UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Projektu apspriešana :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 10
Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 15:11

Excelī mazliet "pazīmēju", kā viens no variantiem sanāca apmēram šādi - [content31-foto.inbox.lv] (katra rūtiņa atbilst vienam kvadrātmetram). Kopējā platība 150m², "nelietderīgā" telpa 20m².

Ieejas durvis - ziemeļu pusē tieši pa vidu, tur arī neliels priekšnams iepirkumu maisiem, virsdrēbēm, apaviem. Virtuvei D pusē zem "13" un "14" ir izeja uz terasi.

Mulsina "netīrās" sainmiecības telpas izmērs - 3x5 m², varētu būt par šauru, ja gar sāniem ir plaukti un paredzēts iebraukt mauriņtraktoru (durvis šai telpai - D virzienā)… Varbūt jāpagarina māju par 1m, kopējā platība 160m², saimniecības telpu formu jāveido līdzīgi WC telpas formai.

Vai ~šādu ēku reāli var uzbūvēt? Cik noprotu, nesošās sienas jābūvē ne tikai pa perimetru, bet arī ēkas iekšienē? Kā tur ir ar attālumiem starp (potenciāli nesošajām) sienām?

Vēl naivs jautājums - ja nākamnedēļ pirmo reizi dodos uz būvvaldi, vai ir reāli līdz gada beigām ieliet pamatus? :D Cik dzirdēts, tad esot vēlams pamatus ieliet vienā gadā, sienas sākt būvēt nākamajā…


Edit: mja… Pavisam aizmirsu paredzēt vietu kamīnam. Pat īsti nevaru iedomāties, kur tajā plānā to varētu izvietot.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 23/05/2015 15:13, labojis binary.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 18:01

Attīstot tālāk domu par plānojumu, nonācām pie šāda varianta - [content31-foto.inbox.lv] (katra rūtiņa - 1m²). Kopējā platība - 150m², "nelietderīgā" telpa 15m².

Mazliet mulsina tas, ka saimniecības telpas aizņem 1/3 platības. Toties "netīrajā" vairs nav raižu par to, ka varētu aptrūkties vietas.

Nav skaidrības par "tīrās" saimniecības telpas platību. Vai 20m² nebūs par daudz? Varbūt pietiktu ar 15-16m²? Tajā plānots izvietot siltumsūkni, ūdens filtrus, veļas mašīnu, kā arī veidot "noliktavu" dažādiem iekštelpu loriņiem.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: pam pa ram (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 18:45

Mans fenšui - novietojums pret debespusēm ir nelabs. Ja pareizi saprotu tavu shēmu, kur lejā ir ziemeļi, tad pa kreisi ir austrumi, bet tur tikai krāmu noliktavas, bez nevienas apdzīvojamas telpas ar logu, tāpat uz dienvidiem, kur prasās lielākais logu laukums, bet vairāk kā 1/3 būs iebrauktuve krāmos...

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: he (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 19:15

jā, moš jāmaina vietām lielo guļamistabu ar netīro saimn. telpu

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 19:27

Tā jau ir, ka, ja vēlas labu plānojumu attiecībā pret debespusēm, ir jātaisa katru telpu kā atsevišķu ēku, izvietojot logus vēlamajā pusē. Tā arī ir viena no lielākajām problēmām tipveida projektos, kurus esmu apskatījis.

Neredzu īsti jēgu dzīvojamās telpas izvietot austrumu pusē. Kāds no tā būtu labums? Manos "debespušu fen šui" pierakstos vienīgais, kam A minēti kā laba debespuse, ir guļamistaba ar piebildi "nekādā gadījumā R". Šajā gadījumā ir viena guļamistaba, kurai kā reiz sanāk R. Nu nekas - no rīta tāpat patīk reizēm pagulēt (rīta saule netraucēs), savukārt ja vakarā nevar aizmigt, tad var ar to cīnīties kā siltajās zemēs - ar tādiem aizkariem, kam saule cauri nespīd.

