UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123456789Nākošā
Pašreizējā: 1 no 9
Zeme privātmājai
Autors: Dizis (178.16.22.---)
Datums: 09/02/2015 22:09

Jautājums par zemi. Vēlos iegādāties zemi privātmājas būvniecībai (ap 2500m2) apbūves teritorijā, bet būvēt plānoju kaut kad nākotnē. Noskatītajam zemesgabalam ir pievilkta pietiekošas jaudas elektrība. Kaimiņu 300m rādiusā arī nav pagaidām. Ceļš ir. Ko vajadzētu noskaidrot vēl par šo zmesgabalu domājot par nākotnes būvniecību?
Ģeoloģiskās analīzes, laikam, nav vērts veikt, ja vēl nav zināms kur un kāda māja tiks celta (tās, cik sparatu, veic zem plānotā būvlaukuma, palabojiet, ja kļūdos). Zinu, ka grunts ir mālaina, kas var apgrūtināt ūdens iegūšanu ar spici.
Ko un kā vajadzētu noskaidrot par šo zemesgabalu, lai neiegrābtos?

Re: Zeme privātmājai
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 09/02/2015 22:27

Dizis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Zinu, ka grunts ir mālaina, kas var apgrūtināt ūdens
> iegūšanu ar spici.

Mums pie Baldones (lauku teritorija) mālu netrūkst, bet ar ūdeni ~10m dziļumā nav problēmu, t.i., ūdens ir pietiekošā daudzumā. Analīzes, protams, varēja būt labākas - uzturā tomēr lietojam Venden.

Vieniem no kaimiņiem, šķiet, urbums ap 20m bija.

Netālu ir neliels dīķītis izrakts, kurā ūdens vairāk nekā dīķī vietas (dīķim viena mala paaugstināta, šad tad ūdens pludo pāri tai malai).

Tā ka "grunts ir mālaina" vēl neleicina, ka ar ūdeni būs problēmas…

Re: Zeme privātmājai
Autors: Dizis (178.16.22.---)
Datums: 09/02/2015 22:33

Jautājums binary par ūdeni: vai nav lētāk/ērtāk izmantot filtrus esošajam ūdenim, nekā pirkt ūdeni?

Re: Zeme privātmājai
Autors: garāmejot (178.16.22.---)
Datums: 09/02/2015 22:52

gruntsūdens līmenis, ja sapņo par pagrabiem. Applūšanas riski - reljefs, ja ziemā it kā nevainīgas upītes apkārtnē vai gabals bedrē. No pašvaldības noskaidrot, kas saskaņā ar teritorijas plānojumu šeit vispār ir būvējams (stāvu skaits utmldz), kas kaimiņos (pāri ielai caunu ferma vai 5stāvene?).
Aizsargjoslas (zem zemes maģistrālais gāzes vads nejauši). Ja ceļš ir nevis mazais piebraucamais, bet kāds lielas nozīmes ceļš, tad tam arī aizsargjosla var būt pamatīga un pieslēgums var būt netriviāls pasākums.
Par elektrību - ja pāri iet augstpriegumu līnija nenozīmē, ka tev pieslēgšana nemaksās kosmosu. Ja ir uzskaites kaste pie gabala, tad jau laikam puslīdz droši, ka ir ok.
Nu un tad visas lietas no sērijas, kam ceļš pieder, kas ziemā sniegu šķūrē no ceļa, ja pats, tad cik garš gabals, kas ar sabiedrisko, kur tuvākā točka, kindergardens, skola, debesspuses, āderes, fenšui utt utjpr :)

Re: Zeme privātmājai
Autors: SerViss (178.16.22.---)
Datums: 09/02/2015 23:06

Ātrumā pirmās domas:
1. Applūšanas iespējamība. Stabils kritums pārredzamā attālumā.
2. Ceļa konstrukcijas nopietnība - lai ūdens nestāv grāvjos un ceļš nesabrūk pēc ķieģeļu kravas atvešanas vai atkritumu mašīnas kursēšanas. Īpaši, ja garš ceļa gabals caur klajumu, tad pavērot, kas notiek puteņa laikā, jo gadās tādi ceļi, kas regulāri pusstundas laikā pēc sniega izstumšanas atkal tiek aizvilkti līdz nelietojamam stāvoklim.
3. Pārpurvotu vietu tuvums. Knišļi, dunduri un odi vasarā (lai nav masveidā, uz maiņām 24 stundas). Sauļošanās un peldēšanās iespējamība.
4......

