UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Projektu apspriešana :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 5
Re: Projektu izmaksas
Autors: jurka (87.110.143.---)
Datums: 07/01/2008 21:48

Un vēl dikti nepieklājīgs un nikns,laikam nav ar ko iedzert!Nuja,tādi jau tur sēž tajos kantoros un būvvaldēs!

Re: Projektu izmaksas
Autors: KOHINURS (87.110.121.---)
Datums: 07/01/2008 21:59

Atkal tas ar saviem kantoriem un būvvaldēm. Nu nav pasaulē tikai algoti darbinieki. Šodien gribu izklaidēties tīklā un izklaidējos - nav man jāskaita 40 stundu darba nedēļa. Šodiem nestrādāšu - rīt uz veikalu neiešu - brīva izvēle. Novēlu to katram. Vai arī "ķiška tonka".

Re: Projektu izmaksas
Autors: UldisValters (---.svnets.lv)
Datums: 07/01/2008 22:02

Sveiciens visiem arhitektiem :) Esmu nolēmis pārbūvēt 3 istabu dzīvoki Rīgā ar nesošo sienu daļēju nojaukšanu. Esmu pat uzmetis skices ar GoogleSketchUP programu, taču atrast arhitektu, kas būtu ar mieru to īstenot dzīvē man nav izdevies. Varbūt visus biedē tā birokrātija, kas valda būvvaldē? Būtu pateicīgs, ja kāds man varētu palīdzēt šajā jautājumā!

Re: Projektu izmaksas
Autors: KOHINURS (87.110.121.---)
Datums: 07/01/2008 22:30

Nu, piespēlējiet tagad tos savus arhitektus, kas mājas taisa par 500. Re, varēs pa 100 izvērsties.

Bet, ja nopietni UldisValters.
Jums jau taisnība. Darbs varbūt tiešām uz pāris dienām - uzmērīt, uzzīmēt. Konstruktors iedot visumā pozitīvu tehniskās apsekošanas atzinumu un pie projekta situācijai atbilstošu standarta risinājuma rasējumu. Visu to sakārto, noformē pavairo, iesien atbilstoši prasībām projektu dokumentācijai, bet...., ko ar to visu tagad tālāk. Formāli taču rekonstrukcijas projekts "pa polnoij programme". Nedod Dies', ja vēl ar visiem privatizēto dzīvokļu īpašniekiem jāsaskaņo (un visdrīzāk, ka "jā").

Tā kā jautājums atkal būs naudā, lai kā tas te dažam nepatīk. Par pāris simtiem neviens projektētājs neņemsies, bet, no pasūtītāja viedokļa, loģiski, ka vairāk it kā maksāt arī negribās (un te nu tiešām var teikt - būtu par ko, ne tur dižā arhitektūra ne pārgudras konstrukcijas).

Diemžēl....

Re: Projektu izmaksas
Autors: alekss (87.110.139.---)
Datums: 07/01/2008 22:45

to KOHINURS:nu ko Jūs visu laiku varat malt par savu arhitektūru!Cilvēki ceļ normālas tipveida mājas un to projekti jau nu toccna nepārsniedz 1500 Ls,un arhitektūru brauc baudīt uz Rundāles pili!:)Es ar negribētu būt Jūsu klients,pateicoties tikai Jūsu augstprātībai.Lai Jums veicas!

