UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Kondensāts uz logiem
Autors: qwe (159.148.19.---)
Datums: 12/12/2019 09:36

Sveicināti,

Situācija sekojoša - no rītiem uz logiem dzīvokļa iekšpusē veidojas kondensāts (tecēt netek un piles nav, bet nu tā teikt ir "aizmiglojies"), nav it kā daudz, principā tikai pa apakšējiem stūriem (0.5-2cm, kā kurā telpā un kā uz kura loga), kādu reizi bija arī logam pa vidu, bet tur tiešām daži milimetri bet parasti vispār nav. Dzīvoklis ir jaunajā projektā. Dzīvoklis kopumā ir silts un sauss. Parasti turam ap 22-23 grādiem, ir sienās iebūvēti gaisa vārsti, kas ventilē, kā arī vakaros kārtīgi izvēdinu. Pulkstenis, kam ir arī mitruma sensors vakarā parasti rāda ap 40-45% mitrumu istabas vidū (cik tam ir precizitāte, nezinu), no rīta ceļoties ap pus7 temperatūra drusku zemāka ap 21-22 grādiem un arī mitrumu rāda mazliet lielāku - 45-50%. Noliekot pulksteni uz palodzes tas rāda mazliet augstāku mitrumu, nekā istabas vidū, bet nav daudz lielāks (ap 5% starpība). Bet tīri uz sajūtu arī liekas, ka gaiss kopumā ir sauss, draudzene arī saka, ka ir sauss, to jūt uz ādu, ka tā pieradusi pie mitrāka gaisa. Lai vai kā - es esmu padzīvojies arī dzīvoklī, kur mēdza būt būtiski paaugstināts mitrums un bija nepieciešams darbināt nosūcēju, šeit ir pilnīgi pretējas sajūtas tādam klimatam. Palodzes nav būtiski aizkrautas, palodzes nav arī milzīgas ar lielu pārkari, kas bloķētu radiatorus.

Tad nu jautājums - vai par šo ir vērts uztraukties? It kā jau nav nekas traģisks - logs netek, nedzīvoju 60--80% mitrumā, bet tomēr liekas, ka tā tam nevajadzētu būt. Kas to izraisa, kādi būtu risinājumi? Vai tur būvnieks pie vainas ar logiem vai to uzstādīšanu? Vai tur iespējams kaut ko regulēt un mainīt? Mēs pa nakti tik daudz pieelpojam (durvis ir vaļā pa dzīvokli)? Vai pie vainas tas, ka pa nakti centralizētā siltumapgādes sistēma automātiski samazina temperatūru un tāpēc, piemēram, vakaros nekad kondensāts neveidojas (neesmu pārbaudījis, bet pieļauju, ka plkst 4-5 no rīta radiatori varētu būt auksti, ceļoties tie jau ir silti)? Idejas? Risinājumi?

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: vent (212.70.177.---)
Datums: 12/12/2019 09:44

savu mūžu nokalpojuši vai nekvalitatīvu stikla pakešu logi. Ieej ar aukstu alus pudeli pirtī! pat sausā pirtī, tik un tā pudele aprasos. jo ir liela temperatūras strpība. Risinājum - mainīt logus pret 3stiklu pakešniekiem vai neņemt pierē. Būtībā tas nozīmē lielus siltuma zudumus caur logiem (stiklu). Ja nomainīs logus būtiski ietaupīs uz apkures izmaksām.jo tomēr ap 50-70% siltuma zudumu ir tieši no logu aukstās virsmas. Pārbaudīts uz savas ādas/mājas.

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: qwe (159.148.19.---)
Datums: 12/12/2019 09:52

Logiem ir ~2 gadi, līdz ar to atkrīt jautājums par nokalpošanu.

