UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Inženiertīkli :  Building.Lv Forums

Apkure, kanalizācija, ūdensvads, santehnika, elektrība u.c.
Pašreizējā: 1 no 20
Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: Freima ()
Datums: 12/06/2012 21:51

Sveiciens visiem! Lai gan šeit forumā ir vairākkārt apspriesti rekuperatori, dabīgās un piespiedu ventilācijas sistēmas, tomēr viedokļi ir pārlieku dažādi... Tāpēc lūdzu jūs padalīties reālā pieredzē, jo nezinu, ko darīt ar ventilācijas sistēmu koka karkasa mājā, katrs meistars stāsta pavisam savādāk! Kas notiek ar restītēm zem loga vai sienas apakšadaļa izvietotiem aukstā gaisa pieplūdes kanāliem ziemā, vai tie kondensējas un mērcē siltumizolāciju? Vai ir jēga tērēt lielu naudu un veidot kādu īpašu ventilācijas sistēmu? Jau iepriekš pateicos par palīdzību!

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis ()
Datums: 13/06/2012 17:55

Ēkai kopumā var izdalīt divas neatkarīgas vēdināšanas sistēmas, kur primārā ir konstrukciju - sevišķi koka ēkās, vēdināšana, kā jumta zemseguma un bēniņu telpas caurvēdināšana; pagrīdes caurvēdināšana- ja izmanto auksto grīdu ar silto pagrīdes konstrukciju; iespējama ir arī ēkas fasādes vēdināšana - izmantojot speciālus paneļus... šai vēdināsanai jādarbojas neatkarīgi no mums.
Otra sistēma ir vēdināšana mūsu fizioloģisko vajadzību nodrošinājumam, piemēram virtuves nosūce gatavojot ēdienu; ateju telpu piespiedu mehanizētā vēdināšana un kopā telpu vispārēja caurvēdinšāna, jo mums elpojot - katram cilvēkam vajag vismaz 20..30m3 gaisa nomaiņas stundā. Agrāk, kad nebija logu ar speciālām blīvgumijām un bija krāsns, plīts apkure vēdināšana notika dabīgi. Aukstais gaiss ieplūda pa aiļu neblīvumiem un caur krāsni telpas uzsildītais gaiss tika izvadīts.
Tā, ka šodien tendence uz apkures enerģijas taupīšanu.. tad logi maksimāli blīvi, apkure 'lētā'siltumsūkņu ar kompresoru kuru piedzen elektrība un vēdināšanas nekādas.
Tācu uzdotais jautājums par labāko gaisa ievadu noteikti skatāms projektā kompleksi... varbūt tas ir zem zemes ierakta plastikāta caurule, kur ziemā aukstajam gaisam caurplūstot tas sasilst un tiek ievadīts ēkā - guļamistabās no ta'savukārt pārplūst uz virtuves un ateju nosūcēm.

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: J ()
Datums: 13/06/2012 23:03

Es pēc ilgām pārdomām paliku pie ventilācijas kanāla skurstenī, kurš var kalpot gan kā dabīgā nosūce, gan vajadzības gadījumā nodrošināt svaigā gaisa pieplūdi.

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/06/2012 08:53

Nezinu gan, cik daudz gadījumos varētu strādāt dabiska pieplūde caur skursteni...
Dalās uzskarti, vai zemes trubas jāpērk īpašās ar sudrabotu iekšu, gan, ka var likt parastās kanalizācijas
[en.wikipedia.org]
[en.wikipedia.org]

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: raihs ()
Datums: 14/06/2012 10:14

Es arī paliku pie 2 ventilācijas kanāliem skurstenī- viens 1.stāvam, otrs-2.stāvam. Velk labi,un gaisa trūkumu nejūtu:) Par pieplūdi- tādēļ jau modernajiem logiem ir izveidota tā saucamā ziemas vēdināšanas funkcija. Kāda jēga urbt kaut ko speciālu? Nekāda...

