UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Projektu apspriešana :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Projekta izmainas
Autors: AndrisL (87.110.169.---)
Datums: 20/06/2012 22:03

Labvakar.
Ir izstrādāts mansarda privātmājas projekts. Drīzumā varētu būvēt pamatus, bet mieru neliek ideja veikt projekta uzlabojumu. Saskaņotā TP 1. stāva versija un vēlamās izmaiņas var apskatīt: [failiem.lv] . Mājas terase ir izvietota D pusē, ieeja ir no ZA, zemesgabals taisnstūrveida, izstiepts ZR-DA virzienā, māja izvietota zemesgabala ZA pusē.
Kāpēc izmaiņas tieši tādas:
+ Pēc ienākšanas mājā varēs uzreiz ienākt virtuvē un ienest mantas, nevis iet garo ceļu gar guļamistabām un tad caur koridoru. Netraucēs jaunā paaudze miegu, kad pārradīsies vēlu mājās :)
+ Kamīnkrāsns būs tuvāk atpūtas zonai viesistabā nevis virtuvei - ērtak baudīt dzīvu uguni.
- Jāpārzīmē projekts pirms uzsāku būvniecīby.Būs jātērē savs laiks, vai arī jātērē nauda algojot projektētāju, (Tā kā nesošās sienas netiek ietekmētas, ar google scetch-up līnjas zīmēšanu paveiktu saviem spēkiem).
- Pēc mājas uzbūvēšanas būs jāmaksā arhitektam, lai tas koriģē projektu, lai var nodot ekspluatācijā.
- samazinās koridora izvietotā skapja apmēri, jo daļa būs jāziedo, lai izveidotu ieeju kurtuvē.
- Jāveido durvis uz kurtuvi āŗējai sienai, lai var kurināmo pa taisno no āras ienest mājā.

Jautājums - vai plānotās izmaiņu plusi, Jūsu prāt, atsver mīnusus. Varbūt ir vēl kādi papildus plusi, vai mīnusi par labu vienam vai otram variantam, kurus es nepamanu?

Andris.

Re: Projekta izmainas
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 21/06/2012 11:07

Ātrumā pārbūves iecerē saskatu vairāk mīnusu nekā ir oriģinālajā projektā.

Nav saprotams, uz kurieni ved kāpnes. Pagrabu? Otrais stāvs norobežots? Lietas tomēr jāskata kopā, ne pa detaļām.

Oriģinālam tikai pāris piezīmes - nav skaidrs, kāpēc tieši šāds katlu telpas izmērs un kamīns tiešām nav labākajā vietā, tikai skursteņi apvienoti vienā blokā. Skatoties tālāk man nepatīk, ka tieši pretī ieejai ir durvis uz guļamistabām, tur piekrītu piezīmei par vēlo jauno paaudzi. Tas lieliski novērsts izmaiņu iecerē.

Ja sadalām skursteņus, tad katlu telpu samainīt ar vējtveri (oriģinālais projekts) un kamīnu nolikt tur, kur liekas ērtāk. Un skat'tiies, kā tas sasaucas ar pārējiem stāviem.

Par novietni bez bildes nevaru komentēt.

Re: Projekta izmainas
Autors: AndrisL (195.13.201.---)
Datums: 21/06/2012 15:24

Paldies par komentāru.
Papildinājums:
Kāpnes ved uz otro stāvu, norobežotas, jo 2. stāvu plānots apdzīvot 5-10 gadu laikā pēc ievākšanās 1.stāvā. Norobežošana novērsīs skatu no pagaidu kāpņu risinājuma un samazinās siltuma zudumus apkures sezonā. Tā kā nauda sava, tad būvniecība notiks pakāpeniski.
Māja maza, tāpēc ar 1 skursteni domāju vajadzētu pietikt. Papildus skurstenis - papildus izmaksas un apkalpošanas rūpes, vēl viens caurums jumta segumā.
Novietne: [failiem.lv]
Ja iespējams, lūdzu konkrētāk par mīnusiem pārbūves iecerē salīdzinot ar oriģinālo.

Andris

Re: Projekta izmainas
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 21/06/2012 17:03

AndrisL Wrote:
-------------------------------------------------------
> Kāpnes ved uz otro stāvu, norobežotas, jo 2.
> stāvu plānots apdzīvot 5-10 gadu laikā pēc
> ievākšanās 1.stāvā.


Aizmirsti!