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: vent (212.70.177.---)
Datums: 12/12/2019 10:50

Pēc noklusējuma pakešniekos liek paketi ar vakūmu, kas protams ir pietiekami, bet nelīdzinās stikla paketēm ar argona piildījumu vai 3 stiklu paketēm. iekšējās virsmas temperatūra būtiski atšķirsies. Paša novērojums, ka kondensāts vairāk veidojas guļamistabās, īpaši kur vairāki cilvēki guļ un durvis ciet. Cilvēks tomēr izelpo mitru gaisu un, ja nav pastāvīgas ventilācijas, tad šis mitrums nosēžas uz logu aukstā stikla. ar logu montāžu tam nav sakara, vēl jovairāk, ja būtu slikti ielikti un būtu spraugas starp sienu/logu, tad visdrīzāk izvēdinātos.
Problēma izlec naktī, jo samazinat apkures temp. siltie radiatori "žāvē logus" ar siltu gaisu, jo siltāks gaiss, jo lielāka ūdensitilpība tajā (1m3 10* gasā ar mitrumu 50% nosacīti ir 0.5litri ūdens, bet 1 m3 20* gaisā ar to pašu 50% mitrumu ir 0.8 litri ūdens (skaitļi na bij duj, slinkums meklēt)). samazinoties nakts temperatūrai liekais mitrums nosēžas uz stikla virsmas.

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: qwe (159.148.19.---)
Datums: 12/12/2019 11:33

vent rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Pēc noklusējuma pakešniekos liek paketi ar vakūmu,
> kas protams ir pietiekami, bet nelīdzinās stikla
> paketēm ar argona piildījumu vai 3 stiklu paketēm.
> iekšējās virsmas temperatūra būtiski atšķirsies.
> Paša novērojums, ka kondensāts vairāk veidojas
> guļamistabās, īpaši kur vairāki cilvēki guļ un
> durvis ciet. Cilvēks tomēr izelpo mitru gaisu un,
> ja nav pastāvīgas ventilācijas, tad šis mitrums
> nosēžas uz logu aukstā stikla. ar logu montāžu tam
> nav sakara, vēl jovairāk, ja būtu slikti ielikti
> un būtu spraugas starp sienu/logu, tad visdrīzāk
> izvēdinātos.
> Problēma izlec naktī, jo samazinat apkures temp.
> siltie radiatori "žāvē logus" ar siltu gaisu, jo
> siltāks gaiss, jo lielāka ūdensitilpība tajā (1m3
> 10* gasā ar mitrumu 50% nosacīti ir 0.5litri
> ūdens, bet 1 m3 20* gaisā ar to pašu 50% mitrumu
> ir 0.8 litri ūdens (skaitļi na bij duj, slinkums
> meklēt)). samazinoties nakts temperatūrai liekais
> mitrums nosēžas uz stikla virsmas.

Paldies!

Skaidrs, nu par temperatūru naktī neko baigi darīt laikam nevar. Tāda sistēmas automātika. Teorētiski jau var mainīt, bet nu tas jau tad visai mājai kopumā. Vienīgi, tad jautājums - kā tā automātika darbojas kopā ar alokatoriem? Nu man teiksim vakarā paliek uz 3 uzgriests, bet, ja es uz nakti uzgriezīšu vairāk, tad varbūt tomēr drusku lielāku temperatūru turēs arī ar to visu nakts režīmu centrālajai? Tad varētu teiksim ārpus guļamistabas vismaz uzgriest vairāk, bet nekarsēt baigi guļamistabu. Vispār jau saka, ka labāk guļas arī, ja ir tie 21 grādi, nevis teiksim 23. Mitrums pa nakti drusku pieaug, bet nu nakts vidū jau necelšos speciāli vēdināt, bet nav jau arī nekāds paaugstināts - parasti jau teica, ka ok ir 40-50 vai pat līdz 60%...

Par pašām paketēm - baidos samelot, nepārzinu šo tēmu, būs vēlāk vēlreiz jāpaskatās. Bet pašas paketes tad var būt vai nu nekvalitatīvas vai vnk no lētā gala? Tur tad principā vienīgais risinājums būtu nomainīt, vai ne? Ja nekvalitatīvas, tad pret citām, ja lētās, tad pret labākām?

