Sveiks! » Ielogoties » Reģistrācija

Cik ilgi var glabāt un lietot krāsu?

Autors Vlds 
Cik ilgi var glabāt un lietot krāsu?
05/08/2015 17:12
Labdien! Cik ilgi var glabāt un lietot Sadolin Bindo krāsu? Plauktā stāv 10 gadus vecas bundžas un dažās pēc skata krāsai nav ne vainas - pelējums nav, pa virsu plēvīte, zem tās plāna caurspīdīga kārta un zem tās pati krāsa. Kas var būt slikts tādu lietojot?
Re: Cik ilgi var glabāt un lietot krāsu?
07/08/2015 08:52
Uz šādu jautājumu grūti dot skaidru un viennozīmīgu atbildi.
Ražotājs garantijas saistības no sevis noņem, līdz ko krāsas bundža tikusi atvērta (arī tonēta). Tas ir tāpēc, ka krāsā tad iekļūst gaisā esošās baktērijas un tā var sākt paātrināti bojāties. 10 gadus atpakaļ krāsas neražoja tik tīras kā šodien, tādēļ, iespējams, ka vecai krāsai ir klāt vairāk konservanti un tā spēj saglabāties ilgāk.
Krāsa ir ķīmisku komponentu maisījums un starp tiem visu laiku notiek lēni pārmaiņu procesi. Pēc dažiem gadiem krāsa var būtiski izmainīt savas īpašības un tas var traucēt uzklājot, žūstot, mazgājot, beržot, utt., tādēļ krāsai tiek dots ražotāja garentēts derīguma termiņš, kura laikā izmaiņas ir tik minimālas, ka to neviens nemana.
Piemēram, ja krāsai ir pa virsu plēve, tad tajā plēvē ir pārvērtusies nevis vienmērīgi visa krāsa, bet noteikti krāsas komponemti (visbiešāk daļa saistvielas) un atlikusī krāsas daļa ir bez šīs plēvē pārvērstās daļas. Līdz ar to atlikušās krāsas receptūra jau ir cita. Labāka, vai sliktāka, kas lai zina, kā kuro reizi.
Tā ir teorija :)
Praksē (mans subjektīvais viedoklis), ja krāsai nav izmainījusies smaka (tā nesmird), tā nav bijusi sasalusi, to visu var izmaisīt un pēc tam tā ir viendabīga un ātri nenogulsnējas, tā izžūstot sacietē un pēc tam nesabirst putekļos - to var mēģināt lietot. Izkārst krāsu caur zeķi noteikti būtu vēlams! Jā, un šajā gadījumā, ja, tomēr kaut kas neizdodas, nevajag nevienu vainot (ieskaitot ražotāju) :)
Atvainojiet, bet šeit komentu pievienot nav atļauts,
Lai pievienotu JAUNU TĒMU spied 'Jauna TĒMA'