UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Re: Saules baterijas
Autors: Miervalds (85.10.211.---)
Datums: 07/08/2016 00:06

zobinsg Wrote:
-------------------------------------------------------
> Veči, palasot Jūsu diskusiju man ir skaidrs,
> ka Jūs ne velna nejēdzat. Paskaidrošu kāpēc.
> Tāpēc, ka doktori un pasaules fizikas ģēniji
> attīsta tehnoloģijas, investori un
> konglomeracijas iegulda miljardus, bet Jūs
> strīdāties par pamatlikumiem. Vēl, saules
> enerģija pie pašreizējām iekārtām Latvijas
> teritorijā nav efektīvas, ja salīdzina
> ieguldījumu pret ieguvumu. Punkts

Skaidrs, labi, tad demontēšu savējos paneļus, ja jau tu tā saki. Vācijas teritorijā ir efektīvas pie mums nav. Kādas iekārtas no saules enerģētikas tu pazīsti?

To Jānis Zomerfelds

Tu gribi teikt ka neizmanto balansierus 2V akumulatoriem? Gribētu zināt kādus super lādētājus tu izmanto?

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 07/08/2016 23:09

[sinergo.lv] -- var redzēt situāciju Latvijā.

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 08/08/2016 18:55

Miervaldis

Teikšu atklāti, līdz šim neesmu Latvijā nevienam 48V sistēmu licis. Parasti ir vienkāršas 12/24V sistēmas. 2V akumulatori pēc mana uzskata izmirst, jo standarta risinājumi nāk ar 12V akumulatoriem un tur viss ir rūpnieciski savienots. Arī 48V sistēmai ir standarta bloks 12V x 4, kuru tikai jānoliek vietā un jāpievieno.
Balansieri ir ar ierobežojumiem un katram 2V blokam neuzliksi. Lai tie darbotos, vajag pārsniegt 27V, tātad vismaz 24V sistēma. Liek blokos pa 12V un tad var sāk tos kombinēt.
Ja runā par lādētājiem, balansieriem utt, tad izmantoju Victron un SMA. Tiem ir viss ko sirds vēlās.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 13/08/2016 12:59

Kādus Victron modeļus lietojat?

Re: Saules baterijas
Autors: aigarello (85.10.211.---)
Datums: 21/08/2016 14:14

Didzisp Wrote:
-------------------------------------------------------
> Mākoņainā dienā saules baterija ražo
> elektrību tikai reklāmas prospektos :) Dzīvē
> tie ir tikai daži procenti no maksimālās
> jaudas. Ar voltmetru būs grūti saprast, kādi
> procesi notiek. Ja aķis tukšs, bet baterija dod
> maksimālo strāvu, spriegums vienalga būs zems.
> Ieliec virknē kadu jaudīgu pretestrību ar 0,1
> omu pretestību un mēri sprieguma kritumu.
> Tālāk jau oma formula no fizikas kursa. Ideāli
> precīzi nebūs, jo pie 12V un 250W tur lielas
> strāvas staigā, bet priekšstats būs. Parasts
> testeris nederēs, jo strāva var būt virs 20A.
> Visvienkāršāk aizņemties kārtīgu
> līdzstrāvas ampērmetru uz 25A un viss būs
> skaidrs.

Šodien saulaina diena, paspēlējos ar vadiņiem . Didža ieteiktā pretestība neatradās, pieliku pa taisno pie 250W paneļa auto spuldzi 12 V, 60+55 W. Ap pulksten vieniem dienā, spožā saulē , tai krītot uz paneli tuvu 90* leņķī, spriegums uz spuldzi bija MAX 8,70 V . Tātad tiek saražota tikai trešā daļa no solītā .
Ceru uz kādu izskaidrojošu komentāru no speciālistiem. Pats domāju ka panelis ir brāķis, tās plānās dzīsliņas kas savieno elementus ir kaut kur pušu .