Jūs sakāt, ka sliktas montāžas dēļ tur pat drīzāk izvēdinātos - bet vai sliktas montāžas dēļ nevar rasties arī problēma, kādēļ tā stikla virmsa ir tik auksta, lai veidotos kondensāts uz loga?

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: SerViss (213.226.141.---)
Datums: 12/12/2019 13:48

Loga niša būtībā ir atsevišķa telpiņa ar savu gaisa plūsmu, kura daļēji iespaidojas no radiatoru radītās plūsmas. Pie stikla gaiss atdziest un nāk uz leju un apakšējie ailes stūri dabiski ir visaukstākie.
[www.nestor.minsk.by]
Samazinoties gaisa plūsmas intensitātei no radiatoriem naktī, samazinās arī stikla temperatūra un zināmā brīdī stūros sasniedz rasas punkta parametrus. It kā viss loģiski.
Tomēr derētu apskatīties ar kādu termovizoru, vai šī temperatūras pazemināšanās notiek vienmērīgi virzienā no loga augšas uz leju, vai arī ir kādi krasi izteikti aukstuma tiltiņi. Vienlaicīgi varētu konstatēt vai galvenais iemesls ir stikla daļa, profila daļa vai ailas siltinājums. Ja iespējams, tad jāpaskatās arī no ārpuses. Secinājumi par pārmontēšanas nepieciešamību izdarāmi tikai pēc tam, nevis uz dullo.

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: Georgs999 (80.89.73.---)
Datums: 12/12/2019 19:30

Kāda materiāla tev sienas? Bēniņu pārsegums?

Domāju, ka vaina ir tajā, ka nav kur liekam mitrumam staigāt. Viss ir ietīts tvaika plēvē.
Parasti koka karkasa ēkām esmu tā novērojis, ka logi svīt, jo ietītas plēvē un vatē.

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: Mairis (90.139.1.---)
Datums: 12/12/2019 20:07

Cilvēki vnk aizmirst ka ja ēku ietin plēvēs vai uztaisa hermētisku jāliek ir piespiedu ventilācija ēkai.

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: vent (212.70.177.---)
Datums: 13/12/2019 09:46

qwe rakstīja:
Vienīgi, tad jautājums - kā tā automātika
> darbojas kopā ar alokatoriem? Nu man teiksim
> vakarā paliek uz 3 uzgriests, bet, ja es uz nakti
> uzgriezīšu vairāk, tad varbūt tomēr drusku lielāku
> temperatūru turēs arī ar to visu nakts režīmu
> centrālajai? Tad varētu teiksim ārpus guļamistabas
> vismaz uzgriest vairāk, bet nekarsēt baigi
> guļamistabu. Vispār jau saka, ka labāk guļas arī,
> ja ir tie 21 grādi, nevis teiksim 23. Mitrums pa
> nakti drusku pieaug, bet nu nakts vidū jau
> necelšos speciāli vēdināt, bet nav jau arī nekāds
> paaugstināts - parasti jau teica, ka ok ir 40-50
> vai pat līdz 60%...
>
> Par pašām paketēm - baidos samelot, nepārzinu šo
> tēmu, būs vēlāk vēlreiz jāpaskatās. Bet pašas
> paketes tad var būt vai nu nekvalitatīvas vai vnk
> no lētā gala? Tur tad principā vienīgais
> risinājums būtu nomainīt, vai ne? Ja
> nekvalitatīvas, tad pret citām, ja lētās, tad pret
> labākām?
>
> Jūs sakāt, ka sliktas montāžas dēļ tur pat drīzāk
> izvēdinātos - bet vai sliktas montāžas dēļ nevar
> rasties arī problēma, kādēļ tā stikla virmsa ir
> tik auksta, lai veidotos kondensāts uz loga?

