UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (213.226.141.---)
Datums: 24/03/2013 17:36

Ir tāda lapa: [www.latvenergo.lv] , kur uzrādītas ES elektroenerģijas cenas. Mani interesē vai ir atrodams tāds pats grafiks, kas sasaistīts ar "Hamburgera" korelācijas koeficentu. Respektīvi grafikā parādās sakarība , kas parāda cik daudz elektroenerģijas pret pilsoņa vidējo algas tas var nopirkt - līdzīgi, kā hamburgeru?
var skatīt : [www.latvenergo.lv]
Savulaik es lasīju, ka 1 vienības elektroenerģijas ražošanai jāpatērē 5 siltuma vienības... tātad sanāk, ka ja ...ņemot Rīgu , kur 1GJ siltuma maksā ~45Ls... elektroenerģijas GJ jābūt 225Ls. Tātad vienai kWhr ~ 225*1e-9*3600 ~0,000810Ls vai 0,75% no pāslaik cilvēku pirktās enerģijas cenas. Pat ja tā ...ņemot vērā sadales tīkla izcenojumus, kas būtu 100% no izmaksām... tad enerģijas kW maksātu tikai 0,0017Ls. Jeb es kaut ko nesaprotu sakarībās starp giga Džouliem un kiloWatiem stundās?

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: Ansis Liepa (212.93.100.---)
Datums: 25/03/2013 09:53

šis ir ļoti interesanti. tepat Latvijā dažos Hesburgeros (saistība ar burgeriem:)) ir koģenerācijas iekārtas uzstādītas, ēd metānu no pilsētas trubas, un ražo siltumu un elektrību vietējam patēriņam. Tikai nezinu, vai tas ir saimnieciski izdevīgi, kā rādās, tad viņi drīzāk to dara prieka pēc, tāpat kā ar saviem vēja ģeneratoriem.
kautkādai sakarīgai saistībai cenās tiem energoresursiem ir jābūt, bet iespējams to pirms mums jau aprēķina šo cenu pārvaldnieki, tā lai izslēgtu jebkuru cerību vienkāršajiem iedzīvotājiem pēkšņi masveidā ņemt un pāriet no viena energoresursa uz citu, vai no dīzeļa ražot sev mājās elektrību, vai ar elektrību sildīt gaismot - audzēt tulpes lielos daudzumos, vai no dabasgāzes dzīt spirtu utt.

katrā ziņā, lai ceptos vai bēdātos iemelsu netrūkst, ja dikti saņemas un tam velta pietiekami laiku, līdzekļu, krietnu daļu savas dzīves - tad, iespējams, var vai nu kautko izmainīt "lielajā enerģētikas politikā" vai nu izmainīt savu un radinieku saimniecībās tā lai tās nav atkarīgas no energo piegādātājiem.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: Vienstāvs (212.93.96.---)
Datums: 25/03/2013 10:19

Pirms gadiem, kad Latvenergo investēja IT drošībā, prese jautāja - priekš kam? Oficiāli izskanēja, ka personas datu aizsardzībai (lai neviens neuzzin nevis to, cik kāds tērē baseinu sildīšanai, bet cik, piemēram, HESam kaimiņos esoša "zemnieku saimniecība", "zāģējot malku"), bet neoficiāli - lai tie, kam nevajag, neuzzinātu elektroenerģijas iepirkuma cenas (savulaik minētas kā daži santīmi).

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: Viesturs470 (85.254.150.---)
Datums: 25/03/2013 12:14

Attiecība starp saražoto siltumenerģiju un elektrību dažādās koģenerācijas stacijās ir dāžāda, Salīdzinājums ar Rīgas situma tarifu nav korekts, jo 45 Ls/ MWh ir tarifs ar visu piegādi un tas ir vienāds patērētājiem ar dažadu slodzi atškirībā no elektroenerģijas.
Tāpat tarifu noteikšanā šobrīd lieto t.s. tirgus metodi, jo elektronerģijas piegāde un sadale notiek starptautiskā, ne lokālā mērogā, tas ir elektronerģijas cenu vērtē pēc tās tirgus piedāvājuma, ne atkarībā no tā cik ir tās pašizmaksa, kur Rīgas TECi nevar konkurēt ne ar Daugavas HESiem, ne Skandināvu vai krievu AESiem.

Mājsaimniecību tarifus to absolūtās vērtībās arī nav korekti salīdzināt, jo dazādās valstīs atškiras gan patēriņa, gan ienākumu, gan izdevumu struktūra.
Arī salīdzināšna ar " Hamburgeriem" diez vai palidzēs tiem, kas tos ikdienā neēd !

