UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2
Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: 30cmgarshteniss (78.84.102.---)
Datums: 09/10/2018 19:10

Labdien,

Esmu garāžu pārveidojis par nelielu kokapstrādes darbnīcu, kur lēnām mācos kokapstrādes lietas. Sākumā viss gāja gludi, bet tad parādījās pārāk daudz putekļi un skaidas no galda zāģa, elektriskās ēveles un slīpmašīnas. Tad izlasīju, ka nav labi elpot visas tās sīkās daļiņas, jo tas bojā plaušas (izklausās loģiski), tāpēc tagad sāku domāt par putekļu savākšanas sistēmu.

Neko Latvijā par to neatradu, meklēju internetos un daudziem ir šāds setaps - [www.youtube.com]. Izskatās labi un ļoti vienkārši izmest drazu, turklāt izmantojams gandrīz jebkam, ko var sūkt, tai skaitā pelniem. Esmu redzējis arī vairākus čaļus, kas izmanto čupu trubas, lai nebūtu jāvazā līdzi sūcamais, bet būtu vairākas vietas, kur pieslēgties nosūkšanai. Tas šķiet nedaudz overkills.

Man ir vecs, bet relatīvi jaudīgs 1500w putekļu sūcējs, varētu viņu izmantot un dabūt kaut ko līdzīgu tam Dust Deputy kas bija video, izskatās labi - bet kā ar daļiņām, kas tusē pa gaisu? Vai tur nevajadzētu vēl kādu nosūcēju?

Kas vispār LV šajā jautājumā tiek darīts? Vienkārši pieslēdz parastu putekļu sūcēju elektroinstrumentam un miers?

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Rx (89.191.108.---)
Datums: 09/10/2018 20:18

Kā papildus universālais man ir, kā man liekas, pats labākais: Karcher MV 6 P Premium
Tas māk sūdus sūkt, pūst, milzīgi liels, jauda regulējama, instrumentiem master-slave ( autoieslēgšana), ūdens sūkšana.
Zāģim, biezumēvelei resnā 100mm , speciālā skaidu sūkšanas mašīna Bernardo , tikai oriģinālā pievadcaurule mainīta pret mīkstāku. Globāli putekļus izpūšu pa durvīm ar lapu pūtēju!

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Rx (89.191.108.---)
Datums: 09/10/2018 20:29

P.S. Karčeram MV6 Preimium maisam iešuvu parasto rāvējslēdzēju. Tik atver un izber. To iešujot tas jādara tā, lai no iekšpuses būtu tāda kā aizsargstrēmelīte rāvējslēdzēja mehānismam. Tas neļaus skaidām būt rāvējslēdzējā.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 09/10/2018 22:41

Jā, protams, ka putekļus elpot ir kaitīgi un jo īpaši sīkos, ozola koka utt., tāpēc jautājums ir jārisina.

Mazie putekļu sūcēji (ar vai bez pieslēgtu ciklonu - tas kas video saitē pielikts) šo uzdevumu neatrisinās, jo tiem ir pārāk maza plūsma, lai kaut ko spētu izdarīt ar putekļiem, kuri ir gaisā un attiecīgi kaitīgākie.

Principā jāsāk ar to, ka jāmēģina makismāli likvidēt putekļus tur kur tie rodas - attiecīgi visiem darbgaldiem jābūt pieslēgtiem pie savākšanas sistēmas un mazākā darbnīcā varētu sākt ar apmēram šādu skaidu nosūcēju:
[precesdarbam.lv]
Protams, ka uzdevums nav vienkāršs visus darbgaldus pieslēgt, jo pirmkārt jāvelk caurules, jātaisa šiberi plūsmām, jāveido jauni gadžeti darbgaldiem, kuriem skaidu nosūkšana nav. Plūsmu salāgošana nav galīgi vienkāršs uzdevums ir ekspertu līmenis, bet tev principā jāsāk manipulēt ar tādu aparātu.
Īpaša uzmanība jāpievērš slīpēšanai, jo tā ir visbezjēdzīgākā un slimākā nodarbe un attiecīgi rada arī vispretīgākos un kaitīgākos putekļus. Slīpmašīnām ir paredzēti maza diametra pieslēgumi un darbināmi ar maziem un ļoti kw jaudīgiem putekļusūcējiem, bet tā efektivitāte ir zema. Efektīvāks ir slīpējamais galds ar lejas vilkmi. Google pasērčo downdraft sanding table.
Un pēdējais un visefektīvākais ir tiešām liels ventilators, kurš ventilē piesārņoto telpas gaisu uzreiz ārā un attiecīgi telpā ienāk tīrais gaiss. Efektīvs tas ir tāpēc, ka tam nav nekādi pretestību radoši filtri, prakstiski nevajag neko tŗiīt un ar salīdzinoši maziem kw var mainīt lielus m3/h. Mīnuss - vēsajā periodā siltais gaiss tiek izpūsts.

