UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dokumenti :  Building.Lv Forums

Līgumi, tāmes, atļaujas, projekti u.c
Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: būvnieks LV ()
Datums: 09/04/2018 16:08

Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām.

Mani ļoti interesē, kādas skaitās normālas celtniecības speciālistu algas, rēķinot stundas likmi Latvijā.
Par minimālo līmeni ņemšu palīgstrādnieka algu. (šāds speciālists var rakt un var nerakt :D)
Tagad daudzās kompānijās šādiem darbiniekam maksā 3,5-4Eur uz rokas, kā vienmēr daļa oficiāli un daļa konvertā, bet bieži vien pie šādām algām viņi saņem lielāko daļu oficiāli, tātad arī atvaļinājuma nauda viņiem ir un slimības lapas arī apmaksā, lielām algām oficiālā daļa ir mazāka, bet minimāli 30-50% oficiāli vienmēr ir.
Tātad, ja viņi strādā pilnu slodzi 21 diena pa 8 h = 168h mēnesī.
3,5*168=588Eur vai maksimums 4*168=672Eur mēnesī.
Šiem darbiniekiem tiek nodrošināts darba apģērbs un viss nepieciešamais darbam.
Iedalīšu celtniecības darbu veicējus šādās kategorijās, aptuveni šādi arī parasti viņi tiek iedalīti reāli dzīvē objektos, kā arī pielikšu algas, kuras viņiem tiek maksātas uz rokas vidēji firmās, kur viņiem tiek nodrošināts viss darbam nepieciešamais.
Palīgstrādnieks – 3,5-4Eur/h (šāds speciālists var rakt un var nerakt :D)
Būvstrādnieks – 4-5Eur/h (šāds speciālists veic vienkāršos darbu rupji)
Speciālista/meistara palīgs no 4,5-5Eur/h (veic gandrīz visus tos pašu darbus ko speciālists, tikai dara to lēnāk un bieži vien nevar veikt visu kompleksu, kā arī mazā pieredze neļauj strādāt patstāvīgi)
Zemas kvalifikācijas speciālists / meistars – no 5-5,5Eur/h (veic darbus, kuriem nav nepieciešama pārāk augsta kvalitāte vai arī pārāk liela sarežģītība)
Speciālists / meistars – no 5,5-6,5 Eur/h (veic darbus, kuriem ir nepieciešama samērā augsta kvalitāte vai arī vidēja sarežģītība)
Augstas kvalifikācijas speciālists / meistars – no 6,5-7,5 Eur/h (veic darbus, kur ir nepieciešama ļoti augsta kvalitāte vai rī ļoti liela sarežģītība, pie tam to dara ātri ir ar lielu pieredzi un pārzina dažādus risinājums to plusus un mīnusus, spēj pareizi aprēķināt materiālus utt. )
Brigadieris no 7,5-9 Eur/h ( tas pats, kas augstas kvalifikācijas speciālists / meistars plus vēl māk organizēt pakļauto cilvēku darbus uz aizpildīt dokumentāciju utt.)

Jautājums kādai algai ir jābūt pašnodarbinātajam meistaram stundā, kurš pats meklē objektus un vienojas ar pasūtītājiem, taisa tāmes (reāli vismaz 50% tāmes tiek taisītas par velti, bet reizēm visi 90%, bet laiks ir patērēts par velti, bet ēst vajag un rēķinus maksāt vajag), organizē savus darbus un reizēm palīgu darbus, bieži ar klientu risina dažādus jautājumus( ļoti daudz laka bieži vien aiziet kontaktējoties ar klientu un risinot dažādas problēmas, bet darbi par kuriem maksā par padarīto neiet uz priekš), pats pērk instrumentus, pats viņus ved uz objektu, reizēm iepērk sīkos palīgmateriālus vai mehānismus, pērk sev darba apģērbu, uztur automašīnu, jo parasti nav iespējams pārvadāt instrumentus ar sabiedrisko transportu, īrē garāžu vai noliktavu, kur glabāt instrumentus. Veido savu atvaļinājuma un slimības uzkrājumus. Maksā nodokļus vismaz 15% mikro nodokli.
Tā kā atvaļinājums standarta darbiniekiem ir gandrīz 10% tad šādai summai ir jānāk klāt pie standarta stundas likmes, kā arī ir jābūt vismaz 3-5% rezervei slimības fondam, jo reti, kurš cilvēks neslimo nemaz.
Paliek atklāts jautājums cik % ir jāliek klāt vēl pie algas, lai kompensētu – instrumentu pirkšanu un uzturēšanu, mašīnas izdevumus, garāžas noliktavas īri, laiku, kas tiek veltīts darbu organizēšanai, bet par ko parasti netiek maksāts, jo tiek maksāts par reāli paveiktajiem darbiem par tirgus cenu.

