UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Darvojas apkures katls / briketes
Autors: eneil ()
Datums: 07/11/2017 20:12

Gribētos dzirdēt, kas noticis apkures katlam, lai zinu ar ko sākt.
Situācija:
Kurinu apkures katlu ar briketēm (katls paredzēts gan granulām, nomainot durtiņas un pievienojot visu pārējo, gan briketēm. katls paredzēts apkurināmajai platībai 160 m2, patreiz apkurinām 80 m2.
Ir uzstādīti divi sūkņi, viens apkurei, otrs uz boileri, ir mazais un lielais loks.
p.s. stāstu visu ko zinu par savu apkuri.
Katls ir pilns ar darvu, nespēju no degoša katla grābt ārā šķidro darbu, metu iekšā katrā dedzināšanas reizē tās paciņas, lai darba izžūst, bet nelīdz, visu laiku tek, pie durtiņām, viss notecējis, tek lejā pat pie pelniem.

Ko esmu novērojusi:
1. Kurinu katlu līdz 80 grādiem
2. Pie 80 grādiem spiediens ir 1,7-1,8
3. Katlam atdziestot spiediens nokrītas līdz 0. 0 ir jau tad, kad katlam ir 30 grādi, ja noiet zemāk pa 30, sūknis, kas ir tām trubām, kas iet uz apkures sistēmu pa radiatoriem sāk izdot tādas dīvainas skaņas, kā ūdens būtu sarauts iekšā. Tiklīdz sistēmā pielaižu ūdeni klāt, un spiediens paceļas vismaz uz 0,1, skaņa pazūd.
4. Meistars kas lika apkuri, bija atbraucis, kad bija tā skaņa sūknim, teica sarāvis ūdeni iekšā, rādīja atskrūvēt sūknim pa vidu to skrūvi un izlaist 'gaidu. Atkal novērojums - atgriežot šo sūkņa vidus skrūvīti ūdens ārā nenāk ar straumīti, bet knapi pil, savukārt, ja atgriež to viduci vaļā tam sūknim, kas iet uz boileri, ūdens nāk tādā kārtīgā straumē ārā.
5. Kad katls ir vismaz stundu pakūries, radiatoriem, ja termostatu uzgriež uz 5 vai 6 viņš sāk šņācēt, nevis tā, ka būtu nepieciešams atgaisot, bet šņāc, tas izklausās it kā tu esi vannasistabā un kaimiņi vannā laiž ūdeni
6. Kur paliek ūdens, ja pēc katrām 3-4 dienām mazliet jāielaiž sistēmā - uzreiz saku katls nav vainīgs, zem spiediena pārbaudīja, trubas ar it kā nav cauras, ir zem reģipša, bet tad sen bija jābūt slapjam reģipsim, jo iet gar pašu sienu.
7. Trubas ir tās plastmasas, kausētas kopā.

Nezinu ko es izdaru, bet pa retam viss ir normāli un periodiski darba izžūst un nokrīt, lai gan apkure darbojas tikai gadu - savilkta pirms gada.
Garantija ir, bet neredzu jēgu, lai gan meistaru slavē, atbrauc iztīra darvu un aizbrauc, 3x neko tā arī nav izdarījis. neredzu tam jēgu.
Liekas ka tas viss kaut kā saistīts, pirmos mēnešus tā nebija, pēc tam sākās.
varbūt ir kāda ideja, kas pa vainu, varbūt es neesmu kaut ko ne tā uzgriezusi vai kā?
Kā arī varbūt ieteikumi par kādu labu apkures speciālistu.?

p.s. no tām lietām neko daudz nesaprotu, tāpēc skaidroju, kā mācēju :)

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: eneil ()
Datums: 07/11/2017 20:33

Vēl aizmirsu uzrakstīt -
ja sūknis darbojas uz 1 ātrumu - ļoti darvojas, bet nepazūd ūdens no sistēmas tik ātri jeb pie 20 grādiem ir kautkāds 0,1 ilgāku laiku
ja 2 ātrums, tāpat darbojas, bet pie 30 grādiem ir 0 un sūknis sāk krakšķēt, jāielaiž sistēmā ūdens nedaudz
pie 3 ir tas pats, ātrāk ir spiediens 0 un sūknis ātrāk krakšķ, BET katls ir mazliet sausāks, vietām par redz jau apdegušu darvu, ne slapju.

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: M.P. ()
Datums: 07/11/2017 20:56

Nebūtu jābūt tik lielai spiediena starpībai starp aukstu sistēmu un uzsilušu, varbūt izplešanās traukā nav gaisa spiediena. Es pats kurinu ar malku un man ir gāzes ģenerācijas katls kurš arī mēdz diezgan darvoties, bet ja pakurina ar apsi tad darva pazūd. Ir arī briketes no apses. Ir arī nopērkami būvmateriālu veikalos līdzekļi pret darvu, bet kurināšana ar apsi darbojas labāk.

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: Rx ()
Datums: 07/11/2017 21:12

Jautājuma autors izstāstīja daudzas apkures problēmas...Spiediens: Jābūt sistēmā apkures izplešanās traukam. Ja tas ir slēgtais, tad attiecīgā tilpuma, un ar priekšpiedienu vismaz- apmēram, vidējai mājai, 1 atmosfēra. Aukstai sistēmai jābūt zem spiediena +0,2 atmosfēras..vai mazliet vairāk. Darba procesā spiediens mazliet pieaugs, atkarībā no izplešanās trauka izmēra- salāgotības ar apkures šķidruma daudzuma sistēmā. Temperatūru katlā jātur ne zemāka kā 65 grādi ieejā, vai pat 70 grādi, jau ideāli. Ja nav speciālā termovārts, tad to tā noturēt nav iespējams. Tātad vajag shēmu.....Arī boileris var maisīt krāsns korektu darbu. Uz radiatoriem likt 5...nozīmē ka sistēma kau tkas nav tā. Nepareizi radiatoru izmēri , temperatūras tajos par mazu.... Jābūt tā, ka ir uz 3....+, -. Tas ir normāla temperatūra istabā, kas tiek automātiski uzturēta, cik nu precīzi termoregulators to spēj. Bet daudzus apmierina.

