UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: gatis1986 ()
Datums: 31/10/2018 19:30

Sveiki!
Radās doma mājās uzstādīt akumulācijas tvertni, tikai meklējot īsto vel vairāk apjuku. Ar tilpumu taka esmu ticis gala, uz maniem 180m2 vajadzētu pietikt ar 1t. tikai rodas jautājums kādu karstā ūdens uzsildīšanas veidu izvēlēties? Cik saprotu pa lielam ir 3 varianti 1-akumulācijas tvertne ar iekšējo boileri 2-akumulācijas tvertne ar karstā ūdens siltummaini un 3-atseviški boilers. Atšķirību starp šiem variantiem nesanāk atrast nu ja neskaita naudiņas. Pastāstiet savu pieredzi viena vai otrā variantā un kā labāk izvēlēties sev piemērotāko.
Iepriekš pateicos!!!

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: Niks (neīstais) ()
Datums: 31/10/2018 20:51

Nu nezinu vai ar 1t uz 180m2 pietiks. Man uz 140m2 ir 1t - knapi pietiek, it īpaši ja visas būs siltās grīdas. Jo ja katls ir pietiekami jaudīgs, tad tā kuršanās laikā siltās grīdas tik ātri to visu siltumu nevar uzņemt (atšķirībā no radiatoriem, uz kuriem tiek padota 60 grādi un ir lielāka siltuma atdeve), kā rezultātā māja ir vēl auksta (t.i. nepietiekami silta), akumulācijas tvertne jau uzsildīta un tāpēc ir jābeidz kurināt, lai izvairītos no katla smacēšanas. Tālāk jau mājas sildīšana turpinās ar akumulācijas tvertnes palīdzību. Kad māja ir uzsilusi, tād arī akumulācijas tvertne ir atdzisusi un praktiski vairs nav nekāda bufera - jāsāk kurināt no jauna. 2t tvertnes gadījumā kurināšanas ilgums būs lielāks un, beidzoties kurēties, mājai vajadzētu būt siltai un akumulatora tvertnes siltumam vēl neiztērētam. Protams 2t akumulācijas tvertne aizņem daudz vietas, kas vairumā ir problēma.
Šeit es aprakstīju situāciju ar malkas katlu, un kad ir jāiekurina atdzisusi māja.
Man ir akumulācijas tvertne ar "čūsku" tās augšējā daļā. Pagaidām pieredze maza (māja vēl būvniecības procesā), arī nav ar ko salīdzināt, bet liekas, ka mani apmierina.

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: gatis1986 ()
Datums: 31/10/2018 21:31

Man ir kombinēta apkure pirmajā stāvā siltas grīdas, bet otrajā radiatori nu un vel kombinētais boilers 150l. Mans viadrus ar savam 6 sekcijām ja nekļūdos 25kw šobrīd strādā pa lielam bez slodzes. protams 2t ūdens būtu labāk, bet ir grūtības kaut kur izvietot, tādēļ bus jāiztiek vien ar 1t(vienkārši vietas apsvērumu dēļ)

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Datums: 31/10/2018 22:08

Piekrītu, ka uz 180m2 ar 1T būtu par maz. 2T būtu ok. Protams izdzīvot var arī ar 1T, taču būs biežāk jākurina.
Es izvēlētos 1 vai 2 variantu, jo tiem abiem liels pluss ir liela ūdens rezerve. Iedomājies, ka tev ir 1t akumulācija, kurā iekšā ir čūska vai boilers. Tas nozīmē, ka siltais ūdens sildīsies no tās 1 T, kas ir stabilāk nekā atsevišķš boilers, kura tilpums ir tik cik ir un kad tas beidzas tad jāsilda atkal.
Bet nu ir arī viens nopietns mīnuss. Ja vasarā kategorski nenotiks kurināšana, tad tas boilers nestrādās. Man ir 1 T akumulācija un šķiet 600litri ar akumulāciju ar ieksā boileri. Vasarā es lielo 1T noslēdzu un darbinu tikai to 600L. It kā stulbi kurināt, bet patiesībā ir ok. Nokurinu drazu, siltais ūdens nav ar elektrību jāsilda, siltais ūdens ir daudz un vēl tā muca man silda atsevišķi grīdu un radiatoru dušā. Attiecīgi tā telpa vēdinās un žāvejas. Ir bijušas kādas 5 dienas vasarā, kad ārā taškenta bet ūdens siltais vairs nav. Nu gadās. Bet visā pārējā laikā ir pat ok, jo nereti tās vasaras dienas ir čābīgas.
Man tas 600 acu paredz arī solāro slēgumu, kas nozīmē, ka vasarā varētu būt pamatīgs saules atbalsts, bet nu vēl līdz tam neesmu aizgājis jo ir citas prioritātes.
Vēl interesants jautājums ir iebūvētā boilera tīrīšana. Tas varētu nebūt vienkārši. Arī var pieskaitīt iespējams mīnusam.
Čūska varētu būt optimāls variants, bet ar pieredzi padalīties nevaru.
Tātatad ja piķis nespiež, tad paņem acu ar 2 čūskām - viena siltajam ūdenim otra solārā. Ir tādi. Dražicei esmu redzējis. Nebija arī kosmiski dārgi.

