UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Ārdarbi :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 1234567Nākošā
Pašreizējā: 1 no 7
Akas sūkņa parametri
Autors: Tarakaans ()
Datums: 27/04/2015 20:09

Sveiki! Lai arī nezinu, cik šis forums ir dzīvs no apmeklētājiem, ceru uz palīdzību.

Beidzot pienācis laiks vecāku lauku māju izvilkt no pagājušā gadsimta vidus. Plānoju lielas pārmaiņas tuvākajos gados.

Pirmais solis šī gada vasaras sezonā - ūdens:

Lauku māja, aka blakus ~ 20m attālumā ar kristāldzidru un garšīgu ūdentiņu.
Akas dziļums ~ 7-8m Cik saprotu, tas ir pietiekami dziļi lai sals neķertu un papildus nekas nebūtu jāpako!?

Cik dziļi jārok truba zemē vai/un kā jāsiltina, lai ziemā nekas neaizsaltu? Māja Vidzemes augstienē. Ziemā var uzžmiegt arī -30 pāris nedēļas no vietas bez sirdsapziņas pārmetumiem.

Doma ir no akas rakties uz pagrabu un no pagraba uz augšu (pagrabs tieši zem mājas). Tātad, vai to sūkni bāzt tanī akā, vai es varu viņu atstāt dzīvot pagrabā?

Par pašu sūkni! Uz kādiem raksturlielumiem jāskatās? Kādi ir optimālie rādītāji. Nekas vairāk par dušu, pašu patēriņam, kaut ko nomazgāt 2 pusmūža cilvēkiem. Dārzus nelaistīs!

Man vajag ar hidroforu un automātiku skatīties? Kāds var 2 vārdos darbības princiou izstāstīt?

Piemēram šāds:
JET-150/50L 1,5kW
€ 233.00

Pašuzsūcošs, tīram ūdenim, jauda 1,5kW, ražība 85l/min
Maksimālā uzspiešana 60m (6 atm) Maksimālais ūdens daudzums 85 l/min, Vienfāzu tīkla spriegums 230V, 50Hz, 2860 apgriezieni minūtē, Motora jauda 1,5 kW (2 HP), Kondensators 35 mikrofaradi. Pieslēguma vietas ieeja 1-1/4 colla un izeja 1 colla, hidrofors 50 litri


Un nah** tur ir kondensātors? :-)

Re: Akas sūkņa parametri
Autors: protuprotu ()
Datums: 27/04/2015 21:00

Domāju, ka 7-8m + 20m būs par daudz priekš parasta sūkņa. Man sūknis stāv bedrē blakus akai, tad attālumam nav tik liela nozīme.

Re: Akas sūkņa parametri
Datums: 27/04/2015 21:53

Jets ir Pedrollo firma? Man šķiet, ka varētu pietikt, jo maniem radiem ir arī padziļa aka (es domāju, ka 5m tur ir stabili, ja ne visi 7) un + 7m sūknis pagrabā. Pagrabā man šķiet ir ērtāk nekā grods blakus akai un arī ir drošāk uz neaizsalšanu. Es domāju, ka var ņemt to Jetu un izrakt vadam vietu uz pagrabu un ielikt pagrabā un vasarā, kad līmenis zems tad skatīt ko viņš var. Ja tik tiešām ir brīnumi un viņš nevar uzvilkt, tad jānes pie akas un tur jāiestartē, tur jau nu uzvilks gan. Viņam aprakstā būtu jābūt arī celšanas augstuma līknei, kur var redzēt ražību pie tāda un tāda dziļuma.
50L hidrofors ir ok un pat ar 30L pietiktu, bet 50 protams labāk. Akā iekšā ūdensvadu, galā pretvārsts, filtru aiz sūkņa, kur ērti nomainīt. no pagraba var izlaist vasaras vadu dārzam, jo dārza vajadzībām obligāti vajadzēs - vannas, spaiņi, mucas, autiņi, āboli utt. Uz ziemu vadu izlaiž un noslēdz.
Dziļums ir labs jautājums, bet es teiktu, ka 1m ir minimums, labāk 1.3, jo kailsalos var notikt briesmu lietas. Pašau akai uz ziemu dubultvāku, viens iekarināms zemes līmenī un otrais no augšas. Ja būs tikai augšējais, tad var aizsalt ūdensvads kurš virs ūdens līmeņa.
Kondensatoru nevajag aiztikt, jo tas tur vajadzīgs. Asinhroniem vienfāzu motoriem visiem tie ir uz startu. Ja nebūtu, tad dūktu un negrieztos.