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: aaaa ()
Datums: 14/06/2012 11:16

Man ir ventilācijas kanāls skurstenī un piespiedu nosūce, kas sūc no mājas tālākajiem stūriem (tā sanāca, ka tā izkārtojās virtuve un sanmezgli). Gaisa pieplūde caur skursteņa ventilācijas caumuru, kas ir tieši mājas vidū. Ja ventilators nav ieslēgts, pa skursteņa ventkanālu kustība ir uz āru, ja ir - uz iekšu. No nu jau 3 gadu lietotāja pieredzes - piespiedu ventilācija un skursteņa kanāls ir diena pret nakti - pilnīgi un absolūti - vienkārši nesalīdzināmas lietas. Rekuperatora nav, līdz ar to ziemā slēdzam reti, bet, kad apkures sezona ir galā, ventilators strādā 24/7. Ar ventilatoru gaiss ir pilnīgi citādāks un ienākot mājā momentā var pateikt, vai tas ir ieslēgts, vai nē. Ne velti skandināvijā piespiedu ventilācija ir obligāta prasība jebkurai dzīvojamai platībai. Ne pieceļoties no rīta, ne pa dienu, nevienā telpā gaiss nav sasmacis. Pietiek venķiku izslēgt uz stundu un momentā jūt. Logus var virināt, kamēr slikti paliek - uztaisa milzīgu caurvēju, izvēdina visu māju, bet tajā momentā, kad tas logs ir ciet, parādās visādas smakas uc lietas. Ventilatora burvība ir tajā, ka gaisa kustība ir nepārtraukta.
Ja celtu māju vēreiz, 100% liktu īstu pieplūdi/nosūci katrā telpā ar rekuperatoru, lai sistēmu var droši darbināt arī ziemā. Manuprāt laba ventilācija ir mājas komforta lieta Nr1.
Par zemes pieplūdi - mūsu klimatā garām. Visu vasaru rasas punkts ir ap 10-15 grādiem. iedomājos, kas notiek ar to cauruli vasarā - tā ir pilna ar ūdeni un gaiss tai cauri neiet, jo mitrais āra gaiss aukstajā zemes caurulē momentā kondensēsies un būs ezers.

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: Didzisp ()
Datums: 14/06/2012 12:28

Par to, ka labs mikroklimats mājā ir viena no svarīgakajām lietām , es pilnīgi piekrītu aaaa. Par piespiedu ventilācijau savukārt galīgi nē. Pareizi, es uzsveru pareizi, izveidota dabīgā ventilacija caur skurstena vēdināšanas cukām un nekādus karlsonus nevajag. Viss notiek dabīga ceļa.Problēma jau tāda,ka nerubī fišku celtnieki šais lietās.Iemauc piemēram vannasistabas sienā restes uz āru un tad brīnās,ka nav labs gaiss. Savukart firmas ir ieinterēsetas pārdot savus ventilatorus, rekuperātorus, trubas un automātikas.Neies tak taisīt dabīgo ventilāciju, jo tad ņifiga nebūs peļņas. Nu nevajag mūsu platuma grādos nekādus ventilātorus skurstenī. Tāpat dabīgā ceļa gaiss mainas ļoti labi. Par aukstā gaisa sūksanu caur zemē ieraktam trubām,nu tas ir pilnīgi garām.Liec kaut sudraba trubas, tajās pelējums būs vienalga.

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: aaaa ()
Datums: 14/06/2012 12:50

Didzi, es esmu gatavs saderēt, ja Tu savā super-dabīgi ventilētajā mājā ieliksi perifērijā nosūci, pēc 24h darba neticēsi savam degunam, ka var būt TĀDA atšķirība.

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: Vienstāvs ()
Datums: 14/06/2012 13:44

Katrai svešai mājai/dzīvoklim ir specifiska smarža/smaka, bet savējo manuprāt parasti nejūt...

Re: Ideāla ventilācija, pieredze un ieteikumi
Autors: aaaa ()
Datums: 14/06/2012 14:11

Tieši specifiskā smaka ir tas, kas pazūd pilnībā pie ieslēgta ventilatora. Uzturoties ārā un ienākot iekšā es momentā varu pateikt, vai ventilācija strādā vai nē. Pie strādājoša smakas nav pilnīgi nekādas! Interesanti, bet vaļā no tās tomēr netiek, jo, izslēdzot ventilāciju, jau pēc pāris stundām tā ir atpakaļ...laikam jau kaut kas visu laiku gaisā izdalās - no telpas satura.

Pašreizējā: 1 no 20


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******   **     **  **    **  **    **  ********  
 **     **  **     **   **  **    **  **   **     ** 
 **         **     **    ****      ****    **     ** 
 ********   **     **     **        **     ********  
 **     **   **   **      **        **     **        
 **     **    ** **       **        **     **        
  *******      ***        **        **     **        

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727