Iebrauktuvei krāmos D pusē ir racionāls pamatojums - tā ir vienīgā "100% privātā" debespuse. Nu negribu es krāmu iebrauktuvi pusē, kur tā būtu apskatāma un apciemojama no jebkuras puses, tikai ne no tās, kur paši reāli uzturamies. Kaimiņam sanāk iebrauktuve garāžā pret ceļu - tak tur gandrīz jebkurā brīdī var izpētīt visu, kas viņam tur stāv (t.i., kaut ko rosoties, nav vēlmes visu laiku virināt tos vārtus ciet/vaļā).

Virtuves un dzīvojamo zonu nolēmām tomēr taisīt līdzīgi kā pirmajā variantā, bet 5x6m izmērā. Virtuve - gar R sienu, TV sanāk it kā iebūvēts virtuves skapjos. Gar Z sienu virtuves nav. Kamīns tur, kur ievietots otrajā variantā, bet bez tās "papildsienas". Sanāk gana plaša dzīvojamā zona, ir arī vieta galdam (otrajā variantā par galdu aizmirsu).

Priekšnamu var palielināt uz guļamistabas+skapja rēķina. Jautājums par "tīrās saimniecības telpas" izmēru vēl joprojām aktuāls.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: pam pa ram (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 19:42

Kā jau te vienā no pirmajām atbildēm teica, katram būs sava ideja un var nesakrist ar pārējām, man, piemēram Saules gaisma ir daudz būtiskāka par visu citu. Maz mums viņas, jāņem visu ko var tā dot gan gaismas gan siltuma ziņā.
Mūsdienās ļaudīm pajāt spīdekli pie debesīm, ka tik paglāstīt mazo ekrāniņu vai var ieurbuties TV ekrānā, nekādu personisku apvainojumu, bet to pēc tava plāna redz, centrālas ir TV ļurķis un var dzīvot kaut pazemes bunkurā :))

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 20:05

Patiesībā TV "ļurķis" kā reiz tiek lietots ļoti maz, daudz mazāk kā PC. Cita lieta - dzīve vispār bez TV arī kaut kā līdz galam neuzrunā. Arī bērniem fakts, ka mājās nav TV, varētu radīt ilgstošus nepatīkamus starpgadījumus (kā zināms, bērni mēdz būt nežēlīgi pret tiem, kam nav kaut kas, kas sabiedrībā tiek uzskatīts par normu). Tāpēc tas 24" TV kaut kur ir jāierūmē.

Vai pietrūks saules gaismas - nu nezinu gan… Man jau šķiet, ka tur logiem vietas pietiek. Es teiktu, ka jebkurā dzīvoklī (pat ar ļoti plašiem logiem) ir mazāk gaismas. Turklāt liela daļa laika tāpat tiek pavadīta ārpus mājas sienām. Domājams, ka piemājas teritorijā saules gaismas ir daudz vairāk nekā logiem pārbagātā būdā.

Ja par siltumu, tad tas arī vēl ir jautājums, kas dod vairāk siltumu - logs vai siena. Un vēl labs jautājums ir, vai tas siltums, kas nāk caur logu, tiešām ir vēlams - nav noslēpums, ka Latvijā vasarās ir arī ļoti karstas dienas, kad pat pie atvērtiem logiem nevar normāli pagulēt. Var jau, protams, dzīvot kondiškas aukstajā gaisā, bet tas nebūs īsti mūsu gadījums.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: rbm (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 23:05

1. iesaku pāriet vismaz uz visio un zīmēt ar visiem starpsienu biezumiem - uzreiz daudzas lietas citādāk izskatās
2. ja negribi taisīt kopņu jumtu, tad nāksies vien 2 nesošās starpsienas iedabūt mājai gareniski, citādi 10 metru platumu ar vienu sienu pa vidu nenosegsi.
3. tavā zīmējumā no 150m2 tikai 52m2 ir dzīvojamie - pārējai palīgtelpas. padomā vai tiešām tas ir optimāli
4. uzzīmē plānā kā notiek pārvietošanās no guļaistabām uz vannasistabu - uzreiz pamanīsi ka tiek šķērsots "netīrais koridors pie ieejas" vai pie palīgtelpām.
5. un netaisi šķūnīti iekš mājas - vēl jo vairāk ka plāno māju no 500mm bloka taisīt... padomā labāk par šāda tipa variantu [www.somumaja.lv]
6. zīmējumā nav dzīvojamās istabas vispār. tie 12m2 tiks aizpildīti ar stūra dīvānu vienu pašu un iekurinot kamīnu nebūs kur sēdēt jo no dīvāna dzīs prom kamīna karstums.

