UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: RXE (213.102.144.---)
Datums: 02/05/2013 19:13

Esmu finiša taisnē ar savas mājas celtniecību, tāpēc tagad, atskatoties atpakaļ, varu nosaukt 3 īpaši rupjas kļūdas, kādas esmu pieļāvis. Nezināšanas un dažreiz muļķības dēļ pieļaujam dažādas kļūdas, un aicinu arī pārējos šeit nosaukt 3 rupjākās, lai nākamajiem būvētājiem būtu tāda kā tipiskāko kļūdu esence, lai tie zinātu, kā nevajag rīkoties.
Manējās tātad ir:
1) Durvju un logu aiļu pārsedzēs dažās vietās ielikām koka siju atgriezumus. Sienas no gāzbetona, un gribējās gan atvieglot darbu ar pārsedžu izbūvi, gan lietderīgi izmantot siju atgriezumus. Cerēju, ka apmestas reģipša plāksnes, kas piestiprinātas pie sijām, būs risinājums. Diemžēl plaisas parāda šo reģipša plākšņu kontūras.
2) Otra kļūda arī saistīta ar koku - fasādei to neiesaku izmantot. Manā gadījumā dēļi tik nežēlīgi deformējas (īpaši dienvidu pusē), ka nolēmu raut visu nost. Vienīgais prātīgais risinājums laikam būtu skandināvu stila dēļu izmantošana ar rupju virsmu un pareizo krāsu, bet tas gaumes jautājums. Šķūņa efekts man neder.
3) Trešā kļūda ar apkures sistēmas projektēšanu. Labu gribēdams, pirms apkures sistēmas ierīkošanas pasūtīju projektu. Diemžēl jāatzīst, ka iztērēju ne tikai 300Ls par projektu, bet arī pamatīgi pārtērējos uz materiāliem un darbiem (kopā vairāk kā 1500Ls). Projektētājs pārcentās ar ūberkruto automātiku, kura diez vai atmaksāsies sistēmas kalpošanas laikā. Katrā ziņā čalis, kas nāca pieņemt Grandeg katla apsaisti, izteicās, ka tādu sistēmu atļaujas tikai pašvaldības, kurām ir ES finansējums. To pašu labumu, ko dod mana sistēma, esot varējis dabūt gatavu krietni lētāk ar vienkāršāku sistēmu. Vēl par projektētāja kometenci radās daudz jautājumu. Piemēram, kāda mārrutka pēc man katlu telpā tagad stāv milzīgs radiators, kuru turu izslēgtu, jo telpa uzsilst arī no nosiltinātām caurulēm?
Ja ir kāds uzcēlis māju bez kļūdām, cepuri nost. bet pieļauju, ja daram daudz ko "uz savu galvu", kļūdas ir neizbēgamas. Kāda pārējo pieredze?

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: slepnis nelog (159.148.7.---)
Datums: 02/05/2013 21:09

Liels radiators katlu telpā droši vien vairāk domāts, lai operatīvi varētu nomest lieko siltumu, ja katls draud pārkarst. Kaut gan granulniekam tāda opcija it kā nevajadzīga.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: ... (46.109.149.---)
Datums: 02/05/2013 21:29

pati rupjākā kļūda kaut ko darot ir domāt ka kaut kas atmaksāsies. bet latviešiem tā iekārtots, nedod dievs piecus latus samaksās, viss mūžs sačakarēts.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: J (78.84.242.---)
Datums: 02/05/2013 21:57

Hmm, man pagaidām visas, kas nāk prātā saistītas ar celtnieku nekvalitatīvu darbu, kā piemēram nesasieti, pamatu veidņi, kuri rezultējās šķibās un izliektās pamatu sienās, neielikta vai nesasieta pamatu armatūra, mūrētāju kļūdas ar ēkas augstuma atzīmēm, ka rezultātā jumts ielīda logos un mansarda stāva logu augšmalas sanāca praktiski griestu līmenī, tad vēl šķībi un greizi saliktas spāres un pārseguma sijas, kas pamatīgi sarežģīja siltināšanas darbus.
...bet visvairāk laikam tracina būvmateriālu piegādātāji, kur rīt noteikti būs...parasti rezultējas piegādē pēc divām nedēļām pie kam zvanot 10 reizes un katru reizi saņemot solījumu, ka rīt noteikti būs.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: RXE (213.102.144.---)
Datums: 02/05/2013 22:04

... Wrote:
-------------------------------------------------------
> pati rupjākā kļūda kaut ko darot ir domāt ka
> kaut kas atmaksāsies. bet latviešiem tā
> iekārtots, nedod dievs piecus latus samaksās,
> viss mūžs sačakarēts.