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (213.226.141.---)
Datums: 25/03/2013 18:47

"Mājsaimniecību tarifus to absolūtās vērtībās arī nav korekti salīdzināt, jo dazādās valstīs atškiras gan patēriņa, gan ienākumu, gan izdevumu struktūra.
Arī salīdzināšna ar " Hamburgeriem" diez vai palidzēs tiem, kas tos ikdienā neēd !"
... tad šādā apgalvojumā parādās tas, ka mums ir iespēja ietaupīt atlaižot no darba tos cilvēkus, kas vienkārši kuļ tukšus salmus:[www.latvenergo.lv] ... jo ja grafiki un salīdzinājumi nav nekam derīgi, tad kapēc tos radīt un ko tie dod... iznāk, ka acu aizmālēšanai.
Es kā būvinženieris pieņemu vai zinu, ka cilvēka kā radības kroņa fizioloģija visās pasaules malās ir vienāda... ķermeņa temperatūra 36,4 grādi... svīšana, jā nēģerim Āfrikā tā būtiski nepieciešama, kamēr čukčam? Ārējais klimats... pieņemu, ka mērenā klimatiskā joslā dzīvojošai cilvēces daļai tā caurmērā statistiski vienmērīga... domājams 10..15 gadu griezumā. Tātad vai mēs kaut ko varam salīdzināt, jeb jālūdz portālā ' mana balss' atlaist tos darmojedus - grafiku skribelētājus? ... ietaupīsim pāris santīmus gadā
"ja santīmu nekrāsi, pie lata - Eiro netiksi"

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: MW (212.93.100.---)
Datums: 27/03/2013 00:08

"Savulaik es lasīju, ka 1 vienības elektroenerģijas ražošanai jāpatērē 5 siltuma vienības", tas ir bijis diezgan pasen, kad elektrību ražoja izmantojot tvaika turbīnas, šobrīd tehnoloģijas ir attīstījušās un iegūst sekojošas proporcijas:
1. Koģenerācija ar gāzes iekšdedzes dzinējiem sadedzinot 1 MW gāzi, pie lietderības 85% iegūst 50% el un 50% MW siltumu.
2. Rīgas TEC-2 kombinētā gāzes -tvaika cikla koģenerācijas stacija, sadedzinot 1MW gāzi, pie lietderības 85%, iegūst 60% el un 40% silt. (pati efektīvākā tehnoloģija uz šodienu)
3. Bio - augstspiediena tvaika katlos, tiek uzstādīts fortum Jelgava sadedzinās 1MW šķeldu, pie lietderības 85% iegūs 30% el, 60% silt.

Izmaksas siltumam 1MW no gāzes ir ap ražošana 25-30Ls + pārvade + tirgošana = 45 Ls/MWh (1GJ = 0.27 MWh, = 45*3.6 = 162 Ls)

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: ...... (46.109.144.---)
Datums: 28/03/2013 01:51

man, šīs tēmas sakarā ir savs viedoklis. atmetot rēķinus cik un par ko, bet skatoties no globāla viedokļa. koģenerāciju vispār neizskatu. bet, piemēram, hidroelektrostacijas. mūsu valsts taču iepērk elektroenerģiju ārvalstīs, lai kāda tā būtu, nu teiksim krievija. samaksa tiek veikta izejot no piegādes līdz mūsu robežai, ne tā? tālāk tiek novadīts pa visu valsti, kas nozīmē lielus zudumus. tad kādēļ nesamaksāt vietējam ražotājam šo zuduma teorētisko% kā peļņu un nauda paliek Latvijas uzņēmējam, nevis to samaksājot tam pašam krievam kompensējot trūkstošo enerģiju? gan jau tajā visā ir bizness un savtīgums, tomēr nauda paliek šeit un tas veido valsts kopproduktu, nevis imports. neviens necepas ka par pārtikas tirdzniecību Latvijā visa peļņa aiziet uz ārzemēm, tomēr tie ir ļoti līdzvērtīgi biznesi. sanāk ka latviešiem nevajag būt turīgiem, vajag cienīt un atbalstīt ārzemniekus, ne savus uzņēmējus? kur jēga? man aizdomas ka teiciens par latvieti, kuram nav labāka ēdiena kā otrs latvietis atbilst patiesībai. protams, ir grūti cilvēkam saprast, ir vieglāk sausi rēķināt teoriju. tomēr mēs, latvieši, esam tie lupatas, kas paši neko nespēj, kā tikai notirgot ko citi radījuši, te domāju PSRS mantojumu. nu jau gandrīz viss nopārdots, tad nu tirgo viens no otra, bet neko neražo. un klanās valdība eiropas priekšā, regulas un pegulas. ...nezinu, kamēr nebūs riktīgi uzņēmēji, kas vadīs šo valsti, nevis kā grāmatvedis Valdis kā tagad, nekas nemainīsies, neadekvātums cenās un darba trūkums būs turpinājumā. un mums tikai atliek tupi te funktierēt cik būtu ja būtu, ja paši neesam uzņēmīgi un neejam politikā un ceram uz labo onkuli, kurš ieliks mutē gatavu. bet, gan jau es aplam domāju:D

