UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Dienas jautājums :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3
Terases pamati
Autors: JanisJanis (95.68.68.---)
Datums: 21/04/2010 22:31

Kādas domas tautai? Terase 4x10m aptuveni 30-40 cm augstu no zemes. Vai šādai terasei vajadzīgi pamati zem sasalšanas robežas? Vai varētu kā vecos šķūņus likt uz akmeņiuem vai stabiņiem, kurus riktē vecā mēnesī?

Re: Terases pamati
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 22/04/2010 08:17

Tām konstrukcijām, kurām sala izcilāšana nespēj radīt bīstamus plaisājumus - kā mūris, apmetums vai flīzējums sala izcilāšanas ievērošana nav būtiska. Ja terase ir koka konstrukcijās ar reliņu segumu, tad būtiskāk ir elementu aizsardzība no mitruma un caurvēdināšana.

Re: Terases pamati
Autors: andisk26 (---.teliamtc.lv)
Datums: 22/04/2010 09:00

Man arī priekšā terases konstruēšana, likšu uz fibo blokiem pa taisno uz zemes un viss. Šitā pagājušo gadu šķuni uzklapēju, neko šogad viss ok.

Re: Terases pamati
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 22/04/2010 09:44

Terasi var likt uz akmens plāksnēm, bet vienalga tad pamatne jānolīdzina, lai sals to necilā - resp. jānorok melnzeme, jāuzber kāda parupjāka grants vai šķembas, kaut cik jānoblietē. Turklāt 30-40cm no zemes ir diezgan padaudz - man liekas, daudzreiz vieglāk ir izrakt bedres, sanaglot smukas 20x20cm stabu formiņas, stabu augšdaļu nolīmeņot un iebetonēt. Tas, man doma't, ir pat vieglāk nekā tur līmeņot to zemi, meklēt atbilstoša augstuma paliktņus, kaut ko stutēt apakša, jo tas pa lielu, cits pa mazu.

Re: Terases pamati
Autors: būvinženieris Ivars Brinkmanis (80.232.161.---)
Datums: 22/04/2010 10:29

sala izcilājuma dziļums atkarīgs no grunts tipa - māls...smiltis un gruntsūdens stāvokļa no zemes virsmas... tas atsaucei. Konkrētizēt risinājumu terasei iespējams tikai, ja zināms kādos materiālos to vēlas būvēt.

Re: Terases pamati
Autors: nokijs (84.237.204.---)
Datums: 22/04/2010 11:35

Nu stabveida vai lentveida pamati nav obligāti nepieciešami. Pietiek ar to, ka zem terases kopējā klāja veido šķembu vai oļu pabērumu uz ģeotekstila, lai veidojas atbalsta spilvens un zāle neaug cauri. Un tad veidojot nesošo konstrukciju pēdas veido vai no no trotuāra plāksnēm ~200x200, bet nesošo pasiju vislabāk veidot regulējamo nu sastatņu karkasa atbalstpēdām, kas būs salīdzinoši lētāks risinājums, nekā pirkt Bison regulējamās atbalstpēdas.

Re: Terases pamati
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 22/04/2010 12:37

Tas viss ir ļoti skaisti, bet no prakses un pieredzes varu teikt, ka tā ir milzīga čakarēšanās visu dabūt smuki vajadzīgajā līmenī ar klučiem uz zemes, jo grūti ir piepacelt par, teiksim 1 cm, vai nolaist 2 cm. Betonējot novelk auklas un līdz ar auklu aukšgalu saliek stabiņu veidņus. Viss, ielej pļuru un pamati gatavi. Klucim parasti jāmeklē kaut kādi koka paliktņi, vai jāparok apakšā ārā, tad atkal nav pārliecības par kluča tālāku negrimšanu zemē. Betonēti stabiņi ir uztaisāmi dienas laikā un tā ir garantija, ka arī pēc 10 gadiem tie būs turpat.