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: nokijs ()
Datums: 07/11/2017 21:23

Ja tik ļoti lēkā spiediens, tad, pirmkārt, jāpārbauda izplešanās trauka pretspiediens. Jābūt 1,5 atm, ja nav, tad nolaidis gaisu, tā diemžēl, mēdz gadīties.
Otrkārt, vai ir trejceļu vārsts vai ladomāts. Ja nav, tad cerība dzīvot bez darvas ir izčākstējusi, jo netiek sasniegta normāla darba temperatūra.
Mazais loks nozīmē to, ka iet pa apli, kamēr nav uzsilis līdz 60 grādiem, kad sāk laist iekšā atpakaļgaitu no radiatoriem. Pie šādiem simptomiem, ticamākais ta mazais loks ir domāts boileris, kas nu nav mazais loks :)
Bet kopumā, būtu jāredz vismaz apsaites bildes, lai ko komentētu vairāk.

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: SerViss ()
Datums: 07/11/2017 21:51

Primārā problēma - apkurināmās platības neatbilstība katlā jaudai. Katls spiests gruzdināties, lai neuzvārītos mazā patēriņa dēļ. Degšanas process nenonāk līdz optimālam režīmam. Fundamentāls risinājums - siltuma akumulācijas tvertnes pievienošana. Īstermiņa risinājums - kurināt minimālu brikešu skaitu. Papildināt tikai tad, kad iepriekšējā porcija gandrīz sadegusi.

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: eneil ()
Datums: 07/11/2017 22:30

Es esmu kurinājusi 2 nedēļas diendienā tikai ar Latvijas Finieris bērza briketēm, esmu kurinājusi ar apšu malku, pilnīgi katru reizi metu krāsnī to darvas tīrītāju - pa paciņai. Gadu dzīvoju mājā, bet dēļ šīs darvas jau gribas atpakaļ uz dzīvokli :(
Man ir grūti stāstīt kas man ir tai sistēmā, kas nav, jo nepārzinu to, bet man ir sarkans trauks augšā pie katla, pasitot pa viņu dzirdu, ka iekšā gaiss, par atmosfērām neko nezinu.
Sāku kurināt pagājušogad decembrī, darva parādījās martā, vasarā pazuda darba, visa izžuva, jo meistars kaut ko padarīja, katlu aizveda/atveda, vasarā kurināju tikai uz ātro lai boilerī ūdens uzsilst, septembrī atkal kurināju kārtīgi, oktobrī uzradās atkal darba. RX, nokijs Jūs skatos ļoti labi saprotat no šīm lietām, varbūt varat atbraukt novērtēt vai viss pareizi, ja nepieciešams salabot, protams par samaksu?

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: Rx ()
Datums: 07/11/2017 22:32

Piezīme Nokijs pie teiktā: ".......... jāpārbauda izplešanās trauka pretspiediens. Jābūt 1,5 atm".
Tā viss nav! Ja liek 1,5 atmosfēras kā pretspiedienu, tad sistēmā jāliek "aukstai sistēmai" klāt 0,2 atmosfēras, kas jau būs 1,7 atmosfēras. Uzsilstot nerekomendē ļaut pieaugt vairāk kā 2 atmosfēras.....Jēga spiedienam apkurē ir divejāda: Lai nesūc gaisu, un lai pie 100 grādiem vēl nevārās... jeb pat zem 100 grādiem, lai neizdalās gaisa burbulīši. Sūķna lāpstiņu vienā pusē ir pārspiediens ( lielāks par sistēmas spiedienu, kas rada siltumnesēja plūsmu, otrā pusē lāpstiņām ir retinājums. Retinājums var novest pie kavitācijas (bojā sūkni), pie augstas temperatūras ( vārās pie lāpstiņas!). Tāpēc sistēma jāuztur spiediens. Itkā, jo lielāks, jo labāk...bet tas noved pie sistēmas drošuma krišanas, slodzes detaļām, krāsnij, savienojumiem... zināms, ka ūdens stabs 10 m rada 1 atmosfēras spiedienu. Tātad, mājai, kur radiatora augšējais punkts atrodas 10 m augstumā no krāsns apakšējās daļas, jau pietiek ar 1 atmosfēra plus 0,2 atmosfēras, kas ir 1,2 atmosfēras spiediena sistēmā. Rezerve 0,2 atmosfēras. Vai ir daudz augstākas privātmājas par 10 m mērot kā teicu? 1,5 atmosfēras jau vajag mājai, kad radiators atrodas 15 m augstumā no krāsns apakšējā punkta.

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: eneil ()
Datums: 07/11/2017 22:41

RX vai saņēmāt privātu ziņu?

Re: Darvojas apkures katls / briketes
Autors: Ziga ()
Datums: 07/11/2017 22:58

Kā kurinat? Cik briketes uzreiz liekat?

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   *******    *******   **     **  **    ** 
 **        **     **  **     **  ***   ***  ***   ** 
 **               **         **  **** ****  ****  ** 
 ******     *******    *******   ** *** **  ** ** ** 
 **               **         **  **     **  **  **** 
 **        **     **  **     **  **     **  **   *** 
 **         *******    *******   **     **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727