UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Kāds koks dēļu fasādei?
Autors: Dindirin ()
Datums: 27/10/2016 15:42

Paredzēt apšūt ventilējamu fasādi ar vertikāliem dēļiem trīnītī, piem.25x150mm. Krāsots ar darvas krāsu.
Vai var izvēlēties egles dēļus? Vai tomēr tikai priedi?

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Autors: Rx ()
Datums: 27/10/2016 18:56

Egle noteikti labāka. No tās arī laivas gatavo...Materiāls par daudzko te: [zalasmajas.lv] Un attiecībā uz apšuvumu tieši 3lpp. Ja skatās zaru vietas, tad dēli jāliek tā lai ūdens netek iekšā.... Savienojumu gali ļoti labi jāpstrādā, jo tajos ūdens veikli ieiet un dzīvo.....Paralēlā apšuvumā savienojuma vietas vairs netik daudz ir pakļautas ūdenim, kā arī tas, ka 90 un vairāk % ar koku apšūtās mājas ir ar paralēlo apšuvumu. Tikai "modernie arhitekti" sit vertikāli, lai izceltos....Kā arī gadījumos, kad optiski vajag paaugstināt ēku. .

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Datums: 27/10/2016 20:03

Nu es Rx šoreiz laikam nepiekritīšu par vertikālo vai horizontālo apšuvumu, jo vertikālais apšuvums ir funkcionālāks manā skatījumā. Vertikālā apšuvuma lielākais pluss ir tāds, ka tas ir daudz muļķdrošāks montāžā, jo īpaši gadījumos ja mājai nav precīzas dimensijas. Otrā lieta, kas nemaz nav mazsvarīga ir tāda, ka ļoti viegli ir atsegt vajadzības gadījumā kādu posmu - vagondēlim to izdarīt ir ļoti grūti. Ūdens - te varētu strīdēties, kurš pūdējas vairāk - es teiktu horizontālais, jo horizontālajam ir gropes, kurās arī rodas problēmas, jo tur uzkrājas mitrums. Krāsojums - horizontālam ir tikai viena reāla alternatīva - pilnīgi sedzošā krāsa ar visām izrietošajām sekām. Autors plāno lietot darvas krāsu, es iesaku izskatīt zviedru, jo tā par darvu būs tomēr pārāka.
Par moderno arhitektūru. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Vertikālais apšuvums dominēja pirms horizontālā, kurš parādījās gan jau ap kādiem 1910-1930. Iemesli? Pieejamāka bija spundēšana un mode. Jā, vertikālais ir šķūņa dizains un paaugstina vizuāli ēku, bet tas nav grēks. Amerikā piemēram laukos šī tehnoloģija ir ļoti populāra.
Ja ir vēlme lasīt par šo tēmu - atslēgvārdi - board on batten, batten on board.
Atbildot uz jautājumu - egle ir pārāka un arī dārgāka. Priedei arī nav nekādu problēmu šāda fasādē. Priedes problēma ir zari, kuri izkrīt un jo īpaši spundēto dēļu gadījumā.
Otrkārt autoram iesaku apdomāt tieši par dizainu, jo ir atšķirība - var likt board on board kas būtu tavs gadījums, bet var arī variēt - apakšā šaurāks 10nieks nosedz ar plato 15nieku, vai apakšā 15nieks un nosedz ar 10nieku. Uzreiz varu teikt, ka "visdārgāk" :) izskatās 10nieks apkšā un 15nieks pa virsu. Ar gandrīz vienādām izmaksām dažādi vizuāli efekti - padomā par to.

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Datums: 27/10/2016 20:11

Papildinot par vertikālo apšuvumu:
- visiem dēļiem kodolkoksne jāliek uz āru,
- apakšgalus vēlams slīpus lai ūdens nepūdē galus, 45-30 grādi ir ok,
- nav par skādi ielskavot sietu katrā dēļstarpā pret grauzējiem,
- nosedzošajam dēlim skrūves slīpi uz vidu liekam,
- dēļus krāsojam pirms montējam.
Man pašam tāda fasāde - pārveidoju horizontālo uz vertikālo - nav ne vaina. :)

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Autors: protuprotu ()
Datums: 27/10/2016 20:51


Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Autors: Rx ()
Datums: 27/10/2016 21:20

Vai ta grūti apskatīt kā ir realitātē ?: sakāt :"Vertikālais apšuvums dominēja pirms horizontālā, kurš parādījās gan jau ap kādiem 1910-1930. " Kur ta ir, laikam visas sapuvušas...
[www.google.lv]
[www.google.lv]

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Datums: 28/10/2016 09:31

Rx:

"Dēļi kā zelmiņu apšuvums pazīstams kopš viduslaikiem, bet koka ēku fasādēm tas tiek lietots tikai no 18.gs. 2.puses. 18.gs. beigās vēl ļoti reti ēku fasādēm izmanto dēļu apdari. Populārākais 18.gs. beigās – 19.gs. sākumā ir vertikālo dēļu apšuvums, kas, līdzīgi kā siju griestiem, likts trinītī. Virsējo dēļu malām parasti S veida profils. Ar 19.gs. 2.ceturksni – 19.gs. vidu biežāk un biežāk ēku fasādes sāk apšūt ar platu, spundētu vai pusspundētu horizontālu dēļu klāju."