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 22/08/2016 01:19

Nesapratu Didža domu, muld pa deviņiem mēmiem,/ Didzi, neņem ļaunā, cita man nav ko teikt, šoks/
Aigarello.Bateriju var notestēt ļoti vienkārši. Paneļa aizmugurē ir uzlīme. Uzlīmē norādīti testēšanas apgaismojums, temperatūra un nominālie parametri. Pilna saule pusdienlaikā dod ~~1000W/mm. Uzlīmē norādīts tukšgaitas spriegums un īsslēguma strāva. Tos arī... NOMĒRIET...., t.i. spriegumu uz izejas spailēm bez slodzes un pēc tam ampērmetru pa tiešo pie spailēm. Ja spriegums būs norādītais, tad visas celles strādā. Ja mazāks, tad kaut kas nav kārtībā. Celle tukšgaitā dod ~ 0,55 V. Ja nav plaisu kristālos un pārrāvumu savienojumos, tad parasti visi mērījumi ir normā. Populārajiem 250W paneļiem šie lielumi ir +- 35V un 9A. Standarta 10 eiro testeris to samērīs..Reāli maksimālo jaudu mērīt ir samēra neērti, slodzes pretestībai jābūt maināmai, reizē jāmēra volti un ampēri, jārēķina jauda. Iegūsiet līkni ar maksimumu pie kādas slodzes pretestības. Laboratorijas darbs izziņai. Iepriekš minētie parametri, tukšgaitas U un īsslēguma I, praksē pietiekami raksturo konkrēto bateriju veiktspēju, nav nepieciešams speciāli mērīt maksimālo jaudu. Uzdotie max jaudas spriegums un strāva nepieciešami iekārtu projektēšanai. Slogot saules bateriju tā '' uz dullo" nav nekādas jēgas, kā arī no tā izdarīt kādus secinājumus par baterijas kvalitāti. Max jaudu iegūstam precīzi slogojot, t.i. slodzi piemeklējot katram apgaismojuma līmenim. Tāpēc jau ir termins MPPT - maximal power point tracking- maksimālās jaudas darba punkta atsekošana. Praksē tas nozīme mainīgu slodzes pretestību, atkarīgu no APGAISMOJUMA. Kādi tur 0,1 omi un 25A, tikai stulbums vai dumjš joks. Cik neesmu rakstījis- beidzot palasiet nedaudz teoriju, ne tikai šī foruma muļķības/ vairumā gadījumu/.
J. Zomerfelds kautrējas atbildēt uz manu jautājumu par pielietoto Victron tehniku, kādu un kāpēc. Tas tā, kontekstā.

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 22/08/2016 18:35

Nedomāju, ka es ko diži nepareizu esmu pateicis. Ampērmetrs tomēr raksturo bateriju visprecīzāk. Būtībā pareizi ir nomērīt tukšgaitas spriegumu, tad piemeklēt tādu slodzes pretestību, lai spriegums nokrīt uz pusi un mērīt strāvu. Tā arī būs baterijas maksimālā jauda pilnā saulē. Ezis, kur man nav taisnība? Cita lieta, ka parastam lietotājam diez vai stāv plauktiņā pretestību magazīns un ampērmetrs uz 10A. Tad nu jāizlīdzas ar to kas ir.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 22/08/2016 19:16

Didzi.Pilnīgas muļķības. Apskaties saules baterijas ekvivalento shēmu un slodzes raksturlīknes. Saules baterija nav lineārs strāvas/sprieguma avots. Esi vispār kādreiz bateriju rokā turējis, ko mērījis? Ieraksti googlē "mppt". Nu, nepalika vaigi koši sārti? Kauns.

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 22/08/2016 20:02

Jā, par to pusi sprieguma es kļūdijos. Tur sanāk maksimuma punkts bišku augstāk. Pēc pus sprieguma mēra iekārtas izeja spretestību. Eziss, nu neesmu es saules bateriju fans un nekad nebūšu. Es vienkārši paskatos tagad pa logu un skaidri redzu, ka saules baterija ir pilnīgi mierā, jo visu dienu atkal līst lietus. Saules bateriju protams esmu turējis rokā un viena stāv man pie mājas stūra. Es pat vienu brīdi monitorēju to un kārtejo reizi pārliecinājos, ka, Latvijas klimatā, tā ir garām. Kautkā šovasar pēdejo mēnesi saulīti praktiski neesmu redzējis. Tās divas dienas vakar un aizvakar, mēneša laikā, neskaitās. Tikai nestāsti, ka Tu daudz enerģijas šai laikā ieguvi.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 22/08/2016 22:28

Nevajag būt fanam, bet nezinītim arī nē. Ko un kā Tu tur monitorē, neko daudz nejēgdams? Esmu tam izgājis cauri, bet pietika veselā saprāta nedaudz palasīt. Lai kaut kas būtu jau ir tas mppt un precīza noslogošana. Ar ''bišku augstāk'' nepietiks. Bez mppt jaudas zudums min 30% max n-reizes. Ar Tavu metodiku apmēram 10 reizes, ja ne vairāk. Tāpēc jau Tev nekā nav. Mācies puisīt. Man ja ir apmācies, tad izejā jauda 100-400W. Astoņās stundās 1-4kwh / ieskaitot rīta un vakara pusēnu/. Labā laikā līdz 12-15 kWh dienā. Baterijas pilnā jauda1,5 kW. Šodien saražoja tikai 1,5kWh, bet vakar tā ap 8kwh. Kopumā boilers 60 grādi. Viss ok. Patēriņš šajās dienās neliels, biju izbraucis, mazbērni arī neatskrēja. Pastāstīju.

