UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: binary ()
Datums: 29/05/2016 10:47

Tiks būvēta saimniecības ēka ar auto nojumi. Ēkas iekšējais izmērs 5500x5500, bez logiem, dienvidu galā tieši pa vidu ~2m platas durvis (gaismas pietiks arī bez logiem). No dzīvojamās mājas pienāks 3F elektrības kabelis. Mēģinu izplānot, cik/kādas rozetes būs nepieciešamas (ar skatu nākotnē). Nav īsti sajēgas, kas tad potenciāli varētu būt nepieciešams. Labprāt uzklausītu kādas konsultācijas, ieteikumus, pieredzi "iz dzīves".

Auto nojumes galā ārā plānojas:
* 2gab āra rozetes, katra uz savas fāzes (auto autonomā apsilde uz 230V diviem auto; cik paskatījos, viņas ir 2kW, 3kW)
* gaismas slēdzis
* vads gaismām

Pašā saimniecības ēkā pie durvīm sadales skapis un zem tā rozetes:
* 2gab trīsfāzu rozetes (vai tomēr 3gab?)
* 3gab "parastās" rozetes (vai tomēr 6gab?)
* vads gaismām (pagaidām DIY diožu apgaismojums)
* slēdzis āra apgaismojumam (prožektors virs durvīm)

Visas rozetes, slēdži, skapis - nevis sienā iebūvējamie, bet uz sienas montējamie.

Viena trīsfāzu rozete varētu kādreiz tikt izmantota, lai elektropārrāvumu gadījumā pieslēgtu benzīna elektrības ģeneratoru, lai nobarotu saimniecības ēku un dzīvojamo māju.

Āra rozetēm vajadzētu iespēju pielikt taimeri. Zinu, ka ir telpās lietojamie taimeri, bet vai tādi ir arī āra rozetēm, lietošanai ziemā? Jebšu tas jārisina pašā telpā, kaut kur pie sadales skapja (vai pašā sadales skapī)?

----

Par pašā ēkā esošo rozešu pielietojumu īstas skaidrības pagaidām nav. Skaidrs tikai, ka kaut ko tur vajag.



Labots 1 reizes. Pēdējo reizi labots 29/05/2016 10:52, labojis binary.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: Māronkulis ()
Datums: 29/05/2016 19:38

Grūti jau kaut ko ieteikt, nezinot dzīves specifiku. Varbūt tajā "saimniecības ēkā" ar laiku kokapstrādes/metālapstrādes darbnīca iekārtojas vai kas cits.

Doma +- pareiza, bet man būtu daži komentāri:
1) taimeri likt tikai uz tām rozetēm, uz kurām nepieciešams. Auto apsildes rozetes likt tikai ar automātiem. Taimerim paredzēt vietu sadales skapī.

2) pa rozeti ir sarežģīti iebarot no ģeneratora, jo a) jāievēro, ka vispirms jāatslēdzas no Latvenergo tīkla, tad tikai drīkst pieslēgt ģeneratoru; b) ģeneratoram jātaisa speciāls _bīstams_ pārejas kabelis spraudnis-spraudnis. Šo visdrošāk realizēt sadalnē ar speciālu šim nolūkam paredzētu pārslēdzi.

3) 1-f 220V rozetes ieteiktu izvietot dažādās vietās, pa 2..3 gab. Tās vienmēr noder.
3-f rozetes ir dažādu veidu. Vēl plaši tiek izmantotas arī veco laiku rozetes, kur visi 4 kontakti vienā rindā; arī apaļās ar plakanajiem kontaktiem. Domāju, ka visu veidu rozetes pie sienas likt nevajag. It īpaši, ja nav pieslēdzamās iekārtas. Droši uzliec sadalni, ar automātiem vai brīvām vietām.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: binary ()
Datums: 29/05/2016 20:16

Ja dzīves specifika būtu zināma, tad nelūkotu pēc ieteikumiem. Diemžēl dzīves specifika nav pārāk zināma - mājā dzīvoju vien trešo gadu, faktiski esmu šāda dzīvesstila sākuma fāzē un nezinu, kā tas tālāk attīstīsies.