Re: Akas sūkņa parametri
Autors: Didzisp ()
Datums: 27/04/2015 22:23

Es gan ieteiktu nezīlēt kafijas biezumos un pamērīt ūdens līneni pret pagraba līmeni. Nevajag tur baigo milimetra precizitati, bet vismaz aptuveni, cik metrus būs sūknim jāuzsūc, gan vajag zināt. Dabas spēkus apčakarēt neizdosies un būtu labi, ja tagad pavasarī starpība nebūtu vairāk par 5m. Jārēķinās ar to,ka vasarā ūdens līmenis akā var nokristies un kadi 7m jau būs galējā roneža stabilai darbībai. Mna liekas, ka1,5kW sen diezgan parastai lauku mājai. Var arī ko letāku un mazjaudīgāku pirkt. Uzsūkt ūdeni nevar arī 10kW sūknis, jo teorētiskā robeža ir 10m. Gaiss ta mums spiež ar 1 atmosfēru un tie ir 10m.

Re: Akas sūkņa parametri
Autors: Tarakaans ()
Datums: 27/04/2015 22:46

Paldies par aktivitāti!
Es par to kondensatoru ieinteresējos, jo raisīja pārdomas, kādēļ tas būtu jānorāda pie svarīgākajiem teh.parametriem.
Uzsitu galvā, ka tomēr biš mazāk dziļums varētu būt. Ja vēl pagrabā stūķē, tad starpība starp sūkni uz ūdens virsmu maz ticams vai 5m pārsniedz pat karstā vasarā. Protams to vajag pamērīt.
Man par stāvumu tikai jāuztraucas no ūdens avota līdz sūknim? Vai jāskaita arī klāt, kas pēc tam notiek. Ko tas reālā dzīvē nozīmē, ka viņš 6 atmosfēras varot sūknēt?

Re: Akas sūkņa parametri
Autors: khe ()
Datums: 27/04/2015 22:56

Ja akas dziļums 7-8m, tad jebkurš pašuzsūcošais sūknis der. Saprotu, ka ūdens līmenis ir krietni augstāk par tiem 7-8metriem.
[enoliktava.lv]
Izvēlētos tādu. Pretvārstu liktu tieši pirms sūkņa, jo tad sūknis tiešām ir pašuzsūcošs(jāpielej tikai korpuss). Ja dikti gribas, tad akā var ielikt otru. Sūkni un hidroforu - pagrabā. No akas 32mm melno ūdensvada plastmasas cauruli. Hidrofors 50-60l, bet labāk 100l vertikālais un automātika ar manometru uz tā augšā. Par dziļumu un akas noformējumu jau Vilnis Radio precīzi pastāstīja.

Re: Akas sūkņa parametri
Autors: Tarakaans ()
Datums: 27/04/2015 23:21

Atradu labu adresi, kur atrodama lielākā daļa uz jautājumiem šajā tēmā, kas varētu rasties

[www.ltn.lv]

Man radās jautājums - nemēdz izmantot kādus pakojumus tai trubai ko zemē gulda, jo metru un vairāk dziļu vagu pāri pus pagalmam izstudēt ar lāpstu varētu būt labs izaicinājums.

Re: Akas sūkņa parametri
Datums: 28/04/2015 00:19

Nu nav tā rakšana nekāda katastrofa. Es pirms pāris gadiem ielaidu jaunu ūdensvadu no akas un tur sanāca 20m noteikti. 2 dienās izraku tajā skaitā pačakarēšanos ap pamatiem un ceļa šķērsojumu. Dziļums bija kaut kas ap tiem 1.3m, neatceros, bet bija caurmērā krūšu augstumā kad biju tranšejā. Siltinājums stāvošam aukstam ūdensvadam neko daudz nedod, ja tas ir sala zonā - resp. tas sasals tāpat.
Starp citu, sev mājās virtuvē redzamā vietā ūdensvadā ieliku manometru. Man patīk. :) Vienmēr redzu ko dara sūknis. Sākumā gribēju likt kaut kādu elektroindikāciju, bet šis variants arī man patīk.

Re: Akas sūkņa parametri
Autors: arre ()
Datums: 28/04/2015 09:18

Papildus jautājums par sūkņa atrašanās vietu. Man tagad sūknis atrodas 1.stāvā - zem kāpnēm, bet gribētu to pārnest uz pagrabu un novietot uz grīdas. Aizdomājos par to, ka tad sūknis atradīsies zem uzsūcošā ūdensvada. Respektīvi, vai tas ļaus uzliet un palaist sūkni vai neradīsies gaisa burbulis?

Re: Akas sūkņa parametri
Autors: khe ()
Datums: 28/04/2015 09:39

Lai tas burbulis tur dzīvo :) Ja pretvārsts tieši pirms sūkņa, tad var kaut piesūkt gaisu vislaik klāt. Pedrollo ir pārbaudīts praksē.

Iet uz lapu: 1234567Nākošā
Pašreizējā: 1 no 7


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  ********    ******   **    **  **     ** 
    **     **     **  **    **  **   **    **   **  
    **     **     **  **        **  **      ** **   
    **     **     **  **        *****        ***    
    **     **     **  **        **  **      ** **   
    **     **     **  **    **  **   **    **   **  
    **     ********    ******   **    **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727