UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Projektu apspriešana :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 3 no 10
Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 17:21

Vēl piezīme par vienas ēkas konceptu. Tas ir aktuāls gadījumā kad nav zeme un divām ēkām normāli nav vieta, tad jā - tad neko nevar darīt un ir jāpārmaksā uz būvniecību un viss jāvelk iekšā vienā ēkā.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 17:54

Vilni, ja viens bērns sadomās kādu laiku palikt vecāku mājās, tad esošā dzīvojamā ēka, kas tiks pārveidota par darbnīcu, var jebkurā brīdī tikt izremontēta tā, lai tajā atkal būtu komfortabla dzīvošana. Tā ka bēniņos nebūs jādzīvo, būs pieejama dzīvošanai daudz piemērotāka telpa ar savu vannas istabu, savu virtuvi, savu jumtu virs galvas.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 18:07

Nu nezinu, katrs taisa kā šķiet prātīgāk, es rēķinu vienkāršāk - max maz EUR un max daudz dzīvojamās telpas. Ja tev šķiet, ka taisot ar 500 aeroku un 45 jumtu uz 150m2 pleķa ir apdzīvojami nu teiksim 80, tad man tas nešķiet ekonomiski. Turklāt Darbnīca Nr1, Nr2 nav prātīgi. Darbnīcai ir jābūt tikai nr1. Pielodēt un izurbt var arī pie 0,5 m2 kompaktgalda tur kur siltumsūknis vai kaut kā apmēram tā. Baigā pārmaksāšana te sanāk.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 18:12

Kas man esošajā plānā patīk…
* bērnistabu logi pret D, dzīvojamajai zonai un virtuvei pret D, DR - tomēr foršāk, ka var pa logu skatīties uz piemājas teritoriju un ielaist telpās sauli, nevis blenzt uz garām ejošo ceļu vai kaut kādu "neko īpašu"; R virzienā gan nav savs gabals, bet tajā virzienā paveras salīdzinoši labs skats; Z un A virzienā īsti nav ko redzēt
* WC logi pret ziemeļiem - tāda salīdzinoši maznozīmīga telpa, kurai logu varētu arī nebūt, līdz ar to nav vērts likt D vai R pusē
* taisīt pāris smagajiem agregātiem (mazais zāles traktoriņš, dārza frēze) atsevišku būdu - nu nezinu, kaut kā nešķiet racionāli
* mājā ir vieta arī "darba stūrim", kur palodēt, paslīpēt, paķimerēties, kā arī glabāt dažādus tehniskos šķidrumus, kam sals var kaitēt - tas IR svarīgi
* "netīrās" saimniecības telpas vārti uz dienvidiem - jau rakstīju, ka būtu nekomfortabli tos vārtus taisīt jebkurā citā virzienā

Vai tiešām projekti, kas atbilst šādām prasībām un kuros nav visādu citu problēmu, ir tik vienkārši atrodami?

Uz doto brīdi 15x11 metros ar 500mm ārsienām un 150mm starpsienām sanāk <20m² "netīrā" un ~15m² "tīrā" saimniecības telpa.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 18:24

Ja lodēšana notiks tur, kur tiek mazgāta veļa, tad tur nebūs darba vietas. Tur būs tukša vieta, kur var katru reizi sagatavot darba vietu, izdarīt darbu, novākt darba vietu. Par jebko, kas var sacelt putekļus vai asākas smakas, var vispār aizmirst. Es pēdējo divu dienu laikā esmu 4-5 reizes to darījis (t.i., ierīkojis darba vietu un pēc tam to novācis), lai virtuvē varētu kaut kādus sīkumus palodēt, un man tas nepatīk, tā sagatavošana un nokopšana ir smags demotivators, lai vispār da jebko darītu. Tāpēc, būvējot māju, gribas tomēr parūpēties par to, lai tajā mājā būtu arī *mans* stūris, kurā es varu ierīkot nelielu darba vietu, kur var piesēsties un viekārši izdarīt nepieciešamos sīkumus.

Jā, būs arī atsevišķa ēka kā darbnīca, jo reizēm vajag nevis sīkumus (pielodēt pāris vadiņus), bet graizīt pāris metrus garas loksnes, līmēt to un līmēt šito, darīt vēl visādas blēņas. Vai tur varētu arī aizskriet sīkumus salodēt? Vasarā - jā, kāpēc ne. Ziemā - nu tad ir vispirms pāris stundas jākurina, arī kaut kā stulbi.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 18:32

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Netīrā saimniecības telpa tev
> izmaksās ap 12000, laikā kad tādu platību var
> uzsliet pa kādiem nu 3000.

