UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Apkures sistēma
Autors: Juriz ()
Datums: 20/01/2011 10:21

Tā kā no apkures maz ko saprotu, tad man tāds iesācēja jautājums.
Šobrīd man mājā (apkurināmā platība ~100m2) pagrabā ir Grobiņā ražots apkures katls (http://gspmk.lv/images/ktl.jpg) un vecie čuguna radiatori istabās.
Gribu lēti uzlabot apkures sistēmu, lai no rītiem mājā nebūtu ledusskapis. Ideja šobrīd ir nopirkt akumulācijas tvertni (ap 1000 litri). Jautājums ir, vai man ir vajadzība mainīt radiatorus uz jaunajiem baltajiem un likt katram radiatoram termo galvu, lai regulētu temperatūru? Vai labāk pie akumulatora likt kautkādu centrālo temperatūras regulatoru? Nezinu kā vispār tas akumulators īsti darbojas.

Re: Apkures sistēma
Autors: Gints_ ()
Datums: 20/01/2011 11:30

OK varu pateikt kā tas bija man.
Es akumulatoru pirku no šiem [www.kadiki-arv.lv] (faktiski šie šķiet ir tikai pārdevēji, es runāju pa taisno ar džeku, kas tos taisa).
Tātad man neko nemainīja esošajos radiatoros (man gan ir jaunie Purmo, bet domāju, ka tas ir pilnīgi vienalga), katlu telpā ielika to mucu un vakarā, kad ir auksts, es kurinu mucu. Mucas vai mājas kurināšanas pārslēgšana notiek atgriežot/aizgriežot vienu vārstu un pagriežot releju, lai nestrādā sūknis uz māju. Kad muca sakurināta vajadzīgajā siltumā, palaižu atkal sūkni uz māju un uz nakti aizgriežu četrzaru (droši vien der arī trīszaru) vārstu uz mazu spraugu, lai siltais ūdens no mucas sistēmā plūst minimāli, jo citādi viss žvikt žvakt iztecēs un sākumā būs pirts, bet no rīta atkal dubaks.
Vobše sanāk darbošanās un vārstu grozīšana no rīta un vakarā, lai palaistu pareizā virzienā/apjomā ūdeni. Ja ir apkures sistēma, kurā nekā tāda līdz šim nav, tad sanāks, ka vajag vismaz trīszaru vārstu (lai regulētu plūsmu no mucas/katla), sūkni, kas dzenās ūdeni (jo, ja pašreizējā ir pašteces, tad nezinu vai ar aķi kaut kas tāds var sanākt), un trubu pārlikšana katlu telpā tā, lai var visus šos variantus izveidot. Katrā ziņā es gribēju, lai varu:
- kurināt atsevišķi tikai māju bez aķa
- kurināt atsevišķi tikai aķi
- kurināt abus kopā.
Pirmo man BTW meistars - licējs nemaz sākumā neuzlika un tikai pēc uzbrauciena, kas par desām, ka puslīdz siltā laikā man nevajag aķi kurināt kā arī, ja vajag FIKSI uzsildīt māju, arī tad nevajag aķi, salika trubas tā, lai to varētu.
Katrā ziņā dikti lēts šis prieks nebūs un es kā sākumā pilnīgs lohs arī šiem nekautrējoties uzdevu visādus tupus jautājumus, kas un kā. Neko - džeki skaidroja un tagad jau tīri labi saprotu ;)