Bet kopumā komentārs ļoti vērtīgs, paldies :)

1)
Taimeris paredzēts tikai divām āra rozetēm - tām, kuras kādreiz varētu tikt izmantotas auto autonomās apsildes vajadzībām. Tā, lai var iestatīt, ka darba dienās pusstundu pirms celšanās sāk sildīt un pēc stundas atslēdzas. Šajā kontekstā jautājums ir, kāds tas automāts ir - vai tas ir rozetē spraužams (iekšā vai ārā) vai sadales skapī liekams. Ērtāk jau būtu ielikt sadales skapī, bet tā ātrumā tādus neatradu…
Skaidrs arī, ka katru no šīm divām rozetēm ir vērts likt uz savas fāzes - viens tāds sildītājs var mierīgi 3kW paprasīt. Arī taimerim tādas jaudas jāspēj izturēt…
Ja taimeri būs kaut kur iekšā, tad ir vērts tur pielikt arī trešo rozeti bez taimera - ārpuskārtas auto sildīšanai, putekļsūcējam utt.

2) Zinu, ka nedrīkst vienlaicīgi slēgt ģeneratoru un baroties no ST (pat, ja ST pusē ir elektrības pārrāvums). Tiesa, pastāv "cilvēciskais faktors" riskos, t.i., kādreiz var aizmirsties atslēgties no ST…
Varbūt jāliek atsevišķu "rozeti", kura paredzēta tikai ģeneratora pieslēgšanai, un vilkt uz dzīvojamo māju 3F kabeli priekš šī ģeneratora? Attiecīgi starp saimniecības ēku un dzīvojamo māju būtu divi 3F kabeļi un mājas sadalē būtu tas pārslēdzis, kas visu saimniecību barotu vai nu no ST, vai arī no šā ģeneratora kabeļa.

3) Paldies par info, nezināju, ka viņas mēdz atšķirties. Nu jā, pagaidām nav skaidrs, vai vispār kādreiz būs kāda 3F iekārta.
Likt rozetes dažādās vietās - īsti nezinu, kur viņas tur būs vajadzīgas. Vismaz gar 1 sienu droši vien būs plaukti. Varbūt tie būs gar visām trim sienām.
Paredzams, ka varētu tur kādreiz likt saldētavu, bet nav ne jausmas, kurā stūrī. To domāts risināt ar pagarinātāja palīdzību.

----
No iekšējām rozetēm tad pagaidām jāliek trīs parastās rozetes zem sadales skapja, pārējam jāatstāj gana daudz brīvas vietas sadales skapī. Tas, ka pēc jaunu rozešu ierīkošanas (pēc vajadzības) vadi būs redzami - tas problēmas nesagādās.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Datums: 29/05/2016 20:19

Lai darbinātu ģeneratoru, tad jāatslēdzas no ST ar ievades automātu.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: Māronkulis ()
Datums: 29/05/2016 20:31

Kaut kā biju pieņēmis, ka auto autonomajām apsildēm ir pašām savs taimeris.
Ja nepieciešams, ir sadalnē liekami varianti: [www.slo.lv] , [www.slo.lv]

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: SerViss ()
Datums: 29/05/2016 20:52

binary Wrote:
-------------------------------------------------------
.................................
> Viena trīsfāzu rozete varētu kādreiz tikt
> izmantota, lai elektropārrāvumu gadījumā
> pieslēgtu benzīna elektrības ģeneratoru, lai
> nobarotu saimniecības ēku un dzīvojamo māju.
......................................

Šeit ne par pieslēgšanās vietu, bet par ģeneratora izvēli. Ja pareizi saprotu, tad izvēle ir likta uz trīsfāzu benzīna ģeneratoru.
Lai pakomentē speciālisti, bet man konsultanti parasti ieteikuši neizvēlēties 3F ģeneratoru, ja tam darba laikā netiek nodrošināts patēriņa balanss starp visām 3 fāzēm. Varbūt krutāki modeļi neko nesaka, bet budžeta varianti darbaspējas saglabājot tikai ar 3F patērētājiem.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Datums: 29/05/2016 22:15

Tā ir - 3 f ģeneratorus mājsaimniecībās praktiski neizmanto, jo mājsaimniecībās nav 3f patērētāji, kuri būtu jādarbina el. pārtraukuma gadījumā. Katrā ziņā slodzei starp fāzēm būs nozīme.