10 gadu laikā aizplūst tik daudz ūdens, ka visa dzīve var nomainīties. Vai nu būvē visu gatavu uzreiz, vai, ja maciņš nevelk, samazini ambīcijas. Nemaz nerunājot, ka jau tagad saki 5-10, kas praksē izvērtīsies par 15-20, kad nevienam tā īsti to 2.stāvu vairs nevajadzēs. Bet dzīvosi visu laiku stroikā. Pie tam pilnīgi nevajadzīgi tagad būs jāsiltina starpstāvu pārsegumu, bēniņi-jumts paliks nesiltināti, ar vēlāk būs jāčakarējas.

Hipokredīta saules puse - māja ir gatava ļoti īsā laika posmā un pilnībā apdzīvojama/izīrējama/pārdodama. Ēnas puses neattiecas uz mājas apdzīvošanu.

Re: Projekta izmainas
Autors: AndrisL (195.13.201.---)
Datums: 21/06/2012 17:23

Tāpēc jau arī ambīcijas ir sadalītas 2 posmos - pirmais stāvs un 2 stāvs, jo 2.ne/realizācija neietekmē 1. 5-10 gadu laikā, kamēr bērniem nav padsmit gadi 2. stāvs nav nepieciešams vispār, tad kāpēc jāmaksā par to, kas nav nepieciešams tagad?? Kad pienāks laiks, tad jau arī redzēs, ja vajadzēs izbūvēt 2.stāvu, tad arī būvēšu un attiecīgi arī pasākumu finansēšu. Vienīgā izšķērdība šajā gadījumā, ja 2.stāvs netiks apdzīvots vispār, ir trepju telpa uz 2. stāvu un platākas pārseguma 2.stāva sijias.
Kāpēc visu laiku stroikā? 2.stāvu aprīkot pietiek ar vienu vasaru, un siltinājums no pārseguma (plāksnes) tiek ievietotas starp jumta spārēm. Varbūt ideālistiski izskatās no malas, bet ja ir plāns, tad jau kaut kā risinājums atradīsies un ideja tiks realizēta.

Hipokredītu paņemt daudz prāta nevajag, vairāk prātav vajag lai saprastu, kad tas ir jāņemt, plānot naudas izmantošanu ar minimālākiem procenta maksājumiem mēnesī.

Andris

Re: Projekta izmainas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (---.bitemobile.lv)
Datums: 21/06/2012 18:23

Vadoties no idejas par vienstāva ēkas ar mansardizbūvi pārbūvi es projektējot parasti ņemu vērā šādus aspektus:
1) Kāpņu telpu, platumā ne mazāk kā 90cm laidam cenšos centrēt pret ēkas vidu un šobrīd uzskatu, ka tai jābūt vērstai pret D vai DA pusi?...a) kāpņu telpai atrodoties ēkas vidū - mansardstāvam abas telpu puses ir samērā vienādas izmēros un mansardstāvā tieši pretī kāpņu telpai var izvietot tualetes telpu; b) kāpņu laidu platums 90cm ar kāpņu telpas platumu vismaz 2m nodrošina to, ka pietiekoši ērti var uznest gultas rāmi 2m*0,6m .. diagonāle ~2,1m vai nonest zārku; c) kāpņu telpu var aprīkot ar lielu logailu 2m platumā un tā atrodas augstāk nekā 1. stāva logailas - tas ļauj ziemā dziļi izgaismot gaiteni -halli un papildus ļauj kāpņu telpas sānu sienās ierīkot sekundārās gaismas ailas uz blakus telpām vai nu no stikla blokiem, vitrāžas vai akvāriju.
2) Visas tehniskās telpas, kur cilvēka uzturēšanas mazāka par 1 stundu diennaktī cenšos novietot Z vai ZR pusē un tām netaisīt logus? .... a) pamatā siltuma ekonomija un netieši arī izbūves ekonomija; b) tehniskās telpas var izgaismot netieši caur iekšējām ailām - kā virslogs virs durvīm vai stiklotas durvis
3) Dūmeni parasti cenšo izvietot tuvāk korei? ... tā ir laba tradīcija... laba vilkme; ērta aprūpe..u.t.t
4) Neesmu sajūsmā par viesistabas apvienošanu ar virtuvi... ?... ģimenes un savas veselības labā pareizāk kvalitatīvu ēdienu gatavot mājā, es PERSONĪGI ienīstu un neēdu ČIPŠUS; FRĪ kartupeļus un nepērku sagatavotus pusfabrikātus - tapēc man virtuve ir nopietna darba zona un nestādos priekšā kā virtuvē var būt ar samtu polsterētas mēbeles un citas lietas, kuras nav piemērotas tam, lai telpu piesārņotu ar mitruma tvaikiem un sīkiem eļļas pilieniņiem... vismaz 1955..1960 gados biedrs Kruščevs uzskatīja, ka virtuve ir pagātnes atavisms, jo komunismā mēs visi ēdīsim restorānos..atvainojos obščepit ēdnīcās un tapēc virtuvei jābūt 5..6m2 telpai! ..a) var jau šajā lielajā telpā uzstādīt gaisa nosūcēju uz 2000m3 nosūces stundā, bet kā tad ar siltuma ekonomiju ...REKUPERATORS? ...b) ja tomēr šadu apvienošanu grib, tad pie griestiem starp virtuves zonu un viesistabu ierīko stiklotu vai dekoratīvu plauktu, kas griestu plakni sadala divās zonās... tas noteikti uzlabo telpas aprūpes iespējas.