Re: Saules baterijas
Autors: rolex (85.10.211.---)
Datums: 22/08/2016 23:40

šo forumu vajadzētu aizvērt tā uz gadiem 25iem, tad kā reiz arī atmaksas termiņš komentētāju saules sistēmām būtu arī klāt.Tad gan eziss , gan aigarello un binary, zomerfelds uc varētu pastāstīt kurā miskastē u cik gadus iepriekš viņu paneļi ir tikuši utilizēti.
Man bija paziņa kurš ''zaļajā'' trakumā bij pievērsies saules kolektoru tirdzniecībai, gadu vēlāk viņš man pateica : '' zini, man ir apnicis muļķot cilvēkus karinot uz ausīm pasakas par atmaksāšanās termiņiem, bezmaksas elektrību, neto sistēmu utt.'', it kā pat sāka pastiprināti lietot alkoholu, bet beigās viņam pietika drosmes pateikt klientiem taisnību : ''ziniet'' viņš teica kādai daudzbērnu ģimenei '' jūsu saules bateriju sistēma atmaksāsies ne ātrāk kā pēc 26 gadiem, nu bet cilvēciski neiesaku'' viņš piebilda.
Patiess stāsts, dariet secinājumus.

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 23/08/2016 11:31

rolex
Redz, ja biznesu balsta uz meliem, tad ne tikai dzert ir jāsāk. Es par laimi pirms ko pārdodu ar klientu izrunāju visus par un pret. Man labāk miegs nāk un arī veselība nav jābojā. Šobrīd pie 100% pašpatēriņa, atmaksāšanās laiks ir no 7 gadiem!

Eziss
Victron izmanto pēc sistēmas vajadzībām. Pārsvarā 1 vai 2 akumulatori un attiecīgs lādētājs no Blue Solar sērijas + 1 vai 2 baterijas.
Ar manu pieeju es lielos Off Grid nevaru pārdot! :D

Re: Saules baterijas
Autors: aigarello (85.10.211.---)
Datums: 23/08/2016 13:03

Paldies EZISS par skaidrojumiem .
Netā ir daudz kas sarakstīts, paskatījos par to ''mppt'', cik nu mācēju izburtot angļu valodu .
Īsumā es saprotu tā - tie 250 W ir tad ja māk paņemt 33V spriegumu, 12 V akumulatora lādēšanas gadījumā sanāk krietni mazāk . Ar 24 V sistēmu būtu efektīgāk .
Varbūt tad ir vērts ķidāt to paneli , pārslēgt celles tā lai kopā sanāk max 13-14 V, un nelietot kontrolieri ?

Re: Saules baterijas
Autors: Didzisp (85.10.211.---)
Datums: 23/08/2016 13:08

Eziss, tam, ka, apmākušā dienā, Tu saražo 1kWh, tas tā tiešām varētu būt. Jautājums tikai, vai parastam mirstīgajam cilvēka ir vērts maksāt bargu naudu par 1,5kW bateriju, lai no tās, mūsu vasarā, noņemtu 1-2kWh. Tur tak pat boilerim nepietiek. Var jau man pārmest, ka es neesmu baigi iebraucis saules bateriju teorijā, bet nu nafig man to darīt, ja es redzu, ka no mana paneļa, nifiga nenāk laukā, jo saulītes ta nav, ir tur galā kāda automatika vai nav. Tad daudz izdevīgaķ audzēt alkšņus grāvmalē. Tiem pofig, ir saule vai nav, aug tāpat un pēc desmit gadiem tāda malka, ka prieks. Izmaksas nekādas, aug paši, jākopj nav un saules esnerģiju akumulē daudz efektīvāk par jebkuru saules bateriju sistēmu. Lai vasarā sasildītu ūdeni, man kāds sters malkas aiziet. Pat ja es to pirktu, man tas sanāktu lētāk, kā jāties ar saules baterijām.
Labi, katrs mēs dzīvojam, kā gribam un Eziss protams pilsētā alkšņus nevar atļauties audzēt. Stāsts jau par Rolex pieminētajiem meliem. Kad Eziss saka, ka vakar dabūjis 1,5kWh enerģijas, tad visu cieņu viņam. Tie nav melim bet visapkārt to vien dzird, ka nu tik visiem jāliek saules baterijas un tad enerģija būs pa lēto. Vot tie meli mani besī. Nu nav saules enerģija lēta un, ja piemin 25 gadus, tad kāds būs Latvijas klimats pēc tik ilga laika, neviens nezin. Ja kādreiz bija kārtīgas ziemas un saulaina vasaras, tad tagad Ziemassvētku naktī siltāks kā Līgovakarā. Vecā statistika par saulainajām dienām vairs neder, bet kā būs nākotnē, neviens nezin.

