UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 3 no 14
Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: K. ()
Datums: 04/04/2006 21:40

Jautājums par pretestības mērīšanu "zemei" - vai to var izdarīt tikai ar speciāliem mērinstrumentiem, nevis vienkārši ar testeri??
Par pretestībām, varbūt kāds var pielabot, bet šķiet,ka zibensaizsardzībai pietika ar 6 Om, bet sadzīves iekārtām < 2 Om.
Savukārt par "stieņa" zemējumu, diemžēl secināju, ka vienprātības starp apjautātajiem elektriķiem nav, taču sanāca no visa kopuma, ka zemējuma stieņi jādzen vienādmalu trīsstura formā (virsotnēs), kopā savienojot kā jau teikts iepriekš - metinot. Savukārt par dziļumu - dziļums tad nu atkarīgs no vajadzīgās pretestības.
Mēģināju veidot tādu zemējumu, taču mērīju pretestību (starp nulli un zemi) ar parasto amatieru testeri, un diemžēl bija >12 Om. Iespējams, ka nepareizi mērīju , vai arī nevar mērīt ar "tādu iekārtu".

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: arturs111 ()
Datums: 05/04/2006 19:36

vai nopluudes automaats shajos gadiijumos daljeeji nevareetu aizstaat "zemi"? jo ja paraadiitos nopluude uz korpusu, ta attieciigi arii straavas stiprums vadaa mainiitos!

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 05/04/2006 22:23

Ir speciāla iekārta ar ko mēra zemējuma pretestību, parastais (multi)testeris tam nederēs. Zemējuma pretestību nemēra starp "0" vadu un kontūru.
Nemāku pateikt kādi cipari atrodas standartos, jo pats neesmu licis zemējuma kontūru, t.i. licis esmu, bet tas bija "0" vada atkārtotais zemējums gaisvada līnijā, kas ir nedaudz cita lieta nekā zemējuma kontūrs. Te ar kautkas par to ir rakstīts [buvnieciba.delfi.lv] un te es atradu vienu tehnisko uzdevumu, kur ir arī par zemējumiem un zibensnovadīšanu [www.mk.gov.lv] .

Par noplūdes automātiem nemācēšu komentēt, man te kolēģis spečuks, es tur nemaisos, zinu tikai, ka, lai varētu uzlikt noplūdes automātu un tas pareizi strādātu ir jābūt kvalitatīvi savilktam instalam, citādi pie normāla stāvokļa strāvas "0" vadā un fāzes vadā atsķirsies :), parasti šito liek tikai mitrām telpām, kur ir elektroierīces(rozetes). Nekādā gadījumā noplūdes aut. neliek visam dzīvoklim, tad dzīvosi tumsā :).

Par tiem stieņiem zemējumam, zinu tikai to, ka attālums starp tiem ir ne mazāks kā garums.

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Rx ()
Datums: 05/04/2006 22:49

Lieliem interesentiem ir laba LPP: [sdo.iriit.irk.ru]
Lasiet un būsiet zemētāji-profi!

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Rx ()
Datums: 05/04/2006 23:37

Laba ilustrācija manis iepriekš teiktajam ir te: [www.news.elteh.ru]
Noplūdes automāts labs tur kur nav ko iezemēt- nav korpusa, bet spriegums uz cilvēku pret zemi var paradīties- mitruma vai cita iespaidā...Sadzīvē ir mantas kurām nav zemējuma spailes,(vai arī nav iezemētas) bet iekšā spriegums ir un var gadīties ka nāk pa "plastmasu" ārā......

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: K. ()
Datums: 06/04/2006 22:10

hmmm pēc [www.news.elteh.ru] sanāk, ka zemējums nerullē, rullē Nonullēšana ?????

