UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Projektu apspriešana :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: rbm (46.109.168.---)
Datums: 10/04/2013 21:26

Lūgums pieredzējušiem plānotājiem un arhitektiem ar ideju par vienstāvu mājas (moderna skandināvu stila) izvietojumu zemes gabalā.
Ir stūra zemes gabals kas precīzi novietots pa debespusēm (ar ceļiem no dienvidu un austrumu pusēm). Visas komunikācijas pienāk līdz zemes gabala dienvidrietumu stūrim. Tā kā zemesgabals sanāk no dienvidaustrumu puses ar nošķeltu stūri, tad austrumu fronte ir 22metri, dienvidu 37metri un rietumu sāns 45 metri, būvlaides attiecīgi vēl mazākas. No austrumu puses ir pagasta ceļš, kas ir samērā aktīvs + skata attālumā ir daudzdzīvokļu māja.
Pēc detālplānojuma skaitās ka zemesgabalam priekšpagalms ir tieši dienvidu puse, bet loģiska itkā prasa māju likt gar austrumu pusi tādējādi atdalot iekšpagalmu no brauktuves un apkārtējiem skatiem, tomēr šādā variantā sanāk ka ir jāvelk vistālāk komunikācijas kā arī paliek jautājums par mājas izsauļošanu, ieeju un plānojumu.

LV-internetā par debespusēm nekāda visaptveroša materiāla neatradu, pārējā tīklā pamatā uzduros uz fenšui ieteikumiem, tāpēc varbūt šeit ir zinoši arhitekti kas varētu sākumā ieteikt par debespusēm, bet vēlāk iespējams arī par atbilstošu samaksu veikt arī projektēšanas darbus un projekta izveidi?

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: Rx (77.38.137.---)
Datums: 10/04/2013 22:06

Lai kaut cik saprastu lietu savstarpējās sakarības ir jāmācās, jālasa. Otrs variants: uzticēties kādam zinošam. Trešais variants: šo to palasīt, un meklēt kaut kādu skaidrību... Materiālu "pilns internets". kā piemēram, te: [dziedava.lv] Šo lapu izvēlējos arī tāpēc, ka vispār tajā daudz "pārdomu".

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 10/04/2013 23:14

Man arī ir stūra gabals un iebrauktuvi drīkstēja taisīt tikai gabala tālākajos punktos no stūra, jo tas skaitījās krustojums/līkums, un tur ir kaut kādi 20 vai cikturtiemetri neredzamības aizliegtā zona. Noskaidro būvvaldē! Māju parasti liek tā, lai uz Z ir saimniecības un citas mazāk izmantotas telpas, bet viesistabu vēlams apsauļot pēc iespējas vairāk. Par guļamistabām strīdīgs jautājums, bet īstenībā mazsvarīgi - skaisti ir mosties ar skaistu rīta saulīti logā, bet var arī iztikt bez. Padomā par mašīnu iebrauktuvi - ne pašam, bet cik redzu kaimiņiem, visriktīgāk garām ir tas, ja mašīna ir cilvēku ceļā. Parasti tā ir netīra, līdz ar to vēlams parkingu likt kaut kur sānā, kur tā netraucē un nesmird pie pašām durvīm. Pēc fenšujī un pēc seno latviešu runām ir tā, ka taciņu no vārtiņiem jāliek leņķī, lai nav tā, ka pa taisno no vārtiņiem bez pagrieziena iznāk namdurvīs - kaut kāds tur pamats tomēr ir.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: anno (84.237.142.---)
Datums: 11/04/2013 00:30

Mums ir zemes gabals ar ceļu no ziemeļu puses un tagad netiekam skaidrībā, ja liek viesistabu dienvidu pusē izsauļot, tad ziemeļu pusē - fasādē - tehniskās telpas, kā priekšnams, WC, vannas, virtuve sanāk, bet kā tas izskatīsies - mazie lodziņi un durvis fasādē? Kaut kur lasīju, ka ir ļoti labi, ja ieeja mājā ir no austrumiem, puslīdz labi, ja no dienvidiem; slikti, ja no rietumiem, no ziemeļiem - tad vispār neveicas.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: Aprēķins (213.180.113.---)
Datums: 11/04/2013 03:38

Ja gribi visiem izpatikt, gan garāmbraucējiem ar fasādi, gan sev ar ideālu vidi, tad nav variantu, jāmaina vai nu zemes gabals, vai mājas projekts vai abi...
Likt viesistabu uz ziemeļiem, protams, var, bet, ja šajā telpā ir plānots uzturēties vairāk kā citās, un gribas kaut kādu mājīgumu, tad nebūs tas labākais risinājums. Tehniskās telpas uz ziemeļiem - ideāli, vienīgi virtuve arī, tas nav īsti patīkami...
Lielākie logi uz dienvidiem ir labi, vienīgi jāskatās mājas projekts, ja nav pietiekamas jumta pārkares un tad no efekta var panākt defektu jeb vasarās baigo cepešpannu.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: Vienstāvs (212.93.96.---)
Datums: 11/04/2013 08:23

