UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: aviators ()
Datums: 16/04/2012 19:51

Sieva mani pierunāja, ka vajagot terasi zem jumta pārkares saules pusē. Platums kādi 2m, garums mājas garumā, pilna noslodze ar ikdienas staigāšanu iekšā-ārā. Budžets nav bezizmēra. Šodien te pameklēju internetā, ko cilvēki saka un nosecināju, ka ar priedes/egles dēļiem nav ko ķēpāties. Nākošais solis sanāk lapegle, kas it kā cietāka (kā nekā staigās daudz, ar smilšainām kājām, protams). Cena grozās ap 16Ls/kvm. Nākošais solis ir tie it kā ilgmūžīgākie plastmasīgie koka putekļu dēļi, bet nu tos reāli nekur nevienam neesmu redzējis. Runā, ka baidās no triecieniem, gluži kā lamināts. Bet nu cipars uzreiz 26Ls/kvm. Uz 40-50kvm sanāk liela atšķirība. Pie tam mulsina, ka ražotājs GreenDECK norāda, ka būvē uz impregnētu brusu balstiem. Tad jau sanāk, ka apakša nopūs ātrāk par tiem krutajiem dēļiem augšā. Uz eksotisko koku šķirnēm neskatos, tās ir vienkārši ārā no budžeta, tie plastmasnieki jau ir griesti. Plastmasnieki sola nemainīgu krāsu, bet būtu muļķīgi, ja ziemas salā tos sadauzītu. Ir te kāds, kam ir bijusi darīšana ar tādiem? Vai labāk paņemt tos pašus lapegles? Ja tā terase gadus 20-30 nostāvēs, tad jau būs labi.

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: aaaa ()
Datums: 16/04/2012 21:17

Es teiktu - ne vienu, ne otru. Zviedrijā, manuprāt, ir gandrīz neiespējami atrast privātmāju, kurai nebūtu terase, un tikpat neiespējami būs atrast tādu terasi, kas nebūtu no klasiskiem priedes/egles dēļiem. Protams - spiedienimpregnētiem un regulāri koptiem. Terases būvniecības video skat te:
[www.byggmax.com]
Es pats pagājušovasar uzbūvēju terasi, bet savādāk, uz betonētiem stabiem liku 50x150 spiedienimpregnētu karkasu, virsū spiedienimpregnēti dēļi, protams, gludi. Nekur Zviedrijā nekad neesmu redzējis nevienu terasi ar rievainiem dēļim - nezinu, no kurienes tas nāk, bet pareizi tas nav - rievās krājas ūdens un netīrumi. Dēļiem jābūt gludiem - atklāti sakot - nācās papūlēties pie mums tādus atrast- atradu pie tiem, kas eksportē uz Skandināviju.
Mans personīgais viedoklis - 2m ir garām, vajag platāku. Ja lieto spiedienimpregnētus materiālus vai karkasu - skrūvēt tikai un vienīgi ar nerūsējošā tērauda vai speciālām (ar keramikas vai niķeļa pārklājumu) skrūvēm, kas paredzētas spiedienimpregnētam materiālam. Cinkotas skrūves kontaktā ar impregnējumu sarūsēs 1-2 gadu laikā, pie tam kapitāli sarūsēs. Liec parastus dēļus, smuki ik pāris gadus ieeļļo un kalpos tev tā terase ilgāk par tiem ūberkrutajiem plastmasas "dēļiem". Kas var būt patīkamāks kā staigāšana plikām kājām pa īstu koka grīdu...

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: aaaa ()
Datums: 16/04/2012 21:26

Es taisīju pēc līdzīgas shēmas, kā šeit, tikai pa vidu vēl bija balsti un šķērskoki:
[zalasmajas.lv]

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: aviators ()
Datums: 17/04/2012 08:54

Rievainie dēļi droši vien parādījās tāpēc, ka mazāk slīd, kad ir slapji sava rievojuma dēļ. Un dekoratīvāk izskatās. Bet nu ūdens gan arī nav nekāda dāvana rievās.

Video arī smuks. Tikai manam gadījumam nederēs. Man knapi 20cm augstums sanāk. Tur garenvirzienā kādas 3 nesošās 150x50 bruses tikai ielien un tie dēlīši sanāk šķērsām likt.

Gandrīz sāku domāt, vai maz to terasi man vajag, ja tik zema... Salikt bruģi un miers. Bet bruģim nav koka siltums.

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: aaaa ()
Datums: 17/04/2012 09:38

Man arī ir augstums apmēram 20cm no zemes, tāpēc taisīju savādāk. Vakarā no mājas ielikšu bildes. Reāli ir betona stabi ar plakanu virsmu kādus 5cm virs zemes, smuki līmenī, virsū brusu karkass 50x150, virsū dēļi, laikam 28x95, precīzi neatceros - ēvelēti, ar apaļiem stūrīšiem, spiedienimpregnēti.
Rievainos dēļus izmanto D-Eiropā ap baseiniem. Es gan savējos pilnīgi slapjus testēju - un neesmu pārliecināts, bet cik salīdzinu ar paziņām, man liekas, tie rievainie vai tik nav pat slidenāki, jo saķeres laukums vismaz ar kurpēm ir mazāks. Slideni viņi varbūt paliek, ja apaug ar aļģēm, kā tas pie baseina var būt, bet visādi citādi mani gludie nav "ieslidināmi" pat ļoti pūloties. Virsmu apstrādāju ar tumši tonētu terašu eļļu un tā kā terase ir saules pusē, tad saulainā pavasarī, kad ārā ir tikai daži grādi, terase ir tik patīkami silta... Bruģis? Nu tā ir haltūra, ne terase. Jā, kopšanu prasīs daudz mazāku, bet nu atdeve tādam pilnīgi nekāda.

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: Viesturs470 ()
Datums: 17/04/2012 10:24

Man vienā objektā uz terases ir rievotie priedes spiedienipregnēti. Stāv jau 8 gadu, daži tākā grib vērpties, ir nelielas žūšanas plaisas, bet pa lielam nekādas vainas.
nekāda papildus apstrāde (ellošana) līdz šim nav veikta un neizskatās ka prasītos.
terase ir austrumu pusē tākā pēcpusdienā tā ir noēnota.


Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: edu ()
Datums: 17/04/2012 10:49

aaaa, varētu, lūdzu, kontaktus tiem "atradu pie tiem, kas eksportē uz Skandināviju."?

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: zipaks ()
Datums: 17/04/2012 11:07

Terase būs zem jumta vai atklāta? Ja zem jumta, tad liec egli un būs tev gana labi.

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: aaaa ()
Datums: 17/04/2012 11:18

100% garantijas nav, bet liekas, ka šis telefons koku tirgotājam: 29413001
Kantoris kaut kur Babītes pagastā, bet materiālus reāli veda no ostas. Viņi paši sarunāja busiņu, kas atveda, ja nemaldos, transports bija 20 Ls.

Re: Terasei dēļi - plastmasas vai lapegli?
Autors: aviators ()
Datums: 17/04/2012 15:28

Terase jau it kā būs zem jumta pārkares, bet nu reāli jau lietus laikā tāpat vējš iedzen to slapjumu iekšā.

Cik noprotu, te arī nevienam nemaz tie kompozītdēļi nav trāpījušies.

Šobrīd palieku pie lapegles, bet laiks vēl ir. Vispirms laikam jāsameklē nomā zemes urbis, tajā video smuki izskatījās. Tikai stabiņus tādus kā zviedriem gatavus gan mums netirgo, nāksies vien pašam betonu maisīt un caurumā gāzt.



Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.