------------------------------------
Ceļu savu māju - [gimenesmaja.wordpress.com]

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 23:26

1. Varbūt ir kāds ērts online rīks? Ja jāinstalē jebkurā gadījumā, tad kas no bezmaksas rīkiem būtu pieņemamāks? Visio īsti nav pieejams.
2. Par jumta konstrukciju nav īsti sajēgas. Kā ir esošajos plānos ar tām "nesošajām starpsienām" - ir/nav reāli?
3. 30m² dzīvojamā+virtuve, 19m² guļamistaba, 24m² bērnistabas, 11m² vannas istaba (kopā 84m²) - šīs man par palīgtelpām grūti nosaukt. Saimniecības telpas gan padaudz aizņem, bet nu…
4. "Netīrais koridors" man tajā plānā neizskatās nemaz tik netīrs. Man vannasistabas izvietojums šķiet optimāls tieši no pārvietošanās viedokļa - vienlīdz viegli pieejams no jebkuras istabas, turklāt nekur nav jāklausās, kā kāds mazgājas vai nolaiž ūdeni podā.
5. Ar ko tāds piebūves variants būtu labāks? Pieņemot, ka platības paliek līdzīgas, sanāk lieki sarežģīt konstrukciju.
6. Otrajā variantā starp dzīvojamo telpu un virtuvi bija doma taisīt "pussienu" ~pusotra metra augstumā, nosacīti atdalot dzīvojamo zonu no virtuves, tai pat laikā saglabājot gaismu, plašuma sajūtu. Pēcāk tika pamainīts, sanāk no "netīrā koridora" neatdalīta ~30m telpa:
Quote

Virtuves un dzīvojamo zonu nolēmām tomēr taisīt līdzīgi kā pirmajā variantā, bet 5x6m izmērā. Virtuve - gar R sienu, TV sanāk it kā iebūvēts virtuves skapjos. Gar Z sienu virtuves nav. Kamīns tur, kur ievietots otrajā variantā, bet bez tās "papildsienas". Sanāk gana plaša dzīvojamā zona, ir arī vieta galdam (otrajā variantā par galdu aizmirsu).

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 23:30

Vēl kas - "netīrajā" saimniecības telpā plānots ierīkot arī nelielu darba stūrīti. No vienas puses esošā māja paliks kā darbnīca, no otras puses ziemā tajā netiks uzturēta komfortabla temperatūra, taču šad tad kaut ko sīku palodēt, paurbt, pazāģēt vai paslīpēt tomēr vajag. Būtu mazliet stulbi kurināt darbnīcu tikai tāpēc, ka vajag pusstundu kaut ko palodēt vai 10min paslīpēt.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: rbm (85.10.211.---)
Datums: 23/05/2015 23:58

No gulamistabas uz vannasistabu sanāk doties skersojot tieši ieejas mezglu. basam kajam nepastaigasi, jo tur vienmer bus kadas smiltis ko ienesis ieksa caur vejtveri.

nodalot "šķūnīšus" no mājas var daudz eleastīgāk kurināt vai nekurināt palīgēkas. trokšņi tik ļoti neieiet mājā jo pa vidu ir kārtīga siena kas slāpē skaņu. tāpat ir iespēja ielikt ugunsdrošas durvis un nodrošināties ka ja nu kas tad lielākas iespējas saglābt māju. vel majas perimetru taisi cik siltu gribi, bet saimniecibas bloku ar planakam sienam un mazaku siltumizolāciju

vannas istabas, koridori un virtuves neskaita iekš dzivojamas platibas, tapec tev sanak bik virs 50m2.

Man jau liekas ka stulbi kurināt visu ziemu saimniecības telpas lai pa retam tajās ieietu kautko uz pusstundu izdarītu.

P.s. pamegini google sketchup



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 23/05/2015 23:58, labojis rbm.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 00:38

Smilšu u.c. netīrumu tajā zonā nebūs vairāk kā jebkurā citā vietā mājā (tai skaitā priekšnamā). Ja ne paši, tad mājdzīvnieki un/vai bērni par to parūpēsies. Arī esošajā mājā tas ir labi redzams, jūtams.