Re: Terases pamati
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 22/04/2010 22:00

Var šitā:

Izrok bedri, manā gadījumā apmēram 30x30x30 cm;
Bedrē ieliek konisku ruberoīda tūti ar tievo galu uz augšu, tuvāk augšai to satur viens pats rinķī apsiets striķītis;
Zemē bedres dibenā iesprauž stieni ar vītni galā,
Pa tūtes tievo galu ieļeckā spaini-divus betona.

Re: Terases pamati
Autors: vw (78.84.12.---)
Datums: 24/04/2010 20:32

Es sākotnēji ari biju plānojis visu uztaisīt pa skaisto un atbilstoši visiem padomiem, bet tad konstatēju, ka man pagalmā ir viss nepieciešamais, lai ar minimāliem izdevumiem uztaisīt feinas divas terases sliekšņa abās pusēs. Tātad paņemu parastos ķieģeļus un no tiem izveidoju stabveida pamatus, ar limeņrādi ieguvu slipumu un uz grusem 5 cm x 15cm izmantoju kā pamatni, kurai pāri pārliku brusas 10x10 un sanāca super stabili un lēti, bet pa virsu uzliku terases dēļus 4,5 x 9,5 . vienas terases augstums ir 20 cm, bet otras terases augstums ir 40 ja nemaldos, jo ideja bija vienkārša - no vieniem sāniem ir ar pirmo sliekšna pakāpienu, bet no otras puses ar otra sliekšņa augstumu. Rīt likšu tarasei apmales lai nenogāstos neviens:)

Re: Terases pamati
Autors: Martini (78.84.146.---)
Datums: 01/05/2010 22:11

Vienstāvs Wrote:
-------------------------------------------------------
> Var šitā:
>
> Izrok bedri, manā gadījumā apmēram 30x30x30
> cm;
> Bedrē ieliek konisku ruberoīda tūti ar tievo
> galu uz augšu, tuvāk augšai to satur viens pats
> rinķī apsiets striķītis;
> Zemē bedres dibenā iesprauž stieni ar vītni
> galā,
> Pa tūtes tievo galu ieļeckā spaini-divus
> betona.

Ja pareizi saprotu, līmeņošana notiek ar lielo uzgriezni apakšā? Vai tad neiznāk, ka, ka viss būves svars faktiski uz uzgriežņiem tikai turas?

Re: Terases pamati
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 02/05/2010 09:49

Līmeņošana notiek pēc augšusē novilkta diega, iebāžot stieni pēc vajadzības dziļāk zemē vai paspiežot sāņš. Visā garumā nav vītņstienis, bet ekonomijas nolīkos zemāk piemetināta tievāka parastā armatūra.
Svars, protams, turas tikai uz uzgriežņiem:

Konkrētā gadījumā tā ir nojume, bet līdzīgi man uztaisīts arī šķūnis.

Re: Terases pamati
Autors: aaaa (78.84.180.---)
Datums: 02/05/2010 11:07

Tu jau laikam vienreiz rakstiji, bet kā dabūji tam uzgrieznim, kas plāksnītē maucas iekšā vienu galu apaļu un tievāku - novirpots? Es šogad tomēr secināju, ka pamatus nepietiek pārdesmit cm zem zemes ierakt. Lai gan sasalšanas robeža Rīgas rajonā ir diezgan sekli, pats betons ir lielisks aukstumvadītājs, tāpēc jārok būtībā dziļāk. Man pēc šīs ziemas ir izšķobījušies vārtu stabi, arī mazo vārtiņu. Šķūnim, kas uz stabiņiem tā neliekas, bet viens tomēr izskatās uz aci šķībāks, nekā bija sākumā :)
Varbūt tā nav spiešana no apakšas, bet te jau reiz apspriestā pumpēšana no sāniem?
Es tagad sāku saprast amīšu gudrību, ka pamatiem zem zemes veidņus ir labāk neizmantot - un daudz labāk. Ja ir veidnis, betonam nav berzes saķeres ar zemi, ja betonu ielej pa taisno zemes veidnī(grāvī, caurumā), tas papildus nostiprina to pasākumu fundamenāli saķeroties ar zemi - cik tur to robu, atskabargu nesanāk! Tādu pat, ja tas izsalst, ir ļoti grūti izcilāt. Šitā pa škandalkasti rādīja debesskrāpja celtniecību Šanhajā - tur cikturtosmetrus zem zemes ir dūņas - reāls purvs. Līdz cietai pamatnei aizurbties nevar. Nu tad taisīja pāļveida pamatus, kas darbojas tiki uz berzes spēku - pa visu debesskrāpja laukumu zem tā bija sadzīti pāļi, kas tad arī tur to celtni.
Mājas apstākļos domāju, daudz prātīgāk un stabilāk stabveida pamatu gadījumā ir nevis tasīt kaut kādu veidņotu stabu ar pēdu, bet kaut vai ar tievo makšķernieku urbi izurbt kādu metru dziļu caurumu un pa taisno tajā ieliet plastificētu betonu, ar koku pabakstīt un amba - tāds turēs jebko un nekad nekur necelsies, neļodzīsies. Ap veidni piebērtā zeme tomēr ir irdena un nekāds lielais atbalsts no tādas nesanāks.