Alokatori ( tie, kas pie radiatora virsmas) neko neregulē, viņi tiai skaita patērēto siltumu pēc istabas temperatūras un ūdens temperatūras radiatoros. Daudzdzīvokļu mājās siltummezglos parasti samazina nevis istabas temperatūras uzstādījumus, bet gan radiatoru ūdens temperatūru. Līdz ar to arī arī ar to samazinājumu tu vari cauru diennakti turēt vēlamo temperatūru.
Šo funkciju tiešā veidā nodrošina termoregulators pie radiatora, kas ver vaļā/ciet padevi atkarībā no istabas temeratūras. Kad zemāka par uzstādīto (1, 2, 3, 4, 5, 6 skala) tad ļauj cirkulēt, bet kad sasniedz uztādīto, tad aizver plūsmu. Kādas tep.ūdens tur cirkulē, šim verķim ir pilnīgi vienalga. atšķirība, ka ar vēsāku siltumnesēju vajadzēs vairāk laika lai piesildītu telpu. Arī siltuma patēriņu tas neietekmē. Patēriņu ietekmē kādu temp. tu uztādi uz tā grozāmā verķa ar 1-6 ciparu skalu.
Ja būtu par lielu mitrums, tad tev tecētu no logiem. tavā gadījumā izklausās problēma nav liela, jo mitrums ir normas robežās. Ja pašam traucē tā nelielā svīšana, tad vienīgais risinājums būs logu remonts/maiņa. Vēl var spēlēties ar aizskariem/žalūzijām. Ideālajā gadījumā aizskariem NAV jāaizsedz radiators, jo tad radiators silda logu nevis telpu. Protams, mazāk estētiski, bet es visur uzliku rullo žalūzijas un veru ciet līdz palodzei. Starp žalūziju un logu veidojas mazākas temp. gaisa spilvens. Bet tas vairāk ietekmēs siltuma patēriņu, nevis atrisinās svīšanu.

Logu risinājums lētākais - logu remonts. Esošās paketes vietā ielikt ar argonu pildītu paketi. Dārgākais - jaunu logu ar 3 stiklu paketi.
Bet es tavā vietā nedarītu neko, jo tie paredzamie tēriņi ir nesalīdzināmi lielāki, kā ietaupītais siltums pat 10 gados. Kamēr mitrums normas robežās, tikmēr nav pamata uztraukumam. Esmu redzējis siltinātajās daudzdzīvokļu mājās mitruma nosūcējus, bet parasti tur mitrums virs 60% un tā jau ir problēma (ventilācijas). Vēl var ielikt trubveida rekuperatoru, kas domāti dzīvokļu sienās. parasti tie pieplūdes caurumi sienā (prasti virtuvē) ir aiztaisīti, lai nevējo. Ja ieliek to rekuperatoru, tad, protams, būs lielāku siltuma zudumi, bet dzīvoklī svaigs gaiss, labāks miegs utt. visi, kas likuši ļoti novērtējuši. Bet tad gan labāk mainīt logus, lai vismaz uz logu rēķina samazinātu zudumus. Vēl var atbrīvot nosūcēja cuku virtuvē, lai ļautu dabīgi nosūkt mitrumu, bet kā jau minēju, tev mitrums ir normas robežās.

Lai sabojātu paketi montējot logus, jābūt īpaši "apdāvinātiem". Tad tev problēmas ar svīšanu būtu ne tikai uz iekšējā stikla, bet arī starp stikliem svīstu. Tur fiziski jābūt caurumiem/plaisām.

Re: Kondensāts uz logiem
Autors: ETT (85.254.147.---)
Datums: 13/12/2019 13:21

Vajag aprunāties ar kaimiņiem - vai viņiem ar tāda šaize...

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **  ********   **     **  **         ******** 
 **  **  **  **     **  **     **  **    **      **    
 **  **  **  **     **  **     **  **    **      **    
 **  **  **  ********   **     **  **    **      **    
 **  **  **  **         **     **  *********     **    
 **  **  **  **         **     **        **      **    
  ***  ***   **          *******         **      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727