UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Privātmāju būvniecība :  Building.Lv Forums

Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 19/08/2009 13:37

Forumieši, es nu atklāju jautājumu sēriju par dažādiem celtniecības darbiem, kuri man būs nepieciešami piebūves celtniecībā. Ceru uz Jūsu komentiem/ierosinājumiem/padomiem. Darbus lielākoties veikšu pats, sarežģītāko lietu izpildē pieaicinot celtnieku. Lai būtu man savs viedoklis par lietām, jautāju Jums.
Piebūve tiks celta pie lauku mājas. Piebūvē paredzēta WC, vannas istaba, koridors un saimniecības telpa, kurā nākotnē, iespējams, atradīsies kurtuve centrālapkurei.
Piebūves izmēri 3.5*5m, sienas gāzbetons+siltinājums, vienslīpu jumts - toode dakstinprofils.
1) posms - PAMATI.
Esmu salasījies un savācis info par pamatiem, bet cik cilvēku, tik viedokļu. Esmu nonācis pie diviem variantiem: pamati.jpg . Variants A ir nopietnāks, bet, izlasot te pat forumā būvinženiera Ivara Brinkmamņa teikto: "..Parastās smilts gruntīs pamatus 2 stāvu ēkai var izpildīt no 30cm B3.5klases betona ~60cm dziļumā..", sliecos par labu variantam B.
Rokot ūdensvadu gar maju, secināju, ka grunts ir grants un vietām dolomīta slāņi.
Vēl jautājums - pamata bloki ir gan betona, gan vairakus gadus stavejuši keramzīta pamata bloki. Vai šos blokus var "miksēt", liekot gan vienus, gan otrus un tukšās vietas aizpildit ar mājās jauktu betonu?!

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 19/08/2009 13:39

tiem kas nepamana iepriekšējā tekstā, ir uzzīmēts shematisks zīmējums, lai var saprast kas ir varinats A un kas varinats B.
[[URL=http://www.failiem.lv/viewer.php?i=rbvljr&n=pamati.jpg/] pamati.jpg [/URL]]

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 19/08/2009 13:42

Never to tavu bildi vaļā.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: jtdesign (---.9darzi.lv)
Datums: 19/08/2009 13:50

Pēda varētu nebūt nepieciešama, kaut gan, es tomēr pakonsultētos pie konstruktora. Tik vismaz 90 cm zem zemes būtu ieteicams palīst.

Pa slāņiem jaukt materiālus var - betons apakšā, keramzīts augšā, piemēram.

Augšējā josla pietiktu arī 10 cm bieza vai cik nu priekš vajadzīgās atzīmes iegūšanas pietrūkst.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 19/08/2009 14:13

token, firefox viss ir ok, bet nez kapec MS explores bilde neveras, pameginsu saprast kapec

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 19/08/2009 14:52

Tiem, kas neredz bildi:
variants A: rok bedri 1.1m dziļu un 0.6platu. Apakša ~10cm slānī liek sijātu grnati, tad visa bedres platuma gāz iekšā ~20cm betona slāni, kuram pa vidu ir salikta armatūra, veidojas t.s. pamatu pēda, uz pēdas liek pamata blokus, tad pa virsu saliek veidņus un uzlej izlīdzinošo betona slāni. Pamati nopietni, bet vai šādi ir nepieciešami 1.st. piebūvei?
variants B: Pricipā līdzīgs variantam A, tikai nav pēdas, līdz ar ko bedre ir par 20cm seklāka.
Variantā A sanāk, ka pamatu dziļums (neskaitot grants slāni) ir 1m, varianta B 80cm

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 20/08/2009 10:13

Variants A jebkurā gadījumā drošāks, tomēr uz dolomīta varētu būt lieks.
Ir gadījies redzēt, ka piebūve iegrimst, plaisājot spiežas virsū vai atdalās no ēkas. Vai tādēļ vērts enkuroties pie ēkas un riskēt sačakarēt to? Drošāk varētu būt veikt plaisu aizdari un apdari pēc pāris gadiem. Nez ko Noviks par to raksta? Kā vispār risina ciešo piebūvi pilsētā? Vai atminaties divas mājas Birznieka-Upīšā ielā, kas spiedās viena otrai virsū?