Starp citu, kā tu tos 12'000 sarēķināji? Nekādu smalko apdari tai telpai nevajag, palielinās betona tilpums grīdai, caurules apsildāmajai grīdai 20 kvadrātmetriem, pamatu un ārsienas garums par 6 metriem (3m katrā mājas pusē), jumta platība par 40-50 m², jumta / bēniņu siltinājums par 30 m². Ko es esmu aizmirsis?

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 19:11

Man mājā instruments tiek lietots tikai ja vajag atskrūvēt mantām vāciņu baterejām utml. Iekšā attiecīgi ir tikai mini Ķīnas koferis ar sieviešu instrumentiem. Man ir ārā darbnīca, un ja pat vajag pielodēt vai vienu caurumu izurbt es to izdaru tur un tur arī pilnīgi man visi štrumi utt. Ziema parasti tur ir ap +5, kad lielāki sali, tad var arī mīnus 5 aiziet. Tāpat jau kaut ko vairāk padaru, tad reizi nedēļā iekurinos un tā tas siltums tur aptuveni turas. Lai gan tā ir senlaiku ēka un siltinājums nu tāds. Jauni celtai, tie parametri būtu labāki, tāpēc mani izbrīna tik lielas darbošanās telpas iekštelpās. Man pirmajā stāvā ir 170m2 un nav man tur nekādu saimniecības stūrīšu vispār. Vienīgā tehniskā telpa ir apkures katls priekšnamā kurš ar visu malku un apaviem nu aizņem varbūt kādus 6m2 ar akumulācijām utt. Nekādu problēmu nav. Katrā gadījumā tas eventuālais vēsums uz rosīšanos ir sīkums salīdzinot ar cūcībām taisot kaut ko iekšā. Un es arī nevaru normāli strādāt, ja viens štrums tur un otrs tur. Man ir konkrēta darbnīca, kurs viss stāv kur tam jāstāv un kur varu darīt ko gribu.

Nu rēķināt tu vari dažādi, bet tāds reāli cipars sanāks izejot no m2 uz pelēko apdari. Būvniecībā viss salasās no sīkiem nieciņiem. Tā arī būs tie 12000 es domāju.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 19:18

Šo gan es tomēr nocitēšu:
"taisīt pāris smagajiem agregātiem (mazais zāles traktoriņš, dārza frēze) atsevišku būdu - nu nezinu, kaut kā nešķiet racionāli "
To es pārfrāzētu šādi - "tā vietā labāk uzbūvēšu traktoriņam un frēzei guļamistabu". :)

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: aaaa (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 19:58

Mani komentāri - nagla visam, protams, ir tas TV virtuvei pa vidu. Principā normāli dzīvojot virtuve 90% laika ir darba nekārtībā un tikai 10% laika tā pavada sakārtota un tīra - un tas ir neatkarīgi no saimnieces čakluma. Tā protams, katra brīva darīšana, bet man skatīšanās uz netīriem traukiem sēžot dīvānā un kaut vai žurnālu lasot nav pieņemama - par cepešu cepšanu pat nav vērts runāt - nav pasaulē tādu nosūcēju, kas 100% visus dūmus savāktu. Tātad rēķinies ar to, ka visa viesistaba praktiski vienmēr smirdēs pēc padomju ēdnīcas. Ja tā tomēr taisi, tad vismaz TV uz otru pusi, lai uz virtuvi nav jāskatās
No paša būvniecības un plānošanas pieredzes - nav vērtīgākas telpas mājā par normāla izmēra tīro saimniecības telpu. Man tur ir arī apkure (SS) un ūdens filtri, bet papildus tam veļasmašīna, veļas žāvētājs, saldētava, lielais ne-ledusskapī glabājamo ēdienu skapis (cukurs, makaroni, ievārījumi utt) un visāda citāda draza. Man gan vietas nepietiek, bet ja tur varētu ieskapēt arī vietu gludināmajam dēlim un normālai gludināšanai, tad vispār būtu super. Man liekas pilnīgi garām bāzt veļasmašīnu sanitārajos mezglos vai virtuvē, jo tad tur vienmēr mētājas netīrās veļas grozs, vai kāds staipa slapjās apenes un zeķes.
Par tualeti ir jāpadomā īpaši rūpīgi, jo, ja tā ir ar izeju uz viesistabu, tad ir garām, jo, piemēram, atnāk ciemiņi, sēž pie galda, a viens tur ieiet un taisa skaņas. Tualetei ir jābūt diskrēti noslēptai.
Par netīro saimniecības telpu - nu tāda ir taisāma tikai tad, ja plānots izmantot cieto kurināmo - tad to malku, ogles vai granulas caur tīrām telpām staipīt nav prāta darbs.
Starp citu - es no poļu projektiem nošpikoju, ka telpas var būt arī L formā - tām nav obligāti jābūt taisnstūrainām. Īpaši noderīgi tas ir, piemēram, saimniecības telpai ar kantainu tualeti vienā stūrī. Aiz pagrieziena saimniecības telpā var šo to nesmukāku noslēpt - ķipa veļas stūrīti tur ierīkot.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: aaaa (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 20:13