Nu tas manā gadījumā ar projektu apkurei ir tieši pretstatā šim apgalvojumam. Cēlu priekš sevis, un ne vienmēr vēlējos taupīt. Bet rezultātā sanāca pat pamatīgi pārmaksāt.

J- jā, arī es otrajā stāvā labprāt tagad vēlētos lieku bloku rindu, tikai nezinu, kā tāda nobīde no projekta beigtos sarunās ar būvvaldi.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: DsKs (81.198.138.---)
Datums: 02/05/2013 22:17

Attieciba uz 3 punktu diez vai ir kopa objekta ar projektetaju buts un pashtukotas nianses ... standarta variants,atmet planus,uzmet projektu ( iespejams starp katleni un tavu radiatoru agrak bijusi paredzeta siena ... projektejot razosanas telpas biezi sadas kludas ir - saliek radiatorus un pec tam paradas tehnologiskas iekartas, kuras izdala daudz siltuma un telpa vel ir jadzese,nevis jadod ieksa siltumu ) un kads pec ta projekta tiesi ta ari uztaisa ... radiatoram vareja atstat ari tikai pieslegvietas, ja vien nebija jau viss materials nopirkts un pec tam pieaicinats instalators ... ja,Tev taisniba,pasvaldibu projektos reizem iet pa dargo ( uztaisa vienigais pec noklusejuma parsvara pa leto ... ejosakais pasakums ir kapars uz ppr ) , bet tas vairak saistits ar to,ka mauc apkart pa izstadem,seminariem,saklausas jaunumus un visus tos saliek projekta pat isti neiedzilinoties kas ar ko sledzas kopa jeb daudz kas vispar vairak nerazojas ( ir pat situacijas,ka tikai pec nezin cik ilga laika paradisies razosana ... bija konkrets gadijums ar gaisa aizkariem,jau divi gadi apkart un razotajs vinus ta ari nav palaidis ... objekts protams nodots ar analogu ) ...

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: m. (81.198.30.---)
Datums: 03/05/2013 09:56

Radiatoru var noskruvēt

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: m. (81.198.30.---)
Datums: 03/05/2013 09:56

Dargo apkures stafu pardot kadam un uzlikt letāku

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: m. (81.198.30.---)
Datums: 03/05/2013 09:57

Mazak zini labāk guli!!! :)

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: v_t (78.84.88.---)
Datums: 03/05/2013 10:17

trīs lielākās kļūdas ir klausīt... sievietei.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: RXE (80.232.140.---)
Datums: 03/05/2013 12:33

Es neuzrakstīju, kā pieļautās kļūdas laboju, bet tā jau cita tēma. Vienīgi varbūt kādam ir ilgāka laika pieredze ar Eternit koka imitācijas fasādes paneļiem?

Jā - ja sieva neuzstātu, māju vispār neceltu. Par to naudu 10 reizes apkārt pasaulei būtu apceļojis :)
Bet tagad nenožēloju. Ir kaifs izvākties no dzīvokļa un būt tuvāk dabai pavasarī. Par vecumdienām arī prāts mierīgāks - ja nu kas, var pārdot māju, un turpināt dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: DsKs (80.232.252.---)
Datums: 03/05/2013 12:35

ja nu kas, var pārdot māju, un turpināt dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi ... sis varetu but menesa citats :))))

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 03/05/2013 12:50

1. Kaut koka ailu pārsedzes nav nekas neparasts, tomēr derētu no tā izvairīties. Autoram to, kāpēc, izskatās, vairāk nav jāskaidro. Ir arī citi iemesli bez pabojāta vizuālā paskata.