Re: Projektu izmaksas
Autors: KOHINURS (87.110.121.---)
Datums: 07/01/2008 23:34

to: alekss
Te nu nav runa par augstprātību. Tā ir tikai pretreakcija uz visai dīvainiem apgalvojumiem par projektēšanu kā tādu. Un Jūs arī runājat par konkrētām lietām (tipveida projektiem) tās īsti nepārzinot. Taisnība - tipveida projektam arī Ls 1500 var būt par daudz. Tikai pie nosacījuma, ja tas tiešām ir tipa projekts, kur bizness ir apjomā (realizāciju skaitā). Tipprojektā sākotnēji tiek ieguldīts parasti pat vairāk darba nekā individuālā projektā, jo tam jābūt pietiekami universālam, lai to grozot vai spoguļatēlā varētu piesaistīt atbilstoši debesu pusēm, daudz detalizētāk (gadās - līdz pat konkrētām naglu vietām) izstrādātam (parasti piekoriģē pirmās, sauksim to par paraugu, būves laikā), lai nebūtu nekādu problēmu veicot būvmontāžas darbus un tiek daudzkārt realizēts kopā ar konkrētiem celtniekiem. Un, ja par labu atzīts, tad jau tiešām žurnālos un katalogos un varbūt pat laimēsies kādu autoratlīdzību saņemt.

Un gribi vai negribi - aizbraicot no Rumdāles, no arhitektūras neaizmuksi. Tā tomēr ir visa ikdiena 24h garumā (arī ērti iekārtota guļvieta ir arhitektūra).

Re: Projektu izmaksas
Autors: spk (131.207.242.---)
Datums: 08/01/2008 00:06

"Arhitektūru" var piedēvēt daudz kam, lai jau iet, bet nu uzbāzties ar savu _īsto_ arhitektūru nav pieklājīgi. Ja cilvēkiem neliekas saistoši pa dārgo atskaitīties arhitektam cik reizes dienā iet pa lielam un ar kuru roku ērtāk turēt papīru, jo savādāk redz nevarot pareizi klozetpodu novietot - tak lai tā arī paliek. Meklējiet klientus, kam tas ir OK. Tāpat visiem pa labam neizdarīsiet, un arī visas gaumes neizpratīsiet.

Re: Projektu izmaksas
Autors: PaaO (80.70.20.---)
Datums: 08/01/2008 01:48

palasīju komentārus ..... :-)
..... un saku paldies dievam, ka ar privātiem pasūtītājiem es nestrādāju ....
2000 pa daudz, 1500, pa daudz, 1000 pa daudz, 500 pa daudz, 200 arī daudz :-), tieši tapēc privātmājas es neņemu un iesaku Tev arī KOHINUR atšūt privātos būvētgribētājus, lai iztiek ar poļu masveida produkciju :-)

Re: Projektu izmaksas
Autors: UldisValters (---.svnets.lv)
Datums: 08/01/2008 03:02

Vai tad es biju nosaucis cenas griestus? Tas, protams, nenozīmē, ka nauda man ir kā spaļi, bet pašreizējās cenas uz visu norāda, ka 1000 būtu pieņemami.Ja kāds piedāvās lētāk, baigi forši, bet galvenais ir ātrums un kvalitāte. mān mepatīk kaulēties, bet ja kas nebūs kā vajag, būšu dusmīgs.:) Mani vairāk interesētu, kur vispār var dabūt sertificētu arhitektu ( to, kas vēl nodarbojas ar dzīvokļu pārbūvi )kontaktus. :)

Re: Projektu izmaksas
Autors: Milla (84.237.147.---)
Datums: 08/01/2008 03:11

Jā, piekrītu maniem kolēģiem par privātājiem pasūtītājiem! Piedodiet te visi, bet dažkārt šķiet, ka būtu vēl jāpiemaksā par morālo kaitējumu - par dažādu risinājumu pārliecināšanu, pasūtītaju ietiepību, ""celtnieki gudrāki"" utt.. Dažkārt ir vēlme uzdot pretējā virzienā jautajumu - cik Jūs, pasūtītāji, būtu ar mieru maksāt par AR, GP un BK daļam kaut vai tai pašai 200 m2 lielai privātmājai?!