Saimniecības telpas atdalošo sienu jebkurā gadījumā var izbūvēt pamatīgāk, ne kā parastas starpsienas. Tas nebūt nenozīmē, ka tās jābūvē kā piebūvi. Manuprāt, jumta konstrukcija tomēr vienkāršāka, ja būvē bez piebūves. Mazliet kurināt tomēr vajag - ja ne līdz pilnīgai komforta temperatūrai, tad līdz "daudzmaz siltai", lai var to pusstundu džemperī palodēt (sliktākajā gadījumā - pie 1kW sildītāja-pūtēja), apkopt ūdens filtrus, veļu izmazgāt utt. Darbnīca (atsevišķa ēka) ikdienā vispār netiks kurināta - cik nu tas siltinātais gāzbetons noturēs siltumu, tik būs.

Koridoru pie lietderīgās platības neskaitīju. Virtuve šajā gadījumā ir daļa dzīvojamās istabas, faktiski tā ir viena telpa, nav nekādu atdalošu elementu (max, kas atdala, ir cits grīdas segums). Nu nespēju es tādā konfigurācijā virtuvi uzskatīt par "kaut kādu palīgtelpu".

Cik paskatījos to googles ketčupu (kečupu?), tas vairāk der 3D modeļa zīmēšanai pēc tam, kad ir skaidrs plāns. Plāna zīmēšanai pārāk ērts nešķita.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: VG (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 08:23

To Alfadelta!
"Nu nav siltumsūknis nekāds dārgais aparāts vairs... Es savējo jaunu par 2700Eiro iegādājos. Viesmann 13kw... "

Kautkā nevaru tādu atrast. Vari iedot modeli un kur iegādājies?

Paldies

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: VG (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 08:30

Skechups ir ļoti labs instruments arī lai plānu uzzīmētu. Paskaties Youtube tur priekšā parādīts kā uzzīmēt grīdas un sienas utt. Uzzīmē uz zemes kvadrātus manuāli velkot vai ievadot garumu, platumu, iezīmē pa perimtru sienas biezumu un cel augšā. Pēctam izgriez durvis un logus.
Ļoti vienkārši un ērti var vizualizēt lai pēctam parādītu arhitektam.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 11:29

Njā, taisnība, paldies… Nav gan gluži tik vienkārši kā "ņem un zīmē sienas", bet kad cītīgāk pabakstās, tad nav arī pārāk sarežģīti.

Šā brīža "excel plāns" - [content3-foto.inbox.lv], raustītās līnijas ir durvis, logi nav atzīmēti. Guļamistaba par ~0.5m šaurāka, skapis arī šaurāks, uz tā rēķina pāris m² iegūs priekšnams. Par "tīro saimniecības telpu" vēl joprojām nav skaidrs, vai tur vajag tos ~20m²…

Par ārsienu man vīzija ir par 500mm aeroc, par starpsienām gan nav ne jausmas.
Kā tur ir ar esošo plānu - vai pie tāda izkārtojuma būtu iespējama salīdzinoši vienkārša un droša jumta konstrukcija? Ja nē, tad kuras vietas būtu tās traucējošās?
Kuras sienas būtu jātaisa kā nesošās (cik noprotu, tas pats aeroc; kāds tips, cik biezs?), kuras varētu atstāt vienkāršākas? No kā labāk taisīt "parastās" starpsienas - mūrēt no tā paša aeroc (kura tipa, cik bieza) vai taisīt no riģipša (cik kārtas katrā pusē, cik biezu vati starpā)? Gribētos kaut cik sakarīgu skaņas izolāciju, lai dažādās telpās esošie netraucētu viens otram ar savām sarunām, ķildām, mūzikām utt.

Ja par mansarda stāvu, tad pie esošā izkārtojuma it kā no tā varētu izvairīties. Tai pat laikā "netīrajā" saimniecības telpā varētu arī ierīkot vertikālās trepes uz bēniņiem.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: tissot55 (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 16:09

Nemocies, paskaties [www.architecturaldesigns.com], ļoti sakarīgi projekti par normāliem cipariem un stili kādus sirds vēlas, te kalkulātors no pēdām [www.building.lv].