Mājsaimniecībā ideāli, ja 1f ģeneratora pieslēguma ligzdu savieno ar akūtajiem patērētājiem nevis kā pagadās un pēc tam pagarinās ar vadiem. Tāpat arī ar jaudu - jāsabalansē saprāta robežās - jāņem vērā, ka piemēram sūknim un ledusskapim būs starta strāva. Ja ģenerators būs par mazu - mirs nost ieslēdzoties vairākām lietām vienlaicīgi un tā tas arī notiks.

Man ir 1f sdmo un pieslēgts fāzē uz sūkni un ligzdu virtuvē, bet ne ledusskapi. Ir nācies lietot, bet parasti es gan daru tā, ka td kad ūdens beidzas, tad ieslēdzu un izdarm vajadzīgās lietas - uzvāra tēju un vēl kaut kādus sīkumus. Pēc tam slēdzu ārā. Ir gadījies aizmirst izrubīt ST ievadu - mirst nost, jo iet tukšā tīklā pie citiem un varbūt arī pie elektriķiem.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: kkk ()
Datums: 29/05/2016 23:46

Man 1f ģeneratora ievads pievienots sekojoši - ir 4 polu pārslēdzis, kas pārslēdz starp latvenergo un ģeneratora ievadu. Ģeneratora vienīgā fāze samaukta visos 3 polos. No 4 polu pārslēdža baroju 2 rindas sadalē, kur ir tikai vienpolīgie automāti uz 3 fāzu ķemmes, tātad - kad ir latvenergo, viss sadalās pa fāzēm, kad nav latvenergo - viss barojas no vienīgās ģeneratora fāzes. No ģeneratora nebarojamie un 3 fāzu automāti ir citās rindās, kas barojas tikai no latvenergo.

Es šitā saveidoju, lai arī gaisma normāli ir, kad pazūd strāva. Agrāk man tā nebija un tad besī ārā staipiīties ar pagarinātājiem, lai cūkas cisku saldētavā neatlaidinātu :).

Ģeneratora ievads veidojams tikai ar pārslēdzi, kas nodrošina, ka nekas netiek laists atpakaļ tīklā, lai nenotirinātu kādu elektriķi no staba lejā.

Kā Māronkulis raksta - laist no ģeneratora rozetē ir uzprasīšanās uz Darvina prēmiju un to darīt nedrīkst.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: binary ()
Datums: 30/05/2016 06:50

Par 3F ģeneratoriem nezināju, paldies.
kkk risinājums izklausās labs. Tas gan vairāk uz dzīvojamās mājas sadali, bet nu to arī paralēli jāplāno.

Re: Rozetes saimniecības ēkā + auto nojumē
Autors: vārds ()
Datums: 30/05/2016 09:24

Vienu trīsfāzu rozeti pilnīgi pietiek. Ja vēl šobrīd vispār nav neviena tāda patērētāja. Reāli parastā mājsaimniecībā nav ko spraust pie tām 3 fāzēm, izņemot elektrisko plīti. Tā rozete paliek gadījumiem, kad kaut kāds aparāts specifiskai vajadzībai tiek paņemts.
Ģenerators tev tiešām ir vajadzīgs? Elektrība pienāk pa garu gaisvadu līniju caur mežiem? Vai ir kaut kas, kam jānodrošina 99,99% uptime? Sadales tīkli par visiem plānotajiem darbiem šobrīd informē īsziņā jau dažas nedēļas pirms.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **     **  **         **    **  **     **  **     ** 
 ***   ***  **    **   ***   **  **     **  **     ** 
 **** ****  **    **   ****  **  **     **  **     ** 
 ** *** **  **    **   ** ** **  **     **  **     ** 
 **     **  *********  **  ****   **   **    **   **  
 **     **        **   **   ***    ** **      ** **   
 **     **        **   **    **     ***        ***    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727