Re: Projektu izmaksas
Autors: spk (84.237.203.---)
Datums: 08/01/2008 04:36

Milla, tāds muļķīgs nobeigums žultij sanāca :)
Tiešām, arhitekti, sūtiet dillēs pasūtītājus, viņi tāpat jūsu izcilo lidojumu nesaprot. Jo mazāk ar privātajiem pasūtītājiem strādāsiet, jo vairāk laika atliks lielām lietām. Tik es, kā jau plebejs, tā īsti nesaprotu, kur tā patiesā arhitektūra sākas - kā daudzstāvu māja, tā pilnīga laža ar plānojumiem, kā kautkāds ciemats - tā atkal tas pats. Laikam jau tas no laika trūkuma, ņemoties ar nepateicīgajiem privātajiem pasūtītājiem, un turpmāk lietas ies tik uz labo pusi, ne :)

Re: Projektu izmaksas
Autors: Milla (159.148.205.---)
Datums: 08/01/2008 16:47

Žults jau nebij, vienkārši ir aizvainojums, ka privāts pasūtītājs negrib maksāt adekvātu cenu par darbu. Jo no tiem 1000 ls (piem) atskaitām izmaksas, par kurām jau te vai kādā citā foruma tematā bija minēts- elemntāras kopēšanas, printēšanas, benzīna izmaksas, telefoni, grāmatvedība un galu galā, arī nodokļi!!! Un ja man ir jāprojektē privātmāja vai neliela biroju ēka, tad izvēlos to otro - arī radošais ieguvums ir lielāks. Protams, kā allaž, pastāv arī izņēmumi, ar kuriem ir patīkami sastrādāties an rast kopīgus kompromisus.

Re: Projektu izmaksas
Autors: spk (131.207.242.---)
Datums: 08/01/2008 23:23

Interesanti, ko Jūs domājat ar _adekvātu_ cenu. Jāsāk jau ar to, ka pasūtītājs negrib maksāt _vispār_ :) nekādu cenu. Par jebko, kas ir vairāk par šo 0, klients ir jāpārliecina, jāparāda, kas tik iegūts. Un klients pats izdomās, vai viņam to vajag. Lūdzu, pārlieciniet viņu, stāstiet, rādiet, daliet bukletus, mācieties hipnozi u.t.t., bet apvainoties - atvainojiet, tas ir bērnišķīgi.
Un es varbūt atkārtošos, bet tās nosauktās izmaksas - tā ir _Jūsu_ darīšana, ka tādas Jums ir un cik lielas viņas Jums ir. Jo, atvainojiet, ja es sākšu klientiem stāstīt, ka redz turpmāk es pārvietošos ar helikopteru, un pieņemšu darbā vēl vienu grāmatvedi, un apkopējai palielināšu algu, un ka man tagad būs 4 bērni un vajag lielāku māju, kā visa rezultātā turpmāk mans darbs maksās 3x vairāk - visdrīzāk, man būs krietni mazāk klientu.
To sauc par tirgu, bļin.


Re: Projektu izmaksas
Autors: EjTakTu (78.84.45.---)
Datums: 09/01/2008 00:32

Pēdējam spk komentam var pilnīgi piekrist. Tikai nesapratu pēdējo vārdu kontekstā :D varbūt grūta galva...
Un vienalga vai tas ir arhitekts, vai būvnieks, vai humpalu tirgotājs - katram jāieinteresē klients, jāizzina viņa vajadzības. Pēc tam jāreklamē pārdodamais produkts, klientam stāstot par labumiem, ko par attiecīgu maksu var dabūt. Jāpiedāvā vairāki varianti, par dažādām summām ar dažādiem bonusiem utt. Un tā nu vienmēr ir bijis, ka pārdevējs grib pārdot dārgāk, bet pircējs grib nopirkt lētāk. Kamēr pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu, var neko neņemt aubē. Takš kad tirgus stabilizējas, jebkuram produkta piedāvātājam gribot negribot jārēķinās ar pircēju. daļai jau savlaicīgi jāiziet klientu apkalpošanas kursi ;) Un nedomājiet, ka klients nav pierunājams maksāt lielākas summas. Klientam jājūtas svarīgam, jāzin labumus, kādus viņš dabūs, nevis pārdevēja izmaksas un rūgto dzīvi.
A par zem pašizmaksas strādājošiem nav ko satraukties, izputēs vai nositīs.
Veiksmi visiem un citādi domājošiem ;)

Re: Projektu izmaksas
Autors: spk (131.207.242.---)
Datums: 09/01/2008 01:11

EjTakTu Wrote:
-------------------------------------------------------
> Klientam jājūtas svarīgam, jāzin labumus,
> kādus viņš dabūs, nevis pārdevēja izmaksas
> un rūgto dzīvi.

