UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: E (212.93.96.---)
Datums: 05/02/2013 12:51

Sveiki!

Gribēju jautāt, ko citi izmanto, lai maksimāli līdzeni sazāģētu laminētas skaidu plāksnes (piemēram plauktiem, skapim, utml.)
Es patreiz izmantoju Bosh figūrzāģi ar pašu smalkāko mūsu veikalos atrasto zāģīti (T101 laikam), bet vienalga tā maliņa tāda nedaudz robota sanāk (it īpaši apakša). Pēc tam nolaminējot to maliņu var labi redzēt nedaudz izrobotos stūrus.

Varbūt ir kādi labāki asmeņi vai kaut kādi īpaši padomi zāģējot? Varbūt zāģējuma vietā vajag kaut ko uzlīmēt pa virsu, tad tas smalkais lamināta slānis tā nelūzīs?

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 05/02/2013 12:56

Neprofesionāls viedoklis - varētu būt, ka instruments izvēlēts nepareizais, galdniecībās zāģē ar stacionāro ripzāģi un nav nekādu robiņu.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: arre (195.13.169.---)
Datums: 05/02/2013 13:17

lai nespurotos vajag formātzāģi ar speciālu ripu kokskaidu plātnēm. Elipsveida vai apaļu zāģējumu var mēģināt ar figūrzāģi un speciālu asmeni

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Anndris542 (83.99.148.---)
Datums: 05/02/2013 13:53

Profisionaali apzaagheeta lamineetaa skaida ir zaagheejot ar ripzaaghi kuram ir priekshzaaghis. Tas noziimee, ka maza zaagha ripinha aizzaaghee apksheejo laminaata kaartu, bet lielaa pamat rippa nozaaghee visu paareejo. Izraavumi rodas no taa, ka laminaata kaarta ir cieta plastmasa. Ripai griezhoties augsha tiek zaagheeta, bet apaksha pleesta.
Jautaajums bija, kaa nozaagheet maajas apstaaklhos, ja nav ripzaagha ar priekshzaagi? Atbilde nekaadi!
Var noviileet ar figuur zaaghi +1mm. Taalaak nhemt lentas sliipmashiinu un to +1mm. sliipeet nost. Buus ideaalas malas bez izraavumiem. Mokas, puteklhi u.t.t. Un arii jaabuut rokaam no pleciem, bet ne no p...... .
Pareizaak buutu aiznhemties rokas virsfreezi un malas nofreezeet. Aatri, eerti un ar kvalitaati!

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Kasparam (213.21.206.---)
Datums: 05/02/2013 14:06

Esmu izmēģinājis gan šā, gan tā un beigās visizdevīgāk bij pasūtīt kantorī, kur skapim detaļas sagrieza profesionāli. Pašam zāģējot sanāca padaudz brāķu, bet slīpēšana ar slīpmašīnu nevienmēr deva cerēto rezultātu - līdzeni noslīpēt bija ļoti sarežģīti.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: GirtsL (77.38.175.---)
Datums: 05/02/2013 14:31

Ar Festool zagi un vadlinealu var perfekti nozagjet majas pastaklos, re kur iziree.
[www.ss.lv]

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: aaaa (77.240.246.---)
Datums: 05/02/2013 14:45

Kāda starpība Festool vai Stern, galvenais ir ripas griešanās ātrums, stabili nostiprināta detaļa un pareizā ripa. Finiera un skaidenes gadījumā es teiktu 95% panākumu garants ir daudzzobu ripa - jo vairāk ripai zobu, jo mazāk skabargu. Taisnos gabalus tikai ar ripzāģi, bet labāk jau, protams, satcionāro zāģgaldu, tam ripa griežas stipri ātrāk un zāģējums (es gan teiktu frēzējums, jo ripzāģim zobi ir plakani, tas nezāģē, bet frēzē) stipri gludāks. Mājas apstākļos ar līmspīlēm pie plāksnes piespiež "pravilu" vai taisnu dēli, ņem ripzāģi ar vismaz 60 un vairāk zobiem un lēnām zāģē. Zāģa dziļums arī ir pareizi jānoregulē - optimāli ir, ja ripzāģa zobi apakšpusē iznāk ārā ne vairāk par 5mm no detaļas.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Vienstāvs (212.93.96.---)
Datums: 05/02/2013 14:52