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 20/08/2009 11:09

Nezinu gan par tām ēkām Upīša ielā. Bet domu, ka nevajag nekur enkuroties pie pamatēkas, to gan ņemu vērā -ne pamatu, ne ēkas daļā. Sienu daļā, kur piebūvīte saskarsies ar pamatēku, atstāšu deformācijas šuvi.
Vispār jau pats sliecos par labu B variantam, jo gruntsūdeņi ir zemi, grunts ir grants/smilts, atrodas tukuma raj, kur pec tabulam sasalums nav dzilaks par 90cm.
Patiesībā vēlos uzcelt pareizi, un, ja kāds pamatos kāpēc jātais pamati ar pēdu - taisīšu. Tai pat laikā vēlos uzcelt optimāli, lai nepārcenstos ne ar būvmateriāliem, ne ar darba apjomu.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 20/08/2009 11:30

Vienīgais ko es absolūti nesaprotu ir tā smalkā grants zem pamatiem - ja tādu tur uzliksi, tad gan tev pamati šķiebsies un sēdīsies. Zem pamatiem jāliek materiāls, kas nav saspiežams un nedeformējas, a ļa sablietēts šķembu spilvens, vai, ja ir grants/smilts, tad labāk neko - noroz uzmanīgi līdz cietai sablīvētai zemei, lai nav irdena un tam pa taisno arī mauc virsū. Īstenībā tev labāks būtu variants, kurš te ir apspriests simtiem reižu un kā āmerikā taisa lielāko daļu māju pamatu - svešā mēlē - trench foundation. Resp. ar lāpstu smuki izrok vēlamo pamatu platumā grāvīti, tajā pa taisno gāž iekšā betonu. Var samest akmeņus utt. Atkrīt veidņošana zem zems - zeme ir kā veidnis, turklāt šādi pamati ir daudz labāki par veidņotajiem, jo betons ieņem grāvja formu un tur māju ne tikai uz spiedes rēķina, bet arī uz berzes rēķina, jo nelīdzenais grubuļainais betons ideāli pieguls zemes sienām. Tad jau virspamatu tu vari mūrēt no saviem blokiem, vi, ja gribi liet - uzveidņot un pieliet.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 20/08/2009 11:39

Hmm, laba ideja. Japarok un japaskatas cik stingra grunts un vai gana lidzenu graviti vispar bez iebrukumiem var ierakt. Taisot pamatus pec sadas tehnologijas - stiegrojums ir nepieciešams?
Smalka grants ari bija domats ka blivets materials, bet skiet, to tik labi nemaz nevar pieblivet. Pastukosu par skembam

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 20/08/2009 14:54

Āderu (šai gadījumā garozas plaisu) un vēsturiskās apbūves pētniece, ģeoloģe Lija Bērziņa ir paudusi: ja lielākās āderes izlaiž caur mazākās slodzes vietām zem logien un durīm, pat mūra ēkai nekādas armatūras nevajagot. Es gan tomēr ieliktu. Gadījumos, ja man bijušas pretenzijas pret tēraudu dēļ ferromagnētiska ekrāna, esmu lietojis armatūru no kravu sienamajām stiklšķiedras lentām.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: RE (---.balticom.lv)
Datums: 20/08/2009 15:27

domāju, ka smalko granti (???) ir jāaizstāj ar blietētām šķembām, vai smalkiem būvgružiem (blietējot). pamatu (bez šķembu slāņa) dzīļumu viennozīmīgi mazāku par 1m sev neliktu. ja piebūve tiešām ir viennstāvu, iespējams bez pēdas var iztikt (jāskatās no kā būs sienas un kāds jumts). Iespējams pēdu var veidot pēc trench foundation principa un tālāk pamatus mūrēt.

Kas attiecas par keramzīta blokiem, tad pamatiem ir derīgi 5Mpa Fibo bloki (par citiem nezinu), kas ir smalkgraudaināki un izturīgāki. parastie sienu bloki ir poraināki un neizturīgāki. Betona bloki, tomēr manuprāt būs labāks risinājums. Stiegrojumam, ja neizvēlas pēdu var stiegrot šuves, kas dotu papildu drošību. Ja izšķirsies par labu pēdai, tad stiegrojums tieši pamatu pēdā būs tas noderīgākais.
lai viecas!

