UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Granulu katli.
Autors: Minhauzens ()
Datums: 08/01/2011 23:44

Sveiciens visiem ! Vēlos uzzināt jūsu viedokli par granulu katliem. Man ir doma iegādāties Latvijā ražotu. Doma par kombinēto, malka-granulas. Apsildāmā platība ir 140kvadrātmetrus liela. Lasīju daudz un dažādas diskusijas, bet tā normāli neviens neko nespēja pateikt, jo vairāk te viens otru aplika nekā runāja par tēmu. Kadu jūs reāli varētu ieteikt kā labu (izvēle par labu 25 kW katliem)? Kāda ir jūsu pieredze par un ap šiem katliem ? Būšu pateicīgs par visiem komentāriem, kas attieksies uz tēmu un par reāliem piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem un izmaksām. Jo fantastiskās mazās patēriņa izmaksas var apjūsmināt tik firmu bukletos. Kaut realitātē ir pavisam savādāk.

Re: Granulu katli.
Autors: difters ()
Datums: 09/01/2011 09:41

Es to domu atmetu, kad izlasīju par ķēpīgo tīrīšanas darbu un par neciešamo smaku to darot visā telpā. Tad jau patīkamāk ar smaržīgu malku ņemties. Bet ja būtu tādi, kas paši attīrāas....

Re: Granulu katli.
Autors: Minhauzens ()
Datums: 09/01/2011 13:21

Granulas domāju kurināt tad kad esmu darbā, pa nakti un ja izbraucam ar ģimeni uz pāris dienām ārpus mājas. Es nezinu vai iespējams ir atstāt veco malkas katlu un tad telpā blakām novietot granulu katlu un un to saslēgt kopējā tīklā ar malkas katlu. Bija doma par zemes siltumu(urbumu), bet to atmetu, jo māja ir daļēji siltināta un pagājušogad nomainīti logi. Mājā nav apsildāmās grīdas un stāv čuguna radiatori. Tad aprēķinot vidējo kW ieguvi un tagadējās elektrības cenas(kas 100% vēl kāps uz augšu)sanāca kādi ap 200 Ls uz doto brīdi mēnesī. Nu pie tiem ieguldījumiem, tas liekas daudz pa sālītu un neizdevīgi. Mainīt grīdas (kas ir ozolkoka parkets) un siltināt māju dēļ siltum sūkņa, galīg neatmaksājas. Jo kopējā summa būs tāda, kad varu ielikt labu granulu katlu, nosiltināt māju un tad vēl man nauda paliks pāri.

Re: Granulu katli.
Autors: dzincha ()
Datums: 09/01/2011 14:56

Ja māja ar sliktu siltinājumu, tad jau granulas arī birs m3 vien.
Ir jau siltumsūkņi, kas strādā pie augstākām t. tipa R134A ar 70 grādu t.
Es ar pirms gada biju izvēles priekšā - bet atmetu granulām roku, jo bija jābūvē piebūve, vai arī jādala viesistaba uz pusēm + jābūve skurstens utt., kas finālā iznāktu pat dārgāk kā ss.

Re: Granulu katli.
Autors: Minhauzens ()
Datums: 09/01/2011 15:24

Māja ir ar kūdras siltinājumu, jo 90. gadā tā vatte bija deficīts, kā jau daudzi atceras. Ta jau nav, kad siltums zūd nemērā daudz. Pagājušajā gadā maijā ieliku jaunus logus visā mājā un salīdzinot pēc iepriekšējiem gadiem, tad rezultāts ir ne tik jūtams, bet arī redzams. Visus iepriekšējos gadus līdz šim datumam šķūnī pirmā malkas grēda bija jau cauri, bet šogad pēc logu maiņas nedaudz pāri pa pusei, kas patīkami pārsteidz. Tie jaudīgie ss būs ļoti dārgi, jo horizontālais ss ar 7.5 kW jau dārgākajā versijā ar integrēto boileri maksā ap 8 000 Ls. Tad tas jaudīgais ss ar urbumu maksās ne mazāk kā 10 000 Ls. Man kompānijā teica, kad jāurbj ir 140 metrus, jo dziļumu dala uz kvadrātmetriem tas ir 1 mājas kvadrātmetram jāurbj 1 metrs dziļi, apsildāmā platība ir 140 kvadrātmetri. Par katlu sūknim ar visu darbu un detaļām maksā ap 8 000 Ls un tad šim vēl plus klāt urbums 1 metrs maksā 16 Ls. Tad jau galīg garām. Un vēl paskaidroja kad atdeves koificents būs mazāks, jo silda tik ar radiatoriem (tas nozīmē, kad elektrību tērēs vairāk), jo lai būtu labi rezultāti, tad svarīgi, lai būtu apsildāmās grīdas. Malkā katru gadu tērēju ap 600 latiem. Pēc viņu tabulas aprēķiniem horizontālā ss mājas apkurē bija vidēji 200 Ls(elektrības rēķinā)

Re: Granulu katli.
Autors: Minhauzens ()
Datums: 09/01/2011 15:27

Man pagrabstāvā ir 5cas telpas, kurtuves telpa ap 10kvm vietas daudz, lai novietotu vēl vismaz divus katlus.

Re: Granulu katli.
Autors: kalvis2 ()
Datums: 09/01/2011 16:56

Var jau arī esošajam malkas katlam pielikt granulu degli. Bet tad jāskatās, kāds ir tas katls.

Re: Granulu katli.
Autors: dzincha ()
Datums: 09/01/2011 17:04

Uzmet aci www.fonons.lv tur tieši ir ss ar r134 pieejami.
Ja radiatori ir aprēķināti darbam ar 50/40, tad patēriņš ir tāds pats kā ar grīdām.

Re: Granulu katli.
Autors: Minhauzens ()
Datums: 09/01/2011 18:13

kalvis2 Wrote:
-------------------------------------------------------
> Var jau arī esošajam malkas katlam pielikt
> granulu degli. Bet tad jāskatās, kāds ir tas
> katls.


Tas katls ir vecais, pēc pašu vajadzības pārbūvēts. Domāju nekas prātīgs nesanāktu ar degļa piemērošanu. Iespējams, kad būtu tad ļoti zems lietderības koificents.

Re: Granulu katli.
Autors: kalvis2 ()
Datums: 09/01/2011 18:43

Tad neko.
Rīt kāreiz mēģināšu uzstādīt jauno malkas katlu Komforts ar atsevišķu degli. Tad redzēs, kā būs :)

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.