Re: Zeme privātmājai
Autors: Niks (178.16.22.---)
Datums: 09/02/2015 23:51

Padomā par kanalizācijām

Īstenībā ir labi piebraukāt uz to gabalu dažādos laikos - darba un brīvajos, no rītiem un pa tumsu. Paskatīt, vai pašam patīk, vai kas netraucē - trokšņi, vēji, smakas. Kā vispār satiksme. Vai mobilajam ir zona :)

Pašvaldībā painteresējies noteikti, par attīstības perspektīvām. Laukos parasti priecājas par katru lieku dvēseli - nodokļu maksātāju un atbild atsaucīgi.

Re: Zeme privātmājai
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 09/02/2015 23:57

Dizis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Jautājums binary par ūdeni: vai nav
> lētāk/ērtāk izmantot filtrus esošajam
> ūdenim, nekā pirkt ūdeni?

Mums ir pagaidu variants, 32m² māja, filtriem vietas gluži vienkārši nav. Turklāt nemācēšu teikt, vai ir filtri pret nitrāta slāpekli, tas mums analīzēs vienīgais būtiski pārsniedza normu. Nu vēl arī cietība ir augsta (kalcijs, magnijs) - tas jā, pret to var likt filtrus, santehnika un sadzīves tehnika noteikti būs pateicīga. Bet tas vēlāk, kad būs lielāka māja. Pārējās analīzes mums +/- normas robežās bija, ar dzelzi vispār unikāls gadījums - <0.02 (norma ir <0.2, Latvijā kopumā esot dzelžains ūdens).

Seklo ūdeņu tīrību ļoti ietekmē tas, kas notiek virs zemes. Mums te skaitās lauksaimniecībā izmantojama zeme ar visām no tā izrietošajām sekām. Nemācēšu teikt, cik dziļi jāurbjas, lai iegūtu bioloģiski tīru un ķīmiski "stabilu" ūdeni…

Ja par reversās osmozes filtriem, ko daudzi ir iecienījuši dzeramajam ūdenim - esmu tajā nometnē, kas neatbalsta šā tipa filtrus.

Re: Zeme privātmājai
Autors: Vilnis_Radio (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 01:13

Nu manas pārdomas.
1. Cena, attālums līdz darbam, veikalam, skolai utml. Cena nozīmē arī salīdzinājumu ar "nepirkt zemi tagad", bet nākotnē nopirkt zemi un māju vai arī citu zemi. :)
2. Tīri tehniskās problēmas es domāju ir dziļi sekundāras, ja tas gabals jau ir iezīmēts kā privātmāju teritorija - ūdens būs Latvijas parastais, zeme gan jau arī, ne jau nu pašvaldība teritoriālajā plānojumā konkrēto apbūvi iekļautu kaut kādās palienēs vai purvā. Nu drenāžu gan var pārbaudīt, jo ar to mums daudzviet smagas problēmas. It kā vieta ok, un pat drenāža ir, bet nestrādā un tad var pat piesmelties pagalms neskatoties uz it kā normālu reljefu.Ceļu vērts tiktāl ievērtēt, lai saprastu cik labs. Ja gruntene, tad kas ko ziemā tīra un vai pavasaros nav drūmais ceļš. Ja asfalts, tad vienalga. Cik garš būs posms kas pašam jātīra no sniega vai arī jālāpa.
3. Patīk vai nepatīk vieta un kāda vīzija tam visam pēc vairākiem gadiem. Ir tādas vietas, kur ir skaidrs, ka tas būs solīds guļamrajons, citas vietas paliks par kaut kādu miksli, citas vietas atkal būs relatīvi viensētu versijas. Kāda būs tā sabiedrība tur apkārt.
Neko dižu jau neizdomāsi, galvenais nepārmaksāt, jo tie parcelētāji jau nu dikti centīgi. Es piemēram nesaprotu, kā ieparcelētais zemes gabals ar tikai LE kasti topošajā guļamrajonā var maksāt dārgāk par viensētu 5 km attālumā ar lielāku zemīti un tādā pat attālumā no šosejas. Par sabiedrību? :))

Re: Zeme privātmājai
Autors: VG (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 09:08

1. Manuprāt galvenais ir lai zeme neapplūst pavasaros. Tāda zeme der tikai atbraukt uzlikt grilu vai būdu uz pāļiem. Mazā Jugla?
2. Lai zemes gabalam IR elektrība, nevis teksts ka tepat jau iet līnija un var pieslēgt.
Ūdens kvalitāte sekundārs jautājums. Ja patiks vieta, bet ūdens būs dziļi, vai jāliek filtri, neatteiksies taču no vietas. Mēs Sauriešos braucām uz avotu ar 4 Venden pudelēm x nedēļā. Tākā ja iepriekšminētie punkti ir ok, tad var ņemt. Neiedziļināšos par darba un skolu attālumu.

