UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Autors: AVI ()
Datums: 11/07/2016 21:36

101 reizi izkošļātā tēma par ventilāciju caur sienu.

Virtuvei un vannas istabai (katrai telpai atsevišķi) ir izbakāti caurumi caur sienu uz ārpusi, pēc skata, bezmaz ar lauzni, +/- izmērā jau ir, bet nu, pirkstu tur var mierīgi garām dabūt gofrai. Cauri no iekšas iemesta 120tā gofra un tā ir piebīdīta (nevis pievienota) pie āra restītes ar žalūzijām, stiprināts tur nekas nav, tātad arī zēģelē kā ienāk prātā. Tāds skats ir gan virtuves nosūcējam, gan vannas istabai. Siena ir Fibo ar putuplastu no ārpuses, sprauga ar plēvi un riģipsi no iekšas. Es vairs nebūt nebrīnos, ka caur rozetēm un elektrības sadales paneli, bik vējš svilpoja.

Kā pareizāk darīt - likt tajā aptuveni D120 caurumā kādu siltinātu 100to cauruli un piepūst ar putām, vai likt pliku 120 cauruli un to pašu sapūst? Pāriet uz 100tu, principā, pietiek, dušas kubatūra nav liela un virtuvē arī zaptes netiek mūždienu vārītas.

Pirmais elements pirms sienas, noteikti būs pretvārsts, tās žalūzijveida plastmasas restītes neko neslēdz un vējā pland. Te arī jautājums, ja es iekšpusē uzreiz pie sienasielieku piem. to pašu europlasta D100 pretvārstu metāla, vajag tās žalūzijas, vai varētu pietikt ar tādu restīti ar kupolu uz leju? Virtuves caurumam mazliet satrauc estētiskais noformējums no ārpuses. Dušai/WC, tur prastāk, var bezmaz cauruli izlaist un ārpusē līkumu uz leju uzlikt, jo tas uz meža pusi. Bet tā vai šitā, jautājums paliek, vai ir vērts likt tās gravitācijas restītes, jo nu, kaut kā neiedveš man tā padarīšana dajelkādu uzticību, pie nosacījuma, ka ir pretvārsts un siltināta caurule.

Paldies,

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 12/07/2016 08:39

Visās vietās, kur aukstais āra gaiss kontaktējas ar silto no telpas izplūstošo - notiek kondensāts.Tātad visi izvadi caur sienām veidojami siltumizolācijas materiālos, kas neabsorbē mitrumu. Tā, ka izplūdes sistēmas atdalītas un taš ir mehāniskas caur piespiedu ventilātoriem, tad manuprāt vislabāk ēkas ārējā fasādes pusē piestiprināt stiklaauduma sloksni, kuru ventilātors pūšot paceļ gaisā uz ārpusi.Ventilātoru izslēdzot drānas gabals noslīgs vertikāli un aizvērs horizontālo kanālu, to sargājot no aukstā gaisa saskares ar telpas silto.
Mehāniskais pretvārsts - varētu būt tikai tad, kad tā atsperes būtu no korozijizturīga metāla?... bet vai tādu ražo - nezinu. Mehāniskā metāla pretvārstā būs liels kondensāts.

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Autors: ibm ()
Datums: 13/07/2016 14:42

Man jau vairāk, kā 10 gadu ir primitīvas ventilācijas ierīces. Virtuvē tvaika nosūcējam aiz oriģinālajām klapēm, kuras neko daudz netur, sienā gaisa trubā ielikts lielveikalos plaši dbūjamais pretvārsts, ārpusē - reste ar "paškrītošām" žalūzijām. WC/vannā līdzīgi: iekšpusē prastie Dospel ventilatori, gan ar žalūzijām, bet tik un tā aiz tiem trubās jau minētie pretvārsti. Nupat taisīju remontu, apskatīju pretvārstus, - nekādu korozijas pēdu, viss it kā darbojas. Cita lieta, ka pa šiem gadiem drusku pagurušas atsperes pretvārsta klapēm, nu tad apmainīju tos pretvārstus. Bet pat mazie ventilatori mierīgi tās klapes atver.
Zināmā mērā "pluss" ir tāds, ka šo elementu ķēdīte tik un tā nav absolūti hermētiska, tādējādi ziemā neliela mikrovilkme tomēr ir un telpās gaiss nav kā polietilēna maisā. Ir bijis, kad aukstā laikā pie lieliem mīnusiem un vējaina laika pa pusei piesedzu ventilatorus ciet, lai pārāk nerauj ārā, jo pie lielas temp starpības un vēja gaiss tur skraida arī bez propelleru darbināsānas.

Garās runas īsais saturs: zinu, ka risinājums ir tālu no perfekta, bet konkrētājā būvē konkrētos apstākļos mums tas kalpo labi.

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Datums: 13/10/2016 20:52

Vēlreiz pārcilāju šo tēmu.
Tātad siena ir koka karkass ar siltumizolāciju. Cauri plānoju likt plastmasas d100. No iekšpuses tad sanāktu tā:
ventilators>pretvārsts>
a) nobeigt ar plastmasas žalūziju
b) ????
c) ????

Mani mulsina kondensāts, jo tāds tur veidojas. Man ir līdzīgs variants jau uzstādīts un kondensāts sanāk, ka notek pa ārējo apšuvumu, kas nav diez ko labi. Veikalos neesmu redzējis gatavu mezglu, kurš to kondensātu atstumtu no fasādes. Esmu redzējis, ka dažos gadījumos cilvēki to izvadu pavelk ārā no fasādes ar caurules līkumu ap 60 grādiem uz leju. Tas tā kā neizskatās diez ko glīti. Kādas alternatīvas? Fasāde brūna.