Galvenais kopsavilkums - lēti un labi nesanāks, ja vien neesi gatavs strādāt faktiski caurvēdināmā nojumē.
Jācenšas mazināt sīko skaidu rašanos - uzturēt asu zāģripu un minimizēt slīpēšanas procesus, jo tie ir vienīgie nopietnie putekļu avoti.
Pērkot darbgaldus lasīt atsauksmes par to cik laba tiem ir skaidu savākšanas sistēma.
Taisīt pašam savu skaidu nosūkšanas sistēmu ar dažādiem pieslēgumiem un nosūces vietām.
Izmantot kvalitatīvu respiratoru situācijā, kad slīpēšana tomēr ir jāveic.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: binary (94.186.100.---)
Datums: 09/10/2018 22:56

Vilnis_Radio Wrote:
-------------------------------------------------------
> Taisīt pašam savu skaidu nosūkšanas sistēmu
> ar dažādiem pieslēgumiem un nosūces vietām.

Šajā sakarā var paskatīties Matthias Wandel video par viņa dust collectoriem - [www.youtube.com]
Ja atmiņa neviļ, tad viņš pārgāja uz variantu, ka katram instrumentam ir savs DIY sūcējs - prasta kaste ar palielu filtru (~500x500 mm vai tml) un gaisa sūcēju.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: 30cmgarshteniss (159.148.119.---)
Datums: 10/10/2018 11:21

Liels paldies par viedokļiem, īpaši Vilnim par garo aprakstu.
Lieta tāda, ka mani ne pārāk interesē lēti un labi varianti, mani interesē varianti, kas strādā. Tā kā es tikai mācos darboties, tad ar slīpēšanu man ir bijuši tikai pāris darbi. Noteikti nopirkšu respiratoru(s) un paskatīšos, kuri ir kvalitatīvi. Man pārītis ir, bet lētie.

Es tikai nesaprotu kāpēc man tas skaidu nosūcējs ir vajadzīgs - pagaidām vienīgais darba galds kurš ražo skaidas man ir galda zāģis, pie kura esmu pieslēdzis putekļu sūcēju un viss ir labi. Tas skaidu nosūcējs tak netiks galā ar slīpēšanas putekļiem gaisā - tur vajag vai nu milzu ventilatoru, kā teici, vai kaut kādu pretstatu kondicionierim - kurš velk gaisu iekšā.

Man arī nav nekādu citu darba galdu pagaidām, tikai pārītis citu instrumentu.

Liels paldies par to downdraft sanding table, tādu vajadzēs uztaisīt, derēs kā nākamais projektiņš.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 10/10/2018 12:24

Tādi mājas tipa putekļu sūcēji nav domāti slēgt pie zāģa, jo tiem ir salīdzinoši maza plūsma un viss tiek filtrēts caur nelielas virsmas laukuma filtru, ar retiem izņēmumiem, dārgākiem putekļusūcējiem ir miniatūrs ciklons. Rezultējas tas lielā jaudā kW un biežu tīrīšanu un domāju ne visai labu nosūkšanu. Ja ir jānozāģē tik tiešām ļoti maz zāģējieni, tad bezizejā tādu var izmantot, bet ne ilgtermiņā. Daudziem ir maisu sistēmas, kuras kļūst dārgas, kad pēc 10 minūtēm jāmaina maiss.

Galda zāģiem faktiski ir divas nosūces - apakšējā un augšējā (virs galda virsmas). Augšējā pozīcija ir tā, kur zāģis veido putekļus gaisā un tur nebūtu slikti d10+ nosūci veidot.

Downdraft galdam tieši tāds skaidu nosūcējs varētu derēt, parastais putekļusūcējs noteiktibūs par mazu, jo nepietiek plūsma priekš nosūkšanas kvadratūras.

Tu vari vienkārši salīdzināt cik m3/h ar 1.5kw ir tavam putekļusūcējam un cik m3/h ir skaidu nosūtējiem, kuriem motori ir ap 1kw. Jā, pamatā tie ir 3f motori, kas salīdzinājumā ar putekļusūcēju ir nenokaujami un var griezt kaut vai visu dienu, iepretim lētajiem sūcējiem, kuri pārkarsīs jau pēc 30 minūtēm.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: 30cmgarshteniss (159.148.119.---)
Datums: 10/10/2018 12:40

Ok, downdraft galda argumentu pilnībā saprotu, laikam jāpapēta kā tas skaidu nosūcējs strādā.