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: Georgs999 ()
Datums: 01/11/2018 00:26

Man uz 100m2 ir 1T akumulācijas tvertne. Un 200 litrīgais horizontālais drazice boileris novietots virs akumulācijas tvertnes, kurš strādā uz pašteci. Ziemā/ vasarā iekurinu katlu, uzsilst 1T tvetne augša un notiek lēna cirkulācija caur ūdens boileru. Es kaut vai izlietoju to silto ūdeni, bet cirkulācija no 1T atkal viņu lēnām uzsilda. Kaut kā tā.

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: Georgs999 ()
Datums: 01/11/2018 00:29

Bet ja ūdeni silda no akumulācijas tvertnes čūskas vai iebūvētā boilera. Tad ja māja ir izlietojusi akumulācijas tvertnes ūdeni, tad arī pārnākot mājā dušā nevarēsi ieiet, jo siltais ūdens nav.

Bet manā gadījumā, māja ir uzsilusi, akumulācijas ūdens iztērēts, bet boilerī joprojām 200 litri karstais ūdens, kurš vēl pietiek kādam laikam.

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: Dindirin ()
Datums: 01/11/2018 00:32

Man uz 120kvm ir 2t tvertne ar čūsku, aiz čūskas ir 80l boileris. Neko labāku nevar vēlēties, aukstā ziemā kurinu reizi divās dienās. Boilerim pieslēdzu elektrību uz vienu nedēļu vasarā, kad ārā bija 30grādi. Visā pārējā laikā ūdens, izejot cauri čūskai, ir jau uzsilis līdz lietojamai temperatūrai. Savukārt, lai neapplaucētos ar pārāk karstu ūdeni, aiz boilera ir termovārsts esbe vrg132.

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: Dindirin ()
Datums: 01/11/2018 00:33

1 tonna ir stipri par maz, ja ir malkas katls, kā jau rakstīja Niks (ne)

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Datums: 01/11/2018 00:56

Georg, lai nenotiktu situācija, kad citi patērētāji atņem silto ūdeni, tad šai mucai ievadu liek nevis augšā kā parastai acu, bet pa vidu vai zemāk, tad patērētāji var iztērēt tikai siltumu, kas atrodas zemāk par šo līniju, bet viss augšējais ir rezervēts dušai. Otrs labums no tāda slēguma ir bišķi maigāka boilera sildīšana un attiecīgi mazliet mazāk izsēdumi uz tvertnes, kā tas būtu pie krasākām un augstākām temperatūrām.
Dindrin pareizi papildina, ka reducējošais vārsts, arī esbe, ir vajadzīgs visiem malkas boileriem, kur darīšana ar 50+.

Re: Akumulācijas tvertnes izvēle
Autors: Georgs999 ()
Datums: 01/11/2018 08:16

Sapratu domu. Manā variantā labums ir tāds, ka akum. tvertne tiek izmantota līdz 100 % priekš apkures, nevis tikai daļēji.

Vienīgais ko nožēloju, ka nepaņēmu akum. tverti ar iebūvētu čūsku priekš solārā atbalsta. Vasarā ideāli.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **    **  ********   **     **  **       
 **     **   **  **   **     **  **     **  **       
 **     **    ****    **     **  **     **  **       
 ********      **     **     **  *********  **       
 **            **     **     **  **     **  **       
 **            **     **     **  **     **  **       
 **            **     ********   **     **  ******** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727