UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

pelējums uz sienas
Autors: sandris... (193.238.215.---)
Datums: 27/09/2009 20:50

Labdien,

Gadījusies šāda problēma - daudzdzīvokļu mājā iegādāts dzīvoklis pirmajā stāvā, siena kura atdala istabu no kāpņu telpas ir sākusi pelēt, izrādās kāds gudrinieks to no kāpņu telpas puses ir nosiltinājis ar vati un reģipsi.

Kā atbrīvoties no pelējuma?

Un kā būtu pareizi jāsiltina šī siena?

Paldies par atbildēm :)

Re: pelējums uz sienas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 28/09/2009 08:31

Kurā pusē siltinājums - kāpņu telpas vai istabas. Ja kāpņu telpas pusē, tad iespējamā kļūda varētu būt tvaika izolācijas izmantošana. Te dzīvoklī siltums un mitrums lielāks nekā kāpņu telpā. Ja aiz riģipša iestrādāta tvaika izolācija, tad tā neļauj iekšējam mitrumam iztvaikot no sienas.

Re: pelējums uz sienas
Autors: (_!_) (81.198.110.---)
Datums: 28/09/2009 08:42

Pelējumu ar parasto esenci var noņemt.

Re: pelējums uz sienas
Autors: sandris... (193.238.215.---)
Datums: 28/09/2009 13:18

siltināšana ir no kāpņutelpas puses.

tas nozīmē ka siltināšanai šeit nevajag izmantot tvaika izolāciju? tikai vate un reģipsis?

Re: pelējums uz sienas
Autors: sto (78.84.218.---)
Datums: 28/09/2009 19:16

Domāju, ka pelējums ir radies un sācies jau vatē, jo tur kondensējies mitrums (rasas punkts)un pelējums jau pa sienu sasniedzis dživokļa iekšpusi.

Re: pelējums uz sienas
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 29/09/2009 08:14

Tvaika izolāciju jāliek siltākās un mitrākās telpas pusē. Ja kāpņu telpa ir aukstāka un tiek vairāk vēdināta nekā dzīvoklis, tad tā ir aukstā puse. Bet kopumā iekšējām sienām tvaika izolācijas likšanai liela nozīme nav.
Remonts, jālikvidē tvaika izolācija, mūra siena jāapstrādā ar pretpelējuma sastāvu, jāžāvē un jākrāso.

Re: pelējums uz sienas
Autors: sandris... (193.238.215.---)
Datums: 29/09/2009 09:14

paldies :)

varbūt vēl varat ieteikt kādu pretpelējuma sastāvu?

Re: pelējums uz sienas
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 29/09/2009 10:33


Re: pelējums uz sienas
Autors: sto (78.84.218.---)
Datums: 02/10/2009 16:48

Kā jau minēju, tad pelējums visdrīzāk radies jau vates slānī otrā sienas pusē un nonācis jau līds sienas iekšejai virsmai, jo mitrums nevarēja cauri tvaika izolācijai izkļūt trepju telpā un kondensējās uz tvaika izolācijas vates slānī (rasas punkts), jo trepju telpā ir vēsāks. Ja tā, tad sapelējusi visa siena sākot no vates. Nezinu, vai virsmu apstrāde un reģipša izjaukšana un plēves noņemšana iznīcinās pelējumu, ja pelējums, iespējams, ir dziļāk visā sienā. Iekšsienu visu! tik un tā iznāktu apstrādāt ar ķīmiju, kas arī nav dāvāna veselībai.
Neko neiesaku, bet es sienu no iekšpuses apstrādātu ar pretpelējuma ķīmiju un tad nosiltīnātu ar ekstrudētā putu polistirola, piem,30mm biezām plāksnēm ar vismaz pusspundi(plātnes pielīmētu pie sienas ar pretpelējuma līmi (Dufa vācu firmai ir tāda spainīšos)un pievilktu ar plastmasas dībeļiem). labāk ņemt zaļās Basf plāksnes, jo tām mazāk kaitīgu izgarojumu. Cik esmu pēc tam kādu nosiltinājuma laukumu izgriezis, tad konstatēju, ka pelējums zem plāksnēm neveidojas, jo tā ir mitrumam un gaisam slēgta telpa. Un putupolistirols norobežo pelējuma nonākšanu uz telpas iekšpusi, jo polistirols pelējumu nelaidīs cauri.
Pēc tam putupolistirola plāksnes var slīpēt (ar ļoti rupju smilšpapīru) un spaktelēt un krāsot (mazgājamās tapetes gan nevar līmēt). Ja jābaidās, ka putuplasta siena nav pietiekoši izturīga no telpas puses pret iespiedumiem, tad papildus var līmēt stiklšķiedras sietu un biezāku līmes jeb apmetuma kārtu.
Tad nevejadzētu arī reģipsi no kāpņu telpas puses demontēt - ietaupīsies nauda. Tākā sienā mitrums sienā turpmāk neiekļus ne no telpas iekšpuses, ne no trepju telpas, jo abas sienas puses būs ar ūdens tvaiku necaurlaidīgiem materiāliem, tad turpmāk nevajadzētu sienas iekšpuusē notikt kaut kādiem pūšanas procesiem. Protams, ja sienas konstrukcija būtu no koka, tad trepju telpas sienas pusē plēvi zem regipša nebūtu pieļujams atstāt.
Arī šajā gadījumā varbūt vajadzētu trepju telpas sienā izgriezt reģipsī dažas atverītes (uz laiku?)ierobežotai vedināšanai, lai izžāvētu sienu, t.sk. vati (kaut kas līdzīgs, kā vēdina auksto pagrīdi).
Ja visa siena sapelējusi, tad es vismaz es tā darītu, kā aprakstīju.