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: elektriķis Māris ()
Datums: 06/04/2006 23:53

Tas zemējums par ko mēs te spriežam jau tā pati "0" vien ir(t.i. kautkādā sadalē šie vadi ir savienoti), tikai pie elektroierīces šis vads nav ieslēgts aktīvajā ķēdē, bet gan kalpo kā detaļu, kas pie ieslēgtas elektroierīces nav zem sprieguma, bet ir spējīgas vadīt elektrisko lādiņu, sazemētājs.

Tur(mājaslapā) ir vairāk apskatīti varianti kā iztikt bez papildus vada vilkšanas, bet pie remonta ir jāvelk 3 dzīslu vads uz katru 1f rozeti!!!


Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: martell ()
Datums: 11/04/2006 17:34

Te visi baigi sarežģī vienkāršas lietas. Mēģināšu pa punktiem.

1. Latvenergo nepiedāvā "zemējumu". Latvenergo piedāvā tikai 4 vadus, t.i. 3 fāzes un "nulli", kas ir kopējais apakšstacijas transformatora gals visiem 3 fāžu tinumiem. Apakšstacijā "nulle" ir iedzīta zemē, t.i. "sazemēta".

2. Tātad līdz mājai pienāk 3 fāzes un "nulle". T.i. līdz mājas sadales skapim. Tālāk fāzes sadalās pa telpām, ņemot vērā slodzes un pielietojumus. Sadales skapī visas "nulles" (kas arī izkliedējas pa telpām) savienojas kopā vienā klemmē, kas savukārt pievienojas Latvenergo piesūtītajai "nullei".

3. 3.gals, jeb "zemējums" rodas tā.... Pie mājas ir kontūrs - zemē iedzīti 2...n stieņi 2...3 metru dziļumā. Pie tiem piemetināts vads, kas aiziet uz sadales skapi un tiek pievienots skapja korpusam. Pie šī kontūra var (un vajag) pieslēgt zibensnovedēju. No sadales skapja korpusa tālāk tiek aizvadīti "trešie" vadi, kā "zemējums" patērētājiem - veļmašīnām, plītīm, kompjiem utt. Ideālā gadījumā pretestībai (jāmēra ar precīzu ommetru - širpatreba testeri būs pārāk neprecīzi) ir jābūt O omi starp Latvenergo "nulli" un ēkas "zemējuma" kontūru. Praksē pieļaujas līdz 4 omiem. Ja ir vairāk, tad "zemējums" nav efektīvs un vienalga pastāv risks dabūt pa nagiem, piegrūžoties patērētāja korpusam.

Tas no manas personīgās prakses :)...

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Bumerangs ()
Datums: 13/05/2006 05:42

vajag potencialu izliidzinosho kopni iepirkt

Re: jeedziens par "zemeejumu" un "nulli"
Autors: Pow ()
Datums: 18/09/2006 23:28

@elektriķis Māris,

nu nezinu. Es pēc tā krievu raksta tieši saprotu, ka zemējums, kas nav savienots ar nulli ir galīgi garām stāvas noplūdes gadījumā. Skat. "Рис.1. Применение выделенного контура заземления на компьютерное оборудование очень опасно."

Vispār to pirmo zīmejumu ir grūti saprast. Vai tur ir 2 zīmējumi vienā, t.i. viens ar tīro zemejumu un otrs bez vai tur tiek parādīts, ka viss ir kedās kamēr nav noplūdes un otra zīmējuma daļa ar cilvēku, kam mati stāvus ir kas notiek noplūdes gadījumā.

Ja kāds saprot kā isti ir, lūdzu paskaidrojiet. Navaru tagad saprast vai tiešām zemējums sadales kastē ir jāsavieno ar nulli, lai viss būtu pareizi.

Pašreizējā: 3 no 14


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **   *******    ******   **      **  **     ** 
 **     **  **     **  **    **  **  **  **  ***   *** 
 **     **         **  **        **  **  **  **** **** 
 **     **   *******   **        **  **  **  ** *** ** 
  **   **          **  **        **  **  **  **     ** 
   ** **    **     **  **    **  **  **  **  **     ** 
    ***      *******    ******    ***  ***   **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727