2. Bez sīkākiem paskaidrojumiem nav saprotams. Koka, t.sk. dēļu apšuvums fasādēs/fasāžu daļās ir viena no elementārākajām apdarēm, parasti bez jebkādām problēmām (ja neskaita pelēkošanos ar laiku). Tiešām pavisam zaļi cirstus dēļus ieliki fasādē?

3. Vēl viens pierādījums tam, ka ar cilvēkiem ir jārunājas, nevis vienreiz atdevu, pēc nedēļas saņēmu un "aizmirsu". Būtu ar projektētāju visas šī lietas izdiskutējis pirms darba sākšanas (kopīgi uzrakstīt projektēšanas uzdevumu ir darbs numur viens) un tā veikšanas laikā (uzdevuma precizēšana, tālāka detalizēšana), iespējams, būtu viss daudz vienkāršāk.

LV apstākļos gan taisīt iekšējo inženiertīklu projektus privātmājām, ja tie būtiski neskar ēkas konstrukcijas un vizuālo veidolu, nav īpaši racionāli. Praktiski jebkurš normāls kantoris, kas veic montāžu, izveido arī projektu pirms tam.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: GM (46.109.80.---)
Datums: 03/05/2013 12:51

mmmm jāāā... paldies par pieredzi! šis man vēl viss tikai priekšā, bet noteikti pasekošu līdzi tēmai.
par sievietēm - arī tās ir tikpat dažādas kā būvnieki :)

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: Vienstāvs (212.93.96.---)
Datums: 03/05/2013 13:31

Par jtdesign minēto "izdiskutēt ar projektētāju". Lai diskutētu, jāsaprot, par ko, kas praktiski nozīmē, ka jāiedziļinās pašam. Un, kad, patērējot ne tikai laiku, apjēga ir iegūta, kāpēc ar kādu diskutēt un vēl viņam maksāt? Droši nolīgt darbu es varu tad, ja kautkādā veidā jau esmu uzzinājis, ka konkrētais specs labi dara tieši to, kas man vajadzīgs. Kā pirmreizējs patērētājs varētu kaut vai saprast, pie kā tieši labāk griezties? LV "specālisti" mēdz būt ne tikai nekompetenti, bet arī, maigi sakot, neētiski attiecībā uz pakalpojumu apjomu un maksu (gadījās redzēt dažus sieviešu apkrāpšanas gadījumus autoservisos - ņemot lielu naudu par nedarītiem darbiem, neremontējot vispirms svarīgāko, jo tad otrreiz neatbrauks, utml). Saknes tam varētu augt postsociālisma nevis uzņēmēj-, bet uzmetēj-darbības vidē, kurā par daudziem pakalpojumiem (pārsvarā juridiskām personām) netiek samaksāts nekad, tāpēc trūkstošo cenšas iekasēt no pārējiem klientiem.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: v_t (78.84.88.---)
Datums: 03/05/2013 13:52

arī manā gadījumā bez sievas uzstājības mājas nebūtu.
bet skaidrs, ka tikai ar savu funktieri es to uztaisītu bez balkona, varbūt pat vienstāva, varbūt lēnāk un ilgāk bet ar pagrabu un vēl citas sīkākas pozīcijas.
šobrīd atskatoties saprotu, ka nebija obligāti jāiekļaujas divos gados. vēl viens gads dotu iespēju vēl vairāk strādāt pašam un ietaupīt uz līgtā darbaspēka izmaksām, kas nebija tās lētākās. a kredīts vienubrīd bija baigi dārgs, un tas šīs izmaksas vēl vairāk sadārdzina. protams, ka arī materiāli maksā naudu bet, bez materiāliem neuzcelsi.
rāmāka celtniecība dod iespēju atrast lētāku, tajā pašā laikā ne sliktāku piedāvājumu sākot no mietiņa iedzīšanas būvasīm un melnzemes stumšanai, līdz flīzēšanai, - darbiem, ko pašam nav lietderīgi darīt nepieciešamās kvalifikācijas trūkuma vai kādu citu objektīvu iemeslu dēļ.