Re: Saules baterijas
Autors: xyz (85.10.211.---)
Datums: 23/08/2016 14:09

Tas, ka alkšņus nokurināt pečķā ir daudz vienkāršāk kā ņemties ar saules baterijām ir sen zināms fakts.
Draudzīgā enerģija no elektrum ir ieviesusi "abonēšanas maksu" sākot ar augustu par ampēriem un fāžū skaitu. Man kādi 5 eur klāt pie rēķina - vasarā kad patēriņš mazs un ar bačām būtu vēl mazāks - šis elektrum gājiens, baču uzstādīšanu atliek malā. Jo starpība paliek maza - ~ 7EUR ar bačām, vai 12 bez. Dēļ piečuka neiešu reformu jumtam taisīt.

Re: Saules baterijas
Autors: Jānis Zomerfelds (85.10.211.---)
Datums: 23/08/2016 14:23

Didzisp

Parastam mirstīgam cilvēkam šobrīd nav vajadzīga 1,5 kW sistēma, jo mājās viņam nav vai arī reti kuram ir kaut kas, kas saulainajā laikā spēj iztērēt tos 1,5 kW/h!
Āmen!
Tas, ka saules baterijas ir lēts prieks, ir meli! Jo mazāka sistēma, jo dārgāks kW tā ir taisnība. Saules baterijas bez saules ražo, bet ne tuvu tam, ko vēlās īpašnieks. Jo mazāk saules, jo mazāk ražo. Nekas ne no kā nerodas, bet daudzi tam grib ticēt! To izmanto veiklie-dažu klientu biznesmeņi.
Āmen!
Ja jāsalīdzina alksnis un saule, tad alksni sadedzinot iegūtie kW ir dažas desmit reizes lētāka investīcija. 20 kW katlu ar 20 kW saules sistēmu nemaz nav ko salīdzināt.

Automātika, kas inteliģenti spēj izmantot saules enerģiju ir dārga, tāpēc lielu sistēmu mazai saimniecībai nevajag. Ja grib dzīvot tikai no saules un retu LE piešprici, tad visa dzīve ir jāpakārto saules ciklam. Tad automātika vada ko, kad un cik ilgi slēgt, darbināt utt.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 23/08/2016 20:12

<MANS STĀSTS>
Man ir nodrošināts 100% PAŠPATĒRIŅŠ. Nevajag ieciklēties uz akumulatoriem un 220v, kaut kādiem katliem un bezgalīgu autonomiju. Deformēta pasaules uztvere, rezultāts būs bēdīgs....Zelta ieguve no sūdiem-teorētiski var, praktiski nav jēgas. Bet sūdus var lietot citur, un pat vajag. Sildelementa sajūgšanas kontrolieris izmaksāja ~50 eiro. Dienā saņemu no 1-15 kWh, mācieties taču lasīt. Sevišķi tas attiecas uz Didzi. Kā Tu tiec galā ar antenu salāgošanu? Gadā saņemu ~1300kWh no 1,5 kW jaudas bateriju sistēmas. Bateriju pašizmaksa / nedaudz lietotu/ 400 eiro kilovats/ ir 600eiro +50+kabelis/ kaut kādi atgriezumi/= 650-750 eiro. Boileris tāds kāds no veikala, ar parastu 220V sildītāju, jau tāpat bija. Baterijas gadā saražo 1300kWh X 0,16 = ~210 eiro. Visu pavasari-vasaru- rudeni silts/karsts ūdens. Atmaksājas 3-4 gados. Kāda malka un pārējā muldēšana. NEIZDEVĪGI ???? Pat laukos jādomā vai vērts visu vasaru skaldīt un kurināt. Kuram laimīgajam malka bezmaksas ??? Arī krāsns/plīts un skurstenis/neizsilis/ utt. neko nemaksā? Ko darīt nav? Ja pašam slinkums ķibināt vai rokas aizņemtas uzmet meistaram 1-2 gadu ražu un arī tad ok. Reņģēdājiem jau smadzeņu nav, reņģes pēc smakas meklē.
Aigarello.- Jau tuvāk patiesībai. Visa tā padarīšana ir ļoti atkarīga no apgaismojuma. Tāpēc tas mppt ir ĻOTI svarīgs, lai izspiestu iespējamo zem mākoņiem. Un tad jau baterijas rullē. Labāk paneli neaiztikt. Arī lādēšanas procesam ir savi noteikumi. Nebūs labāk kā neko nedarot, ir kaudze nianšu. Ko darīs brīvās celles? Bojātu bateriju var joka pēc čakarēt, jaunu sajāt nav prāta darbs. Kopumā uzlabojums nekāds. Mēģināšu iepostēt linku/us ar atkārtojamām lādētēju shēmām. Ar mppt funkciju. Brīnišķigi lādē 12V/24V no 30V un vairāk, praktiski bez jaudas zudumiem. Lētie gatavie, 20-50 eiro lādētāji, nekur neder, tie ir bez mppt. Ar mppt cena būs 100$ uz augšu / Ali vai Ebay/, protams ar visādu cipariņu displejiem. Paštaisītam tik glauni nebūs. Ja ar Arduino draugos, tad arī cipariņi nav problēma. Cipariņi saražoto ampērstundu skaitu nepalielina. Apsveru iespēju sakrustot gatavo lēto lādētātāju ar pašceptu mppt ieejā, kompromiss starp pašizmaksu un darbietilpību.
J.Z.- Paldies.
Rolex.- Ļoti tēlaini.