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: elektriķis Māris (87.110.168.---)
Datums: 04/04/2013 21:58

cienījamais ......., vai tad tev vēl nepietiek ar OIK? rudenī(ja Pavļuks nenoraustīsies) manīs, kad visi to sajutīs. Ja vietējiem "eko"enerģijas ražotājiem paņemtu nost dubulto tarifu un iepirkt enerģiju no tiem pa tirgus cenu, neviens te neko neražotu.

es balsotu par valsts atbalstu piemājas alternatīvajai enerģijai, bet bez dubultajiem tarifiem, starpību vienkārši nododot tīklā un norēķinātos ar energokompāniju par starpību.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: ...... (46.109.144.---)
Datums: 06/04/2013 03:37

cienījamais māri, tu esi atpalicis no reālās dzīves par vairākiem gadiem, ja piemini mistisko dubulto tarifu uz šodienu. tāda sen vairs nav. bet cita sakarā, vai zini kā veidojas OIK cena? kā veidojas koģenerācijai, kā mazajiem HES? problēma ir izglītības trūkumā un nevēlēšanās to uzņemt, diemžēl. to par Jums konkrēti nodomāju un 90% pārējo tautu.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (213.226.141.---)
Datums: 06/04/2013 20:49

Cik es saprotu, tad katru gadu Latviju pamet savi 20000 iedzīvotāju... tie taču vairs elektrību nelieto! No 2,3miljoniem savi 0,4..0,5miljoni iedzīvotāju ir prom. Tad kādas problēmas ar elektrības ražošanu lielajās spēkstacijās....
Vispār jau sviests ar to elektrības ražošanu ir. Piemēram tas pats Liepājas metalurgs, saprotu, ka Metalurga vadība gribēja uzvārīties un tikt pie miljoniem.... lai viņiem tāds pats liktenis kā Lembergam, bet ko tad valsts ierēdņi... kapēc pieļāva aizdevumu elektrotīģeļiem. Vienkāršāk taču bija Liepājas metalurgam palaist gāzes kooģenerācijas staciju, kur ražotu gan elektrību tīģeļiem, gan gāzi un siltuma pārpalikumus varētu izmantot metāllūžņu pirmapstrādei un pēcapstrādei. Un ja veidotos siltuma pārpalikumi - atdotu Liepājas pilsētas siltumtīkliem.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: laucinieks (46.109.219.---)
Datums: 06/04/2013 21:32

....... gudriniek, TEC 2 pārdod MWh elektroenerģiju par 54 latiem, savukārt brīvajā tirgū MWh cena grozās ap 30 latiem. TEC 2 ir tas monstrs, kas paceļ OIK komponenti, ražojot elektroenerģiju ar gāzi - Ļoti zaļa enerģija!

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: elektriķis Māris (87.110.168.---)
Datums: 06/04/2013 21:56

......, uzbrauc un uzdod papildus 2 jautājumu, atbildes arī būs?
un vēl varbūt uzrādīsi zudumu apmēru(nu vismaz deltu) no LV/RUS robežas līdz lietotājam, vārdu salikums "lielus zudumus" mulsina.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: ETT (87.110.67.---)
Datums: 06/04/2013 22:54

Kungi vienmēr ir "godātie", bet dāmas "cienītās". Tas tā,- no atpalikušās dzīves etiķetes.Mūsu valsti jau diezgan ir vadījuši riktīgi uzņēmēji, tādi kā Šķēle, Kalvītis. Kādu likumdošanu un izmaksu bagāžu valsts iedzīvotājiem šī valdīšana ir devusi varam nedaudz apjaust kaut vai no šā www.mk.gov.lv/doc/2005/EMZino_070113_cenas.23.docx
Šķēles uzņēmējdarbība ietver vēja parkus, Kalvīša mazos Hes. Par citiem biznesiem nemaz nerunāsim. Cik Latvijas uzņēmumu ir izdevies "nomenedžēt" Šķēlem, un kam tie tagad pieder? Nosaukt uzņēmējus vēl? Šlesers, Krištopāns, Gailis... Var saukt vēl un vēl... Var salīdzināt viņu valdīšanas laikā pieņemto lēmumu ietekmi uz valsts, tās iedzīvotāju un viņu pašu maciņiem kā īstermiņā, tā ilgtermiņā, bet vai ir vērts...