Vai ārsienas nav paredzēts siltināt, ka gribi tik biezu Aeroku? Tas jau te forumā simtreiz ir spriests, ka kubikmetrs gāzbetona ir dārgāks par kubikmetru cietās akmensvates, bet siltumizolācija gāzbetonam vairākas reizes sliktāka.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 20:18

aaaa, jā, izskatās dīvaini tas TV. Tur vairāk domātas, nez, sekcijas kaut kādas, skapīši. Rosība notiktu virtuves Z pusē. Ja par kārtību / tīrību virtuvē, tad mums ir otrādi - 10% laika ir netīrība, 90% viss nokopts. Ir vairāki gadi nodzīvoti dzīvoklī, kur dzīvojamā zona ar virtuvi līdzīgā plānojumā - nav ne vainas. To dzīvojamo zonu faktiski izmantojām arī kā guļamo zonu. Ar smakām nebija it nekādu problēmu.

Par "tīro saimniecības telpu" tā arī neesmu sapratis, kāds būtu minimālais, kāds optimālais izmērs.

Netīrās veļas grozam IMHO vieta ir vannas istabā (precīzāk - tur, kur netīrā veļa tiek noģērbta) - neatkarīgi no tā, kur ir veļasmašīna. Neskries tak katru vakaru uz saimniecības telpu, lai zeķes iemestu veļas grozā.

----

Pamazām tiek attīstīta arī doma par atsevišķu ēku zāles traktoram u.c. verķiem. Vai varētu rasties kaut kādas problēmas, ja šai atsevišķajai ēkai un dzīvojamajai mājai būtu kopīgs jumts, starp ēkām atstājot tādu kā nojumi mašīnām?

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 20:20

aaaa, pagaidām nav plānos siltināt, bet gribas atstāt iespēju pēc 10-20 gadiem uzbliezt pa virsu 200-300mm vati (vai kas nu tajā laikā būs aktuāls).

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: nu tā (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 20:47

Vai ir apdomāts, kur veļa tiks žāvēta?

Viesistaba liekas ļoti maza. Nu, var jau būt. Varbūt kaut ko palaidu garām, bet kur jūs ēdīsiet?

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 21:01

"nu tā", veļas žāvēšanai man simpatizē doma par veļas mašīnu ar veļas žāvētāju. Var arī saimniecības telpā izkārt vai iznest ārā.

Tai plānā dzīvojamā istaba + virtuve sanāk ap 5x6 metri, tur arī galdam vieta atrastos.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 21:02

"Pamazām tiek attīstīta arī doma par atsevišķu ēku zāles traktoram u.c. verķiem. Vai varētu rasties kaut kādas problēmas, ja šai atsevišķajai ēkai un dzīvojamajai mājai būtu kopīgs jumts, starp ēkām atstājot tādu kā nojumi mašīnām?"

Arī tāds tipveida projekts ir redzēts un tam ir dažādas priekšrocības.

Man subjektīvi šķiet, ka šobrīd tev ir pārāk liela mētāšanās ar vīzijām un tā tu modīsies ar vienu domu no rīta un vakarā iesi gulēt ar citu un beigās pats būsi nelaimīgs. Sāc rupji ar izmaksām. Tu zini cik apmēram maksā m2 būvniecība (bez rozā sapņiem), saproti cik lielu krītu ņemsi, lai varētu atdot. Tad skati tipveida projektus uz to kvadratūru. Izskatīsi kādus 100+ projektus un lieta būs darīta. Tālāk atradīsi arhitektu, izdzīsi cauri projektu, paņemsi finanses un pabeigsi objektu. Kāpēc tipveida projektus, tāpēc, ka velosipēdu nav jāizgudro no jauna un tu neesi ar tik īpašām vajadzībām, ka nevarētu atrast tajos tipveidos sev pieņemamu. Tie projekti ir tūkstošiem. Tas ir vieglāk skatīt tos nevis izdomāt no nulles un pēc tam maksāt par 100% projektēšanu.

