UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Projektu apspriešana :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 4 no 10
Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Voldis (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 11:10

aaaa Wrote:
-------------------------------------------------------
> Starp citu - es no poļu projektiem nošpikoju, ka
> telpas var būt arī L formā - tām nav obligāti
> jābūt taisnstūrainām. Īpaši noderīgi tas
> ir, piemēram, saimniecības telpai ar kantainu
> tualeti vienā stūrī. Aiz pagrieziena
> saimniecības telpā var šo to nesmukāku
> noslēpt - ķipa veļas stūrīti tur ierīkot.

Savā laikā apstākļu spiests mājas piebūvē izbūvēju priekšnamu un sanitāro telpu. Sanitārā telpā (5,8m2) ietilpst - vanna(Ulmaņlaiku), pods, duša, izlietne, boileris 150l, vešmašīna, skapīši spogulis...un 2 šaujamlūkas :)
Ar laiku secināju, ka ir ļoti lietderīgi izmantota visa platība. Kad nonākšu līdz jaunas mājas būvniecībai, noteikti izskatīšu kā variantu sanitāro telpu L formā, protams, maķenīt lielāku.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: DELL (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 11:34

aaaa Wrote:
-------------------------------------------------------
> Piedod, bet paranoja. Krāsni pēdējos vismaz 500
> gadus Latvijā ir būvējuši mājas vidū un
> neviens to ugunsbūstamības dēļ nav iedomājies
> būvēt ārpus mājas. Par elektrību runājot -
> ugunsgrēks var sākties no viena nelabi savienota
> slēdža.

Diezgan muļķīgs apgalvojums
Vel 100 gadi atpakaļ central apkure vairumam bija zinātniska fantastika , un nekas cits netlika ka nest uguni mājā iekšā , un šī iemesla dēļ ugunsgreki notika un notiks.
Ugunsdrošība nav nekāda paranoja , bet saprāta bals. Tava paronoja ir virtuve kopā ar viesitabu :), jo regulāri saskaries ar cukūti virtuvē.
Runājot par elektro drošību , pamt problēma ka no 100 elektriķiem tikai 2 ir elektriķi :) , parejie 98 zinašanu limenis adbikst montierim. Katra vada galā liek B16 , tur kur jāliek B4.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: v_t (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 15:21

manuprāt taisīt netīro saimniecības telpu mājā nav prātīgi.
pirmkārt jau izmaksu ziņā. par dažiem simtiem eur var uzbliezt smuku šķūnīti, vai sauc kā gribi, visiem mehāniskajiem un pārējiem darba rīkiem.
otrkārt. visādi pļausteklīši, traktorīši u.c. trimmeri ir darbināmi ar bendžu un ikdienā SMIRD. ar to piesūcas viss, kas atrodas telpā, visas norobežojošās konstrukcijas. laukos man šāda tehnika glabājas saimniecības telpā (lai kājas nepieaugtu), tāpēc tehnikas smaku, tās noturību un izplatīšanās spēju zinu ļoti labi. prom to visu, un visus tehniskos šķidrumus, uz vēdināmu būvi!

man saimniecības telpa ir 7,8 m2 . tur ss, saldētava, atdzelžotājs, plaukti zaptēm, burkām un kam tik vēl ne, neliels galds, kur padarboties. pāris m2 vairāk nenāktu par skādi, bet lielu trūkumu nejūtu. liela plaša saimniecības telpa ir jauki, bet m2 var izmantot daudz racionālāk.

otrs wc ir ļoti noderīgs. pāris vācu mājās redzēju risinājumu, ka otra havaja burtiski 1 vai varbūt 1,5 m2 izmērā ar podu un nelielu izlietni ierīkota pie ieejas durvīm, uzreiz aiz priekšnama. to viņi sauca par viesu wc.

ir vērts padomāt par āra terases izveidi un nekādā gadījumā netaisīt balkonu.

kamīna vietā var ielikt nelielu čuguna krāsniņu. omulīgi, ērti un lēti.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Zodčijs (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 18:14

1) Rēķinot būves kopējās platības - tīrajai telpu kopplatībai (pie ārsienu biezuma 40cm) jāpieskaita klāt vismaz 20% - platību, ko aizņem ārsienas un starpsienas.

