UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
metāla rozešu kābas koka mājām
Autors: reinisju ()
Datums: 12/06/2017 15:46

sveiki! taisam remontu koka mājā! šobrīd gatavojam sienas apmešanai. vadi ir nopirkti speciālie, ar metāla izolāciju! jautājums - vai ir jāliek tad kautkādas zemapmetuma metāla kārbas rozetēm un slēdžiem ja grib pa zolīdo? vai arī liek parastos plastmasa?

Re: metāla rozešu kābas koka mājām
Datums: 21/06/2017 08:34

es īpaši neiespringtu uz metāla kārbām. Galvenais ir nodrošināt labu kontaktu savienojuma vietās, tādēļ iesaku rozetes, kurām ir atspersavienojumi(līdzīgi kā WAGO spailēm). Kā arī sekot lai netiktu pārslogoti vadi. Pēc vadu ievilkšanas ieteiktu pārbaudīt izolācijas pretestību visām līnijām. Kā arī regulāri pārbaudīt šo izolācijas pretestību. Protams papildus drošībai liekam noplūdes automātus, bet tad kad tie sāks strādāt, izolācija jau būs būtiski bojāta. Ja liekam noplūdniekus, izolācijas pārbaude obligāta, ja negribam kasīt pauri, kāpēc noplūdnieks nostrādā tiklīdz kā uzlikts. Vēl noteikti iesaku iedzīt zemējuma kontūru pie mājas, lai mazinātu sprieguma iespējamās svārstības.

Re: metāla rozešu kābas koka mājām
Autors: Harijs13 ()
Datums: 22/06/2017 08:58

Sveiki!
Lasot iepriekšminēto man ir jautājums par izolācijas pretestības pārbaudi. Iestādēs pārbauda sertificēts elektriķis, bet privātais, ja ir pieejams labs Mommetrs - var izdarīt pats? Kas būtu jāievēro?

Re: metāla rozešu kābas koka mājām
Datums: 22/06/2017 16:00

Parasts Mommetrs nederēs, vajadzēs tādu, kas spēj dot ārā 500V spriegumu, tautā sauc par megeri.

galvenais ko jāievēro ir jāatslēdz visi patērētāji(jāizrauj viss no rozetēm un ieteiktu izskrūvēt spuldzītes), kā arī jāatslēdz/jāizskrūvē visi drošinātāji, arī galvenais. jāmēra visas aizejošās līnijas pret 0 kopni(parasti vajadzētu būt tā ka 0 kopne ir savienota ar zemes kopni). Protams var arī pārmērīt pienākošās līnijas.
Ja nemaldos tad norma bija >1 Moms

Ja ir doma regulāri baudīt, ieteiktu fiksēt rādījumus, jo tā varam laicīgi atklāt līniju, kurā pasliktinās izolācija.

Savā laikā, kad aktīvi nodarbojos ar elektromontāžu, tad pirms uzstādīšanas objektā katru kabeļa rulli pārbaudījām pirms sākt iztīt. statistiku neatceros, bet ir bijuši pāris gadījumi, kad jauns kabelis jau ir bojāts, bojājumi gan izrādījās arī vizuāli redzami, bet ej nu tagad pēti katru metru.

Re: metāla rozešu kābas koka mājām
Autors: Guntis jekabsons ()
Datums: 22/06/2017 23:41

Es nesaprotu kapēc vispār jāiesprinkst pirkt kabeļus metāla apvalkos, kas sadardzina nevajadzīgi to cenu un ipaši neko nedos tas parasto balto nym-j trisizolācijas kabeli liek un viss. Rupigi pieskavo ar skavām un kārtībā. (Ja tā padomā teoretiski ja tu liec visadus metala apvalkā vadus, tie pec būtibas butu jasazeme un ja vel kosmiskās metāla kārbas tie arī, jo pec būtības tie ir srāvu vadošās daļas) Caur sienām kad iet tad ielik gofrās.
Kabeļu izolcijas pretestību parbauda parasti uz eksplotācijas nodošanu vai arī periodisko parbaudi
Minimālā izolācijas pretestība 0.5Momi
Nau jega jaunus kabeļus parbaudīt tur būs kartibā, ja paši neuzstaisīs kādu mehānisku bojājumu, ja tas būs tad aisardzības automāts izsitīs.
Noplūdnieku ir vērts uzlikt uz vannas izstabu. Vairāk jegas tam neredzu. Zemejums mājai laba lieta, tas pasargās no strāvas noplūdēm uz ierīcem un no parsprieguma kas tīklā rodas.

Re: metāla rozešu kābas koka mājām
Autors: binary ()
Datums: 23/06/2017 23:07

Guntis jekabsons Wrote:
-------------------------------------------------------
> Noplūdnieku ir vērts uzlikt uz vannas izstabu.
> Vairāk jegas tam neredzu.

Nu man nebija pārāk patīkami, kad zāles pļāvēja vads kutināja kāju. Toties biju patīkami pārsteigts, kad salīdzinoši nesen uzstādītais noplūdnieks sāka ziņot par šaizēm ar ūdenssūkni. Tā ka noplūdniekus ir vērts likt ne tikai uz vannas istabu, bet uz visu ūdens saimniecību (tai skaitā virtuvi) un arī uz āra rozetēm.

Tāpat ir sanācis gan ieurbties vadā, gan palodēt kontaktā iespraustu lodāmura vadu, gan arī "papriecāties" par kucēna sagrauztu vadu - spēj tik uzskaitīt visus piedzīvojumus… Ar zāģi trāpīt vadā gan vēl nav gadījies. Bērns pagaidām vēl rozetē nav pamanījies neko iespraust, bet gan jau arī tam pienāks savs laiks - rozetes viņu interesēja vēl pirms bija iemācījies staigāt.

Pēc tā visa man personīgi ir vēlme likt noplūdniekus *visur*, turklāt daudz kur tie var izrādīties vēl nepieciešamāki nekā vannas istabā.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********    *******   **    **  ********  **      ** 
 **     **  **     **  **   **   **        **  **  ** 
 **     **  **         **  **    **        **  **  ** 
 **     **  ********   *****     ******    **  **  ** 
 **     **  **     **  **  **    **        **  **  ** 
 **     **  **     **  **   **   **        **  **  ** 
 ********    *******   **    **  ********   ***  ***  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727