Re: Projekta izmainas
Autors: AndrisL (87.110.169.---)
Datums: 23/06/2012 10:15

jtdesign - piekrītu, ka samainīt vietām katlu telpu ar vējtveri ,sākotnējā telpu plānā, lai iegūtu sākumā minētos plusus un novērstus mīnusus, ir minimālākās projekta izmaiņas. Jautājums ir par skursteņa bloka sadalījumu, jo skursteņi tika apvienoti racionālu (ekonomisku apsvērumu dēļ). Viens apvienots bloks no 2 skursteņiem ir lētāks izbūvē nekā 2 atsevišķi stāvoši. Tāpēc, ja iesakāt šādu variantu, vai varētu lūdzu padalīties par cik tas palielinātu skursteņu izbūves izmaksas. Skurstenis 8m augsts, D160, ventilācijas kanāls katra, keramzītbetons ar šamota cauruli, siltinājums.

Ivars Brikmanis - paldies par ideju virtuves un dzīvojamās telpas zonas atdalīšanu izmantojot plauktu pie griestiem. Tas arī loģiski, vizuāli sadala telpu.

Andris.

Re: Projekta izmainas
Autors: m. (78.84.69.---)
Datums: 23/06/2012 11:20

2 stāva pagaidu siltinājumam labāk izmantot ekovati, viņa ir izmantojama otreiz atkārtoti. Lokšnu vatēm ir citādāks iestrādes princips, starp brusām.

Tavā variantā sienu starp guļamistabu un wc papildus skaņu izolēt.

Re: Projekta izmainas
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 23/06/2012 11:25

AndrisL Wrote:
-------------------------------------------------------
> Viens apvienots bloks no 2
> skursteņiem ir lētāks izbūvē nekā 2
> atsevišķi stāvoši.


Kāpēc?

Rasējumā redzu (it kā) Schiedel dūmeņus, kur blokā apvienots dūmkanāls ar vēdkanālu,attiecīgi papildu izmaksas būtu vien uz iekštelpu apmetumu un vēl vienu jumta izejas apdari. Līdzīgas paredzēti neparedzētas relatīvi sīkas izdošanas mājas būvniecības procesā būs 100 un 1, tāpēc nekāda pamatotā ekonomija uz ērtību rēķina tāpat nesanāks. Nedaudz dārgāk būs, ja oriģināli paredzēts bloks ar 2 dūmkanāliem, te tiešām viena skursteņa vietā sanāk (cnas ziņā gandrīz) 2 būvēt.

Re: Projekta izmainas
Autors: AndrisL (87.110.169.---)
Datums: 26/06/2012 23:20

Paldies visiem par racionāliem ieteikumiem, komentāriem.
Ir ņemti vērā un tiks pielietoti.

Andris.