2) Katras telpas lietderīgas izmantošanas pakāpi ( aprīkojuma: iekārtu, mēbeļu novietošanai iespējamās - lietderīgās zonas platība pret staigājamās vai piekļuves zonas platību ) nosaka ne tik daudz tās platība, bet tieši tās izmēri (platums un garums) un durvju (arī logu) atrašanās vieta. Iekšdurvju novietojums attiecīgi ietekmē divu telpu iekārtojumu...

Sareģīti iznāca mēģinot definēt - tāpēc piemērs: slēgta garena garderobe ar durvīm galā un drēbju skapi vienā pusē ir mazietilpīgāka, kā mazliet īsāka un platāka ar skapjiem abās pusēs ( a platības vienādas). Līdzīgi ir ar vannas istabām, dušas telpām - garena ar eju gar vienu sienu un aprīkojuma elementiem pie vienas sienas - sanāk koridora tipa ar mazāku lietderības pakāpi...

Līdz ar to dažādas nozīmes (funkcijas) telpām ir savi labdabīgāko platuma garuma izmēru un attiecīgi durvju novietojuma varianti, kā arī eksistē dažādi telpu savstarpējā saslēguma varianti, kas arī izriet no funkcijas....un var būt krietni savādāki nekā pierasts redzēt....un tas viss ietekmē lietderību un komfortu...

3) Jebkuras nozīmes telpai it kā labākais būtu iegarena proporcija un durvis garākajā sienā - bet to visām telpām panākt protams neiespējami....

4) Plānot jau it kā vienkārši - paņemam ēkas gabarītu, kas izvelk kopējo platību - un telpas ar konkētām platībām kā lego klucīšus saliekam šķietami labākajā un vienīgajā variantā - ņemot vērā debesspuses, ieejas atrašanos utt.....ha ha...

Tikai diemžēl lego klucīšu izmēri un to salikums var būt mainīgi - un ne tādi, kā pierasts ....
un tas sarežģī....bet aprakstīt vai noformulēt prof. plānošanas likumus patiesībā laikam neiespējami....

P.S. konkrētajā Binary piemērā :
a) bērniem pa 15m2 ne mazāk...
b) saimniec. telpas vairāk garenas
c) virtuve pusnoslēgta - nevis kvadrātveida istabas stūrī, kas pārvērš viesistabu par lielu ēdamistabu
d) durvis telpās atbīdīt no stūriem - tas nu gan ir likums - sevišķi vecāku guļamistabā - tad vismaz tā būs laba...

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Zodčijs (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 18:53

Ieraudzīju aaa komentāru par virtuvi ko pilnībā atbalstu - virtuves nišā atbalsta tie, kam bērni vēl mazi - kad bērni kļūst pusaudži un trauku novākšana kļūst par viņu pienākumu - un ēst (vai vienkārši našķoties) augošiem organismiem vajag biežāk - tad sākās problēmas....

Un zupas katls tad man arī katru brīdi jānovāc vai - bet garšīgu zupu (piem. soļanku) vāra daudz un ēd vismaz trīs dienas !!!

Pārējais minētais - ēst-taisīšanas procesa smakas un skaņas!!! īpaši sāk traucēt tad, kad ģimenes locekļiem sāk atšķirties dienas režīms - un katram ir savas tiesības....
Viens nāk tikos un tikos - cits vēlāk - un klaudzina ledusskapja durvis, grabina krūzītes, šķīvjus un dakšiņas, čurkstina kaut ko uz pannas, šņācina nosūcēju....utt.
Tad vai citi tai brīdī atpūšoties stūra dīvānā pie kāda koncertieraksta vai nakts ziņām var justies komfotabli - tikai nevajag.....to sauc arī par savstarpēji konfliktējošu telpas zonējumu, kas attiecīgās situācijās rada diskomfortu kādam no ģimenes - un līdz ar to priekšnoteikumus konfliktam ģimenes locekļu attiecībās.....

