UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
siltais ūdens un siltuma akumulators
Autors: kocinieks ()
Datums: 04/03/2015 21:50

Sveiki!
Kā parasti tiek risināts siltā ūdens jautājums izbūvējot jaunu malkas apkures sistēmu ar siltuma akumulatoru?
Biju iedomājies likt siltuma akumulatoru ar iebūvētu siltā ūdens boileri, bet pēc pēdējām pārdomām radās neskaidrība:
Kad akumulators atdziest līdz 30 - 40 grādiem, kas siltajām grīdām vēl ir pietiekami, tad ūdens jau būs par aukstu...
Tad sanāk visu laiku akumulatoru turēt karstu 50+ grādi.
Vai domāju nepareizi?

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Autors: Rx ()
Datums: 04/03/2015 22:03

Ja liek ar iebūvētu siltā ūdens boileri - kombinēto, tad jā, atdziest līdz ar apkuri...Bet man ir risinājums tāds: Sasildīto no kombinētā boilera, laižu uz elektroboileri, kas piesilda līdz vajadzīgajai temperatūrai. Ziemā, kamēr karsts, elektroboileris pat neieslēdzās, kad sāk dzist, elektrība papildina.....Vasarā, ja vēlaties ekonomēt.. var iekurināt bez apsildes...Ja neiekurina, tad , piemēram no artēziskā urbuma aukstais dzesē šo kombinēto boileri! Tā sasilstot un arī ekonomējot elektrību (mazliet...). Bet atdzisušais akumulators var jau īslaicīgi kalpot kā kondicioniersi, ja palaiž apkures sūkni uz radiatoriem. Rasošana nenotiek, bet vēsāks telpā paliek.

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Datums: 04/03/2015 22:15

Var likt tādu versiju, resp. muca mucā. Tikai tad, ja grib, lai siltais ūdens neatdzistu dēļ apkures, tad uz siltajām grīdām pieslēgumu taisa nevis mucas augšā, bet kaut kur pie siltās muciņas lejasgala. Tātad doma tāda, katls siltumu pumpē mucas augšā, tur pirmais sasilst boilera ūdens, tālāk kad tas uzsildīts līdz apakšai, tad pie siltuma tiek grīdas. Kad katls nestrādā, tad grīda var izcelt siltumu tikai līdz siltā ūdens boilerim. Siltais ūdens būs vienmēr prioritāte šādā versijā. Man starp citu tāds risinājums ir, tiesa tā man ir otrā tvertne blakus vienam akumulatoram. Darīt tā var un viss strādā.
Šeit zemāk ir shēma. Tur tātad vēl ir saules cilpa apakšā kas nav aktuāli, bet uzmanība jāpievērš silto grīdu pieslēgumam pie mucas. Tur ar treknu līniju ir pieslēgums, kurš ēdīs arī silto ūdeni, bet apakšā kā alternatīva ir gaišāka līnija un ja caur to ies, tad strādās kā rakstu augstāk.
[www.atmos.eu]
Bet galvenais tajā pasākumā būtu piemest to ietilpību. Nav diez ko forši, ja daudz siltā ūdens, bet grīdām tas tilpums ir pamaz. Tur jāparēķina būtu mājas patēriņš siltumam un ūdenim, lai dabūtu optimālo versiju.

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Datums: 04/03/2015 22:25

Bet ir viens būtisks "bet" šajā pasākumā. Siltais ūdens boilerī būs karsts - ap 80 grādi. Tas ir bīstami par daudz, lai pa tiešo laistu uz krāniem, jo applaucēšanās ir reāla. Tai pat shēmā var redzēt, ka ir 3gaitas mikseris kartajam ūdenim uzlikts - tieši šī iemesla pēc. Man piemēram tam nolūkam ir uzlikts esbe vta322, kas to problēmu novērš.
Ir vēl arī otrais moments. Pie augstas temperatūras sildīšanas (virs 60 grādiem) uz boilera izsēžas kaļķis un kas tur vēl. Tas nav labi. Cik tas notiek realitātē, nepateikšu. Lai mazinātu to problēmu, es turpgaitu slēdzu attiecīgi nevis akumulācijas augšā, kā shēmā, bet arī pie mucas dibena, kur silto grīdu pieslēgums. Tas dod to, ka tas karstais ūdens tā maigāk silda to boileri, jo ceļoties augšā miksējas ar vēso. Vai tas palīdz? Nezinu. :) Sliktāk noteikti no tā nav.