Lai latvieši saskaņotos ar Feng Šuj, nāktos visu zemi nomainīt, jo mūsu tagadējā mītnes zemē vairums upju nepareizi tek uz rietumiem, kamēr Ķīnā pareizi - uz austrumiem...
[en.wikipedia.org]

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: Charger (212.93.100.---)
Datums: 11/04/2013 09:04

Nu ko var ņemties ar visādiem Fen Šuj un ....." Kaut kur lasīju, ka ir ļoti labi, ja ieeja mājā ir no austrumiem"? Nu, kas tā par huiņu? Nu nēsi tu neķīnietis, ne japānis

Dienas gaita cilvēkiem pēc iespējas jāpakārto Saulei.

-Tu ģuļamistabā no rīta celsies? - Celsies. Tad tur ir jābūt A Saulei.
-Tu pārsvarā viesistabā dzīvosi? -Dzīvosi. Nu tad tur ir jābūt D, DR Saulei.
-Virtuve varētu būt DA, DR, D, DR.
-Bērnu istabas varētu būt uz DR, R, jo atnākot no skolas, tie varbūt pildīs mājasdarbus savās istabās.
-Mazsāksvarīgās telpas saorentē uz Z, jo tur vispār nebūs Saule.

Un pie vienas vietas, ko māca citu tautu gudrības. Tās attiecas uz tām citām tautām. Mums būtu jāmācās no senajiem latviešiem, nevis musulmaņiem, vai vēl tu kādiem...

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: Aprēķins (213.180.113.---)
Datums: 11/04/2013 09:28

"...ja ieeja mājā ir no austrumiem" nav nemaz tik liela *uiņa, cilvēks no mājas parasti iziet no rīta un to darīt Saules apspīdētā vietā ir patīkamāk. Kā arī Latvijā valdošie ir R vēji, bet visretākie A vēji, patīkamāk, ka atverot durvis uzreiz nepūš vējš mājā.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: pamats topošais (213.175.95.---)
Datums: 11/04/2013 09:32

Ļoti daudz atkarīgs no dzīvesveida, vai mājās daudz/maz gatavo, kāds ir dienas ritms, brīvdienas utt, būs vien pašiem jāizlemj. Varbūt nevajadzētu pārāk daudz par citiem domāt-kā ēka izskatīsies tam un šitam kaimiņam, cel taču sev, dzīvosiet paši!
Ar dzīvojamās istaabas ielikšanu D pusē ar lieliem logiem jāuzmanās, lai neizcepjaties vasarā, protams, žalūzijas var daudz atrisināt ;)

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: crab (193.178.150.---)
Datums: 11/04/2013 10:05

neesmu ne pieredzējis, ne arhitekts, bet viedoklis ir :) (izgāju cauri šim procesam tikai vienreiz priekš sevis)
to rbm:
svarīgi būtu zināt, uz cik istabām/m2 tēmē. Ja tie ir kādi 150m2 var būt diezgan pagrūti šādā zemes gabalā ievietot 1 stāvu māju tā, lai apmierinātu visu (ielas trokšņi, putekļi, acis, pagalms, Saule, komunikāciju garums, vieta mašīnai, fenšui utt). Vai tik kaut kas nebūs jāupurē. Varbūt māju var likt arī ne A pusē (tālāk no A ielas), bet pagalmu no ielas atdalīt ar kādiem nebūt kokiem/ krūmiem/ dzīvžogiem.
to anno:
man zeme nopirkās ar ielu D pusē. Vēlāk meklējot sev 1stāvu mājas projektu/izvietojumu, manī iesakņojās pārliecība, ka ja iela būtu Z pusē (Tavs gadījums), tad būtu daudz vienkāršāk atrast risinājumu. Tā ka es Tavā vietā ielas (Z) fasādē koncentrētu nedzīvojamu telpu logus/durvis un varbūt virtuvi uz kādu no Z stūriem, bet pārējo attiecīgi mērķētu uz pusēm, kur Saule iespīd vairāk, kā jau te minēja padomājot arī, kas notiks vasarā (lai ir pārkare utmldz). No fenšui sērijas (labāk gan par to pārlieku nestresot) - atceros lasīju viedokli kaut kur, ka ja no virtuves loga var redzēt mājas ieeju esot "coool" - laikam nama māte/tēvs šmorējot var visu kontrolēt un apmierināt ziņkāri par apkārt notiekošo :)

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: rbm (62.85.20.---)
Datums: 11/04/2013 10:10

Nav doma pieskaņoties lai kaimiņiem skaistāk, drīzāk no austrumiem nolikt māju, lai pagalms ir atdalīts no ceļa, tādējādi mazāk jūtot tā ietekmi kā arī nejusties ka esi uz skatuves, jo no daudzstāvu mājas logiem ir redzams viss tavs pagalms un tas ko tu uz tā dari.