Vārds vietā. Kā tagad atceros sarunu ar vienu arhitektu, kas man piedāvāja savus pakalpojumus - vispirms viņš man stāstīja nevis ko es saņemšu par saviem 3K, bet tieši ko nesaņemšu, tad lika saprast, ka pa 3K projektus pasūta tikai lohi (atkal nesapratīsi šo vārdu?:D), un tad, protams, ka viss tā maksā jo redz jāmaksā par to to un vēl to. Ideāls pārdošanas mākslas paraugpiemērs :)

Re: Projektu izmaksas
Autors: UldisValters (---.svnets.lv)
Datums: 09/01/2008 05:01

Man tiešām ļoti "žēl" mūsu nabaga Latvijas arhitektus!:( Tā vien gribētu viņiem piešķirt deputāta statusu - lai paši varētu sev noteikt algas izmērus. Es strādāju autoservisā, un lai noplnītu 1000Ls, man ir jānostrādā apmēram 250 stundas( pie tam sēdēt sanāk tikai pusdienas laikā, kamēr ēdu ). Ceļā uz darbu un atpakaļ benzīnā jāiztērē apm. 50Ls. Un tas nebūt nav kaktu serviss, bet gan dīlerserviss. Nelaime ir tikai tā, ka uz visiem darbiem ir noteiktas rūpnīcas normstundas, un klients nemaksās vairāk tikai tāpēc, ka tu kaut ko nemāki izdarīt noteiktajā laikā.:) Vienīgā iespēja saņemt mūsdienām kaut cik adekvātu atalgojumu ir darīt šos darbus ātrāk (tas nenozīmē haltūrēt, jo uz visiem darbiem ir garantija un personīgā atbildība.) Nelaime tā, ka to servisu ir stipri par daudz. p.s. Stāsts jau nav par to. Kad es zvanīju padsmit arhitektu firmām, mani atšuva uzreiz, pat nenosaucot cenu. Tā vien liekas, ka nauda viņus neinteresē. Protams, ir vieglāk uzskricelēt kādu 100 dzīvokļu mājiņu, un durvis ielikt kā pašam vieglāk uzzīmēt, nevis kur klients grib, un kāposts ir pamatīgāks. Tā nu sanāk, ka normāli arhitekti mums (mirstīgajiem) nav pieejami, un atliek ņemties ar vējagrābšļiem, jo, kā noprotu, šajā apspriedē piedalās arī arhitekti, tikai neviens no viņiem savus dārgos pakalpojumus man tā arī nav piedāvājis. Vai tad nopelnīt neviens negrib??? :(

Re: Projektu izmaksas
Autors: jtdesign (89.201.95.---)
Datums: 09/01/2008 05:57

Cienījamais Uldi Valter, diemžēl, tā tas ir, šādus projektus neviens nevēlas ņemt, jo:

- p!šanās šī vārda sliktajā nozīmē tur būs pāri par galvu un ar nezināmu rezultātu;
- augstāk minētā iemesla dēļ neviens 500 latu projektētājs to neņems, jo darbs nav padarāms pa 4 dienām lidz akcepta zīmogam;
- pieredze saka, ka viss darbs var izrādīties velts, jo 101 iemesla dēļ to nebūs iespējams saskaņot;
- var izrādīties, ka bez milzīgiem un nesaprātīgiem ieguldījumiem Jūsu ideju nevar realizēt tehniski;
- darba apjoms ir tik niecīgs, ka nav godīgi par to prasīt adekvātu summu (nedaudz), taču problēmu būs ilgam laikam;
- radošā darba tur praktiski nav ne drusciņas, tikai tehnisks un nogurdinoša ilglaicīga komunikācija ar būvvaldi.