Re: Projekta izmainas
Autors: AndrisL (46.109.184.---)
Datums: 22/11/2012 21:30

Labvakar,
Laiks iet un izskatās, ka darbs pie projekta vel nav galā. :)
Pašreizējā situācija: ir izbūvēti mājas pamati, bet ir nepieciešamība aizņemties 30k LVL, lai var pabeigt pirmo mājas stāvu (projekts ir mansarda mājai) ar 2 guļamistabām, viesistabu, virtuvi, vannasistabu/tualeti un ievākties dzīvot. Un tad pēc kādiem 5-10 gadiem iesākt un pabeigt 2. stāvu. Tādējādi sadalot būvniecību 2 loģiskos posmos, lai var racionāli plānot naudas plūsmu un ieguldīt mājas būvniecībā pēc nepieciešamības.
Banku prasība būvniecības kredīta izsniegšanai ir mājas nodošana ekspluatācijā. Būvvaldes nostāja šajā jautājumā ir - pieņemt ekspluatācijā var tikai pēc projekta izbūvētu māju, tas ir, abi stāvi, kas ir, vairāk nekā man nepieciešams uz tuvākiem 5 gadiem no dzīvojamās mājas platības viedokļa un finansiālām iespējām.
Kā vienīgo situācijas risinājumu es redzu, būs nepieciešams veikt TP korekciju sadalot tā realizāciju 2 loģiskās kārtas: 1. stāvs un 2. stāvs. Lai būvvaldei būtu iespējams pieņemt māju ekspluatācijā tikai ar 1. izbūvēto stāvu.
Plāns - vienoties ar būvvaldi par to, ka tā saskaņos projekta izmaiņas iekļaujot tajā paskaidrojuma raksta korekciju, kur būs minēts, ka būvniecību ir iespējams veikt divās kārtās. Un attiecīgi no sava projektētāja saņemt parakstu uz dokumenta ko viņam sagatavošu.
Pirmais jautājums: Vai tāds plāns ies cauri godājamie projektētāji?
Stulbākais, kas ir šajā gadījumā - ja es vēlos turpināt iekšdarbus 2. stāva un to nodot ekspluatācija - man atkal būs jāizņem būvatļauja bēniņu pārbūvei par mansardu un jāmaksā nauda būvvaldei.
Otrs jautājums - kāpēc man, kā individuālam būvētājam būtu izdevīgi izņemt otrreiz būvatļauju un nodot mājas 2. stāvu ekspluatācijā? Kādu papildus vērtību savai būvei es no tā iegūšu?

Andris

Re: Projekta izmainas
Autors: ma21 (46.109.223.---)
Datums: 22/11/2012 21:46

...taisi labāk vienstāvu māju,ja zeme atļauj,it sevišķi cik sapratu no raxtītā, tad augšā paredzētas tikai 2 guljamistabas, tās tur nav to izmaksu atšķirību vērtas...:)...un nevajadzēs tev 30k LVL...

Re: Projekta izmainas
Autors: AndrisL (46.109.184.---)
Datums: 22/11/2012 22:08

Bez 1. stāva 2. neizbūvēt, tas tiesa. Bet bez 2. stāva iztikt var. :)
2 stāvā ir paredzētas vēl papildus 2 guļamistabas (1. stāvā arī ir 2 guļamistabas), dušas telpa un garderobe. 30K LVL nepieciešamību rāda reāli aprēķini, ar pieņēmumu, ka iekšējo apdari, elektroinstalāciju taisu pats. Neesmu profesionālis, tāpēc mūrēšanai, jumta ieklāšanai aicināšu palīgā būvniekus ar pieredzi, viņi tos darbus izdarīs ātrāk, neka es 1. un pēdējo reizi mūža. Ja nauda paliks pāri, gan atradīsies kur tērēt - mēbeles , aprīkojums u.t.t.

Re: Projekta izmainas
Autors: mandomāt (---.warlock.lv)
Datums: 22/11/2012 22:33

Lai nodotu ekspluatācijā nav nepieciešama ne iekšējā apdare, ne elektroinstalācija, ne kas cits 2.stāvā (kā zināms, jābūt vienai dzīvojamai telpai, ūdenim un kanalizācijai). Jābūt tikai visām starpsienām - bet uzlikt reģipša sienas jau neko nemaksā. Durvis arī varot nebūt. Vismaz tā man stāstīja būvvaldē.

Un vēl, izlasīju būvvaldes mājas lapā, ka, lai nodotu māju ekspluatācijā, uz to brīdi nav jābūt derīgai būvatļaujai, t.i., būvatļaujas termiņš var būt beidzies. Ja tā nav, palabojiet, lūdzu, jo man arī tas būs aktuāli.