Par dienvidiem.
Šobrīd dzīvoju dzīvoklī ar lieliem logiem uz dienvidiem - februārī, martā to izbaudu, bet vasarā cepjos, jo pārkare ir maza. tāpēc zinu kāds ir pluss no dienvidiem (šogad kopējais apkures sezonas rādījums 40kWh/m2) un kāds ir mīnuss - visu vasaru +26grādi

P.S.
no pieredzes - visšausmīgākais kas var būt: rietumu pusē guļamistaba 12m2 liela ar logu bez pārkares pa visu sienu 5m2 platībā. Sanāk ka līdz 10 vakarā istaba pa vasaru tiek izcepta un tad var iet gulēt +30grādu saunā...

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: Vienstāvs (212.93.96.---)
Datums: 11/04/2013 10:35

Ne tikai tādā dienvidvalstī kā Vācija, bet pat Rīgas centra gadsimtu senajos namos pazīst tādu lokālu širmju uzparikti, kas emulē jumta pārkari virs konkrēta loga.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 11/04/2013 11:57

Vispār jau atbildes uz augstāk uzdotajiem jautājumiem ir viena no pamatlietām, ar ko es sev maizi pelnu :)

Lai ievērotu visus gribuļus un objektīvas lietas (apbūves noteikumus, LBN utt.), ir jābūt rūmei, kur to mantību izlikt. Šen fui gribulis vispār spēj paralizēt jebkādu racionālu darbību (ir jau pieredze). Līdzīgi būs ar āderēm, ja vien nav kāds pushektārs vai vairāk lauka vidū, uz kā izvērsties.

Pamatlietas jau augstāk minētas, varu tik atkārtot - virtuve kā nosacīti karstā telpa nav vēlama pret dienvidiem-rietumiem, tai pašā laikā tā mēdz būt vienīgā telpa mājā, kur vienmēr kāds no iemītniekiem atrodas, tāpēc logs pret vārtiņiem no ielas ir tikai apsveicams.

Dzīvojamām telpās ir obligātas insolācijas prasības (uz privātmājām gan tik stingri neskatās), tāpēc dzīvojamā istaba ar lieliem logiem tikai uz ziemeļiem nebūs laba doma.

Utt.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: anno (84.237.142.---)
Datums: 14/04/2013 20:48

Par ieejas durvīm no austrumiem - tas nav no fenšui, bet no latviešu ticējumiem, tāpat kā mūrējot zem ķieģeļa jāpaliek vilnas diegs, lai māja būtu silta un jāiemūrē nauda, lai mājā būtu pārticība.
Pateicos par padomiem, piekrītu, ka viesistabai jābūt uz D, virtuvei paliek tad Z.
Grūti ir, kad jāsaskaņo vairāku ģimenes locekļu viedokļi, kā tas, ka vannas istabai un WC jābūt katrai ar logu, ieejas durvīm - tā lai tās neredz no ceļa, (vai tās ir vaļā vai ciet, un lai kāds neielavās), fasādei smukai.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 14/04/2013 21:46

Man uz D ir gan viesistaba, gan virtuve. Celtu vēlreiz - lai nu kas kur, bet virtuvi liktu tikai un vienīgi saules pusē. Visi, kas atnāk ciemā momentā saka - vai cik smuki gaiša virtuve. Un virtuvē un viesistabā jau mēs visvairāk arī uzturamies. Kaimiņam virtuve ir uz Z - viņš gaismu ieslēdz krietni agrāk un viņam tā virtuve ir tumša un nemīlīga. Lai nu ko, bet virtuvi bez gaismas atstāt ir pilnīgi garām. Kāda vēl saule mūsu zemītē - vasarā karsts ir labi ja 2 nedēļas, pagājušovasar karsts nebija nevienu pašu dienu. Vai tad žalūzijas nepazīst?

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: MarisZZZ (85.10.211.---)
Datums: 07/04/2015 16:45

Rbm aizsāka diskusiju par plānojumu, tad uzdošu arī savu jautājumu par pieredzi.