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 16:19

Kaut kā nešķiet prātīga tā saimniecības telpu daļa. Netīrā saimniecības telpa tev izmaksās ap 12000, laikā kad tādu platību var uzsliet pa kādiem nu 3000.
Kāpnes manā skatījumā nav gudri likt vienā galā, jo tad sanāk kaut kādas caurstaigājamas telpas augšā. Kāpnēm ideālais variants tomēr ir pa vidu, jo kad uzkāpj augšā, tad var iet pa labi un kreisi, bez problēmām izveidojot teiksim 4 elegantas telpas un minimālu koridoru.
Virtuve un vannas istaba diezgan patālu, padomā no santehnikas viedokļa, garas noteces mīl aizsērēt, garos vados atdziest daudz litri.
Man kaut kā tomēr šķiet labāk skatīt tipveida projektus, jo tur tomēr viss šis ir pārdomāts.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: binary (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 16:43

Vilni, gribas kaut kādu nebūt siltumu tajā saimniecības daļā, turklāt negribas uz gabala katram sīkumam savu būdu, tāpēc atsevišķi stāvošu būvēt negribas. To galu vēl drusku saīsināšu. Augšā ja arī būs telpas, tad tīri kā noliktava krāmiem, kas vajadzīgi reizi piecos-desmit gados. Nu nebūs tur nekāda dzīvojamā zona augšā, nebūs tur nekādi koridori, istabas un sazin vēl kas. Sliktākajā gadījumā - ja ne noliktava, tad "eksotiska vieta", kur bērniem čupoties un briesmu stāstus stāstīt.

Vai 10-15 metri tiešām ir daudz no santehnikas viedokļa? Kā ar to cīnās daudzdzīvokļu namos, kur ir nevis metri, bet simti metru?

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 17:14

Nu vispār jau ja pavēro tā uzmanīgāk citas saimniecības, tad var redzēt, ka ļoti populāra un pārdomāta koncepcija saimniecībā ir 2 ēkas - viena tikai dzīvošanai un smalkāk un otrā tikai saimniecībai un vienkāršāk. Tie kuri būvē n-tās būdiņas tie neko neplāno uz priekšu.
Par mansardu nav gudri atmest šo versiju, jo vajadzības parasti aug uz izplešanos un ja viens bērns sadomā kādu laiku palikt vecāku mājās, tad viņam noteikti nepietiks ar vienu bērnistabu un kopīgām telpām ar vecākiem. Pēc kādu 14 gadu vecuma nepieciešamība pēc "savas" dzīvestelpas palielinās un dalīšana ar vecākiem rada jau kaut kādas blaknes. :)
Principā metri nav mirstamā kaite, taču ir starpība vai tie ir horizontālie vai vertikālie vadi. Daudzīvokļu mājām horizontālie vadi nav 10 metri. Pieslēgums pie stāvvada daudzīvokļu mājās ir īsāks kādu tu teorētiski pat varēt izveidot privātmājā. Ūdeni virtuves izlietnē (ja pieņem, ka boilers ir tīrajā st,) tev tecēs labu laiku līdz būs silts, ja vien neliksi recirkulāciju.

Re: Telpu izmēri, plānojums
Autors: Vilnis_Radio (85.10.211.---)
Datums: 24/05/2015 17:19

To notecēšanu tu vari parēķināt no otrā gala. Pieņemot, ka būs bioloģiskā attīrīšana, tad tur ir jau izejas dati kādā augstumā tev būs ieplūde mucā. Uz leju ir problemātiski stumties, jo vākam jābūt noņemamam un akai apkalpojamai. Nu un tad skati kritumus un vada garumus un diametrus un avārijas tīršanas iespējas. Tas viennozīmīgi ir jāņem vērā plānošanā, gluži tāpat kā grīdu kolektora vieta, skursteņi, ventiācija un tamlīdzīgi jautājumi.

Pašreizējā: 2 no 10


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   *******   ********   **     **  **     ** 
 **     **  **     **  **     **  **     **  **     ** 
 **     **         **  **     **  **     **  **     ** 
 **     **   *******   ********   *********  **     ** 
 **     **         **  **         **     **   **   **  
 **     **  **     **  **         **     **    ** **   
  *******    *******   **         **     **     ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727