Skaidene nav mans materiāls, tomēr nevaru iedomāties, ka ripa ar smalkiem un asiem zobiem kautko izplēš. Līdz 210 mm diametram arī DEDRA ripas ir labas. Sliktākajā gadījumā iestādam ripzāģi (tiklab stacionāro vai rokas) uz 55% dziļumu un zāģējam no abām pusēm.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: E (212.93.96.---)
Datums: 05/02/2013 15:19

Nu jā, laikam būs jāpamēģina nopirkt kāda smalka daudzobu ripa(priekšzāģis?) priekš ripzāģa. Ar ripzāģi nebiju mēģinājis, jo man ir tikai rupjās ripas priekš dēļu un OSB graizīšanas.
Stacionāro gan negribas pirkt, jo tikai pāris skapji jāuzmeistaro.

Zāģēt +1mm un slīpēt gan nebūtu prāta darbs mājas apstākļos, jo baigi grūti būs vienādi noslīpēt tos daudzos metrus, kā arī putekļu būs nenormāli daudz.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Anndris542 (83.99.148.---)
Datums: 05/02/2013 15:27

Man patiik Vienstaava piedaavaataa ideja, bet diemzheel vinha nestraadaas! Buutiiba ir tajaa, ka galdniekam 1mm. ir tas pats kas lidotaajam 10km! Nevar aizzagheet detalhu un apgriezhot otraadaak traapiit pa nulleem. Buus pakaapiens, kursh jaalikvidee! Savaadaak, liimeejot malinhu, tas leks aaraa vairaak kaa izpleesumi!
Kaapeec ripa pleesh apaksheejo malu? Ripai zaagheejot ir trieciens pret materiaalu. Augsheejaas kaartas laminaatam ir STINGRI pieliimeeta skaida. Taapeec, nekas neluust, jo skaida to nelhauj. Apakshaa, zem laminaata ir tukshums. Nav pret ko slaapeet triecienu. Taapeec, plastmasa (laminaata kaarta) druup. Uz zaagha zobu, skaita, aatruma pamata, drupshana ir lielaaka vai mazaaka, bet pastaav. Ja zem, lamineetaas skaidas, nostiprinaatu citu materiaalu ar stingri piegulhoshu virsmu, izraavumu nebuutu!
Taapeec jau arii izgudroja zaaghmashiinu ar priekshzaaghi. Lieta taada, ka divas zaagha ripas griezhas preteejos virzienos. Viena aizzaaghee, otra nozaaghee!!!

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Rx (91.188.39.---)
Datums: 05/02/2013 15:49

Un tāpēc , zinot ka viena puse griezumam ir labāka, otra sliktāka, izvēlās tā zāgēt, lai labā būtu redzamajā pusē ( lielāko tiesu mēbeles malas redzamas no vienas puses ...Protams , durtiņas atverot, redz arī otru pusi...bet īslaicīgi. Svarīgs ir visa procesa staibiltātes, precizitātes nosacījums, vienmerīgi lēna kustība, nesteigšanāš, ass, daudzzobu zāģis. Bet "gudrinieki" sazīmē vēlamos izmērus un dod zāģēt profesionāliem zāģeriem ar labiem zāģiem, saņemot izcili precīzus izejmateriālus salikšanai... Ja iespējams, arī maliņas laminē tur... Vienalga lētāk iznāk...un padarbošanās arī nes gandarījumu šad tad...