Pašlaik projekts ir fināla taisnē un drīz ies uz skaņošanu, bet gribētu dzirdēt par Jūsu pieredzi un praksi - kur Jums atrodas veļas mašīna!?
Itkā sīkums, bet tomēr īsti nevaru saprast kur viņu likt un kur pēc tam žāvēt izmazgāto veļu.

V1. - 1.st virtuvē (pluss - vasarā var pa terases durvīm ātri iznest ārā žāvēties , bet mīnuss, ziemā virtuvi negribas aizkraut)
V2 - 1.st noliktava - (pluss - vasarā var iznest arī ārā, mīnuss - ziemā pie netīriem riteņiem, ķerām, citiem loriņiem žāvēt veļu nebūtu forši)
V3 - 2.st vannasistaba (plusi - netira veļa no tuvu no guļamistabām; mīnuss - vienmēr arī stāvēs veļas žāvētājs, ārā žāvēt neiznesīs)

Zinu, ka ir atsevišķi žāvētāji, bet tiem tad vajag papildus izvadus uz āru. Ir arī veļenes ar žāvēšanas funkciju, par ko man info nav.

Kāda ir Jūsu prakse ar veļasmašīnas novietojumu?

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: rbm (85.10.211.---)
Datums: 07/04/2015 17:16

dzīvoklī vannas istabā - pirms tam LG 10 gadu veca, kuru varēja dzirdēt kā strādā. Tagad AEG veļene+žāvētājs, vienīgais ko dzird, kad beigās iepīkstas ka programma beigusies.

mājā veļas mašīna būs tehniskajā telpā - tā kā gāzes katls, tad neuztraucos par netīrību kā tas ir granulnieka gadījumā.

manuprāt virtuvē likt nav prāta darbs, jo veļas mašīna tomēr ir trokšņu avots.
es liktu "tīrā" tehniskā telpā vai vannas istabā, un tas ka saki ka no 2.stāva neiznesīsi žāvēties, kāpēc? ja esi gatavs glabāt netīrās drēbes kautkur un tad tās nest uz virtuvi mazgāt, kāpēc pēc mazgāšanas nebūsi gatavs iznest ārā?

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: MarisZZZ (85.10.211.---)
Datums: 07/04/2015 17:44

Droši vien, ka būtu par slinku papildus nēsāt drēbes no 2.st ārā tikai žāvēšanai. Jāpameklē vel kāds info par veļene + žāvētājs. Jo tas statīvs, kas dzīvoklī mūždien stāv virtuvē - nav tas ko gribu redzēt jaunajā mājā.
Paskatījos Tavu jauno plānojumu. Vai Tev paredzēta vel kāda papildus telpa pie mājas - zāles pļāvējam, grābekļiem, lāpstām, riteņiem, kādai eļļas kannai?

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: jtdesign (85.10.211.---)
Datums: 07/04/2015 21:54

Laukos, kur netīra gaisa risks tuvu nullei, veļu žāvē ārā jebkurā gadalaikā (sals žāvē pat labāk par sauli). Civilizētās vietās (ar potenciāliem dūmiem un putekļiem pagalmā/dārzā) izmazgātus sieriņus u.c. sīkumus var izžāvēt arī statīva, bet nopietnākai veļai vajag žāvētāju (es no tiem, kas ne pārāk cieš kombainus, tātad divi agregāti). Normālās mājās ir tāda telpa, ko sauc par veļas mazgātavu, tur atrodas visa tehnika, attiecīgi iekārtota ventilācija un kanalizācija. Ja telpa nav mikro, var pat relatīvi kompaktu kalandru gludināšanai uzstādīt.

Re: Mājas izvietojums stūra zemes gabalā
Autors: he (85.10.211.---)
Datums: 07/04/2015 22:51

Veļa ārā ziemā žūst ļoti labi, īpaši ja ir jumts virsū (terase, nojume utt). Virtuve manuprāt ir garām. Es balsoju par variantu nr2, ja tā telpa nav izcili netīra un šaura - tā, ka ņemot ārā tīru veļu kaut kur pieskarās, nokrīt un uzreiz netīra. Man veļene stāv tehniskajā telpā, kur apkures katls. Žāvēšanai iztiekam ar 2 režģiem, kurus iznes uz to nojumi, kur tajā dienā foršāk žūst (saule, vēja virziens utmldz). Nu ja ārā akurāt gāž vai putenis, tad vienkārši nemazgā tajā dienā, vai atstāj turpat tehniskajā telpā režģi....

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **     **  **     **  **        **     ** 
 **    **  **     **  ***   ***  **        ***   *** 
 **        **     **  **** ****  **        **** **** 
 **        **     **  ** *** **  **        ** *** ** 
 **         **   **   **     **  **        **     ** 
 **    **    ** **    **     **  **        **     ** 
  ******      ***     **     **  ********  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727