Re: Apkures sistēma
Autors: khe ()
Datums: 20/01/2011 12:01

Pārbaudīts variants ir saslēgt aķi paštecē ar akumulatoru, bet siltumu noņemt no aķa augšas caur trīszaru vārstu, kas piejauc klāt atpakaļgaitas ūdeni. Gan ar sūkni, bet izveidojot nelielu apeju sūknim, var saglabāt pašteces iespēju ārkārtas gad. Ļoti muļķudrošs pasākums - var daudz neuztraukties par el pazušanu, var kurināt vecāsmātes un sīkie utt. Ja nevēlēsies uzsildīt aķi - vienk kurini īsāku laiku un viss. Lai nebūtu jāgroza ik pa laikam tas trīsgaitnieks, tad uz tā var uzlikt piem Esbe automātiku - lētāku, kas tikai uztur iestādīto turpgaitas temp (bez vadiņu aizvilkšanas uz dzīv telpām) un dārgāku, kas regulē turpgaitas temp atkarībā no āra temp un ir variants telpas regulatora pieslēgšanai. Radžikus vari nemainīt un termogalvas ari nelikt, ja pietiek ar saprātīgu komfortu. Tikaai vēlams, lai pagrabā nebūtu radžiki, jo no pašteces pārejot uz šādu aķa sist pagrabs uzsils krietni vairāk - nevajadzīgi. Ja nu kādu telpu nevajag pārāk siltu, tad atkarībā no esošās sist uzbūves, var ielikt termogalu, jeb vienk vārstu (labāk ar aizbīdni).

Re: Apkures sistēma
Autors: Juriz ()
Datums: 20/01/2011 14:30

Aizmirsu piebilst ka man nav pašteces sistēma. Man pie katla uz atpakaļgaitas ir cirkulācijas sūknis un 35L izplešanās trauks (tas laikam būs par mazu ja lieku akumulatoru).
Tie Kadiķu bunduļi izskatās lētāki nekā biju noskatījis tikai baigi augstie, bet nu grīdu vēl pagrabā neesmu ielējis, varu uztaisīt kādu vietu dziļāku :) Drošvien pašlaik arī būs jātaisa ar roku kruķījams, jo tie elektroniskie diezgan padārgi, bet nu tur vēl jāskatās.
Njā un gribētos lai elektrība kad pazūd lai neuzsprāgst sistēma, tāpēc man doma uztaisīt no mašīnas akumulatora un datora UPSa ārkārtas barošanu cirkulācijas sūknim.
Un vēl jautājums vai čuguna radiatoriem nav kkāds mazāks siltuma atdeve koeficients kā jaunajiem? Varētu vismaz dažus šovasar nomainīt.

Re: Apkures sistēma
Autors: Gints_ ()
Datums: 20/01/2011 14:47

Izplešanās trauku jau no noteikti vajadzēs lielāku
Te ir raksts par tā aprēķināšanu [andzja.wordpress.com]

Re: Apkures sistēma
Autors: Didims ()
Datums: 20/01/2011 15:19

Radiatorus vari nemainīt, drīzāk uzliec automātiku. Pameklē tepat foruma arhīvā gana daudz par šo tēmu jau teikts.

Akumulatorus taisa arī šie:

SIA „Sinvia KB”
Ekonomiski vācu apkures katli (KÜNZEL, SN) ar cieto kurināmo (malka, briketes)
Siltuma akumulatoru tvertnes
Montāža, uzstādīšana
Lazdu 5, Draudzība, p/n Saldus,
Novadnieku pag., Saldus raj.,
LV-3801
Tel.: +371 38 82026,
Mob.: 29265561
E- pasts: sinvia eta inbox.lv


Re: Apkures sistēma
Autors: riks1 ()
Datums: 29/01/2011 21:19

Sakiet savu viedokli kur pareizāk būtu likt cirkulācijas sūkni-turpgaitā vai atpakaļgaitā?

Re: Apkures sistēma
Autors: slēpnis nelog ()
Datums: 29/01/2011 21:43

Principā sistēmai ar siltuma akumulatoru vajag 2 sūkņus. Katla kontūrā liek pirms katla atpakaļgaitā, kur vēsāks ūdens. otru Uz radiatoriem liek turpgaitā.

Re: Apkures sistēma
Autors: riks1 ()
Datums: 29/01/2011 21:54

Sistēma bez akumulatora .Kā arī viadrusa instrukcijā rakstīts ka jāliek atpakalgaitā.?

Re: Apkures sistēma
Autors: slepnis nelog ()
Datums: 29/01/2011 22:11

Riks - Tad atpakaļgaitā pirms katla.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **     **  ********   **     **  **    ** 
 **     **   **   **   **     **  **     **  ***   ** 
 **     **    ** **    **     **  **     **  ****  ** 
 **     **     ***     **     **  **     **  ** ** ** 
 **     **    ** **    **     **  **     **  **  **** 
 **     **   **   **   **     **  **     **  **   *** 
 ********   **     **  ********    *******   **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727