Re: Projekta izmainas
Autors: Gints__ (212.93.100.---)
Datums: 23/11/2012 00:35

Jau pāris gadi kā riņķī kopš šitam gāju cauri, bet nu šo to atceros:
1) paskaties minimālās prasības, tās galīgi nenosaka, ka 2 stāvā nez kam jābūt
2) derīgu būvatļauju man gan prasīja pie nodošanas
3) vispirmām kārtām vajag aizstaigāt uz sava novada būvvaldi un dabūt sarakstu ar lietām, ko vajag, ir visiem kopējas, bet šis tas arī atšķiras
4) domāju, ka kaut ko dalīt kārtās diez vai banka gribēs, pat ja atļaus rullēs augšā % utml, labāk nesarežģīt
5) vispār ar saprātīgiem būvvaldes cilvēkiem šo to var sarunāt, man piemēram paziņam neviens uz otro stāvu pat neuzkāpa ;)

Re: Projekta izmainas
Autors: aaaa (84.237.191.---)
Datums: 23/11/2012 08:35

Nesaprotu kāpēc cilvēki slapstās pa forumiem un tic tam, ko viena tante teica. Nakad un nevienā pagastā nav bijuši tādi noteikumi, ka mājai jābūt pabeigtai nododot ekspluatācijā. Tak aizej uz būvvaldi, visās būvvaldēs ir lapa ar to, kas būs vajadzīgs, lai nodotu, bet klasiski, ja nemaldos, jābūt tam, lai varētu dzīvot - apgaismojumam, vismaz 1 apdzīvojamai telpai, obligāti tualetei, ūdenim un, ja nemaldos, vietai, kur gatavot ēst. Nekāds otrais stāvs vai pabeigta apdare nekad mūžā nav bijuši nekur ierakstīti. Manā gadījumā gan bija, ka fasādei no ārpuses jābūt apdarinātai un priekšpagalamam sakārtotam, bet man konkrēti būvvaldē teica, ka tik traki jau neesot, neviens jau tur nav robots, saprot, ka cilvēku banka spiež, tāpēc uz tādām lietām īpaši pat neskatās. Iekšdarbos jau arī apdzīvojams ir plašs jēdziens - nu negribu es grīdas segumu, man patīk betona grīda un nešpaktelētas reģipša sienas un viss. Vispār skaties PAU, tur viss ir rakstīts, ko vajag. Parasti tomēr vajag elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumus, ko veic sertificēts elektriķis, skursteņslauķa izziņa par skursteņa drošumu...par pārējo nezinu, pie mums ugunsdzēsējus noņēma, veselības aģentūru arī, nu standarts jau paliks - inventarizācija un topene. Būvatļaujai gan jābūt derīgai un civilties. apdrošināšanai arī.
Biku darvas: ar 30kLVL tev paliks pāri...naivais. Pietrūks, un ne pa jokam pietrūks.

Re: Projekta izmainas
Autors: alise34 (---.warlock.lv)
Datums: 23/11/2012 09:03

"Parasti tomēr vajag elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumus, ko veic sertificēts elektriķis, skursteņslauķa izziņa par skursteņa drošumu."

Šos kāreiz nevajag. Vismaz Rīgā. Toties fasādei un teritorijas labiekārtošanai jābūt. Bet pareizi aaa saka - noprecizē savā būvvaldē.

Re: Projekta izmainas
Autors: alise34 (---.warlock.lv)
Datums: 23/11/2012 09:10

30 K un vēl nauda paliks pāri??? Nu, nu - lai veicas.:) Pie tam celtniekiem krīze ir beigusies, par sviestmaizi vairs nestrādā. ;)

Re: Projekta izmainas
Autors: zhuks (80.232.185.---)
Datums: 23/11/2012 09:15

Pasak savu rajonu un pagastu. Daudzās būvvaldēs strādā ne tikai ierēdņi, bet arī cilvēki!

Re: Projekta izmainas
Autors: aakk (91.105.41.---)
Datums: 23/11/2012 09:35

es atvainojos, bet topika autors sākumā aizgūtnēm stāstīja ka kredītu ņemt daudz prāta nevajag, bet tagad taisās aizņemties 30k? ņestikovočka, odnako. viens gan ir skaidrs kā te saka daži + personīgā pieredze - es arī cerēju ka uz visu aizies 60k un varbūt paliks pāri, bet reāli sanāca 90. manuprāt arī labāk taisīt nedaudz pieticīgāk, bet visu uzreiz, ieskaitot bruģi, žogu u.t.t, nevis čikāties gadiem.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  ********   ********  **      **  **      ** 
       **  **     **     **     **  **  **  **  **  ** 
       **  **     **     **     **  **  **  **  **  ** 
       **  ********      **     **  **  **  **  **  ** 
 **    **  **            **     **  **  **  **  **  ** 
 **    **  **            **     **  **  **  **  **  ** 
  ******   **            **      ***  ***    ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727