UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2
Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Autors: ifcis ()
Datums: 02/02/2021 15:00

Māju pirms gadiem laikam piecdesmit taisīja vectēvs, kuram, diemžēl, vairs neko paprasīt nevar. Par pamatiem neko īsti nezinu, saglabājusies vien šāda bilde - [failiem.lv] . Kaut kur atmiņā aizķēries, ka viņi varētu būt taisīti no horizontāli saguldītiem pāļiem, bet varbūt arī tās ir falšas atmiņas.

Kā var redzēt nojaust bildē, garākā siena ir vien sešarpus metru gara, un pamati gana nopietni vismaz uz aci..

Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Datums: 02/02/2021 15:16

Hmm, manuprāt, šajā gadījumā pamatu siltināšana no ārpuses var sanākt samērā bezjēdzīgs pasākums. Daudz kas ir atkarīgs no tā, kāda ir ēka - mūris, ķieģeļi, guļbūve, karkass uz tiem pamatiem?

Principā, pamati pilnīgi mierīgi var palikt bez siltinājuma. Siltinājumu ieliek zem grīdas un pa perimetru no iekšpuses un izveido piemēram silto grīdu. Tādā situācijā pamatu cokols no iekšpuses nesaskarsies ar telpas gaisu un nebūs liela nozīme cik tas ir silts vai auksts.

Otrkārt, ko dos pamatu nosiltināšana? Ļoti labi nosiltinot tie pamati ziemas sezonā ieņems apmēram +6 līdz +2 grādi. Tas ir tik cik ir zemes siltums. Bet vienalga šāda temperatūra būs zem rasas punkta un kondensāts tāpat tur būs. Jā, varbūt neapsarmos, varbūt nebūs tik daudz, bet būs tāpat. Pamatu noslitināšana tā, lai sals necilātu zemi virs tā būtu ieguvums tikai tajā gadījumā, ja tas sals tos pamatus šobrīd cilā. Ja tie necilājas, tad lai tie pamati dzīvo kā līdz šim un viss. Tādā gadījumā tā siltināšana neko nemaina.

Daudz ko izsaka arī kāda materiāla sienas ir uz tiem pamatiem. Ja tās ir koka konstrukcijas vai gāzbetons, tad es ar pamatu siltināšanu no ārpuses vispār neiespringtu.

Man piemēram ir koka guļbūve un cokols ~50 cm virs zemes. Pamatus es nesiltināju apzināti, toties iekšā man ir siltās grīdas un 15cm putiks zem tās. Nekādu problēmu, nekāds kondensāts utt. Viss ir ideāli.

Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Datums: 02/02/2021 15:18

Ā bildē tādi nopietni tie pamati. Tur gadījumā nav arī pagrabs? Ja ir pagrabs, tad gan ir vērts padomāt par to siltinājumu.

Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Autors: sqq ()
Datums: 02/02/2021 15:35

Man uz aci izskatās ka pamatu augstums varētu būt ap 1,2-1,4m (ja vien zem zemes nav vēl) diez vai tur pagrabs ir ifcis lai nokomentē. Atrakt pa posmiem un nosiltināt tikai ar vertikālo puķiku . Vai variants nr2 - ar horizontālo pukiku 20cm zem zemes pa perimetru un vertikālo pukiku virspamatam.

Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Autors: ifcis ()
Datums: 02/02/2021 17:54

Pagrabs nav. Māja ir no gāzbetona.
Grīda ir siltā, pirms četriem gadiem ielieta. Zem viņas ir 20cm putuplasts. Pa perimetru vairs nav variantu tur ielikt no iekšpuses neko, vaļā tak nelauzīšu.
Pie tam - pamati no iekšpuses pa vertikāli ir vienā līmenī ar sienu un pa horizontāli vienā līmenī ar grīdu, respektīvi stūrī vienā vietā satiekas visi trīs. Dari ko gribi, bet pie grīdlīstes tāpat ir aukstuma tilts no pamata gan uz grīdu, gan uz sienu. Padomju gāzbetons jau nav nekāda konfekte, plus šuves ar betonu jau ir milzīgas - pa pāris gadiem man uz baltas sienas sāk iekrāsoties un šuvju rakstu var ar aci redzēt, nav termokamera vajadzīga.

Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Autors: sqq ()
Datums: 03/02/2021 10:23

Jau uzceltā mājā no iekšpuses neviens normāls cilvēks nesiltina pamatus.
Tas ir jādara no ārpuses.

Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Datums: 03/02/2021 12:38

Jautājums ir par to, kur tad tev ir pelējums? Uz grīdas vai sienas?

Pareizi ielieta siltā grīda no pamata (cokola) būs atdalīta ar izolatoru un attiecīgi, tur aukstuma tilta praktiski nav. Ja grīda ir ielieta kontaktā ar pamatiem, tad tā ir liela kļūda un tur būs aukstuma tilts arī pēc pamatu siltināšanas.

Tāpat ir ar sienu. Man piemēram ir priekšnams - viena ķieģeļa siena uz 50 cm cokola un grīda līdz ar cokolu. Cokols nav siltināts, grīda siltināta, ķieģeļu siena siltināta ar 15cm fasādes vati. Pie cokola rasas punkts neveidojas un pelējuma nav, lai gan ķieģelis ir labāks siltuma vadītājs par gāzbetonu.

Ar to es gribu teikt, ka cokola siltināšana nav tik kritisks process, kurš radikāli mainīs situāciju. Sienas siltināšana jā, būs lielas izmaiņas, cokola siltināšana - nebūs lielas izmaiņas.

Re: pamatu siltināšana - cik dziļi un kā ar rakšanu?
Datums: 03/02/2021 12:54

Intereses pēc nomērīju to savu priekšnamu.

Tātad grīda ir siltināta ar 15 cm putuplastu, bet nav pieslēgta apkure viņai, pa perimetru viņai tikai 1cm putuplasts (ja lietu otrreiz noteikti ieliktu 5cm. Cokols 50cm nesiltināts.

Grīdai visā platībā, izņemot perimetru ir 18 grādi, bet perimetrā 15cm joslā ir ap 15 grādi. Nosiltināts cokols visticamāk to perimetra joslu padarīs mazāku un varbūt temperatūra būs nevis 15 bet 16-17 grādi. Resp. esošā cokola temperatūra ir gan jau kaut kas ap nulli vai mīnusu nelielu, ja to nosiltnāt, tad viņš būs teiksim 6 grādi plusā. Nav tur tāda baigā cēliena. Ok, lielajos mīnusos gan varētu būt nopietnāka situācija.

Principā protams ja ir iespēja, tad cokolu nenāks par sliktu siltināt, bet es piekrītu te vienam komentāram, ka tad iespējams saprātīgāk būtu siltināt cokola virsdaļu un kādu 40 cm dziļumā ielikt horizontālo siltinājumu, nevis mēģināt rakties baigi dziļi un likt tikai vertikālo.

Iet uz lapu: Iepriekšējā12
Pašreizējā: 2 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **      **        **  ********  **     ** 
 **     **  **  **  **        **     **     **     ** 
 **     **  **  **  **        **     **     **     ** 
 *********  **  **  **        **     **     **     ** 
 **     **  **  **  **  **    **     **      **   **  
 **     **  **  **  **  **    **     **       ** **   
 **     **   ***  ***    ******      **        ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727