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Vienstāvs (212.93.96.---)
Datums: 05/02/2013 16:02

Ja nu kas, var taču beigās to malu vēl noēvelēt!
Kāpēc mēbelēm jāizvēlas skaidene, kas ir plastmasa ar koka skaidu pildījumu ar tendenci uz paliekošu deformāciju? Esmu padlaikā taisījis mēbeles no skaidenes, bet šais laikos vairs tikai no galdnieku plāksnes vai finiera. Vēl esmu pircis galdniekplākšņu mēbeles, ko ražo bijušā kombināta Teika teritorijā, un pārtaisījis savām vajadzībām, kautko nozāģējot, aizstājot vai pieliekot klāt.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: E (212.93.96.---)
Datums: 05/02/2013 16:27

Kāpēc laminētās plāksnes?
Atbilde ir ļoti vienkārša - dizains, konkrētais krāsas/tekstūras salikums. Vienkārši ir zināms precīzi kāds galarezultāts ir jāiegūst. Attēls-R atradu nepieciešamo materiālu un nopirku dažas plāksnes, kā arī pasūtīju vairākas detaļas jau laminētas. Sarežģītākās daļas zāģēšu un laminēšu pats. Protams, centīšos visur "apgrauztās" maliņas likt uz neredzamo pusi. Dažās vietās gan nesanāks, bet nu ne jau uz izstādi taisu. Gan jau būs labi, paldies par ieteikumiem :)

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: v_t (78.84.65.---)
Datums: 05/02/2013 16:29

a, kā būtu ja apakšpusē uz zāģējuma līnijas uzlīmētu līmlentu? kaut vai parastāko papīreni.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: khe (46.109.173.---)
Datums: 05/02/2013 17:18

Nesaprotu īsti domu, bet cik pats zinu, tad zāģējot ar rokas ripzāģi izrauj augšu, ne apakšu, jo augšai nav lamināta kārtiņai atbalsta. To arī mēdz nolīmēt ar krāsotāja lentu. Nedrīkst pieļaut sānkustības, tapēc labākais ir GirtsL ieteikums iznomāt Festool zāģi ar sliedi. Lamināta zāģēšanai ir spec zobu veids, kur katrs trešais zobs ir trepecveida. Pašam nopirkt labu ripu var sanākt dārgāk par detaļām :) Vēl nosacījums ir ripzāģim dziļumu ieregulēt, lai knapi iziet caur loksni, tad sišanas virziens ir slīpāks un mazāk izrauj. Ja vienīgā izeja ir figūrzāģis, tad jāmēģina novilkt(iegriezt) ar nazīti, pēc tam zāģēt atkāpjoties par apm 1/2mm. To visu vēl var paveikt caur krāsotāju līmlenti.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Rx (77.38.137.---)
Datums: 05/02/2013 20:25

Mans ripzāģis, rokas finierzāģitis izrauj robu tai pusē, kur zobs iziet ārā, nevis ieiet materiālā. Izejot nav atbalsta, un materiāla gabaliņi brīvi tiek izlausti kopā ar daļu materiāla. Ieejot zobam, tas iespiežās materiālā, un nav tādu lauzumiņu. Pie kam, labāk pat neass finierzāģīša asmenis, jo tas vairāk stāv uz vietas, tā neraujās uz priekšu, tā izveidojot labāku šuvi. Pie kam, ar pēc iespējas mazu ceļu. Tie speciālie, elektriskie finierzāģu asmeņi, kas paredzēti šādu laminātu zāgēšanai, ar samainītu zobu virzienu ( zobs griež ejot uz leju) ir galīgi draņķi, jo, lai ar tiem zāgētu, vajag pielikt ļoti lielu spēku, spiežot pie plates zāģa atbastu, lai tas no zāģēšanas pretestības necilātos. Padevi finierzāģītim vajag atslēgt, bet jāpiešaujās nesteigties, vienmērīgi spiest. Jāizmanto sāna atbalsta līste, attiecīgā atttālumā tā piespiesta ar spīlēm, lai zāģiša vadotne labi slīdētu gar to, tā iegūst perfekti ( gandrīz,...) taisnu līniju atzīmētajā vietā.