Bezproblēmu gadījumā (dabā nepastāv) viss process varētu aizņemt 3-4 mēnešus (pusotrs mēnesis dokumentu savākšanai, iesniegšanai būvvaldē, PAU saņemšanai, tehniskās izpētes veikšanai; pusmēnesis projekta pabeigšanai, noformēšanai, iesiešanai, saskaņošanai ar pasūtītāju un kaimiņiem; mēnesis-pusotra saskaņošanai būvvaldē; ja izrādīsies nepieciešamība saņemt kādus tehniskos noteikumus, vēl pusmēnesis-mēnesis klāt). Tas ir optimistiskais scenārijs.

Tāpēc daži saka, ka šādus darbus neņem vispār, citi nemaz neatbild, citi nosauc summu, no kuras klientam aizraujas elpa.

Re: Projektu izmaksas
Autors: td (78.84.43.---)
Datums: 09/01/2008 16:58

Ja pasūtītājs patiešām vēlas savu ideju realizēt, ir nopietni sabalansējis iegribas ar rocību- nepastāv vatiants "summa no kuras aizraujas elpa"- viss maksā tik cik tas maksā, bet ja "publiskā telpā stāv ar cepuri: ziedojiet"-tas velk uz "uzmešanu" darbu nobeigumā un citiem zaudējumiem- tad jājautā kādēļ?-
Ja kāds vēlas pārbūvēt dzīvokli- tās ir vienīgi un tikai dzīvokļa īpašnieka problēmas; "smalkais tonis" gausties: "...es nemāku savas problēmas risināt, tautieši skrienat un nesat man visu uz paplātes klāt" var arī nepalīdzēt.
...arhitektūra visur un vienmār ir bijusi ar privilēģijām: "MUHAMEDS PIE KALNA NEIET"...ja gribas savādāk, vajag ļoti daudz naudas.

Re: Projektu izmaksas
Autors: v_t (78.84.44.---)
Datums: 09/01/2008 17:16

jā, tas darbu saraksts ir visai pamatīgs. turklāt, vēl, noformēšana un iesiešana. pusmēnesis projekta pabeigšanai. a, kas ir projekta pabeigšana? nevarētu pāris vārdos; nespeciālistam?

Re: Projektu izmaksas
Autors: jtdesign (89.201.95.---)
Datums: 09/01/2008 18:13

v_t Wrote:
-------------------------------------------------------
> jā, tas darbu saraksts ir visai pamatīgs.
> turklāt, vēl, noformēšana un iesiešana.
> pusmēnesis projekta pabeigšanai. a, kas ir
> projekta pabeigšana? nevarētu pāris vārdos;
> nespeciālistam?
>


Tas pusmēnesis ir optimistiskajā gadījumā, jo PAU vienmēr var gadīties prasības, ko (gandrīz) pabeigtajā projektā jāpiekoriģē. Darbs, kas var aizņemt no pāris stundām līdz pāris mēnešiem, ja kustības jāsaskaņo ar kaudzi iestāžu + pasūtītāju jāvienojas/jāpārliecina, ka būvvaldes prasības ignorēt neizdosies vai tas būs vēl vairāk laikietilpīgi. Kādi pāris tehniskie noteikumi būs jāsavāc (vismaz no SVA) un to var izdarīt tikai pēc PAU saņemšanas un tas nav pāris dienu jautājums.

Mājas līdzīpašnieku parakstu savākšana pat optimiskajā scenārijā prasa vismaz nedēļu, bet problēmu gadījumā vairākus mēnešus (kāds no kopīpašniekiem ilgstošā atvaļinājumā Karību salās, bet pilnvarotas personas šeit nav u.c. gadījumi). Dažos objektos to līdzīpašnieku skaits mērāms simtos (personiska pieredze).

Pašreizējā: 2 no 5


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **     **  **     **  **    **   ******   
 **    **  **     **  ***   ***  **   **   **    **  
 **        **     **  **** ****  **  **    **        
 **        **     **  ** *** **  *****     **   **** 
 **        **     **  **     **  **  **    **    **  
 **    **  **     **  **     **  **   **   **    **  
  ******    *******   **     **  **    **   ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727