Tātad par cik procentiem algai ir jābūt lielākai pašnodarbinātam augstas kvalifikācijas speciālistam(meistaram ) nekā tādam pašam meistaram, kurš strādā firmā. Firmā strādājošiem visu tehniku un instruemtnus un to uzglabāšanu un transportēšanu nodrošina firma, visas problēmas risina darbu vadītājs vai brigadieris, ka arī ir atvaļinājuma nauda un slimības lapa.

Tātad, kā iepriekš minēju augstas kvalifikācijas speciālists(meistars) firmā saņem no 6,5-7,5 Eur/h jeb vidēji 7 eur.
Tātad 7Eur/h + atvaļinājuma nauda 10% + slimības lapa 3-5(4)% + izdevumi par instrumentiem un to uzturēšanu un glabāšanu un transportu min 10% + organizēšanas darbi par kuriem nemaksā naudu min 10% + 15% mikro nodoklis.
Tātad kopā sanāk 10+4%10%+10%+15% jeb rupji minimums 50%, reāli vairāk jo % iet uz %
Tātad 7Eur+10%+4%+10%+10%+15% jeb rupji minimums 11Eur/h

Tie pašnodarbinātie, kuri ir gatavi strādāt galīgi pa melno pēdējā laikā paliek arvien mazāk, jo pašnodarbinātie sāk palikt izglītotāki, jo strādāt galīgi pa melno tas nozīmē zāģēt zaru uz kura pats sēdi, jo pa melno klients var pasūtīt meistaru pāris mājas tālāk pēc darbu pabeigšanas un vēl uzrakstīt policijā iesniegumu, ka kaut kāds nezināms tips izspiež naudu.
Kā arī nākotnē nevarēs dabūt veselības aprūpi.
Un pēdējā laikā arī sāk uzdarboties samērā aktīvi VID. Bija viens gadījums, kad pazīstams speciālists, gadiem krāja naudu, ko protams nopelnīja pa melno, lēnā garā cēla māju samērā lielu un tad vienā brīdi atnāca vēstule no VID, lai viņš uzrāda oficiālos ienākumus par ko viņš ir iegādājies un uzturējis savu īpašumu, ja nē tad tiks aprēķināts ienākuma nodoklis par šiem izdevumiem, novērtējot šos izdevumus pēc tirgus cenas.
Jāpiebilst, ka soda summa sastādīja vairāki desmiti tūkstoši eur, ja viņa netiks samaksāta tiks iedots viss uz piedziņu tiesu izpildītājam, tiesu izpildītājs pārdos īpašumu pa ātro pārdošanas cenu un paņems savu daļu.
Līdz ar to tagad strādāt galīgi pa melno sapratīgām cilvēkam ir ļoti stulbi to var atļauties tikai galīgi analfabēti, kuriem nekā nav un nekad nekas arī nebūs.

Esmu sastapies pēdējā laikā ar pāris meistariem, kuri strādā, kā pašnodarbinātie, bet kad es viņiem pajautāju cik viņi saņem naudu par stundu viņi īsti nezina un kad parēķina visu patērēto laiku, tad viņiem sanāk rupji 5eur/h, jeb mazliet vairāk nekā palīgstrādniekam, kurš neko nemāk un kuram nekā nav un pie tam palīgstrādnieks saņem vēl atvaļinājuma naudu un slimības lapas. Man šajā situācija rodas jautājums, kāpēc joprojām ir tādi cilvēki, kuri sevi neciena, vai tas ir vēsturiski kaut kādas okupācijas psiholoģiskās, sekas, kad meistars sevi uzskata par zemākas klases cilvēku, kuram ir jāizdabā visiem pasūtītāja kaprīzēm un vēl jābučo pē#puse pasūtītājam. Neviens pasūtītājs, kad meistars palīks vecs un slims nemaksās viņam pensiju, paši pasūtītāji 90% gadījumos nav gatavi strādāt pa melno un pie tam nav gatavi neko paši no tehnikas priekš sava darba pirkt, bet liek meistariem strādāt ar tādiem nosacījumiem pie kuriem paši nekad mūžā nestrādātu, bet atrodas tādi meistari lupatas bez pašcieņas un bez smadzenēm, kuri ir gatavi par dempinga cenām strādāt ar sliktiem nosacījumiem un pie tam ar smaidu vēl pasūtītājam par to bučot pē#pusi un būt par to lepniem, tā man liekas ir kaut kāda ārstējama psiholoģiska mazohistiska slimība. Es saprotu ja tiek maksāta ļoti labi tad var skraidīt pasūtītājam riņķī un izpildīt visas viņa vēlēšanās, bet ne jau par dempinga cenām un sliktiem nosacījumiem.
Meistari dempingotāji rada problēmas citiem meistariem, jo pasūtītājs saka redz man tur viens, kas gatavs strādāt pa 2 reiz zemāku cenu.