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 19:13

v_t, paldies par "7.8m²", tas vieš kaut kādu skaidrību. Man pat par 16m² nebija skaidrs, vai nebūs par mazu :)
Par āra terases izbūvi - jā, būs ar izeju no virtuves / dzīvojamās telpas. Āra terase ir novērtēta kā sasodīti laba lieta. Esošajā mājā divu gadu laikā ir arī saprasts, ka vajag divviru durvis, ar 70cm parastajām terases durvīm reizēm ir stipri par maz.
Čuguna krāsniņas kaut kā neuzrunā… Gribas tomēr kamīnu (ar stiklu). Primāri izskatam un omulīgumam, sekundāri apkures atbalstam.

----

Zodčij, par (1) punktu - excelī bija sākotnējās skices. Kad skice +/- uzzīmēta, tad sketchupā sazīmēju ar 500mm ārsienām un 150mm iekšsienām, lai varētu novērtēt platības.
Par (2) punktu - jā, to es apzinos…
Par (3) punktu nepiekritīšu. Man daudzos variantos durvis telpas stūrī šķiet ērtas, turklāt jāņem vērā, kas ir tieši pretim durvīm (piemēram, labāk izlietne nekā pods).
Par (4) punktu - kaut kad sen, kad tikai sāka raisīties domas par būvniecību, it kā pavīdēja doma par kaut kādu "šablonu" izgriešanu un mēģināšanu sakombinēt, bet ātri vien atdūros pret to, ka nav jau reāli kaut kādus šablonus ("lego klucīšus") sagatavot. Tā ka jā, nav tas nekāds lego…

Par bērnistabu platību - vados pēc tā, kas pašiem bijis, un mēģinot vizualizēt kaut kādus telpu gabarītus. Mazāk par 12m² cenšos nelikt, vairāk - jāskatās pēc plāna, kā sanāks. Katram sava - tas jau ir bonuss, kas mums bērnībā bijis liegts.
Pašu guļamistabai sieva nodefinēja, ka tā ir "plika guļamistaba" - gulta, iebūvētais skapis, nekā lieka. Nu man vēl pie sienas gribas TV, ko reizi gadā ieslēgt pirms miega.

Par saimniecības telpām - šobrīd orientējos uz to "tikai tīrā saimn. telpa" variantu, par to paldies komentētājiem. Uztaisīs atsevišķu "šķūnīti" smagākai tehnikai, pārējām netīrajām lietām gan atradīsies vieta. Nu vienīgi kaut kādu nelielu kambari mājā tomēr priekš sevis gribas, kaut ko ap 3-4 m².
Par saimniecības telpas formu - tā varētu būt vairāk pielāgota pārējo telpu izmēriem, izkārtojumam.
Virtuve diezgan atvērtā veidā bija dzīvoklī, kur 3 gadus nodzīvojām - bija OK. Arī jāskatās, kā projektā iederēsies. Sliktākajā gadījumā var kādu leti uzlikt vizuālai atdalīšanai.

Kāpēc durvis jāatbīda no stūriem? Vecāku guļamistabā kā reiz stūrī vislabāk iederās…

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 19:17

OK, par virtuves atdalīšanu no dzīvojamās zonas padomāsim. Varbūt arī kādas bīdāmās durvis jāierīko.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Kaplis (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 19:33

Binary, ekselī ar lego klucīšiem spēlēties ir viena lieta, bet pamēģini savu ieceri izlikt uz zemes reālos izmēros iecerētās sienas, starpsienas un logus iezīmēt ar kādām latām, dēlīšiem vai krāsainiem striķīšiem. Tad ari reāli sapratīsi, cik lieti tie m2 ir dabā vai cik garas sienas nepieciešamas, izstaigā, izgrozies, cik soļu līdz tām vai citām durvīm, vai pietiek vietas un netraucē pagriezteis, uz kuru pusi vērsies durvis, kas kur stāvēs ar visiem potenciālajiem skapjiem, podiem, pļaujmašīnām utt.
Tiešām iesaku, paši tā darījām un ļoti uzskatāmi bija saprast kuru telpu prasās lielāku, kuru mazāku, kur durvis utt.
Un tad var telpu izvietojumu un lielumu iekārtot atkarībā no dzīvošanas ērtuma, nevis mistiskiem kvadrātmetriem vai standartiem.
Tad, kad visu būsi dabā reālos izmēros iekombinējis, tad vari ari samērīt un likt uz papīra.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: aaaa (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 19:40