Par viensētām 5 km tālāk nav tik vienkārši. Es arī skatījos zemes pleķi ar elektrību ap 2000 un vairāk m2 apzināti tālāk prom no Rīgas, Ropažos, Inčukalnā un Garkalnē. Ņemams gabalas sākas no 10, 12 eir un uz augšu. Nu nav viensētas atrodamas pa tādu ciparu! Pat čuhņā Limbažos prasa 25!

Re: Zeme privātmājai
Autors: Andris_ (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 09:24

Mazliet no savas puses, jo neilgu laiku atpakaļ gāju tam visam cauri - tas galu galā var izrādīties pats sarežģītākais process, jo no tā viss pārējais ir atkarīgs - tapēc tam laiku nevaig žēlot... (atkārtosies arī iepriekš rakstītais):

1) Visam pa priekšu - īpašumam cenu nosaka: pirmkārt vieta, otrkārt vieta un treškārt arī vieta - tātad tas ir pats galvenais!
2) Zemes gabala lielums - nosauktie 2500m2 - tas jāpārdomā: vienam tas ir šaušalīgi daudz, citam maz (manuprāt baigi ok un pats minimums būtu 1200m2, bet tās tikai manas domas)
2) Komunikācijas: elektrība, kanalizācija, ūdens, internets, telefoni (atkarībā no prasībām...)
3) Infrastruktūra: sabiedriskais transports, skolas (skolas prestižs - vidusskola vai pamatskola, mūzikas skola...), ārsniecības iestāde (ir labi, ja ir vismaz ambulance + aptieka), veikali, kafejnīca/ēdnīca. Parki, spēļu laukumi (smilšukaste), sporta centri, benzīntanks, brīvdabas estrāde, tautas nams...
4) Noskaidrot, kur atrodas tuvākā "točka" vai "bomžatņiks" (tie noteikti ir katrā nostūrī, bet galvenais, lai tie nav pa ceļam bērniem uz skolu vai Tev uz veikalu/sabiedrisko transportu)
5) Ko un cik augstu Tu vari būvēt uz tā zemes gabala, aizsargjoslas... (to var noskaidrot vai nu būvvaldē, vai daļai pašvaldību ir pieejami plānojumi internetā... bet labāk tāpat aiziet aprunāties uz būvvaldi)
6) Jāiepazīstās ar kaimiņiem - aprunājies, par vietas vēsturi, ko viņš domā par blakus kaimiņie (ir gadījumi, kad kaimiņi savā starpā kasās....), par infrastruktūru - kā ir ziemā.. tie paši ūdeņi - vai nav plūdi... man svarīgi bija arī, kā tas kaimiņš ģērbies, piemēram: trenniņbiksēs un laķenēs ;) Tāpat arī kāda kārtība tiek uzturēta kaimiņu īpašumos...
7) Āderu "tante" - noskaidro, vai gadījumā zemesgabals nav paredzēts tikai dīķim...
8) Saules gaisma - no cik pusēm tā būs (manuprāt, ja apkārt ir mežs, tad galīgi garām būvēt māju ar lieliem logiem...) - visideālākais, ja austrumi, dienvidi, dienvidrietumi ir atvērti saulei... Latvijā valdošie vēji ir Rietumu vēji, tapēc ideāli, ja no rietumi, ziemeļrietumpuses ir mežs vai kas tamlīdzīgs...
9) Par ģeoloģiju - ja zini, ka ir mālains, varētu būt pietiekami info.... skaties pats.... man bija svarīgi, lai nav kūdra 6m dziļumā....

Iestādes, kuras obligāti jāapmeklē:
- Būvvalde
- www.kadastrs.lv (tur ir maksas izziņa) - var uzzināt papildinfo par visādiem liegumiem
- tuvākie kaimiņi
- internets (izpētīt infrastruktūru - skolas/sabiedriskais transports)
- tuvējā apkārtne - kā jau te ieteica - dažādos laikos uztaisīt tur pastaigas....
- āderu "tante" (ir arī daži piekritēji, kuri labprāt aizstaigā pie kāda ekstrasensa vai tamlīdzīgiem guru, bet es šo nedarīju...)