Es nezinu kas ir "d10+ nosūce", bet es daudz ko nezinu - ir kāds resurss/vieta, kur palasīt/paskatīties par šo tēmu ko vairāk? Līdz šim youtubē redzētie viģiki par dust collection izmanto putekļu sūcēju + ciklonu.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Rx (46.109.73.---)
Datums: 10/10/2018 13:33

Laikam neviens tā arī manu Karcher MV 6 nepapētīja, ja uzdod tik tālāk jautājumus... savādi. Mēģināšu pateikt vairāk: Lielas ietilpības maiss, vai pat bez maisa- skaidu daudz saiet. Otrkārt: Speciāla rozete- vieta elektroinstrumenta instrumenta štepselim. Ieslēdzot instrumentu, arī putekļu sūcējs sāk strādāt. izslēd- arī sūcējs apstājās.Tā jaudu var regulēt no gandrīznulle līdz max. Slīpē un nekas prom neies (likvidē putekļus to rašanās vietā).

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: arre (195.13.169.---)
Datums: 10/10/2018 13:40

Pievienojos Rx. Man līdzīgs risinājums. + Ja vajag slīpēt ar fleksi tad saulainā dienā ārā vai lietainā dienā malkas šķūnī.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 10/10/2018 14:32

Rx aparāts varētu būt kompromiss, ja tā slīpēšana un kokdarbi patiešām nav daudz, bet tikai līdz zināmai robežai. Arī smilšpapīriem jābūt ar caurumiem. Šim aparātam ir neliels filtrs un maisi, kas strādā kā filtri. Bez maisiem ātri aizsitīs filtru, tāpēc jālieto maisi.

Slēgšanai pie zāģa tas nav piemērots. Un ja ņem, tad tikai lielās firmas, jo visi no-name pārkarst un nav paredzēti ilgstošai darbināšanai. Bet ja tam sūcējam pieliek priekšā ciklonu kā youtubā, tad var slēgt klāt zāģim.

Man piemēram apjomi un iekārtas ir vairāk, tāpēc izmantoju skaidu nosūcēju un arī ar to ir bišķi par maz. Mobilajām vajadzībām izmantoju tādu kār Rx tikai ar ciklonu un jaudīgāku [dustcontrol.com] nu un protams ar ventilators parastais arī ir, ar kuru vienkārši laiku pa laikam pilnībā nomainu gaisu.

Ja mn būtu jāņem no paša sākuma, tad es ņemtu pirmo skaidu nosūcēju, jo tas ir relatīvi lēts, bet jaudīgs un vienlaicīgi var slēgt vairākas iekārtas klāt. To ieslēgšanos no ierīces kā Karcherim var pielikt jebkuram aparātam, kuram tas nav, ja nepieciešams. Aliexpresā noteikti var nopirkt par deomkrātisku eur.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: 30cmgarshteniss (159.148.119.---)
Datums: 10/10/2018 14:53

Sorry Rx, komentu izlasīju, paldies, uzmetu acis putekļu sūcējam, bet pagaidām man šķiet svarīgi saprast principu kā viss jādara, nevis jāpērk konkrēti devaisi un tad tikai jādomā, pagaidām iztikšu ar savu sīko sūdu un varbūt pielikšu klāt ciklonu, lai vieglāk visu nomainīt. Ko darīt ar putekļiem gaisā tā arī neesmu sapratis, tas vēl jānoskaidro.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Rx (46.109.73.---)
Datums: 10/10/2018 15:19

OK. Paskatiet to darbībā bez maisa: [www.youtube.com]

Tālāk: Tam ir speciāla pretplūsmas poga viena filtra automātiskajai attīrīšanai.
Un parastajam putekļu sūcējam liekot klāt papildus gružu savācēju, līdzīgi kā pelnu savākšanas trauks, ir garām... Kapēc? Tāpēc, ka tikko slodze sūkšanas galā, tā vakums tajā galā ir ļoti švaks un palielinās tikai laika gaitā, jo jāvakumizē viss pieslēgtā gružu trauka tilpums, kam jāpatērē laiks... Caurules galā tajā laikā ir maziņš vakums un tas nevienu gruzi neiesūc..... tikai putekļus. MV6 caurules diametri tā salāgoti, ka, ja kāds lielāks gruzis ieiet, tad tas nekad neiesprūzt, bet nonāk maisā. Par filtra aizsišanu nav parasti jāuztraucās, jo 27 litrus putekļu piesūknēt ir ļoti grūti ( Viļņa teiktais pat piesišanu...).
Un, tiem vispārpieejamajiem hobija-pusprofesionālajiem galda zāģiem ar regulējamu augstumu, leņķi, skaidām ir ļoti maza diametra izeja. Bosch PTS 100 skaidu caurums kā putekļu sūcējam, Makita MLT100 nedaudz lielāka skaidu izplūdes vieta, bet nedaudz lielāka.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 10/10/2018 16:34