Es arī esmu dzīvojis dzīvoklī ar virtuvi viesistabā. Sākumā pat patika, līdz vienreiz bija nolemts pagatavot sīpolu sacepumu uz pannas. Nepārspīlēju, bet apmēram nedēļu pilnīgi viss - sākot ar dīvāniem, beidzot ar drēbēm vienkārši pretīgi smirdēja. No tās reizes šādai lietai bija trekna svītra pāri.
Ja vienīgā gatavošana aprobežojas ar roltonu apliešanu ar karstu ūdeni, tad ir OK, bet tiklīdz kaut kas tiek pienācīgi cepts - a ļa gaļa, zivis vai kas tāds, kas reāli jācep, nevis jāpasilda uz pannas, tad ir pilnīgi čau. Otrkārt - neesmu pārliecināts, vai visiem, kas apmeklē tavu māju, obligāti būtu piespiedu kārtā jāskatās uz katliem un traukiem. Par saimniecības telpu runājot - pilnīgi piekrītu v_t - viss ar benzīnu pretīgi smird un to mājā nest nav prātīgi. Jāparedz gan kāds apkurināms stūrītis, kur kaut ko noglabāt - mājas saimniecībā ir daudz lietu, kuras sekcijā neglabāsi, bet salu tās nedrīkst dabūt (akrils, līmes, visas krāsas, utt.), līdz ar ko neapkurināms šķūnis atkrīt.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 20:12

Kapli, bija (ir) doma kaut ko tādu darīt, kad būs +/- telpu izkārtojums zināms, lai novērtētu nevis atsevišķas telpas, bet visu kopā. Izcili jau būtu, ja kāds piedāvātu tādu pakalpojumu - kaut kādā angārā uzsliet reāla izmēra konstrukciju, kurā varētu ieiet un novērtēt, kā tas viss ar balto apdari +/- izskatītos. Nav Latvijā nekas tāds dzirdēts?

aaaa, tas sacepums izklausās sasodīti labi :) Nu nezinu, 3 gadus nodzīvojām studio tipa dzīvoklī ar nosūcēju, tagad 2 gadus mājā tas pats, tik bez no sūcēja - nav ne vainas, savs šarms tādam plānojumam ir (arī ar visiem sīpoliem, zivīm, kāpostiem, cūkas cepešiem, kūkām utt utjp). Bet arguments par dažādiem dzīves ritmiem vēlākos gados liek padomāt.
Par tiem, kas apmeklē manu māju, vari neraizēties - viņi pannas un katlus neredzēs, ja vien speciāli nemeklēs. Turklāt 99% gadījumu viesi ir tādi, kuru mājās mēs paši nekautrējamies kaut traukus pēc vakariņām nomazgāt.

Par akrilu, līmēm, krāsām un tml - to arī bija doma tajā netīrajā telpā likt (arī viens no "lielajiem" iemesliem, kāpēc gribēju to netīro telpu), bet nu pietiks ar nelielu kambarīti tām lietām. Pāris komentārus atpakaļ rakstīju, ka gribas sev "kambari" uz 3-4 m² (faktiski mini darbnīca) - tur arī visām līmēm, epoksīdiem un tml šķidrumiem vieta atradīsies.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 20:48

Salstošās līmes un krāsas aizņem maksimums vienu kartupeļu kastes izmēru, kuru iegrūž pagrabveidīgā objektā. Ja krāsas aizņem vairāk, tad stingri jāpiedomā vai cilvēks nekļūst par krāmu varbūt noderēs cilvēku, kuram šī sērga progresē. Tāpat arī vairāk par vienu gadu reāli visas tās krāsas vairs nav derīgas. Kad jākrāso, tad atver bundžu - ai nav labi, paņemšu bodē jaunu, bet šito vēl paturēšu, kādam mazāk svarīgam stūrim. Un tā tā bagātība aug, kuru pēc tam ar fūrēm jāved ārā nākamai paaudzei. ;)