Re: pelējums uz sienas
Autors: sto (78.84.218.---)
Datums: 03/10/2009 17:46

Protams, pareizi ir tas, ko min būvinženieris Ivars Brinkmanis, bet tad nepieciešamas demontēt reģispsi. Bet varbūt, reģipša noņemšanas vietā, lai no kāpņu telpas puses likvidētu tvaika izolācijas hermētismu, kā jau iepriekš minēju, ieteiktu izveidot reģipsī vēntilācijas jeb aerācijas caurumus. Ja reģipsis pieskrūvēts ar koka latojumu vai koka statņiem, tad pa diviem nelieliem vēdināsānas caurumiem ~15-25cm2 katrā vertikālo statņu nodalījumā (vienu sienas apakšā, otru augšpusē). Tad nevajadzēs demontēt reģipšus un pēc tam atjaunot apdari. Protams, gaisa cirkulācija vates slānī var samazināt attiecīgā slāņa siltumpretestību, bet tad jāveic aprēķini, cik gados siltuma zudumi pārsniegs izmaksas, cik b'ūtu nepieciešamas, lai demontētu un par jaunu uzliktu reģipsi un atjaunotu apdari kāpņu telpā.
Ja latojums horizontāls, tad tāda aerācijas sistēma nederēs.

Re: pelējums uz sienas
Autors: ruukiitis (194.8.16.---)
Datums: 05/10/2009 14:54

Piedošanu....
Ir tāds labs līdzeklis - SATO vai kaut kā tā (zili/sarkama plastmasas pudelīte, izsmidzināma). baisi smird. bet ļoti labi "uz laiku novērš redzamo"pelējuma sēni.
atgriežoties pie piedošanu.... pelējumu ir gandrīz neiespējami likvidēt - vienkāršākais veids, dzīves vietas maiņa.

Re: pelējums uz sienas
Autors: sto>>ruukiitis (78.84.218.---)
Datums: 05/10/2009 16:28

Tieši tā. Pelējumu pilnīgi nav iespējams likvidēt, bet var "likvidēt" tās plaknes, uz kurām tas ir attīstījies (protams, pelējuma sporas ir jau visā dzīvoklī un uz visām virsmām un, ja būs paaugstināts mitrums un skābeklis, pelējums var attīstīties attīstīsies jebkurā no šim vietām). Pēc saviem novērojamiem varu teikt, ka pat pēc pelējuma skarto virsmu apstrādes ar ķimiju, pelējums pēc kādiem pāris mēnešiem jau atkal tajā pat vietā attīstās (ja nedara kaut ko kardināli ar mituma-siltuma režīmiem telpā vai, ja nenosiltina virsmas). Bbojātās virsmas "likvidēšanu" var veikt kaut vai tā, kā es to ierosināju - pēc sienas apstrādes ar ķīmiju, sienu no telpas iekšpuses nosegt (nolīmēt)ar siltumizolēcijas materiālu (ekstrudēto putupolistirolu - zaļo BASF), kas nelaiž pelējumu cauri un kurā (šajā materiālā) pelējums neattīstās. Protams, šī siena pēc tam "nepiedalīsies" telpas mitrumu režīma (mikroklimata) stabilizācijā, bet pelējums toties nebūs uz šis virsmas (100% garantijai var jau likt arī 50mm plāksnes).
Var arī mainīt dzīves vietu.

Re: pelējums uz sienas
Autors: RBB (217.199.119.---)
Datums: 05/10/2009 16:46

Tas būs nebeidzamais stāsts, labāk mainīt dzīvesvietu.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **  **    **  **     **  ******** 
    **     **     **   **  **   **     **  **       
    **     **     **    ****    **     **  **       
    **     **     **     **     **     **  ******   
    **      **   **      **     **     **  **       
    **       ** **       **     **     **  **       
    **        ***        **      *******   ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727