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Datums: 04/03/2015 22:30

Hmm, ir vēl trešā problēma. :)) Ja piemēram pieslēdz tā kā man ap mucas vidu turpgaitu, tad praksē var gadīties tā, ka tā turpgaitas caurule no katla līdz mucai fiziski uztaisa apgāzto U burtu un tad man šķiet nenotiks paštece, ja tiek izmantots avārijas apvads pie īsā loka. Ja U neviedojas, tad šī problēma nav aktuāla. Tāpat tā arī nebūs aktuāla avārijas UPS gadījumā.

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Datums: 04/03/2015 22:44

Ā un viens labs pluss tai mucai ir tāds, ka nav obligāti jāliek liela tilpuma boileris. Var ielikt nu kaut ko uz 50-100L. Kombinācijā ar visu tvertni reāli tie nebūs 50L boileris, bet visas tvertnes tilpums. Ar domu, ka katls izslēgts, viens nomazgājas, ūdens piesilst no akumulācijas, otrais mazgājas utt. bet siltuma rezerve siltajam ūdenim vienmēr būs iespaidīga. Man ir 100L uz 4-5 cilvēkiem. Ir ok, paspēj piesilt, nevar just, jo tomēr tie nav 60 grādi, bet tuvāk 80. Tādā ziņā kompakts un savā ziņā praktisks risinājums.
BET ir vēl viens risinājums. :)) Saucamais ātrsildītājs. Mucu mucā nemaz neliek, bet tā vietā tur atrodas čūska. Aukstais skrien iekšā pa vienu galu un kamēr tas nonāk pie izejas caur čūsku, tas jau ir uzsilis. Man pieredze ar to mantu nav, bet it kā tie strādā arī labi un praktiski nav problēmu ar apkaļķojumiem un nosēdumiem, kuri ir problēma visu lielāko tilpumu sugas brāļiem. Tādi arī ir pārdošanā, rūpnieciskie risinājumi. Viņa vienīgais trūkums varētu būt tad, kad akumulācija tāda padzisušāka, tad viņš varētu nepaspēt uzsildīties. To jāpēta teh. aprakstos.
Nu pietiks grafomanēt. :)

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Autors: kocinieks ()
Datums: 05/03/2015 05:52

Liels paldies par izsmeļošajām atbildēm.
Pats laikam sliecos uz variantu ar siltā ūdens slēgumu no akumulatora boilera caur elektrisko boileri un trīsceļu vārstu.

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Datums: 05/03/2015 10:28

Rūpnieciskajām versijām starp citu ir arī elektriskā tena variants, iespējams tas ļauj ietaupīt telpu, lai nebūtu jāliek papildus boilers. Cena varētu būt dārgāka, bet jāpapēta. Jāskata šādā gadījumā arī ko tas tens silda, ja tikai silto ūdeni, tad ok, ja akumulatora apakšā, tad man šķiet viņš varētu nebūt tik ekonomisks vairs. Īsāk sakot jāpapēta tehniskie apraksti tam visam.

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Autors: Alfadelta ()
Datums: 10/03/2015 13:56

Jā tas papildus el. boilera variants liekās tīri ok... Sliktākais akumulācijas tvertnēs ir tas ka ir iespēja savairoties baktērijām pie zemas siltā ūdens t. it īpaši jāuztaucās par legionellām Tapēc būtu nepieciešams papildus piesildīt...

Re: siltais ūdens un siltuma akumulators
Autors: kocinieks ()
Datums: 19/10/2015 05:58

Beidzot no teorētiskiem pārspriedumiem jāķeras klāt reālajai akumulatora izvēlei.
Izvēle starp diviem variantiem:
Muca mucā iekšējā muca 150 l biezums 4 mm un ārējā muca 1150 l sienas biezums 3 mm.
Muca ar kapara čūsku kā siltummaini. Tilpums tas pats 1150 l sienas biezums 3 mm.

Pats vairāk sliecos uz pirmo variantu, bet pārdevējs, kas piedāvā mucu ar čūskas sultummaini biedē, ka ir dzirdēts, ka iekšējā muca mēdzot ātri izrūsēt...
Vai kāds no savas pieredzes var ko komentēt par šiem pārspriedumiem?
No līdzšinējām diskusijām šķita, ka lielāka problēma varētu būt ar sienu apkaļķošanos...

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **     **  **     **  **     **  ******** 
 **    **  **     **   **   **   **     **     **    
     **    **     **    ** **    **     **     **    
    **     **     **     ***     **     **     **    
   **      **     **    ** **    **     **     **    
   **      **     **   **   **   **     **     **    
   **       *******   **     **   *******      **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727