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 20:49

Reāli prece vislabāk glabājas veikalā uz plaukta un neaizņem mājās vietu.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 21:32

Kāda nu kuram tā kartupeļu kaste. Man kartupeļu kaste asociējas ar kādu kubikmetru, varbūt vairāk :)

Štrunts ar visādām krāsām 20 litru bundžās - tās tiek pirktas konkrētam mērķim. Ja kas paliek pāri, tad tiešām tiek nobāzts kādā stūrī ar domu, ka noderēs kādam mazsvarīgam stūrim, bet ja pie nākamās atvēršanas izrādās, ka vairs nav labs, tad tiek izmests.

Elektoroplašu lakai, savukārt, tādu lietu kā derīguma termiņu vispār neredzu. Nav gan arī minēta minimālā uzglabāšanas temperatūra, bet saldēt gluži negribētos. Visādiem epoksīda sveķiem tas pats. Acetonam, vaitspirtam u.c. ir minēti derīguma termiņi, bet vai tad nu viņi vairs nav lietojami pēc tā termiņa iztecēšanas? Par tādām, šitādām un vēl visādām eļļām un smērvielām nav ne jausmas, kas viņām ar derīguma termiņiem - kaut kā neesmu iesprindzis uz to ievērošanu, kad vajag, tad ņemu un lietoju…

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 22:26

Visas acetona, solveksa, vaitspirta, eļļas bāzes lietas var droši turēt šķūnī, jo sals viņām nekaitē. Līdz ar to pāri paliek niecīgs daudzums ko sargāt - kāda pva līme, betongrunts, tās pašas akrila krāsas un kaut kas vēl miniatūrs - nekas daudz tur nesalasās.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 22:50

Nu OK, sals nekaitē. Bet kā ir ar sasalšanu - tie šķidrumi sasalst vai nē?


Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Sāc rupji ar izmaksām. Tu zini cik apmēram
> maksā m2 būvniecība (bez rozā sapņiem),
> saproti cik lielu krītu ņemsi, lai varētu
> atdot.

Starp citu, man nav ne jausmas, cik maksā 1m². Cik mēģināju sagooglēt - vienmēr par šo tēmu viedokļi ir bijuši krasi atšķirīgi.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Niks (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 23:20

Bez viena skaidrībā netiks ! :)

Jums te džeki viss kaut kā baigi bināri :)
Es izdariju reāli slīpo 1/2 gājienu, kādu te neviens nav apspriedis. :)

Pasūtiju somiem pus-silto garāžu. Lielu - 27 m^2.
Man daudz vietas aizņem kurināšnas štellītes. Katls, 2 m^3 aķītis, 300 l sildītājs. Tam klāt malka. Tad nāk ūdens sagatavošana.
Un pa visu sienu milzīgs konsoļu plaukts - paštaisīts, pēc mēra. Sarēķināju, ka bruto tilpums tur pie 1.5 m^3. Un tā tik ir ar pilniem nesezonu kankaru komplektiem, lāpstām/grābekļiem utt

Bet garāža ir taisīta kā daļa no ēkas, bet ne ar standarta sienām, bet 1/2 biezumā, grīda tik pat bieza, bet siltās trubas saliktas 2 X retāk. Siltuma regulators nogriezts uz 12 grādiem, un redzu, ka lielākoties servo stāv ciet - katls un aķis pieslida.

Tad vēl man tur jāsadzen transporti - mocītis, šad tad malkas piekabe, jauniešu (man 5 bērni :)) transporti.
Sieva tur žāvē drēbes.
Vēl tur dzīvo centrālais putekļusūcējs un vietu gaida mans darbnīcas galds. Tāpat tikai esmu pārliecinājies, ka mašīna tur iekšā iet, bet nevienu nakti tā tur nav bijusi :)



Katram savs piegājiens un izpratne par lietām, katram sava pareizā atbilde, bet nevajag jau palikt kā amerikāņiem, kuru izpratnē viņu dzīvesveids ir vienīgais pareizais, un ja kāds to apšauba, tad tam uzmet bumbu uz galvas :)
Pilnīgi piekrītu, ka 2 - 3 cīlvēciņiem, kuri dzīvo 600 m^2 pleķītī, ar 140 m^2 mājiņu un SS apkuri neko no manis nosauktā nevajag. Paštuko, kur pa vasaru glabāsies ziemas zābaki un kur ziemā - peldkostīmi, un aiziet tā štelle :)

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 23:35

Nesasalst protams, tāpat kā benzīns bākā autiņam.

