UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
pelējums un ventilācija
Autors: bern ()
Datums: 04/01/2017 13:34

2 istabu stūra dzīvoklis Staļina laika mājā. Pēc mājas siltināšanas izteikti sāka parādīties pelējums. Ja pirms siltināšanas 10 gadu laikā vienu reizi nomazgāju guļamistabā mazu pleķīti, tad tagad tas ir abās istabās un daudz lielākās platībās (pie griestiem, balkona durvju nišās, uz logu rāmjiem). Vienīgā telpa, kur pelējuma nav (ja neskaita minimāli uz loga rāmja) ir virtuve. Vienīgais, kas šo telpu atšķir no pārējām, ir ventilācija, proti tvaika, nosūcējs. Tad nu domāju, vai problēmu nevarētu atrisināt, aizvadot uz abām istabām gaisa vadus no virtuves ventilācijas šahtas -tie būtu kādi ~4 metru gari gaisa vadi. Vai, to izdarot, dabīgā ceļā parādītos gaisa apmaiņa dzīvoklī nepieciešamā apmērā? Vai noteikti jāliek ventilators ar taimeri? Vai tas kaut kādu iemeslu dēļ vispār nedarbotos?
Pirms tam ierīkoti ventilācijas kanāli logos abās istabās, gaisa mitrums ap 40. Varbūt ir kāds cits risinājums, ko darīt?

Re: pelējums un ventilācija
Autors: bern ()
Datums: 04/01/2017 13:41

lūk arī dzīvokļa plānojums ar plānotajiem ventilācijas izvadiem uz istabām.
[failiem.lv]

Re: pelējums un ventilācija
Autors: SerViss ()
Datums: 04/01/2017 14:03

Kā veidota apkure? Kur radiatori un pienākošie, aizejošie cauruļvadi? Varbūt ir vērts veidot mākslīgus vilkmes tunelīšus gaisa iekustināšanai problēmzonās.

Re: pelējums un ventilācija
Autors: kkk ()
Datums: 04/01/2017 14:49

Vai ar mājas siltināšanu domāta ēkas fasādes siltināšana no ārpuses? Kāds ir ārsienu pīrāgs?

Būtu derīgi ar termokameru vai vismaz infrasarkano termometru pārbaudīt kāda ir sienu temperatūra problēmu zonās. RH 40% tā kā nav daudz, sienām jābūt stipri aukstām, lai tur kondensētos mitrums un veicinātu pelējuma augšanu.

Re: pelējums un ventilācija
Autors: bern ()
Datums: 04/01/2017 15:39

Apkure gāzes, radiatori zem logiem.

Re: pelējums un ventilācija
Autors: bern ()
Datums: 04/01/2017 15:55

Jā, siltināta fasāde no ārpuses. Par pīrāgu īsti nepateikšu -4 ķieģeļu mūris + akmens vate +?. Nezinu cik jēgpilni ir domāt šajā virzienā, jo iespējas mainīt kaut ko no ārpuses tāpat ir tuvas nullei. No ārpuses pelējums nav, mitrā laikā tādi pelēcīgi planumi, kas pēc tam atkal pazūd. Sliecos domāt, ka tā ir lietus samitrināta fasāde.
Ja problēma būtu sienu caursalšanā, vai nebūt loģiski pieņemt, ka pirms mājas siltināšanas pelējumam tomēr būtu bijis jāveidojas izteiktāk? Tagad arī tas neveidojas puslīdz vienmērīgi pa visu sienu, bet bet koncentrēti stūrī starp sienu un griestiem. Pirmā doma bija par mitru gaisu, tāpēc biju pārsteigts, ka tas nepārsniedz 40%.

Re: pelējums un ventilācija
Autors: kkk ()
Datums: 04/01/2017 16:41

Pilnīgi pareizi, no ārpuses siltinātai fasādei tieši jānovērš šādas problēmas. Varbūt siltināšanas gaitā kautkas vēl pamainījies konstrukcijās, kautkādos balkonu vai dzegu pieslēgumos un siena tagad mirkst kāda cita iemesla dēļ. Kurš stāvs, kas atrodas virs dzīvokļa? Vai augšējam stāvam tajās vietās nav kādi balkoni? Vai jumts ēkai ir kārtībā? Baigi derīgi būtu to virsmu temperatūru noskaidrot.

Re: pelējums un ventilācija
Autors: bern ()
Datums: 04/01/2017 16:58

Jumts ir kārtībā, un arī virs dzīvokļa taisna fasāde. Dzīvoklis otrā stāvā -viens dzīvoklis apakšā, vēl viens virs manis. Es neteicu ka siena mirkst -jebkurai mājai lietus laikā, pie atbilstoša vēja virziena fasāde būs slapja. Un ja šīs lietas būtu saistītas, vai pelējums iekšpusē nebūt vienmērīgs pa visu sienu?

Re: pelējums un ventilācija
Autors: SerViss ()
Datums: 04/01/2017 18:31

Varbūt augšējam kaimiņam pašvaka apkure un pārmitrs gaiss, un veidojas piegrīdas līmeņa kondensāts, kas ir pietiekošs, lai spētu līdz kādam līmenim sūkties uz leju un barot pelējumu pie Jūsu griestiem.
PS Ja pārlieks mitrums būtu Jūsu dzīvoklī, tad pelējumam pirmkārt vajadzētu veidoties Jūsu grīdas līmenī. IMHO

Re: pelējums un ventilācija
Autors: kkk ()
Datums: 04/01/2017 20:33

Es izteicu versiju, ka siena mirkst. Un nejau no tā, ka lietus nokļūst uz fasādes, bet citu konstrukcijas problēmu dēļ. Varbūt augšējam kaimiņam ārējās palodzes nav kārtībā un ūdens tek gar sienu un siltinājumu un tieši tavi griesti ir tā vieta, kur tas izsūcas līdz iekštelpām. Tur versijas ir n-tās, līdz pat tekošām augšējā stāva komunikācijām. Principā tā jābūt nav un protams vispareizāk būtu noskaidrot un novērst cēloni nevis cīnīties ar sekām vēdinot stūrus.

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **      **   ******    *******   **    **   ******   
 **  **  **  **    **  **     **  **   **   **    **  
 **  **  **  **               **  **  **    **        
 **  **  **  **         *******   *****     **   **** 
 **  **  **  **               **  **  **    **    **  
 **  **  **  **    **  **     **  **   **   **    **  
  ***  ***    ******    *******   **    **   ******   

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727