Re: Zeme privātmājai
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 09:48

Andris_ Wrote:
-------------------------------------------------------
> 2) Zemes gabala lielums - nosauktie 2500m2 - tas
> jāpārdomā: vienam tas ir šaušalīgi daudz,
> citam maz (manuprāt baigi ok un pats minimums
> būtu 1200m2, bet tās tikai manas domas)

Pareizi uzrakstīji - "tikai tavas domas". Kad pats meklēju, tad sākotnēji tēmēju uz hektāru vai vairākiem (lai arī ar lauksaimniecību pagaidām nenodarbojos un tuvākajos gados īsti nav plānos). Absolūtais minimums - puse hektāra. Jā, prasa tā platība zināmu darbu, toties sajūtas ir kā savās mājās, nevis kā "pie kaimiņiem", kā "gandrīz dzīvoklī". Bet nu jā, katram savs.


Andris_ Wrote:
-------------------------------------------------------
> 6) Jāiepazīstās ar kaimiņiem - aprunājies,
> par vietas vēsturi, ko viņš domā par blakus
> kaimiņie (ir gadījumi, kad kaimiņi savā
> starpā kasās....), par infrastruktūru - kā ir
> ziemā.. tie paši ūdeņi - vai nav plūdi... man
> svarīgi bija arī, kā tas kaimiņš ģērbies,
> piemēram: trenniņbiksēs un laķenēs ;) Tāpat
> arī kāda kārtība tiek uzturēta kaimiņu
> īpašumos...

Kaimiņi nāk un iet… Šodien vieni, pēc 5 gadiem varbūt citi, vēl pēc 25 gadiem pavisam citi. Vēl jo vairāk - ja runa ir par vietu, kur liela daļa gabalu vēl stāv tukši vai pustukši (būvniecības procesā). Tāpat arī normāli iepazīties var tikai laika gaitā. Kamēr nedzīvo uz vietas un ikdienā nečomojas, tikmēr var uzzināt tikai vārdu, matu krāsu, iemīļoto auto marku, nodarbošanos - gūt kaut kādus pirmos priekšstatus. Vai būs kāda "psiholoģiskā saderība", to nav tik viegli novērtēt.


Andris_ Wrote:
-------------------------------------------------------
> Latvijā valdošie vēji ir Rietumu vēji, tapēc ideāli,
> ja no rietumi, ziemeļrietumpuses ir mežs vai kas
> tamlīdzīgs...

Iz [www.meteo.lv] - "Gadā kopumā valdošie ir dienvidu, dienvidrietumu un rietumu vēji."
Mūsu pusē izteiktāki, šķiet, ir dienvidu vēji. Rietumu vēji ir ļoti reti.

Re: Zeme privātmājai
Autors: rbm (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 10:00

Papildinot Andris_, pēc sava meklēšanas pieredzes, tapa šāds ieteikumu saraksts. [gimenesmaja.wordpress.com]

Ja tas ir publisks sludinājums, iemet te, ātri vien te forumā atradīs 100 un 1 iemeslu kāpēc nepirkt :)

Re: Zeme privātmājai
Autors: VG (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 10:27

Par kaimiņiem! Ja tiek tirgoti tukši gabali protams neko daudz neuzzināsi. Pēc manas pieredzes tā arī bija. Beigu galos, kad dažas mājas bija uzceltas, tad bija skaidrs ar ko ir darīšana. Piemēram viens kretīns savā zemes gablā izveidoja savu smago mašīnu parkingu. Lieki teikt ka bojāja ceļu un krita uz nerviem. Nebija brīnums, ka blakus īpašnieks nevarēja pārdot ilgus gadus. Nerunājot par pārējiem, kuri cēla vēlāk ar skatu uz kolhozu. Tāpat arī vienā nostūrī bija saradaušies ilgcēlāji ar aizaugušiem pagalmiem ar dažāda izmēra, augstuma un atstatuma zemē iedzītām trubām.
No šī viedokļa labāk ir skatīties kur apkārt kautkas jau ir. Pat vienreiz aizbraucot būs skaidrs pēc tā kā izskatās apkartesošās mājas un zeme, vai nevazājas trenniņbikses ar optima līniju rokā.

