UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Pašreizējā: 2 no 4
Re: Pļavas kopšana
Autors: zhuks ()
Datums: 15/02/2017 11:40

Pļavas "lielie" mērķi tuvākajos 2-3 gados nekādi- jebšu sakopt un uzturēt pēc iespējas ar mazākiem izdevumiem, jo citu darbu te ir ļoti daudz.
Iepriekšējie īpašnieki esot saņēmuši sodus par nekoptu, pareizāk, nenopļautu pļavu.
Tik, cik esmu sapratis, ka tāda zāle arī traucē zemei izžūt- ir paaugstināts mitrums visā teritorijā. Tīri ar lauksaimniecību un augkopību sakars ir bijis maz, bet vismaz zinu, ko gribu redzēt gala rezultātā.
Pamatlietas- samazināt mitrumu, nesaņemt sodus par nenopļautu zāli, esmu pret pērnās zāles un dzīvo radību sadedzināšanu, estētiski pievilcīgi pašiem un viegli kopjamu, bet ne mauriņu 2ha platībā.
Jā, par variantu ar ķēdēm nopļaut un sakult biju piemirsis- tas varētu strādāt labi, jo šobrīd tajā pļavā neko nevar saprast, vai ir kādi lielāki akmeņi vai bedres, celmu it kā nav- ķēdēm tas neskādētu.
Tad varētu patiešām frēzēt, šķīvot vai kā citādi radīt līdzenāku reljefu- to tad, kad jau būs iegādāta sava tehnika, ar kuru varēs to visu apstrādāt tādā vai citādākā variantā.

Re: Pļavas kopšana
Autors: AndrisL ()
Datums: 15/02/2017 11:45

CTJYP - man pašam kļuva interesanti, kāpēc pļavas būtu jāiekopj, pie tam 2h?
Par izmaksām, ja zini cik liela nodokļu starpība koptai un nekoptai pļavai, tad ir viegli sarēķināt, kas ir izdevīgāk - vai nedarīt neko (maksāt lielāku nodokli), vai arī veikt kādas darbības (izcirst krūmus, frēzēt, mulčēt, pļaut, mēslot, ganīt, meliorēt, planēt, raundapot, dedzināt u.t.t) atkarībā no vēlamā mērķa sasniegšanas.

Re: Pļavas kopšana
Autors: zhuks ()
Datums: 15/02/2017 11:48

Jā, būtisks jautājums- cik ilgā laikā tā samulčētā masa satrūdēs, kā tas ietekmēs pļavas ataugšanu, žūšanu? Pa lielam- tā varētu būt kā spēcīga barības viela esošajai zālei.
Ir bijis tā, ka nopļauju mauriņu, kurš nedaudz ielaists, nopļauto atstāj tur pat un veidojas tāds kā švammes efekts, kurš ir ilgu laiku mitrs- tas varētu būt tad arī šajā gadījumā. Mauriņam tas nepatika, bet varbūt pļavai tas nāks par labu?

Re: Pļavas kopšana
Datums: 15/02/2017 12:48

teiksim tā, fiziski to visu nesajaucot ar grunti, tas ko tu tur pa virsu sakulsi tajā virsā arī paliks, neredzu, ka tas viss tur sapūtu un pazustu, dedzināt ir lēti, bet ja apkārt ir tādas pašas nekoptas platības, tad tās deg arī vasarā kad viss ir zaļš, jo tur iekšā ir daudz vecās sausās zāles. mullčeris ir dārgi, bet noņem nost visus krūmus, avenājus, nelīdzenumus utt

Re: Pļavas kopšana
Autors: AndrisL ()
Datums: 15/02/2017 13:52

Nepļaut un atstāt pļavu, kāda tā ir, tas ir zaļi un ekoloģiski (jo nav jātērē resursi: tehnika, degviela, laiks, tās uzturēšanai). Bet nav administratīvi artbalstāmi - pienākas sods.
Tad nākamais etaps - kādā veidā un cik bieži gribi kopt. Varianti:
Var pļaut 1reizi gadā ar traktoru, vai katru nedēļu/mēnesi ar mazāku zāles pļāvēju. Pļaušanas veids un mehānismi nosaka prasības pret virsmas reljefu un grunts mitrumu.
Var arī nepļaut, bet ieplānot, katru 5 gadu mulčēšanu un mest plaušanu pie malas + sodi.
Vai arī atstrāt krūmus augam, lai ir mazāka platība ko pļaut. Un tad pēc 10 gadiem izaugušos kokus/krūmus samulčēt un mulču izmantot/pārdot kā kurināmo - mēslojumu.
Tur ir jāskaita, vairāku gadu griezumā, ja vēlies lētāku uzturēšanu, vai arī jāskatās kādu galarezultātu gribi sasniegt 5,10 gados.

Re: Pļavas kopšana
Datums: 15/02/2017 14:08

nu 2 ha 2 reiz gadā ar mulčeri nopļaut nekādu kosmosu jau nemaksā..

Re: Pļavas kopšana
Datums: 15/02/2017 15:14

Es jau teiktu ka pirmie iekšā jālaiž diski, jaizvāc akmeņi utml traucekļi, tiek iegūts reljefs un attiecīgi sezonā divreiz gadā nopļaut vai nu ar roteni vai āmuriem, vai pannu.
Ja vietā dzīvo kurmji, kuri sezonā izveido pārāk daudz rakumus, tad vislabākais ir šļūces vai ganību ecēšas pirms sezonas kā ikgadējs pasākums papildus pļaušanai.

Re: Pļavas kopšana
Datums: 15/02/2017 15:16

Ja ir tizla zāles suga, tad var apdomāt vai nav vērts sagatavot pletību un nosēt ar attiecīgo pļavas zāles mixu.
Frēzei šādās pļavās nav ko darīt un neviens ar tādām tur iekšā nebrauks.

Re: Pļavas kopšana
Datums: 15/02/2017 15:18

Galu galā - pie 2 ha jau varētu arī parādīties interese kādam kaimiņam lopu vai zirgaudzētājam sienu vākt - tad atkritīs daudz darbi - t.i. iznomāt. Siena pļavas mēdz būt deficīts dažreiz.

Re: Pļavas kopšana
Autors: zhuks ()
Datums: 15/02/2017 15:59

Par siena pļavām ar ir doma, bet to jau sapratīs tikai tad, kad iekops to pļavu, vismaz no pērnās zāles tiks vaļā un būs jau veiktas dažas pļaušanas reizes- kad jauna zāle sāks augt.

Vairākkārtīgi ir izskanējusi doma par diskošanu. Būs jāiet iepazīties ar tuvējiem kaimiņiem ;-) un noskaidros, kas nu kuram ir.

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   ********   ******    **          *******  
 **     **     **     **    **   **    **   **     ** 
 **     **     **     **         **    **   **     ** 
  ********     **     **   ****  **    **    ******** 
        **     **     **    **   *********         ** 
 **     **     **     **    **         **   **     ** 
  *******      **      ******          **    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727