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: ISC (85.10.211.---)
Datums: 15/03/2015 19:02

Festool īres iespējas iespējamas Āgenskalnā, pie Festool dīlera 'Instrumentu servisa centrs", lūk mājas lapa [is-centrs.lv]

Tiem kuri saprot Festool instrumenta kvalitāti un grib papētīt cenas pret pārējo instrumentu cenām iesaku palūkoties šeit [einstrumenti.lv]

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Niks (85.10.211.---)
Datums: 15/03/2015 20:54

Skatos, spameris pacēlis vecu tēmu, tad es arī padalīšos ar viedokli un zināšanām :)

Atbildot uz sākotnējo jautājumu, atbilde ir viennozīmīga - mājas apstākļos laminēto skaideni KVALITATĪVI piezāģēt nevar. Nu vismaz es neesmu redzējis, ka kādam tas būtu izdevies :) Paskaidrošu, kā TAS notiek rūpnieciski, un tad jau seciniet paši :)

Vispirms ir jādefinē, kas ir "rūpnieciski". Normālās rūpnīcās neviens nestrādā ar zāģiem, kur cilvēks stumj materiālu. Visi te pieminētie bernardo, roblandi, felderi ir advancēta amatiera līmenis. Nu ir vēl Altendrofs, kurš visai šai zāģu kategorijai ir devis nosaukumu (tā pat kā "karčers" ir augstspiediena mazgātājs :)), bet arī tie ir tai pat maisā bāžami. OK, labs meistars ar tiem pratīs forši nozāģēt, bet tajos aparātos ir pārāk daudz atkarīgs no cilvēka. Tāpēc - sorrī veči, tas ir galdniecības līmenis. Visi boši, makitas un festo ir garāžas galdnieka līmenis. Nu ok, var būt arī gandrīz normālam zeperim līdzi kāds Festo, jo čalim ir labas rogas, bet grūta galva un puisis neprot mērīt un projektēt, attiecīgi visi pielāgošanas darbi notiek objektā.

Industriālajās iekārtās lamināta loksni ieliek iekārtā, satvērēji to saspiež un ievelk iekšā un nopozicionē. Pozīcija var tikt atrasta pa lēto - ar magnētiskās lentes mērītājiem (kā el. bīdmēros) vai arī pa samalko - ar enkoderiem & servomotoriem. Pēdējie redz un prot 0,01 mm. Parasti gan datoriski mēs sakam, ka +/- 0,1 mm ir ok. Tas ļauj taupīt laiku - iekārta savu pozīciju atrod ātrāk, ja nav tik lielas prasības precizitātei. Ikdienā mēs tur "braucam" ar "50 +" m/min ātrumu

Tad notiek zāģēšana. Lielais motors ir vismaz 10 kW (tas vismazākai iekārtai), aizzāģis pa priekšu skrien ar 2 kW spēciņu. Motoru apgriezieni nekādi ārprātīgie nav. No galvas neatceros, bet 100 % zinu, ka inverteru tur nav, tātad motors ātrāk par 3000 apgr/min neskriem. Zāģim ir mazliet mazāks skriemelis nekā motoram, kas nodrošina lielāku ātrumu, bet noteikti nasing spešal. Jo jebkuram griezējam ir "jādod ēst", jo skaidas nes prom siltumu. ja apgriezieni lieli, zobi sīki, padeves ātrumi mazi, tad ir liels risks piededzināt materiālu un sačakarēt (pārkarsēt - pārrūdīt) zobus. Zāģa karieti arī uz priekšu dzen servomotors, caur zobstieņa mehānismu. Zinu, ka pat vismazākajiem mūsējiem tukšgaitas ātrums ir 120 m/min. Bet darba ātrums ir atkarīgs no slodzes. Var ielikt fiksēto tehnoloģisko datu tabulu, var iekārtai pateikt, ka "jāstumj" skatoties zāģa motora strāvas datus.
Vismazākās ripas ir 350 mm D un 4,5 mm biezas, lielajās iekārtās ripas diametrs iet pāri 1/2 metram :) Aizzāģīši visiem gan ir mazi, ap 200 mm, un tos parasti liek ar PCD zobiem