Re: Zeme privātmājai
Autors: garāmejot (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 11:38

Tak nebaidiet cilvēku :)
Andri_ - nez vai sanāk visos tavos punktiņos "ķekšus" savilkt un zemi nopirkt ne par miljonu?
Rīgas 1. ģimnāzijai nemaz tik daudz 1200 m2 brīvu zemes gabalu tuvumā nav :)

Re: Zeme privātmājai
Autors: binary (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 11:43

Dizis Wrote:
-------------------------------------------------------
> Jautājums binary par ūdeni: vai nav
> lētāk/ērtāk izmantot filtrus esošajam
> ūdenim, nekā pirkt ūdeni?

Starp citu, kādu laiku nevis pirkām ūdeni, bet ņēmām Ķekavā no avota. Nezinu par analīzēm, bet garšoja labi. Izmaksas - pilnīga nulle, jo ikdienā braucu garām. Pārtraucām ņemt, kad Ķekava to vietu sačakarēja…

Re: Zeme privātmājai
Autors: Viesturs470 (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 12:21

VG jau ieskicēja dažus butiskus aspektus !
Es varu tikai atkārtot sen seno teicienu par trijiem faktoriem - "vietu, vietu un vietu" atliek tikai to prasmīgi interpretēt !
Un kritiski skatieties uz infrastruktūru tās plašākajā nozīmē - ņemt udeni no avotiņa nav slikti, bet nevajag aizmirst ka tas jāvērtē daudzu desmitu gadu kontekstā - šobrīd avotiņs pieejams rīt, tam uzradīsies īpašnieks, šodien Tev tas pa ceļam, rīt mainīsi darbu un būs jābaruc speciāli.
Rīgā ir pieteikami daudz vietu kur joprojām nav pieejams ne pilsētas ūdensvads ne kanalizācija, kaut tīkli jau sen izbūvēti par ES līdzekļiem. Un tad nu cilvēki dzīvo neziņā un stresā - iegrūst naudu spices labošanā, kārtējiem filtriem, čakaēties ar kanalizācijas atšūknēšanu u.t.l.

Re: Zeme privātmājai
Autors: Andris_ (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 16:32

Vēl gribēju piemetināt par tēmu "viss ir slikti":
Latvijā ir atrodami Gudrona dīķi, atkritumu izgāztuves, kodolreaktors un bīstamo atkritumu glabātuves - tas tā, ja uz lauku teritorijām vairāk skatās... un ja vēl galējībās ielien, tad var palasīties par gāzi "Radons" un kur tas visvairāk izplatīts...

P.S. Par tiem valdošajiem vēja virzieniem kļūdījos, binary taisnība!

Re: Zeme privātmājai
Autors: Rx (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 17:54

.... Un derīgi āderu tīklu novērtēt. Pie reizes arī ūdens ieguves potenciālās vietas skatīt.

Re: Zeme privātmājai
Autors: Dizis (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 18:51

Tad jautājums par tām āderēm: man, personīgi, tas šķiet šamanisms no 90-ajiem, kad kāds ar zariņu vai diegā iekārtu gredzenu staigā apkārt un pa laikam sašūpojas (alkohola vai āderu ietekmē), sašūpojot priekšmetu sev rokās. Tomēr, cik sparotu, tos mērītājus izmanto arī spicu urbēji un vēl citi, tā ka var būt kaut kāda patiesība tur ir. Kā atrast/izšķirt šarlatānu no iespējamā reālā āderu uzgājēja?

Re: Zeme privātmājai
Autors: Zibsnis (178.16.22.---)
Datums: 10/02/2015 19:03

Dizi, āderu enerģētiskos laukus(piemēram Hartmaņa tīklu) var izmērīt arī ar zinātniskām ierīcēm, ne tikai svārstiņu ;) Mūsu senči nez kāpēc pamanījās šos šarlatāniskos laukos uztver un veidot savus mājokļus izvairoties no tiem. Bet nu viņi duraki, mēs gudri, mums ir internets un fizikā mācījā neticēt māņiem :))
Ja piekāst to visu un mājās novietojumu, tad par ūdeni galīgi nav ko satraukties - salīgstat, lai tev ierīko ūdens ņemšanas vietu un pilnīgi vienalga kā viņi nonāk pie galarezultāta.

Iet uz lapu: 123456789Nākošā
Pašreizējā: 1 no 9


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ******   **    **  **         ******  
 **        **    **  ***   **  **        **    ** 
 **        **        ****  **  **        **       
 ******    **        ** ** **  **        **       
 **        **        **  ****  **        **       
 **        **    **  **   ***  **        **    ** 
 ********   ******   **    **  ********   ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727