citātiņš riktīgi labs.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: v_t (78.84.88.---)
Datums: 03/05/2013 14:04

Vienstāvs
pilnīgi piekrītu pieejai par visa apjēgšanu pašam, bet par postsoiālisma saknēm gan ne.
padlaikos vainoja carismu un kapitālismu (perežytki kapitalizma un variācijas), tagad baigi modē visā vainot sociālisma paliekas. tajā pašā laikā uzmešanas mākslu lieliski pieprot arī tie, kas tā saucamo sociālismu nav nemaz ostījuši. un ne sliktāk. tā ka problēma ir vairāk individuāli morāli ētiska.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 03/05/2013 14:05

Vienstāvs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Par jtdesign minēto "izdiskutēt ar
> projektētāju". Lai diskutētu, jāsaprot, par
> ko, kas praktiski nozīmē, ka jāiedziļinās
> pašam.


Var arī tā, ja nu ļoti gribas savu redzesloku paplašināt un ir laiks un līdzekļi tam. Vienkāršāk ir sekot principam "viens muļķis var uzdot vairāk jautājumu kā 10 gudrie atbildēt". Vienīgais, ko pašām stimgri jāzin - rezultātu, kādu gribi panākt, tai skaitā ar skaitļiem u.c. informāciju pamatotu. Sākot ar tik elementāru kā apkures degviela (gāze, soļarka, malka utt.), apkures veidu (radiatori, siltās grīdas, siltais gaiss utt.). Ja projektētājs šādi nespēlējas (turpinot domu par autoservisu), meklēt citu speciālistu, kaut viņi pamazām tiek iznīdēti (kā visi pārējie ar būvniecību saistītie), tomēr vēl kāda saujiņa te ir palikusi un strādā profesijā.

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 03/05/2013 14:32

Man domāt ka lielākā kļūda ceļot ir.
Bez pieredzes optimistiski domāt ka iekļausies kautkādā summā.
kā tur bija tā aritmētika, iecerētā summa ir jāizdala ar 2 un jāreizina ar 3. un tad var naivi cerēt ka izdosies...

Un problēma kas ir raksturīga ARĪ latviešiem - ja Tu nekasoties esi būvniekam gatavs samaksāt viņa nosaukto ciparu, 100% Tevi uzmetīs. (šitais saimnieks jau tak neko nerubī, neko neprasa un nekasās pretī, šito var mierīgi uzvilkt...)

un kautkādā ziņā piekrītu ka lēnām celt ir gudrāk, jo tad pat nezinot, Tev ir laiks katru posmu pāris nedēļas pārdomāt.

Par sievietēm ar taisnība - Es nekad balkonu nebūtu taisījis. Nah... man balkons ja es pa verandu varu iziet savā dārzā? pagalmā...
vienkāršu ielos logus būtu ielicis un super

Re: 3 rupjākās kļūdas privātmājas būvniecībā
Autors: Rx (91.188.39.---)
Datums: 03/05/2013 16:53

Vienīgais kas man sakāms ir mazas pārdomas: viss rezultātā ir tā, kā ir "nopelnīts". Daudz piesiesies pie "meistariem" dabūsi visu laiku tādus, kas tevi neapmierinās....Daudz gribēsi kontrolēt, piesiesies...viss lūzīs un nebūs tā......Visu vajag ar mēru. Ja daudz veltīsi zināšanu apguvei meistaru vietā...patērēsi laiku, kas arī pārnestā nozīmē ir nauda. Ja citādi nopelnīt nemāki, tad tā var darīt...jo laika daudz....Ievērot veselīgu saprašanas slieksni ir pats optimālākais. Būsi apmierināts, tai pašā laikā lielas kļūdas nebūs. Ziedo laiku savai erudīcijai un tas atmaksāsies ar ideju saskaņotību ar vēlmēm un rezultātu. Ja pilnīgi uzticēsies citam...".laimes" spēle. Ja darīsi visu pats, tad tam jāveltī dzīves daļa ne tikai darbam, bet arī zināšanu apguvei. Cik dziļi ielīst celtniecībā ir katra paša izvēle. Un ja kas ne tā...jāvaino pašam sevi!

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.