Nesen biju uz USG (Ultrasonogrāfija) uz privātpraksi, izmaksāja man tas 35Eur, pārbaude ilga 10min, un 5 min vēl tika veltītas dokumentiem jeb 15min par 35Eur, viegli aprēķināt, ka izmaksas šim pakalpojumam ir 140Eur stundā. No tehnikas tanī privātpraksē bija galds dators, gulta un USG iekārta un viņa izskatījās samērā veca, apskatījos internetā lietotu USG iekārtu cena ir 5000-10000eur, kabinets kādi 15m2 ar nolupušu apdari. Uz USG vajadzēja laicīgi pierakstīties uz priekšu tas nozīme, ka cilvēki stāv pat rindā un ka nav dīkstāve tai tehnikai.
Nu es zinu vairākus pašnodarbinātos meistarus, kuriem mašīna plus instrumenti + garāža ir izmaksāja vairāk nekā 10 000 un dažiem pat 20 000-30 000 eur.
Jautājums vai tas ir normāli, ka pašnodarbināts meistars strādā par 5eur/h, bet par pakalpojumiem jāmaksā 140eur/h ?!?!

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: būvnieks LV ()
Datums: 09/04/2018 16:23

Aizmirsu pieminēt, ka apkalpošana par tiem 140Eur/h bija ļoti nelaipna un pēc 10 min, teica lai ātrāk pametu telpu, jo viņai maisu dokumentus aizpildīt.

Sanāk, ka es maksājot 140Eur/h saņemu ļoti nelaipnu attieksmi, bet privātie pasūtītāji grib, lai es par 5Eur/h izpildu visas kaprīzes un pie tam jābūt super profesionālam, laipnam zinošam utt, jo redz ir gudrinieki, kuri strādā par 5Eur/h, iespējams tie 5eur/h ir izteikti vienībās, bet ideja no tā nemainās. Ja vidēji tas darbs tiek darīts piemēram 2 mēneši tad arī citam meistaram viņš tik pat aizņems laika pie tādas pašas darba kvalitātes un pielietojamās tehnoloģijas.

P.S es saprastu ja tas būtu kaut kāds tur 4D super ultra nano datortomogrāfijas aparāts par pāris miljoniem, bet tas bija parasts USG, kurš lietots internetā ļoti līdzīgs maksāja robežās 5000-10000

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: Kludzins ()
Datums: 09/04/2018 16:28

Labs būvniecības meistars vismaz 80eur diena.
Pašam VISI savi instrumenti.

Darbojas vidzemes pusē, varu iedot kontaktus kādam ja vajag.

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: Būvnieks LV ()
Datums: 09/04/2018 16:35

Jautājums ir nevis cik tu nopelnī dienā, bet cik nopelni stundā tu vari strādāt arī 12 stundas dienā un tad sanāk 80/12=6,66eur/h un parēķini vēl cik tu iespējams par velti tērē laiku ko tev pasūtītājs nemaksā pērkot kaut ko veikalā priekš objekta, cik tērē laiku uz visādām tāmēm un citiem organizēšanas darbiem par ko tu neko nesaņem, paskaiti visas tās stundas un tad padali saņemto algu un tad tu redzēsi savu reālo vidējo stundas likmi.

Ja meistars strādā ārzemēs un viņam piemēram ir 12eur/h viņa vienalga ko dara viņam ir šie 12 eur uz rokas + nodokļi, kā arī protams apmaksāti visi instrumenti, darba apģērbi un pārējais. Atīstītājās valstīts cik zinu pašnodarbinātie strādā sākot no 25Eur/h, Norvēģijā man liekas pat 40Eur/h, bet pārtika un drēbes tanīs valstīs maksā līdzīgi, kā Latvijā.

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: Būvnieks LV ()
Datums: 09/04/2018 16:52

Cik zinu visur ārzemēs objekti tiek rēķināti stundās pieņemsim objekts ar visu sagādi, tāmēm veikaliem aizņem 360h, tas nozīme X Eur/h * 360 = objekta cena. Bet mums ir kaut kāda mistiskā m2 cena, kura krasi atšķīrās, kas tas par objektu teiksim betonējot sporta zāli uz 1000m2 un lejot betonu ar sūkni pieņemsim cilvēks var ieliet 200m2, bet betonējot kaut kādu 1 istabu teiksim 15m2 jaucot betonu ar mikseri un nesot materiālu uz 5 stāvu, bez lifta tie 15m2 aizņems vairāk laika nekā tie 200m2, bet tirgus cena bieži vien tiek ņemta no tiem lielajiem objektiem un apjomiem.