Varianti par pielikšu nākotnē vati nav prātīgi. Jumtu tak jāpabeidz, pārkares un notekas nepārtaisīsi, logus, durvis uz āru nedzīsi utt.. Man arī protams 500 aeroc šķiet kaut kas nepieņemams, bet tā ir nianse nevis pamatjautājums.

Ja tu būvējies zem viena jumta garā versijā, tad tev arī tas viss projekts iet kā viens un savā ziņā tas ir labi, bet reāli tas nozīmē palielinātu investīciju par visu sapņu realizāciju vienā piegājienā. Tas atkal tev pašam jāsaprot vai vari celt.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: nu tā (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 21:15

> skatīt tos nevis izdomāt no nulles un pēc tam
> maksāt par 100% projektēšanu.

Ā, pareizi, tas taču būtu individuāls projekts. Tad kāpēc pašam mocīties nevis uzticēt šo darbiņu arhitektam? Cena no tā daudz nemainīsies. Mēs arī domājām šā un tā, bet pēc tam arhitekts uztaisīja tā, kā pašiem neienāktu prātā, un ir labi.

Bet nudien, vai ir vērts maksāt par individuālu projektu - standarta māja, standarta ģimene, nav problēmu ar zemes gabala lielumu - kāpēc izgudrot velosipēdu?

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: SerViss (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 21:48

Kamēr vēl neviena versija nav iecementējusies zemapziņā, nedrīkst atstāt novārtā arī ugunsdrošības aspektus.
Tomēr ne jau aiz gara laika dažādas nozīmes un ugunsbīstamības telpas tika būvētas atsevišķās ēkās, pat ievērojot noteiktu distanci un valdošo vēju virzienu. Piemēram, lai skursteņa dūmi retāk virzītos uz siena šķūņa vai kūts pusi. Mūsdienās savukārt bīstamība no naftas produktu un elektroietaišu koncentrācijas.
Gadsimtiem cilvēce velk līdzi sakāmvārdu - neturi visas olas vienā groziņā. Kur nu vēl, ja tas apdraud dzīvības.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: aaaa (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 22:15

Piedod, bet paranoja. Krāsni pēdējos vismaz 500 gadus Latvijā ir būvējuši mājas vidū un neviens to ugunsbūstamības dēļ nav iedomājies būvēt ārpus mājas. Par elektrību runājot - ugunsgrēks var sākties no viena nelabi savienota slēdža.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: bobo (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 22:16

Es dariju tā; izšķirstiju kādus 50 projektus, izlasiju pāris kas derēja manām debes (ielas pusēm).
Beigās palika viens pagriests spoguļatēlā. Mazliet pabīdiju sienas ,logus un devos pie arhitekta.
Tas apskatijās vēl šo to ieteica un projekts gatavs. Starpcitu tieši el burtā projekts, ar garāžu un nojumi
zem viena jumta. Visādi esmu apmierināts, vienīgi vēl nedzīvoju, notiek iekšdarbi.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Alfadelta (85.10.211.---)
Datums: 25/05/2015 01:59

Ir cilvēki kuri dzīvo realitātē, un ir cilvēki kuriem ar realitāti ir maz sakara... Tie otrie parasti nāk pie prāta pēc pamatīgas dzīves skolas...
Pēc manām domām ja uzceļ māju ar šādu plānojumu: bērni fāteri sāks saukt par m...i, sieva aizmuks pie kaimiņa un drīz vien ss.lv būs jauns ilgspēlējošais sludinājums par pārdošanu... :)
Siltumsūknis ir :viesmann vitocal 350-a pirku www.junekamontaza.lv

Pašreizējā: 3 no 10


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **         *******   ********   *******  
 **     **  **        **     **  **        **     ** 
 **         **               **  **               ** 
 ********   **         *******   ******     *******  
 **     **  **               **  **               ** 
 **     **  **        **     **  **        **     ** 
  *******   ********   *******   ********   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727