UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 2 no 4
Re: Apkures katls vai kamīns
Datums: 04/12/2019 00:13

Par siltajām grīdām paklāji nav nopietns arguments un ar ēkas siltuma zudumiem arī īsti saistības nav. Ja telpu nevar piekurināt ar grīdu, tad to nevarēs izdarīt ne ar radiatoriem ne konvektoriem, jo tas nozīmē tikai vienu - telpas zudumi ir lielāki par saražoto enerģiju.
Siltās grīdas ir šobrīd aktuālākais apsildes veids un mierīgi var likt arī paklājus, ja ir tāda vēlme.
Es arī sliektos uz risinājumu par granulu kamīnu, jo 70m2 telpā radīt kaut kādu tehnisko telpu būtu mazliet izšķērdīgi, bet neiespējams tas nav. Granulu kamīna niša ir estētika, komforts ar mazāku bunkura ietilpību par katlu. Nu cena laikam kamīnam par kw sanāk lielāka. Kamīna mazo bunkuru varētu mazliet kompensēt arī grīda, jo tā tomēr diezgan labi balansē to temperatūru staigāšanu, jo īpaši ja telpas labi siltinātas. Man piemēram grīdas stabili dienu notur bez tāda būtiska temperatūras lēciena. Ja piemēram es dienu tagad nekurināšu, tad man telpā nokritīs no 24 uz kādiem 21 grādu, bet nu tad atsākot kurināt tāpat būs jāielādē visa tā enerģija iekšā.
Es teiktu, ka mazliet būtu jāparēķina tās kwh kokrētiem kamīnu modeļiem, lai saprastu cik tad bieži nāktos papildināt bunkuru. Nu un no otras puses papētīt vai gribas ziedot kādu nostūri tehniska izskata katlam. Tad salikt abās pusēs izmaksas un tad jau tā bilde būs skaidrāka.

Re: Apkures katls vai kamīns
Datums: 04/12/2019 00:30

Man pat prātā ko tādu neienāktu doma ko tādu likt istabās kurās dzīvojam... Tas taču faktiski ir granulu apkures katls,kuram pieskirts kautkāds kamīna paskats... Tad kā tur ir ar skaņām,ventilators taču pūš visu laiku lai notiktu degšana? Granulu graboņa vai tādas nav? Granulu putekļi/papildināšana katru dienu?

Re: Apkures katls vai kamīns
Datums: 04/12/2019 00:39

Pats galvenais ir saprast, ka gan ar granulu kamīnu gan katlu komforts būs augstā līmenī (jo īpaši ja vēl ir siltā grīda).
Tāpēc koncentrēties vajadzētu uz iegādes/uzstādīšanas imaksu aprēķinu, jaudas izvēli, bunkura izmēru. Protams, ja runa ir par siltajām grīdām, tad izskatīt ir jēga tikai granulu kamīnus ar centrālapkures funkciju (nevis gaisa),
Labs arguments te pavīdēja par ūdens sildīšanu, kas patiesībā ir būtiska funkcija, tāpēc arī jāsaprot vai starp tiem centrālapkures kamīniem ir variācijas cik paši kamīni piesilda telpas, jo tik tiešām, ja tas karsēs par daudz pats, tad pie zināmas temperatūras būs nepārāk labi to darbināt un būs jāpāriet uz dārgāko elektrību.

Re: Apkures katls vai kamīns
Datums: 04/12/2019 00:51

Ne jau visās 70m telpās būs gulēšana. Kamīnu ieliek viesistabā goda vietā, kur visiem patīk vērot liesmas spēli, skatīties TV, ēst picu. Tīrīšana man šķiet daudziem modeļiem ir nevairāk netīra kā izņemt putekļu maisu no putekļusūcēja. Nedomāju, ka tā skaņa ir būtiska, jo neba tur kubikmetriem tas gaiss jādzenā ar kolektora motoriem. Man konkrēta pieredze nav bet nedomāju, ka sakarīgiem modeļiem tā skaņa ir būtiski lielāka par gāzes katlu. Galu galā to taču var kaut kur demonstrāciju zālēs apskatīties. Vai youtubā. Granulas ieber spainī un smuki ieber. Kaķiem smiltis kastē arī ieber bez ģimenes skandāla - vismaz normālās ģimenēs.

