virsū. Patreiz dekoratīvais nav virsū, tāpat smuki....ne ideāli. Man tāpat teica: Izgriez sienu, iepriekš balstot un uzcel jaunu kā lielu ielāpu...jo tā darot. Tā kā darīju viens...tad atteicos no tāda darba. Bet rezultāts ļoti apmierina. Laikam savi 8 gadi jau, izgriezu kontrolei-kabelim kādu siltinājuma daļu...viss sauss, nepuvis. Iekšā silts, maz kurināt vajag. Tā ka tik uz priekšu, ja ir enerģija, bet nav naudas....

Re: Veca koka māja
Autors: Aldiss (85.10.211.---)
Datums: 28/02/2017 15:25

Padalīšos ar savu pieredzi.

Pirms 15 gadiem esmu uzcēlis 240m2 māju Jelgavā no gāzbetona, darbus paveicot 25 mēnešu laikā, lielākoties darbus darot pašam ar kādu palīgu.

Dzīvei apmetot kūleni, tagad jau trešo gadu ņemos ap vecu, 1936. gada māju Mārupē. Ne tik sliktā stāvoklī, kā raksta iepriekšējos komentāros, bet tas neko daudz nemaina - tāpat gribas pielāgot mūsdienu siltumizlācijas prasībām, telpu plānojumam, ierīkot siltās grīdas, ievilkt jaunu elektrointalāciju un tt. Ir nojauktas trīs starpsienas, plītis, nomainīti bojātie baļķi. Salikti jauni logi, palodzes, jaunas ārdurvis, nostiprināti pamati un nosiltināta viena siena, ievilkts ūdensvads un kanalizācija, Izbūvēta vannas istaba. Vēl priekšā grīdas nomaiņa pirmā stāva istabās, atlikušo trīs ārsienu siltināšana, apkures sistēmas pārbūve,jumta seguma nomaiņa un mansarda siltināšana.

Līdz šim lielāko daļu laika esmu veltījis vecā nojaukšanai un daudz mazāk jaunā būvēšanai. . Pagājuši jau trīs gadi, bet dabiem vēl galu neredzu. Savā ziņā traucē arī tas, ka pats ar ģimeni tur dzīvoju. Šobrīd apsveru variantu neturpināt esošās mājas pārbūvi,bet tā vietā uzcelt blakus "samniecības ēku", kuru izmantot kā dzīvojamo māju.

Re: Vecas koka ēkas materiāli
Autors: Inetta (90.139.90.---)
Datums: 28/02/2019 15:07

Labdien! Varbūt kādam vajag vecas guļbūves koka ēkas detaļas: 8 m baļķus, vēl labas brusas. Ķirmis ir pastrādājis, bet dažiem tieši tādus materiālus vajag kā dekoratīvus elementus. Baļķi un brusas vēl ļoti izturīgi. Gatavojamies ēku jaukt nost un būvēt saimniecības ēku. Atjaunošanu arhitekts neiesaka.

Re: Vecas koka ēkas materiāli
Autors: arre (195.13.229.---)
Datums: 28/02/2019 19:01

Ieraksti facebukā. Piemēram grupā - Māja meklē cilvēku. Ļaudis reizēm izmisīgi kaut ko tādu meklē. Kāda dāmīte reiz bija gatava atdoties par baļķi no vecas guļbūves.

Re: Veca koka māja
Autors: Dindirin (109.229.203.---)
Datums: 28/02/2019 19:39

Kur atrodas nojaucamā ēka?



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **    **  **     **  **    **  **     ** 
  **  **   ***   **  **     **  ***   **  ***   *** 
   ****    ****  **  **     **  ****  **  **** **** 
    **     ** ** **  **     **  ** ** **  ** *** ** 
    **     **  ****  **     **  **  ****  **     ** 
    **     **   ***  **     **  **   ***  **     ** 
    **     **    **   *******   **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727