Zāģa vertikalitāti un paralelitāti griezšanas līnijai mūsu mehi izliek ar 0,01 mm precizitāti. Tas tāds darbiņš, kas reizi gadā prasa 4 - 5 stundas.
Normāli ir tā, ka 10 mm biezu MDF zāģē vispār bez skaņas, sakrāmējot 100 mm biezu MDF paku un braucot tai cauri, uz nozāģētās malas slīpā gaismā ir jābūt redzamām tādām arkveida līnijām abos virzienos - gan no ieejošiem gan izejošiem zobiem.
Ja nozāģētai skaidenes malai ir kaut kādi, pat vismazākie izrāvumi, tad klienta ražošanas vadītājs stājas perversos dzimumsakaros ar mūsu mehiem, līdz jautājums tiek atrisināts. :) Taisības labad gan jāpiebilst, ka lielākoties vainīgas izrādās zāģripas, kuras atsistas kaut kādos minerālos vai metāliskos ieslēgumos, kuriem nu nekādi nevajadzēja būt iekšā plātnēs.... bet nu gadās ....

Vēl varētu būt jutājums - kur tad TAS tā notiek ? Mēs taču par to neko nezinam !!?? Nezināšana dara laimīgu :) Mēs esam uzstādijuši un apkalpojam pāri par 20 tādām iekārtām. Domāju, ka mani konkurenti kopā ņemti ir izdarijuši mazliet vairāk un tāpēc teiktu, ka kopā LV strādā ap 50 tādi zāģi.
Mazais zāģītis maksā ap 50k eirīšiem, lielais, kas var fūri materiāla sačikāt līdz pusdienām - tas būs pie 300k € Un ticiet man - nekas nestrādā tik lēti, kā tā lielā iekārta :) Strādāt ar Festo ir 10 vai pat 100 X dārgāk ....

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: andrz (81.198.39.---)
Datums: 31/10/2017 14:14

Pacelšu tēmu

Vai laminētām skaiduplatēm ir atšķirības attiecībā pret mirtumnoturību?
Esmu taisījis skapīšus no Konospan palates un virtuvē plate pie maliņām ir uzbriedusi (mitrums tieši netiek virsū - maliņas ABS). Vannas istabā ir esmu licis no Konospan mitumnoturīgo plati bet atškirību neredzu - tur kur ticis mitrums tur pie maliņām ir sabriedis.

Varbūt cita ražotāja plates labākas? Kādus materiālus ieteiktu mitrām telpām? (saplāksni un un līmēto koku negribas)

Re: Laminētas skaidu plāksnes zāģēšana
Autors: Juriits (80.89.78.---)
Datums: 03/11/2017 22:48

Nav nekādas atšķirības. Tas nav mitrums, tas ir ūdens. Ja pile stāvēs uz malas viņš uzbriedīs un nav nekādas atšķirības vai tā skaidene ir dzeltenā,vai zaļā krāsā, arī saplāksnis uzbriedīs, koks ir koks. Tāpat, kā zaļais reģipsis ir tikai mārketinga triks ko var dārgāk pārdot, ūdenī viņš tāpat izšķīdīs, tāpēc ir hidroizolācijas kas pasargā no ūdens. Arī lielākai daļai hidroizolāciju virsū tiek rakstīts, ka nav paredzētas baseiniem, ja virtuvē gribi uzvesties kā pirtī atliek mēbeli taisīt no plastmasas vai izliet betonā.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 **    **  **     **  **     **  **    **  **     ** 
 ***   **  ***   ***  **     **  ***   **  **     ** 
 ****  **  **** ****  **     **  ****  **  **     ** 
 ** ** **  ** *** **  **     **  ** ** **  **     ** 
 **  ****  **     **  **     **  **  ****  **     ** 
 **   ***  **     **  **     **  **   ***  **     ** 
 **    **  **     **   *******   **    **   *******  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727