Re: Apkures katls vai kamīns
Datums: 04/12/2019 01:05

Nu šeit kaut kādi piemēri centrālpkures kamīniem.
[www.youtube.com]
[www.youtube.com]
Nu nav taču tik traki? Smuki un ar odziņu.

Re: Apkures katls vai kamīns
Autors: MartinsU ()
Datums: 04/12/2019 10:08

To ParodijaNeValsts ():
Viesistabā esošs katls gulēšanu netraucē. Nezinu cik skaļi ir parastie granulu katli, bet konkrētais nav īpaši traucējošs. Nevar teikt protams ka viņu nedzird, granulu biršana ir un ventilātoru kad strādā arī dzird, bet man jau vairs vispār tas netraucē. Tāpat mājās kapa klusums pārsvarā nav nekad. Salīdzinot ar iepriekšējo jotulveidīgo šis variants nesalīdzināmi ērtāks, tīrāks un komfortablāks. Smirdoņa nekāda nav ne reizi sajusta, putekļi nekādi arī nav, tikai tik cik atverot ar pelnu sūcēju izsūcot. Jebkurā gadījumā esmu ļoti apmierināts par šadu variantu. Šis risinājums ir uztaisīts pagaidu mājai, bet sāku domāt, ka pamata mājai arī šadu varētu likt.

Re: Apkures katls vai kamīns
Autors: MartinsU ()
Datums: 04/12/2019 10:21

Par granula kamīnu likšanu goda vietā, jā, manuprāt pats viņš estētiski izskatās labi. Sievai estētiski atkal nepatīk, tā kā atkarīgs no gaumes. Bērniem liesmas patīk skatīties :D Lai būtu iespējas estētiski visu laiku skatīties skaistu liesmu caur stiklu gan būs jāpiepūlas, jo stikls diezgan ātri aizvēp. Ja grib tīru stiklu, tad stikla tīrīšan būs jāveic daudz biežāk par pelnu izsūkšanu.
Viens no iemesliem kapēc ņēmu granulas kamīnu, kuru liek telpā, ir tas, ka skurstenis atrodas ēkas vidū un tehniskās telpas nav blakus.
Par ūdens boilera sildīšanu vasaras sezonā, katls strādājot atdos siltumu 1-2kW telpā. Tas tomēr manuprāt radītu diskomfortu un arī neefektīvu granulu patēriņu.
Ja nevajag slēgt klāt siltā ūdens boileri, tad šads garnulu kamīns mauprāt ir ļoti labs risinājums nelielām mājām, dzīvokļiem. Šķiet pat neizprotami, kapēc viņi ir tik maz izplatīti, bet tas laikam tāpēc, ka salīdzinoši jauns produkts.