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 20/08/2009 15:41

Es nezinu, vai pie mums vispār kas tāds ir dabonams, bet nekur pasaulē, manuprāt, fibo blokus zem zemes pamatos nemūrē. Visur citur var dabūt tā saucamos grantsbetona blokus, kas pēc būtības ir lieli betona ķieģeļi, no tiem tad arī mūrē pamatu sienas. Ja tādu nav, tad labāk no māla ķieģeļiem.
Savulaik, kad pats interesējos, neko tādu neatradu (betona ķieģeļus jeb grantsbetona blokus) LV, bet tas jau bija vairākus gadus atpakaļ.
Fibo tomēr ir porains un ūdeni stipri uzsūcošs materiāls, kas notiek, kad tas ūdens tur atkūst/sasalst pārdesmit reižu - labāk nedomāt.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 20/08/2009 16:04

Vot nezinu, kas tie par vellniem, bet ir dabonami bloki, kuros uz aci liekas, ka ir ieksa keramzits. Skaitoties pamatu bloki un uz aci likas, ka izmers ir 30*40*90. Bloki esot no 90tajiem, bet stavejusi apsegti un vizuali liekas laika zoba neskarti. Piedava man tos atdot par paldies, tapec ari apjautajos vai to blokus var izmantot.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 20/08/2009 16:21

Tos aizdomīgos 90-tos labākajā gadījumā liec uz hidroizolācijas 10 cm virs grunts un no ārpuses apmet, bet apakšā ko gruntīgāku, piemēram, Kolumbijas Ķīvītes dobos, caurumos lejot betonu un iemetot pa drātei. Tomēr iepriekš salīdzini ar transportbetona cenu.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 20/08/2009 16:37

Jua noskaidrots, transportbetonu B-15 piedava pa 52lvl m3, pec maniem apreikiniem vajag ~3.5m3, kas ir 182+ 25lvl par piegadi, summa ap 200lv tikaipar betonu. Bet sitas ir, ja visu pamatus lej un neizmanto gatavos bluku sun nemet neko pa visu pildijumam.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Alvisss (---.kartes.lv)
Datums: 21/08/2009 11:35

Taa, atraku vienā vietā mājas pamatus - nekādas pēdas, pamatu dziļums ~50cm zem zemes un kādi 20 virs zemes. Māja celta 30-tajos. Tā kā arvien vairāk sliecos par labu variantam B

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: SAK (78.84.54.---)
Datums: 21/08/2009 16:57

Ja tev ir grants pamatne, tas 1stāva piebūvei ar 30 vai 40 cm platu pamatu ir vairāk kā pietiekami. Grants pamatne (bez māla piejaukuma) un zems gruntsūdens ļauj tev neievērot noteikumu par obligāto pamatu dziļumu sasalšanas dēļ, jo šāda grunts sala ietekmē nekūkumojas. Vari taisīt kaut 30 cm pamatus. Tavā gadījumā racionāli būtu pamatus taisīt 2 lielo pamata bloku dziļumā bez kkādām galīgi nevajadzīgām pēdām, starpbloku šuvē ielikt kādu stiegru un pēctam augšējā betonētā virspamatā, Stiegrojuma pārrāvuma vietās un stūros stiegras jāpārsien ar pārlaidumiem.

Re: Ceļu piebūvi - PAMATI
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 21/08/2009 18:07

Šodien Siguldas Bloka plača brāķētās produkcijas nodalījumā redzēju dekoratīvos dobos sienu blokus 39 x 19 x 19 cm, kādus biju domājis, augstāk pieminot Kolumbijas Ķīvīti). Maksājot 25 Ls / 60 gab (apmēram puscena). Defekti sekojoši: veidojot "dekoratīvo" malu, nošķēlies vai nu par maz, vai par daudz, tomēr plaisas neredzēju.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   ********   *******   **     **  **     ** 
 **     **  **    **  **     **  ***   ***  **     ** 
 **     **      **           **  **** ****  **     ** 
 ********      **      *******   ** *** **  ********* 
 **           **             **  **     **  **     ** 
 **           **      **     **  **     **  **     ** 
 **           **       *******   **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727