Diapazons ir plašs tāpēc ka ir būvēju pats un būvē citi un protams arī tehniskais risinājums. Rzultātā kaut kas 500-1000+eur m2, ļoti rupji.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Zodčijs (85.10.211.---)
Datums: 26/05/2015 08:37

Paldies dievam, ka Binary atsakās no dārza inventāra glabāšanas mājā - abām saimn. telpām kopā pēdējā variantā bija turpat 50m2....jo tak ir paredzēta esošās ēkas pārveidošana tādām vajadzībām...

Un uz šo noņemto saimn. platību rēķina (dzelžiem un citām nedzīvām lietām) - ja vēl Binary tos dzīvos bērnus neslodzītu katru 12 kvadrātmetros cītīgi pieturoties pie sovjetu standartiem - tad jau kaut kas prātīgs mājā sāktu veidoties....

Ja kas daudzmaz jēdzīgai saimniec. telpai platumu pieņem ne mazāku par 2,4-2,5m un garumu ap 3,5-4m...bet ja tā domāta arī kā darbnīca - tad nav slikti, ka ir vismaz 3m plata
- pie vismaz divām sienām ievērtējot ap 40cm dziļus plauktus vai skapjus, līdz pat griestiem - kur varēs vismaz tonnu krāsu un laku pustukšās bundžās un vēl dažus dučus saudzējamākos dārgākos dārza-mājas darbarīkus izvietot....

P.S. Tāds kā likums - nelikt durvis telpas stūrī, jo:
1) pieņemami tas ir tikai saspiestajos Hruščova laiku dzīvokļos...
2) pie sakarīga plānojuma - ir vizuāli un funkcionāli nepieņemami - ka kārtīgā istabā jāiet iekšā (ārā) berzējoties gar sienu
3) pie tās sienas kurai klāt pienāk durvis - ir problemātiski pielikt iebūvējamo skapi,plauktu vai citu apjomīgu mēbeli ....ejot iekšā duros skapī utm...

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Niks (85.10.211.---)
Datums: 26/05/2015 09:08

te nu es nepakam nepiekritīšu.
Man bērnistabas ir 12,8 - 14 m^2. Dvīņiem ir 17 m^2.
OK, man bērni vēl diezgan mazi, bet mana pārliecība ir, ka tāds istabu izmērs ir pietiekošs.

Mans ceļs uz laimi ir no 3 punktiem:
1. neaizkraut ar visādiem kakšiem. Gulta, galds, skapis. Viss. Nesezonas drēbes & inventārs tiek glabāts kopējos depozītos. Grāmatas - pašu istabās tikai mācību un kāda mīļotā, bet tā - visas lielajā skapī hallē.

2. dzīvošanās notiek kopējās zonās un / vai laukā. Rotaļlietas ir, protams, kaut kādas privātās, bet lielās lietas ir kopējas

3. TV istabās nav, dators ir tikai vecākajai - prtatīvais, otrai ir aipads. Printeris - hallē. Sen pagājis CRT monitoru laiks, arī datortehniku var izkārtot ļoti gaumīgi.

Man naudas neko diži daudz nav, visu tā kā gribētos nevaru atļauties. Un tādā situācijā es nostājos pozīcijās, ka labāk kvalitatīvu materiālu interjeru, bet kompaktāku, nekā uztaisīt milzīgu šķūni HVZ kādā izpildijumā. Kuru pēc tam ne piesildīt ne satīrīt jaudās....