Re: Apkures katls vai kamīns
Autors: SerViss ()
Datums: 04/12/2019 11:19

DeN rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Un kāds viedoklis ir, ja lieku granulu katlu, kā
> piemērs SOKOL 14kw, bet visā mājā siltās grīdas,
> bez radiatoriem. Kaut gan esmu dzirdējis ka
> guļamistabās neesot ieteicamas siltās grīdas, jo
> gribās tur tomēr paklāju, vai grīda spēs piesildīt
> tās telpas? Mazliet biedē, ka būs gan grīdas gan
> radiatori, jo katram vajag savu temperatūru,
> beigās katls rupji sakot tiks dračīts turpu šupru
> bez apstājas.
.......................................
Viedoklis tāds, ka situācijas dažādas un risinājumi dažādi un nekad nav garantijas, ka izvēlētais veids liksies visoptimālākais arī pēc 2 vai 5 vai 10 gadiem. Mainās tehnoloģijas, mainās cenas, mainās ikdiena un veselība. Tas no prozaiskās puses.
Tagad tuvāk realitātei. Malkas katls tomēr nosacīti ir veca tehnoloģija, kas nespēj jebkurā minūtē dozēti izsniegt tikai nepieciešamos kilovatus, ja vajadzība pēc siltuma dinamiski mainās. Lai nelietderīgi nekūpinātu gaisā degošos kubikmetrus, jāliek ietilpīgs akumulators. Savukārt ietilpīgu akumulatoru ir nosacīti mazefektīvi lietot radiatoriem šaurā temperatūru diapazonā radiatoru augstās temperatūras nepieciešamības dēļ. Silto grīdu gadījumā tas spētu divreiz ilgāk un vairāk izmantot sevī ietilpstošo enerģiju, jo derētu arī siltums zem 70 līdz 40 grādiem. Īsā rezumē sanāk, ka malka ir piemērotāka inertiem, masīviem, nedinamiskiem objektiem ar retām bet apjomīgām kurināšanas reizēm. Viss malkas kurināšanas process prasa ietilpīgāku piedarbošanos gan laika, gan transportēšanas, gan uzglabāšanas ziņā salīdzinājumā ar granulām pat tad, ja nepieskaita sezonālo sagatavošanu. Daudzi mežu īpašnieki pat no sava meža (bezmaksas ::) iegūto blakusproduktu-malku pārdod, bet paši mājas apkurina ar granulām.
Tagad par granulniekiem. Galvenais bonuss - dozēti izsniegt tik daudz enerģijas, cik nepieciešams konkrētajā brīdī vajadzīgajā temperatūras režīmā. Ja vajag spaini vāroša ūdens konkrētajā minūtē - lūdzu. Ja nevajag - stāvam mierā, ja vajag - strādājam neapstājoties. Viss pakļaujas ikbrīža iegribām, vadāms attālināti, gandrīz momentāli pielāgojoties dinamiski mainīgām vajadzībām. Ideāli piemērots radiatoru apkurei. Arī siltajām grīdām bez problēmām (tikai to inerce bremzē dinamisku izmaiņu iespējas).
Tāds viedoklis. Katrai metodei savi plusi.
Izejot no šobrīd pieejamās informācijas - liktu pagrabā granulu katlu ar detalizētu apsaisti un opcijām. Rūpnieciski ražotais kamīns bez papildus apsaistes diez vai ievēros boilera, radiatoru un silto grīdu dažādās vajadzības. Nekādi ieteikumi. Tikai viedoklis.

Re: Apkures katls vai kamīns
Autors: Tinis ()
Datums: 04/12/2019 12:07

Rūpnieciski ražotais kamīns bez papildus apsaistes diez vai ievēros boilera, radiatoru un silto grīdu dažādās vajadzības.
----------
Kāpēc gan neievēros? Pats tak raksti, ka granulu agregāti māk dozēt enerģijas padevi pēc vajadzības. Katrs siltuma patērētājs (radiators, grīda, boileris) pēc savas vajadzības paņems karsto ūdeni no apkures sistēmas. Katls/kamīns pēc vajadzības ieslēgsies, atkarībā no ūdens temperatūras apkures sistēmā.

Re: Apkures katls vai kamīns
Datums: 04/12/2019 19:31

Tinis rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nekas netiks dračīts. Siltajām grīdām notiek
> karstā ūdens pakāpeniska piemaisīšana, nevis no
> katla pa taisno laiž iekšā. Vai pietiks tikai ar
> siltajām grīdām, atkarīgs no mājas
> siltumizolācijas (siltuma zudumiem).

Tiks dračīts šurpu turpu. Katlam vnk nebūs kur likt to enerģiju,kuru viņš piesildīs,tāpēc bieži ieslēgsies un izslēgsies. Akumulatoru ir jāliek,,lai katls strādā labu brīdi,iedzen enerģiju akumulatorā un tad sildies cauru diennakti.Tās visas ieslēgšanās reizes atsaucās un granulu ekonomiju,katlam arī labāk,ja visu laiku tur turās piem.70C nevis temp lēkā šurpu turpu.

Pašreizējā: 2 no 4


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **     **  **     **  **               ** 
 ***   ***  ***   ***  **     **  **    **         ** 
 **** ****  **** ****  **     **  **    **         ** 
 ** *** **  ** *** **  *********  **    **         ** 
 **     **  **     **  **     **  *********  **    ** 
 **     **  **     **  **     **        **   **    ** 
 **     **  **     **  **     **        **    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727