UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Veidņu specifikācija
Autors: E ()
Datums: 19/06/2017 22:38

Gribu lūgt padomu par betona veidņiem monolītā betona sienām.

Plānoju darīt tā, ka ņemu 22mm OSB, griežu loksni pa vidu pušu, iznāk divas "desas" pa 622x2500. Ar šablonu (lai visi vienādi) urbjam caurumus, kuros liksim sagarinātus vītņstieņus un starp veidņiem distancerus ar tiem smukajiem, paplatinātajiem galiem, ko par kapeikām var nopirkt. Caurumus liekam divās rindās - augšējā un apakšējā, bet stingri vienu otram pretī. No abām pusēm uzgriežņus un veidņi kārtībā. Armatūrai te nepieskaros, atsevišķs stāsts.

Pirmajā piegājienā stiprinamies pie pamatu pēdas un lejam kaut visus 622mm.
Otrajā piegājienā, ar apakšējo caurumu rindu veidņos skrūvējamies pie tagad sienā esošajiem, bijušajiem augšējiem caurumiem. Augšējos distanceri, visu novelkam un lejam 500mm. Tā trešo, ceturto un piekto uz augšu, kamēr gatavs.

Distanceriem iekšējais diametrs ir 22mm. Tas nozīmē, ka M22 stienis tur iet iekšā ar zināmu brīvību, bet pietiekami precīzi, lai būtu viegli veidņus uzlikt līmenī un vienādi. Stiprības ziņā noteikti pietiktu ar mazāku diametru, bet uz kopējā fona cena nav tāda, lai nevarētu salikt M22 ar visām šaibām un uzgriežņiem. Otrs variants būtu uz M12 (piemēram) uzģērbt kaut kādu trubu ar ārējo diametru 22mm, kas smuki saietu distanceros. Varbūt tā ir pat vieglāk, jo tad arī OSB nebūtu jāurbj 22mm caurumi, bet tikai 12mm un 22mm urbšanu jebkurā materiālā pavada zināma jautrība :).

Pirmais jautājums - vai šitā vispār konceptuāli var darīt?
Otrais jautājums - kādam ir jābūt attālumam starp skrūvēm/distanceriem, lai būtu droši, ka plāksnes neizlieksies, bet tai pat laikā nebūtu miljons lieku caurumu sienā, kas pēc tam jālāpa ciet?

Paldies jau iepriekš!

Re: Veidņu specifikācija
Autors: Pašdarbnieks ()
Datums: 19/06/2017 23:09

Es pamata pēdai paņēmu mitrumizturīgo finieri. Pēc tam viņu izmantoju sienu aiļu veidņiem, iebūvēju jumtā starp spārēm un mūrlatu kā silt izol. atduri, atlikums noderēja jumta latojuma čopošanai. Finieris izmērus vispār nemainīja.
Divus aiļu veidņus uztaisīju no osb- pēc pirmā lietus osba piepampa 1.5 reizes.. turpmāk derīgs tik jāņugunskuram..
Tavā gadījumā atbildīgākais pamata elements ir pēda, kura ir pareizi jānostiegro, tad varētu uzskatīt, ka pamata siena, ja nav pagrabs, ir kā mūra turpinājums zem zemes.

Re: Veidņu specifikācija
Autors: DzinPo ()
Datums: 19/06/2017 23:53

Es savukārt tieši izmantoju OSB 22mm. Apvilku ar plēvi, saskavoju. Vītņstieņi 10mm, kā distancers truba no vada kanāla (vislētākais, ko varēju atrast). Pamata pēdai no šīs OSB 30 cm, pamata siena ~90cm. No pēdas OSB palika veseli (neuzbrieda) ~90%, izmantoju melnajos griestos. No h=90cm palika apmēram 60%. Tas tādēļ, ka nebija kur kraut, kā arī tika izmantoti kā grīda mūrējot sienas otrajā stāvā uz pārsedzēm. Tik un tā kautkādu daļu no tiem izmantošu grīdā, melnajā..Ja būtu laicīgi tos izpakojis un sakrāvis kautkādā šķūnī, domāju, arī būtu lietojami. Vienīgais, tos veidņus es apbēru ar smiltīm no visām pusēm gandrīz līdz augšai, tad tikai iestrādājām betonu..Un dziļumvibratoru neizmantoju, ja tad it kā pārrautu, tā man teica vismaz betona vedējs, kas daudz ko dzīvē laikam redzējis.. :) Tā vietā klapēju pa veidņiem nedaudz ar brusas gabalu.

