UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Bēniņu lūkas izvietojums vienstāva mājā
Autors: Dizis (85.10.211.---)
Datums: 29/04/2016 22:08

Kuru katru brīdi sāksies mājas būvniecība, vienstāva ēka, kurai paredzēts bēniņos bērt ekovati. Bēniņu lūka paredzēta koridorā, un zem mājas jumta ir arī neliela terase. Būvnieks piedāvā pārnest bēniņu lūku no iekštelpām - koridora, uz āru - terasi pamatojot ar to, ka no lūkas nāks vēsums, un ka skatu bojā.
Var būt kāds var pakomentēt, kādi plusi un mīnusi vienam vai otram variantam?
Manī bažas rada tas, ka bēniņu lūkas droši vien ir nesiltinātas, attiecīgi siltums plūdīs prom pa šo lūku un ka tad lūka sanāktu pie mājas malas, kas jumta slīpuma un ekovates uzbēruma dēļ liktu rāpot uz vēdera uz nelielajiem bēniņiem. Bēniņus nav paredzēts apmeklēt biežāk, kā reizi gadā.

Re: Bēniņu lūkas izvietojums vienstāva mājā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 29/04/2016 22:34

Ja var no āra, tad tas protams ir labāk, jo lētāk. Jāskatās lai var izlīst un vai nav vajadzība kaut kādas kāpnes papildus vilkt augšā tajās kāpšanas reizēs. Pažobelēs ar to var sanākt problēma.
Lūkas ir pilns spektrs - nesiltinātās, vidēji labi siltinātas un ļoti labi siltinātas. Cena diemžēl kāpj neproporcionāli.
Abos gadījumos nevajadzētu aizmirst par laipām vai grīdu, lai nesanāk tā kā vateņi izpūš atpakaļgaitā un kad jākāpj bēniņos, tad redz tikai vati un nezin kur kāju likt, lai neizietu cauri griestiem. :)

Re: Bēniņu lūkas izvietojums vienstāva mājā
Autors: specs (85.10.211.---)
Datums: 29/04/2016 22:36

Veikalos nopērkamās bēniņu lūkas ar integrētajām salokāmajām trepēm ir diezgan ok. Man tāda uzstādīta otrā stāva koridorā. Ja meistars ar rokām, tad noformējums ir labs. Kaut kāds siltinājums uz 5cm tur arī ir. Ja grib, tad var izdomāt kaut ko papildus, bet es nekādu diskomfortu nejūtu ne ziemā, ne vasarā.
Ja lūku liec ārpusē, tad par kādu siltuma plūšanu tu runā?

Re: Bēniņu lūkas izvietojums vienstāva mājā
Autors: hm (85.10.211.---)
Datums: 29/04/2016 23:00

Domāju, galvenais apsvērums ir - no kurienes ērtāk uzkāpt un kaut ko uzstiept/nostiept.

Ja vien bēniņos kāds saplāksnis virs ekovates uzlikts, uz kā var puslīdz stāvēt un krāmus nolikt, tad bēniņos var uzstiept no acīm prom šādus tādus krāmus, ko reti vajag (vispār vai noteiktā gadalaikā). Ja mājās problēma ar palīgtelpām vai daudz krāmu - var stipri noderēt un sanākt biežāka kāpelēšana.

Bēniņu lūkas ar saliekamām kāpnēm ir nopērkamas arī siltinātas.
Man ir iekštelpās - Fakro Thermo LTK [www.buvserviss.lv] . Vēl virs tās uzbīdu 10cm puķika loksni uz finiera piestiprinātu kā otru vāku, kas balstās uz siltinājuma karkasa dēļiem (nekrīt uz galvas apakšlūku attaisot), un nekādus vēsumus nemanu. Un arī vizuāli no lejas viss ir glīti - balts vāks no apakšas vienā līmenī ar griestu reģipsi. Kad vajag, attaisa no lejas ar speciālu garu noņemamu dzelzs stieni.
Tā ka tas viss ir izdarāms arī no iekšpuses.

Ziemā kāpjot augšā uz palikšanu ilgāk kā uz pāris minūtēm jaka jāvelk šā kā tā, jo bēniņos uzturoties ir dubārs. Un kamēr lūka vaļā, iekštelpas pavēdinās mazliet. No ārpuses ja lūka - vienīgais potenciālais mīnuss, kas nāk prātā, ka ja tur kaut ko puslīdz vērtīgu tur, tad varbūt jākarina atslēga lūkai.

Vēl, vismaz manā gadījumā, virs terases ir plāni dēļu griesti, pa kuriem nepastaigāsi. Ja tur būtu lūka, vajadzētu nopietnāku konstrukciju domāt, lai var staigāt un lūka turas. Bet tad toties var prastāku, lētāku lūku atrast.

Re: Bēniņu lūkas izvietojums vienstāva mājā
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 29/04/2016 23:34

Hm - laba doma par to nostumjamo putuplasta kluci. Es tagad tieši prātoju kuras fakro pirkt un man galīgi nelīmējas kopā cena par papildus siltāku lūku. Arī bija plāns tieši thermo lkt versiju kā puslīdz demokrātisku un samierināties. Bet tagad ideja par otro vāku ir laba alternatīva! :)

Re: Bēniņu lūkas izvietojums vienstāva mājā
Autors: Visvaldis (85.10.211.---)
Datums: 30/04/2016 01:09

Es jau nu liktu iekšpusē to pašu siltināto fakro. Sev arī noskatīju ar izmēru 70x140. Ja tomēr liec pažobelē, tad tomēr jāsktās. Tas vāks vai tik nav no kāda preskartona vai lamināta. Mazums kas tur viņam ārā mitrumā var samesties, uzbriest.

Re: Bēniņu lūkas izvietojums vienstāva mājā
Autors: kkk (85.10.211.---)
Datums: 01/05/2016 20:32

Es no 15 vai 20mm saplākšņa uztaisīju kasti bez vāka un dibena, iestiprināju starp savilcēm tādā veidā, ka augšējā mala sakrīt ar bēniņu siltinājuma augšu, apakšējā mala beidzas virs reģipša. Kastē no apakšas iestiprināju visvienkāršāko nesiltināto lūku ar kāpnēm. No 3 50mm puķika loksnēm savstarpēji salīmējot uztaisīju vāku. Pirmā - augšējā loksne ir lielāka par kasti, pārējās 2 ir precīzi kastes izmērā un ieiet kastē no augšas. Kastē no iekšpuses tur, kur beidzas vāks pa malām pieskrūvēju līstes, ar domu, lai būtu kur blīvgumijas pielīmēt, bet beigās nepielīmēju, jo viss sanāca baigi precīzi un nekur garām nevilka. Kāpjot uz bēniņiem izstumju vāku uz augšu, kāpjot lejā aiz rokturiem ievelku iekšā kastē. Principā sanāk lūka nosiltināta ar 150mm puķiku. Aukstumtilts - tik, cik veido saplākšņa kaste, kura tāpat no augšas ir noklāta ar vāka virsējo plāksni.

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.