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Datums: 13/10/2016 20:59

Un otrais jautājums - kādu ventilatoru izvēlēties. Dušas telpa + wc - ventilators uz mitruma sensoru, vai manuāli slēdzamu, vai kopā ar gaismas slēdzi.
Jā, un droši vien ir nozīme, ka ventilācijas cauruli iestrādā ar nelielu kritumu uz fasādes pusi (lai eventuāli viss kondensāts stabili aiziet uz āru)!?

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Autors: khe ()
Datums: 14/10/2016 07:34

Ieliku paziņam(tieši karkasniecē) 110 kan cauruli ar min kritumu uz āru. Ārā 120 vent resti ar klapēm, bet kko es tur garaizīju nost, laikam kakliņu. 110tajai bija ~3mm ārā no sienas(dēļu apšuvums). Ārpusē izmantoju Penosil All Weather, lai toč kondensāts netecētu pa dēļiem, bet caur resti. Sienā liku divus pretvārstus, lai nebūtu gaisa plūsma un veidotos kabatas. Zinu, ka samazina ražību, bet pietiek. Pretvārstus bīdīju aptītus ar ģipšprofilu elastīgo lenti(dēļ 110 izmēra).

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Autors: binary ()
Datums: 14/10/2016 08:00

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Un otrais jautājums - kādu ventilatoru
> izvēlēties. Dušas telpa + wc - ventilators uz
> mitruma sensoru, vai manuāli slēdzamu, vai kopā
> ar gaismas slēdzi.

Tā jau ir gaumes lieta. Mani personīgi kaitina, ja ventilators ieslēdzas pats no sevis un izslēdzas pēc sava prāta (mitruma sensors). Tāpat mani kaitina, ja katru reizi, kad ieeju tai telpā pasēdēt uz poda vai iztīrīt zobus, ieslēdzas dūkoņa (ieslēdzas kopā ar gaismas slēdzi vai ar kustības sensoru, izslēdzas pēc taimera). Tāpēc mājās izvēlējos variantu, ka blakus gaismas slēdzim būs atsevišķs slēdzis ventilatoram.

Ak jā, ja tomēr ņemsi tādu, kurš slēdzas kopā ar gaismas slēdzi - ko darīsi, ja gaišas dienas vidū vajadzēs ieslēgt? Slēgsi iekšā gaismu?

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Datums: 14/10/2016 08:10

Khe kādus pretvārstus liki? Plastmasa vai metāls?

Par ventilatoru jādomā, bet ja grib, lai automātiski notur %, tad bez mitruma sensora pagrūti. Teorētiski vēl varētu rekuperatorisko versiju un viņam šķiet kaut kāds gabals ir ārā virs fasādes. Dārgi, bet varbūt var eksperimenta pēc arī tādu versiju izskatīt. Man šķiet, ka tie rekuperatoriskie arī % uztur. Bet vai uz 100nieci tādi arī ir?

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Autors: .... ()
Datums: 14/10/2016 12:48

Ja kaitina automatizācija, var vispār nelikt ventilatoru, bet izbūvēt lielas manuāli atveramas gaisa pieplūdes/noplūdes atveres, kuras jāatrauj vaļā un jāizvēdina.
Es ir slinķis, ja viss būs manuāli, kādreiz aizmirsīs ieslēgt vai izslēgt; pie apgaismojuma piesaistīt ir muļķīgi, tad pēc iešanas dušā jāaatstāj arī apgaismojums un jāatcerās pēc kāda laika izslēgt, mitrumu izvedināt tikai tajā laikā kamēr esi telpā nav iespējams, ja vien ventilators nav ļoti jaudīgs.
Pirmais automatizācijas līmenis - taimeris, pēc signāla saņemšanas (manuāli, no atsevišķa slēdža vai kopā ar gaismas slēdzi) ventilators turpina darbotiesx minūtes, neatkarīgi no tā vai slēdzis ir ieslēgts vai nē.
Sev uzliku Vents ifan, pagaidām strādā labi, gan jūtīgi reaģē uz mitruma izmaiņām, veļas mašīnas iztukšošanu, drēbju žāvēšanu uz dvieļu žāvētāja, temperatūras pazemināšanos (relatīvā mitruma palielināšanos), lietus aiz loga, gan iespējams pieregulēt jaudu un citus parametrus.

Re: Virtuves un WC ventilācija caur sienu
Autors: DsKs ()
Datums: 14/10/2016 15:35

Uzliek zvana pogu ( identiska dizaina ka gaismas sledzis ) ... uzliek taimeri uz cik tur minutem un ok ... iet pa mazo vai rokas nomazgat,nafig tas ventilators vajadzigs ... iet dusha,vanna,utt ... uzsit pa sledzi un ok ...

Piekritu ... atnaks ciemini un bus sujiens ... nemaces/nevares atrast sledzi ... bet nu tomer ta ir maja nevis klubs ... un cik tas bus procentuali ...

sadzivnieki uz 100 cauruli visi vairak vai mazak griezas uz 80m3/h un uz ~ 10m2 vannasistabu/wc tas ir dzive par maz ... labak ir likt 125 cauruli un lekt pakapi uz augsu ...
kaut gan tas ari ir katram individuali ... citam vajag uzreiz izraut ara ( rauj labi ara ari siltumu ) ... citam negribas just plusmu ...

Tas pats S&P Silent serija darbojas nevainojami ...

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   **         ********  **     **  ********  
 **    **  **    **   **        ***   ***  **     ** 
 **        **    **   **        **** ****  **     ** 
 **        **    **   ******    ** *** **  ********  
 **        *********  **        **     **  **        
 **    **        **   **        **     **  **        
  ******         **   ********  **     **  **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727