Re: Veidņu specifikācija
Autors: E ()
Datums: 20/06/2017 00:07

Nu re. Un kā lai te tagad saprot? Vienam pūšas tas OSB, citam ne :).
Cenas starpība 2x. It kā par to saplāksni arī nav gluži kosmoss, bet kur es viņu pēc tam likšu pilnīgi nav skaidrs. Grīdas it kā nekur nav tādas, ka vajadzētu kaut kādas loksnes likt - apakšā siltā zem flīzēm un trīsslāņu parketa, augšā pašu meža priede. Ja nu vienīgi kaut kad un kādreiz saimniecības ēkā vai kādā pašreiz nenoskārstā būvē.

DzinPo, ko Tu darīji ar tiem caurumiem pēc tam? Pūti kaut kādas putas iekšā? Runa ir par pagraba sienu, līdz ar to tur baigā nekāda apdare no visām pusēm nav domāta - tik cik hidroizolācija un cik vēl arhitekti sarēķinās vajadzīgo dziļumu puķikam.

Tā jau to OSB varētu vēl pastiprināt ar horizontālām latām, bet tas nepalīdz pret uzpūšanos. Drīkstētu to ielieto betonu apklāt ar plēvi kopā ar visu OSB, lai vismaz malas nesalīst?

Re: Veidņu specifikācija
Autors: Pašdarbnieks ()
Datums: 20/06/2017 09:47

Pieļauju ka katram osb ražotājam produkts ir ar savādākām īpašībām, reakcija uz mitrumu atšķiras. Tāpēc ir tādas atsauksmes.. vienam pūšās otram pūšās vēkāk..
22mm osb nav tas pats kas 20mm saplāksnis. Saplāksnim stiprības parametri un elastības modulis ir krietni lielāks. Praktiski tas nozīmē, ka saplāksni pie tādas pašas slodzes var ielikt plānāku... un cenas starpība vairs nav tik jūtama. Ja ir domas, kur var pielietot vēl atkārtoti būvē, tad saplāksnis būs pateicīgāks manuprāt.

Re: Veidņu specifikācija
Autors: skrachs ()
Datums: 20/06/2017 22:12

DzinPo, Kaut kādus papildus stiprinājumus arī izmantoji? Vai arī tikai ar vītņstieņiem savilki? Cik lielas šeibas liki? Neiespiedās iekšā?

Re: Veidņu specifikācija
Autors: DzinPo ()
Datums: 21/06/2017 00:10

E: - ja domāti caurumi no vītņstieņiem, tad, jā, sapūtu vienkārši putas..Un tad jau no ārpuses nāk arī putuplasts..
Skrachs: jā, tikai ar vītņstieņiem, pamatā 4 augšā 4 apakšā..Veidņi savā starpā ar gabalu collīgā dēļa..Šeibas nekādas speciālās - parastās paplatinātās..Es domāju, ka man visu to noturēja tieši smiltis, kas, kā jau rakstīju, bija apbērtas un biki piemīcītas ar kāju veidņiem no abām pusēm. Reāli tur svars ir ļoti liels, veidniem nav kur spiesties. Betona vedēja operators arī to betonu tā prātīgi laida un divas reizes pa perimetru..Jāteic, ka pilnīgi nekas neizkustējās iestrādājot.
Kad tā OSB ir ietīta plēvē, tad tai mitrums netiek klāt. Man tas OSB bija 50gb, no kurām kādas 30 palika lietojamas, vismaz manuprāt. Tās, kuras nepalika veselas bija dēļ tā, ka stāvēja reāli ārā ar caurumiem uz augšu, lietū, kad būvējām otro stāvu - lai būtu kur stāvēt. Vienai otrai ir 25mm 22mm vietā, bet tas man netraucē to uzskatīt par labu..

Re: Veidņu specifikācija
Autors: TomsC ()
Datums: 01/11/2020 17:21

Labdien! Man arī ir doma taisīt veidņus no 22 OSB ! Pēda būs ap 30cm augsta un pamati ap 95cm augsta!
Plānoju likt tris rindas (augstmā) ar vitnstieņiem un katrā rindā (Garenā virzienā) pa pieciem vitnstieniem Plus tam visam apakšējo un augšējo malu vēl ar 10x5 cm brusi nostiprināt! apakšējo brusi pie pēdas vai nu pieskrūvēt vai pret zemi atstutēt! Cik saprotu apakšai ir viss lielālkais speidiens!

Protams to visu apšūtu ar plēvi un armaturu iekšpusē!

Vai kādam ir jauna pieredz ar šādu pamatu veidņu izbūvi?

Re: Veidņu specifikācija
Autors: anydo ()
Datums: 09/12/2020 17:59

anydo ir sūds



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **     **  **    **   ******     *******  
       **  **     **   **  **   **    **   **     ** 
       **  **     **    ****    **         **     ** 
       **  **     **     **     **   ****   ******** 
 **    **  **     **     **     **    **          ** 
 **    **  **     **     **     **    **   **     ** 
  ******    *******      **      ******     *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727