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: khe (46.109.173.---)
Datums: 06/04/2013 23:10

Noteikti zinu, ka par biogāzes saražoto enerģiju maksā dubultā....

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 07/04/2013 09:18

Šobrīdējā situācija:
[www.ast.lv]
Pat šobrīd, kad vēja ir maz, ražojam 10 MW, kas ir tikai 5x mazāk kā HESi šobrīd. Visi te bļauj par cenām, bet tā visa ir 100% īstermiņa domāšana - valsts energoneatkarība ir svarīgāka par mūsu valodu, nāciju, robežām utt. Iedomājamies, kas notiks, ja elektrību no rītdienas mums tirgos par 10x lielāku cenu - viss, mēneša laikā Latvija būs tukša un nepalīdzēs mums ne prievītes, ne leģionāri, ne mūsu karogs. Un tad mēs ceļos kritīsim gan vēja staciju, gan mazo HESu, gan koģenerācijas staciju īpašnieku priekšā. Valstij ir jābūt iespējai būt energoneatkarīgai - tad neviens ar mums nevarēs manipulēt. Kāpēc gan Putins tik ļoti satraucas par energotirgu - pat karus tā dēļ rīko? Jo tā ir vara, un pie tam absolūta vara. Katras valsts labklājība ir tieši atkarīga no enerģijas cenas un gudri valstsvīri to saprot. Arī gāzes tirgus diversifikācija liekama tajā pašā groziņā. Kaut mums tas izmaksās kaut 5x dārgāk un nevienam tas nebūs vajadzīgs un būs jāpiemaksā no budžeta - sašķidrinātās gāzes terminālis ir valsts prioritāšu augšgalā. Jau šobrīd mēs Krievijas gāzi pērkam par 15% dārgāk kā Vācija. Un Putina rokās ir svira, ar kuras palīdzību viņš ar Latviju var darīt principā jebko. Domājat, ja būtu ultimāts - atdodiet mums Latgali, ja nē, pēc mēneša jums gāzes cena būs x100, mēs pat iepīkstētos? Da nē, un tas arī ir loģiski, lai kādi nacionāļi valdībā sēdētu, jo rezultāts jau jebkurā gadījumā ir tas pats - dzīvot šeit nebūs iespējams. Ja mums būtu alternatīva, kaut dārga, nekas tāds notikt nevarētu, un tas valstsvīriem ir jāapzinās, ka enerģija mūsdienās ir pilnīgi viss.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: elektriķis Māris (87.110.168.---)
Datums: 07/04/2013 09:43

krievijai pacelt elektroenerģijas cenas nesanāks, ir tak tirgus, kas regulē cenu, esi dārgāks, neviens nepirks. ar gāzi nedaudz savādāk, alternatīvu gandrīz nemaz nav.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 07/04/2013 10:14

Pēc sadales tīklu situācijas un tagadējās elektrības cenas 50 EUR/MWh, šobrīd mēs Igaunijai maksājam 25 000 EUR/stundā, kas diennaktī sanāk 600 000 EUR. Nav slikti.
[www.ast.lv]
[www.nordpoolspot.com]

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: ETT (87.110.67.---)
Datums: 07/04/2013 11:43

aaaa, Tu pats sev runā pretī.
No vienas puses "Visi te bļauj par cenām, bet tā visa ir 100% īstermiņa domāšana", no otras puses "ja elektrību no rītdienas mums tirgos par 10x lielāku cenu - viss, mēneša laikā Latvija būs tukša" - tātad nesatraucies par lielāku cenu, bet par 10X lielāku cenu nez kāpēc satraucies. Tā taču Tava "īstermiņa domāšana".
No vienas puses " Valstij ir jābūt iespējai būt energoneatkarīgai - tad neviens ar mums nevarēs manipulēt", no otras puses "Un tad mēs ceļos kritīsim gan vēja staciju, gan mazo HESu, gan koģenerācijas staciju īpašnieku priekšā". Tātad Tev manipulācija no vieniem ir pieņemamāka nekā manipulācija no citiem, kaut gan pats postulē - "valsts energoneatkarība ir svarīgāka par mūsu valodu, nāciju, robežām utt", Un ja tā, tad jau Tev valsts nemaz nav vajadzīga - katram pa mucai soļjarkas kopā ar dīzeļģeneratoru un dzīvo ilgi un laimīgi... bez valodas, tautības, robežām, nevajadzēs Tev satraukties ne par prievītēm, ne leģionāriem, ne karogu.
Sakārto lūdzu savas savas domas, lai nezustu ticamības pakāpe...