Hmm, Karcher ir tiešām laba fīča ir filtra izsišanu, tā ir vajadzīga lieta.
Bet par ciklonu nesapratu. Ciklonu tikai arī vien izmanto kokapstrādē un tas ir ļoti efektīvs. Varbūt arī viņam ir mazāks vakuuma spēks uz lielu slodzi, bet reāli jau viņš strādā uz homogēnām skaidām, kuras rodas viedabīgā izkliedē.
Ciklona lielais pluss ir filtru saudzēšana un vairāk savākto gružu līdz tīrīšanai.
Lai vai kā, bet reāli es izmantoju skaidu nosūcēju no visiem tiem sūcējiem priekš kokapstrādes - tomēr kārtīga plūsma, nesalīdzināmi lielāks tilpums līdz apkopei (man šķiet kādi 100-200L), tas ko vajag.
Bet celtniecības sūcēji pārāki ir celtniecībā, kam arī tie domāti. Cenas manuprāt ir tādas, ka celtniecības sūcēji ir pat dārgāki par skaidiniekiem.
Es nestrīdos, vienkārši man ir visi tie sūcēji un es saku ko es izmantoju pēc prakses.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 10/10/2018 16:36

Un jā - piemirsu - ja ir ēvele, tad karčerviedīgos var aizmirst.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Purmo (84.245.194.---)
Datums: 10/10/2018 18:42

Vilnis_Radio laikam nenoskatijās autora ielikto video.Autoram pilnīgi pietiktu ar ciklonu no aliexpress,kārtīgu spaini un Karcher MV 6 vai ko letaku.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 10/10/2018 23:47

Nu nezinu. Karcher maksā ap 210 eur un jauda tam ir apmēram kādi 150 m3/h. Pa tādu un mazāku summu var stabili dabūt 0.5 - 0,75kw skaidu nosūcēju, kuriem jauda ir ap 700 - 1000 m3/h. Skaidu nosucējs vienkārši ir specifiski paredzēts tieši skaidām, karčers universāliem remontiem. Ja reiz runa ir par kokdarbnīcu, tad neredzu jēgu ņemt kaut ko citu. Biju piemirsis par to ēveli un patiesībā arī par frēzi. Tos var pavilkt tikai skaidu nosūcējs. Sīkākas detaālas īsti nav jēgas analizēt, tas būtu tas pats kas mēģināt salīdzināt sedanu un 4x4 džipu.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Rx (46.109.73.---)
Datums: 11/10/2018 10:32

Putekļu sūcējs un skaidu sūcējs ir pilnīgi atšķirīgi sava būtībā: Putekļu sūcējam ir salīdzinoši liels vakuums pie liela plūsmas ātruma, maza m3 ražība. Skaidu sūcējam ir zemi plūsmas ātrumi, bet lieli cauruļu diametri un tāpēc liela m3 ražība. Ar skaidu sūcēju skrūves, naglas, akmentiņus neiesūksi. Tas sūc tikai vieglos "putekļus", skaidas. Abi šie sūcēji ir nepieciešami.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Vilnis_Radio (81.198.190.---)
Datums: 11/10/2018 10:35

Piekrītu Rx, katram sava specifika. Tikai šeit cilvēkam problēma ir vieglie putekļi - tātad skaidu nosūcējs.

Re: Putekļu savākšana darbnīcā
Autors: Rx (46.109.73.---)
Datums: 11/10/2018 10:40

...vieglie putekļi...un skaidu sūcēja rūkoņa.... slīpējot....? Manuprāt putekļu ievilkšana tuvajā zonā ar putekļu sūcēju uz min pietiekamo jaudu.

Iet uz lapu: 12Nākošā
Pašreizējā: 1 no 2


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **        **    **   ******    *******  
 ***   **  **         **  **   **    **  **     ** 
 ****  **  **          ****    **        **        
 ** ** **  **           **     **        ********  
 **  ****  **           **     **        **     ** 
 **   ***  **           **     **    **  **     ** 
 **    **  ********     **      ******    *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727