[www.videsvestis.lv]

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Autors: Rx ()
Datums: 28/10/2016 10:06

Jā, var vēl dziļāk skatīties vēsturē....Bet ņemiet vērā, ka tad, lauku apvidos un arī pilsētu sākuma periodos māju augstums bija ...ļoti zems! Paris metru. Zemi griesti. 1 stāvs. Jumti no niedrēm vai cita materiāla , ar lielām-garām jumta pārkarēm, kas neļāva lietus ūdenim šļakstīties uz sienu. Gan jau lejas daļā šļakstijās arī, pie slīpa lietus..Notekcauruļu taču nebija. Mūsdienās pārkares ir mazākas, mājas augstākas, notekcauruļu sistema un vertikalo apšuvumu lielāko tiesu lieto augšdaļā, kur pārkare to maksimāli aizsargā. Arī dizainiski tad māja izskatās interesantāk. Bet katrs dara kā grib un saprot par pareizu....tāpēc jau ir izvēles brīvība. Jautājuma devējs jau izvēlējies trīnīti...un vēlas tikai koka sugu zināt! Viņam pārejais nav interesanti.....Viņš tāpat ir ar savu dziļo domu. Iespējām. Naudu. Skaistuma un praktiskuma izpratni. Tieši tāpat kā kautājums par koka apdari, neapdari, krāsošanu, tonēšanu. Vienam ir liela velme koka krāsu pēc zāģēšanas saglabāt ilgu laiku...citam to novecināt jau tūlīt, citam ar darvu pārklāt ...kā laivu, citam gaiši zilu nokrāsot !

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Datums: 28/10/2016 10:59

Kāpēc Rx tu uzskati, ka vertikālajam apšuvumam ir problēma ar lietusūdeni un horizontālajam nav? Tev ir kādi konkrēti argumenti vai tikai runāšana par savu subjektīvo pārliecību?

Vertikālais apšuvums ir plaši pielietots salīdzinoši augstās celtnēs ar nelielām pārkarēm - piemēram šķūņi. Tāds apšuvums kalpo ļoti ilgi pat neapstrādāts ar krāsu. Tie var būt pat 100 gadi. Tādi piemēri ir daudz.

Tradicionālais vertikālais apšuvums tiek izmantots ļoti plaši Skandināvijā un Skotijā un droši vien arī citās vietās, kuras nebūt nav sausajos klimatos - faktiski tieši tādi pat kā Latvijā un pat sliktāki. Un neveido tur ekstrēmas pārkares.

Es esmu pārliecināts, ka dēļu apšuvuma izvēlei pamatā ir tikai dizaina jautājums, nevis ūdens problēma. Vienkārši mūsu šī brīža tradicionālais priekšstats Ltvijā par dzīvojamo ēku ir horizontāls vagondēlis un tas ir tikai gaumes pamatojums - nevis tehniski apsvērumi. Normāli apstrādāti vertikālie un horizontālie apšuvumi visticamāk kalpos līdzvērtīgi ilgi.

Re: Kāds koks dēļu fasādei?
Autors: Rx ()
Datums: 28/10/2016 11:35

Jā, šķūņi....Labs piemērs, ļoti labi argumentēts. Lai atbildētu es vairs neatbildēšu. Atbild www ievadot attiecīgus atslēgas vārdus un skaitot, cik māju ir ar horizontālo un cik ar vertikālo apšuvumu. Pameģiniet atrast vienu lapu, kur dominā vertikālais apšuvums, nenorādot, ka gribat tikai to redzēt. Bet Jums arī patīk strīdēties, tāda daba jau ir . Tikai uzklausot argumentus dzirde un lasīšana izpaliek.
Cita atbilde krieviski: Горизонтальная обшивка с перекрытием стыков или с соединением гребень-паз лучше, чем вертикальная защищает деревянную каркасную стены от сильных косых дождей. Такая обшивка не допускает проникновения воды в вент. зазор. Главное, чтобы обшивка угловых стыков стен и обшивка вокруг проёмов была выполнена качественно.
Ещё одно важно преимущество горизонтальной обшивки в том, что её легче ремонтировать, если вдоль основания стены возникнут повреждения, вызванные повышенной влажностью. В таких случаях не составит труда демонтировать нижнюю доску обшивки полностью и заменить её другой. Для вертикальной обшивки такое невозможно.

Доски вертикальной обшивки впитывают в себя меньше влаги, т.к. вода стекает по ним быстрее благодаря вертикальному расположению волокон. Трещины в вертикальной обшивке не будут так легко наполняться водой. Недостаток вертикальной наружной обшивки в подверженности торцов досок к повреждениям, вызываемым повышенной влажностью – у основания стены, над проёмами, на стыках между досками. Это происходит вследствие капиллярного подсоса влаги открытым торцом доски и может легко привести к трещинам и развитию грибков в доске. Больше всего этому подвержены затенённые фасады, часто подвергающиеся сильному ветру.
В Норвегии применяют вертикальную и горизонтальную наружную обшивку деревянных каркасных домов. Исторически так сложилось, что вертикальная обшивка была традиционной для областей с материковым климатом, в частности для региона Østlandet. Горизонтальная обшивка была традиционной вдоль побережья, в частности для региона Vestlandet. В последнее время эта граница не столь очевидна из-за того что компании, производящие дома из готовых элементов поставляют одну и ту же продукцию во все регионы.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******    ******   **    **  **     **  **    ** 
 **     **  **    **   **  **   **     **  **   **  
 **     **  **          ****    **     **  **  **   
  ********  **           **     **     **  *****    
        **  **           **      **   **   **  **   
 **     **  **    **     **       ** **    **   **  
  *******    ******      **        ***     **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727