Kā būs sīkajiem 20 gadi, tā visus seskus metīšu no mājas laukā :) Lai znoti paši apgādā manas princeses :) Nu dvīņu čaļi VARBŪT kādu labo zaķi varētu atvest un palaist, lai ganās :)

Ja man kabatas būtu bezizmēra dziļas, varbūt taisītu istabas mazliet lielākas, bet neko daudz. Drīzāk paplašinātu koplietošanas telpas. Sīkajiem v-istaba ir 6 m^2, un liekas pilnībā OK. Mums, vecajiem ir 7,5 m^2, un tad tur klāt ir netīrās veļas grozi. Un arī pietiek.

Paši vecie guļam 14 m^2 + ir pievienota 4 m^2 garderobe. Nu man nav par mazu. Es tajā telpā uz 2 kājām pavadu apm 10 minūtes dienā. Pārējā laikā - slīpi :)

Saimniecības telpa ir 6 m^2. Tajā ir izlietne, veļene, saldētava, rekuperators. Jāpiestrādā vēl pie mēbelēm. Gludināt tur nevar. Drēbes tiek izmazgātas, žūšanai saliktas garažā, tad no turienes salādētas grozā un sanestas istabā, lai ķerot TV iedegumu gludinātu :)

Bet vēlreiz - tie ir tiki mani standarti, katram jau tā dzīves pieredze savādāka :)

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 26/05/2015 09:22

Zodčij, nu tās telpas pēcāk tika sašaurinātas, nebija tur vairs 50m². Sākotnēji biju iedomājies, ka "netīrajā" telpā gar sāniem plaukti, attiecīgi traktoriņam vidū nepaliek vietas, tāpēc bija salīdzinoši plata uztaisīta. Pēcāk tik pieleca, ka var tak plauktus līdz pašiem vārtiem netaisīt.

Par saimniecības telpas izmēriem (min. platums, min. garums) - paldies, pēc v_t komentāra ar kaut ko tādu arī rēķinos. Varbūt kāds varētu pakomentēt, cik daudz brīvas vietas būtu nepieciešams apkārt siltumsūknim un ūdens filtriem, lai tos varētu normāli apkalpot? Tās būtu izcilas vadlīnijas, pēc kurām tad arī varētu saplānot telpu. Tajā telpā nekādas lakas, krāsas, dārza inventāru un tml negribas turēt - pieņemot, ka siltumsūknis un ūdens filtri nekādas smakas nerada un pārāko netīrību, tur telpa būs tīra.

Saimniecības telpa nav domāta kā darbnīca, gribētos darbnīcai atsevišķu telpu. Turklāt tā jau nu būs "mini darbnīca", kur noglabāt tos dažus krāmus un šad tad piesēst un kaut ko palodēt, paurbt, palīmēt un tml, tur daudz telpas nevajag, ar 3-4 m² būs gana. Ja būs kas lielāks darāms, tad tam būs atvēlēta saimniecības ēka (esošā dzīvojamā māja).

Hruščova, padomju u.c. standartus var nepiesaukt. Agrāk bija padomju standarti, tagad jevropas, vēl pēc 20 gadiem - vēl kaut kādi. Neies tak ik pēc 20 gadiem pārbūvēt tikai tāpēc, ka kaut kam kaut kur kaut kādi standarti pamainījušies un kādam kaut kas nu šķiet nepieņemams. Drīzāk jāvadās pēc tā, kas pašam šķiet ērti un pieņemami. Man, piemēram, negribētos guļamistabā vai bērnistabā durvis sienai pa vidu - tā tomēr tāda privāta telpa, kur pa durvīm nav jāredz visu, kas tai telpā atrodas. Pašam 18-22 gados bija garena istaba, kurai durvis bija garās sienas vienā galā (t.i., istabas stūrī) - bija pat ļoti komfortabli, ka visa istaba faktiski sanāk kā privātā telpa, kura caur atvērtām durvīm nav redzama. Turklāt durvis sienas vidū nereti padara sienu nelietojamu no to pašu plauktu, apjomīgu mēbeļu un tml viedokļa.

Pašreizējā: 4 no 10


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **         ********  **    **  **    **  **     ** 
 **    **      **     ***   **  **   **    **   **  
 **    **      **     ****  **  **  **      ** **   
 **    **      **     ** ** **  *****        ***    
 *********     **     **  ****  **  **      ** **   
       **      **     **   ***  **   **    **   **  
       **      **     **    **  **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727