Ārzemēs vienības cenu rēķina tikai jaunbūvēm un lieliem apjomiem visam pārējam ir stundas cena, protams to stundas cenu var pārvērst uz vienībām sadalot summu ar vienībām, bet kā pamats visiem aprēķiniem ir stundas cena, savukārt Latviju ir viss caur otru galu.

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: Hmm ()
Datums: 09/04/2018 16:54

Un tagad tikpat smuki izskaitļo cik ilgi jāstrādā pasūtītājam ar vidējo algo uz rokas 676EUR/mēnesī, lai atļautos celtnieku par 4200EUR?

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: Būvnieks LV ()
Datums: 09/04/2018 17:10

Nu 4200Eur tu pārspīlē es minēju, ka pašnodarbinātajam meistaram vajadzētu prasīt minimums 11 Eur /h

Jeb 11eur/h*168h=1848Eur, 15% aizliet nodokļos, 15% aiziet atvaļinājuma un slimību rezervē, 10-15% aiziet uz instrumentu, mašīnas amortizāciju un garāžas īri.

11Eur/h-15%-15%-15%= jeb rupji 7,23Eur/h jeb 1214eur mēnesī paliek uz rokas.

Nu cilvēki ar vidējo algo uz rokas 676EUR/mēnesī, var atļauties meistaru tikai uz avāriju novēršanu, ja ir vajadzīgs remonts tad to ir jādara pašiem un tā tas vienmēr ir bijis.

Būsim godīgi, ka visi, kuri būvē privātmājas un taisa nopietnus remontus saņem krietni vien vairāk nekā vidēji. Lielākā daļa manu pasūtītāju saņem minimums 2500Eur uz rokas, bet tie, kas ceļ privātmājas tie parasti virs 5000Eur.
Tie kuri saņem mazāk tie nevar atļauties ne tikai meistaram maksāt. bet arī nopirkt materiālus.

Un tieši tas pats ir arī ārzemes, cik esmu bijis ciemos, parasti cilvēki neviens netaisa remontus, taisa tikai turīgie.

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: pašdarbnieks ()
Datums: 09/04/2018 17:20

Ja celtnieks firmā saņem 5eu, tad pasūtitājam viņš stabili izmaksā vismaz 15 eu/h. Darbonis ar saviem štrumiem vienmēr būs lētāks pasūtītājam, jo meistaram nav jādalās ar administratīvo aparātu, kurš ir firmā-valde, grāmatvede, sekretutka utt..


Lai dakteris varētu diognasticēt pavasara puņķi viņam ir 12 gadi jānomācas. Vidējais statiskais LV celtnieks/meistars ir vispār bez prof izglītības..-vakar biju zootehniķis, šodien santehniķis ;)

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: Hmm ()
Datums: 09/04/2018 17:20

Celtnieks parastais saņem ap vidējo algu neko vairāk arī citur, kāpēc Latvijā būtu jāmaksā vairāk un jāstāsta, ka to var atļauties tikai bagātie?

Re: Pārdomas par celtniecības darbu veicēju algām
Autors: Būvnieks LV ()
Datums: 09/04/2018 17:34

140Eur/h un 5Eur/h ir mazliet tā kā par traku tā starpība, pat ņemot vērā, ka ir jāmācās 12 gadi.

Es nekur neminēju, ka celtniekam ir jāsaņem tik pat cik ārstam, bet ne jau 28 reizes mazāk.

Tas, ka ārstiem maksā maz un reizēm pat mazāk nekā celtniekiem tā nav celtnieku vainā tā ir sistēmas vaina, jo mazāk ārstu piekritīs strādāt par zemām algām, jo vairāk viņiem maksās, kāmēr būs aitas būs cirpēji.

Nu nezinu nevienu meistaru, kurš strādātu, kā pašnodarbinātais un kuram nebūtu vismaz 3-5 gadu pieredze, kādā brigādē vai firmā par palīgu.

Lūdzu nejaukt speciālistus ( meistarus) ar palīgstrādniekiem alkoholiķiem, kuriem visi instrumenti satilpst Maxima maisiņā un kuri īsti nesaprot ko dara, jo ir palīgstrādnieki, kuri tēlo meistarus.

Celtniecības darbus var atļauties tikai turīgi ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē, vai arī ņemt kredītu, tā tas vienmēr ir bijis un būs vismaz pāris tuvākās desmitgades kamēr celtniekus nenomainīs roboti.

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  ******   ********   ********  **      **        ** 
 **    **  **     **  **        **  **  **        ** 
 **        **     **  **        **  **  **        ** 
 **        ********   ******    **  **  **        ** 
 **        **     **  **        **  **  **  **    ** 
 **    **  **     **  **        **  **  **  **    ** 
  ******   ********   ********   ***  ***    ******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727