Re: Saules baterijas
Autors: guntis t. (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 00:33

Sveicināti!
ātrs ajutājums, vai pareizi saprotu, ka juridiska persona venar pieslēgt saules el. staciju un veikt NETO norēķinu? Kā tas ir mājsaimniecībām līdz 16A?
Vai var vispār pieslēgties paralēli tīkla, bet enerģiju tīklā neatdot (kontroe caur invertoriem)?
Kad plāno sakārtot likumdošanu šajā jautājumā?
Kāpēc, piemēram, Lietuvā šis lieta kustas pat bez "speciāla" tarifa?

Re: Saules baterijas
Autors: arre (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 10:05

es par jautājuma otro daļu. Dabā tā iekārtots, ka kaut kas kustās tikai tad, ja to kustina. No gaidīšanas kustība nerodas. Acīmredzot kaimiņvalstī ir ieinteresēti kustinātāji, bet pie mums skumji neapmierināti gaidītāji.

Re: Saules baterijas
Autors: Eziss (85.10.211.---)
Datums: 25/08/2016 10:37

Invertors 220V izmaksā tik pat cik 1,5-2,5 kilovatu jaudas saules baterijas. Tas dubulto saražotā pašizmaksu. Plus neto norēķina noteikumi padara pasākumu APSOLŪTI neizdevīgu. Rakstīju par izmaksām. KĀDS to ir lasījis un sapratis? Smadzenes ir vai nav???
Kad JŪS to aptversiet un sāksiet meklēt citus variantus. Kāda jēga veidod invertoru sistēmu jaudu balansēšanai, tas tikai vēl palielinās pašizmaksu. Kalkulators ir? Reizināt un dalīt var palūgt kaimiņu pirmklasnieku, ja pats nemāk.
Saražotā enerģija jāizmanto ar minimāliem izdevumiem neražojošo un sajūgšanas iekārtu iegādei, pieslēgšanai un ekspluatācijai. CITA ceļa nav.
220V nav vienīgais caurums caur kuru obligāti viss ir jābāž cari. Kā nauda, tā enerģija.
Analizējiet savu kopējo jaudu patēriņa bilanci, izmaksas un procesu laikā. Mūsu eksistence NAV tikai 220V. Vajadzētu saprast lielāko patērētāju darbības principus, tas veicinās alternatīvu risinājumu meklēšanu. Atkārtoju - 220V nav pasaules naba. Kad kungi to sapratīs, tad saules baterijas arī atmaksāsies.
Gunti t. Varbūt palasiet forumu, tas samazinās spama daudzumu.
Vispār šajā forumā dalībnieki ļoti nekorekti - atkārto jautājumus, komentē utt. nemaz nepalasot jau sarakstīto. Vairums jautājumu un atbilžu vienkārši tizli, pat par ļoti elementārām lietām. Ir taču google, vikipēdija - nu palasiet taču. Tas sarunas padara tukšas un nesaturīgas, nepārtraukti jāatkārtojas. Tas nav korekti vienam pret otru. Neveicina procesu kopumā.



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********  **    **  **      **  ********  **     ** 
 **        **   **   **  **  **     **     **     ** 
 **        **  **    **  **  **     **     **     ** 
 ******    *****     **  **  **     **     ********* 
 **        **  **    **  **  **     **     **     ** 
 **        **   **   **  **  **     **     **     ** 
 ********  **    **   ***  ***      **     **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727