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: aaaa (91.105.69.---)
Datums: 07/04/2013 12:05

ETT: garantēju, ka domu Tu saprati, nevajag kasīties par sīkumiem. Paskaties uz to pašu Dāniju - Tu domā viņi nesaprot, ka vēja enerģija, kurā viņi ir iegrūduši miljardus ir daudz dārgāka par enerģiju, ko viņi varētu no zviedriem pirkt? Pilnīgi duriki? Toties tagad viņi ir pašpietiekami un neba nu štrome pirms 10 gadiem maksāja tik, cik tā maksā tagad - tur koeficients ir vairākas reizes! Un kur ir pamats domāt, ka nākotnē tendence nebūs tāda pati? Nav tāda pamata - enerģija kļūs tikai un vienīgi dārgāka un enerģija ir viss - ko mēs ēdam, ko dzeram, kur dzīvojam, ar ko braucam un ko velkam mugurā, jo pasaules iedzīvotāju skaits tikai aug un parsības arī aug. Ir jāsaprot, ka valsts labklājību nosaka ražošana - un nevaram mēs štromi tikai pirkt no ārpasaules, ir pašiem tā jāražo - lētāk vai dārgāk, nav svarīgi, jo uz vietas saražot jebkurā gadījumā valstij kopumā būs izdevīgāk kā pirkt.
Par prievītēm runājot - ja Tev liekas, ka tukša muldēšana par patriotismu ir tas, kas Latviju nākotnē darīs nacionālu, spēcīgu un lepnu...man tiešām Tevis žēl. Latviju nacionāli spēcīgu un lepnu var darīt tikai viena lieta - ekonomika, jo tā nežēlīgā nabadzība, pamestie lauki, tukšās pilsētas bez darbspējīgiem cilvēkiem, kas lielākā daļa ir aizbraukuši prom ir tieši tās pašas netālredzīgās domāšanas sekas. ka tik pacelt reitingu manai partijai, kaut iegrūžu valsti parādos, ka tik mani atkal pārvēl, pienemt kādu populistisku lēmumu, kas mani spodrinās, bet valstij ilgtermiņā būs neizdevīgi...nu nav musm tādas valstiskas un ilgtspējīgas domāšanas, tas ir tas, ko gribēju pateikt. Tas pats par to biodegvielu - tas Pavļuts tak ir pilnīgi nekompetents āksts, ja varēja pieņemt tādu lēmumu nesubsidēt biodegvielas ražošanu. Jā, to visi saprot, ka tas itkā ir dārgāk, bet tā ir simtprocentīga īstermiņa domāšana. Ieteiktu aizbraukt uz to pašu Vāciju un paskatīties, cik tur ir biogāzes ražotņu, cik tur ir koģenerācijas staciju, cik tur ir biodegvielas ražotņu, vēja ģeneratoru...un tāpēc viņi arī ir vienīgā spēcīgā ES ekonomika, un tāda arī paliks.

Re: Par elektroenerģijas tarifiem.
Autors: ETT (87.110.67.---)
Datums: 07/04/2013 13:01

aaaa, tātad uzskati, ka vispārējai nabadzībai, nesamērīgam noslāņojumam, varas nihilismam, vispārējam pofigismam par iemeslu ir nacionālas valsts ideja, nevis viltus liberālā demokrātisma piespiedu ieviešana? Uz kādiem pamatprincipiem var veidot ilgtspējīgu valsti - uz kopējām idejām, kuru īstenošanai tad arī nepieciešama kopēja ekonomiska telpa, bāze un saprašana, vai arī valsti var veidot uz individuālo maciņu piepildīšanu, un tad - kaut kad, kad valsts ekonomika bez kopējām idejām būs uzplaukusi, uzlikt ideoloģisko jumtu? Kādu kopēju ekonomiku Tu vari uzbūvēt, ja kustība ir vērsta pretējā virzienā? Kādas idejas visus šos gadus ir valstiski realizētas, ja neskatāmies uz partiju virsrakstiem? Piesegšanās ar nosaukumiem vienmēr ir bijusi 'viena no ieinteresēto grupu spēles metodēm.
[www.mediafire.com]

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **        ********   ********  **        ******** 
 **        **     **     **     **           **    
 **        **     **     **     **           **    
 **        ********      **     **           **    
 **        **            **     **           **    
 **        **            **     **           **    
 ********  **            **     ********     **    

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727