Re: Terases pamati
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 02/05/2010 14:08

Uzgriežņus nesu pie virpotāja.
Nopietnām būvēm droši vien ka mans nojumes variants būtu stipri par seklu. Pālis, cik zinu, turoties pārsvarā uz berzi.
Par pamatu un to siltinājuma dziļumu vari pievienoties diskusijai salmiunmali.blogs.lv
Jaunzēlandiešu links nebija slikts.
Es pats priekš sevis vēl neesmu optimālu plāksnes variantu izdomājis, gribu, kā savulaik lentai, siltumizolāciju iekombinēt iekšpusē.

Re: Terases pamati
Autors: Greens (---.rigassatiksme.lv)
Datums: 19/05/2010 14:03

Esmu iesprūdis pie plānotās terases pamatiem. Ierakt betona stabus- nomocīties, un vēl ilgi līmeņot. Nolīmeņotā plastmasas caurulē ieliet maisījumu- jau vieglāk. Nejauši dzirdēju par skrūvpāļiem- izklausās eleganti. Vai ir kāds mēģinājis terasi uz tādiem uzstādīt? Un otrs- vai tos var dabūt un ieskrūvēt bez "lielas profesionāļu grupas" komplektā?

Re: Terases pamati
Autors: aaaa (---.lattelenet.lv)
Datums: 19/05/2010 14:25

Labrīt, ko kur līmeņot? Parasti novelk auklu pamatu plānotās augšējās malas līmenī, liek veidņu augšējo malu līdz ar auklu, pielej ar betonu un ar dēli nolīdzina. Viss sanāk ideāli līmenī pilnīgi bez nekādas mocīšanās.

Re: Terases pamati
Autors: Greens (---.rigassatiksme.lv)
Datums: 19/05/2010 16:02

Mājas iepriekšējie saimnieki manas terases vietā bija iesākuši celt ziemas dārzu. Pamati bija ļoti augsti. Lai uzliktu terasi un pēc tam vēl atvērtu durvis, pamatus nācās nokalt zemākus. Terase būs lielāka nekā viņu ziemas dārzs, tāpēc vajag vēl papildu balstus. Tie tad arī ir jāsalīmeņo ar jau esošajiem pamatiem. Atgādināšu, ka jautājums bija par SKRŪVPĀĻIEM.

Re: Terases pamati
Autors: Vienstāvs (---.lmt.lv)
Datums: 19/05/2010 16:57

Esmu par skrūvpāļiem interesējies, bet kopā ar ieskrūvēšanu piedāvā kārtīgu komerccenu, savukārt atsevišķi nepārdodot (vismaz treknajos gados).
Djadja Vasja var tādus uzmetināt, un, cik zinu, blakus CSDD var nocinkot.
Lētākais skrūvpālis varētu būt makšķernieku urbis (10+Ls/gab), bet nebūs diezko korozijizturīgs. Pašam vairs nevajag, izvēlējos daudz drošāku risinājumu - I.Brinkmaņa popularizēto grodpāli.
Kāpēc ierakt stabu? Novelc diegu un līmenī iespraud manis minēto centrālo armatūru, bet betonu vienkārši ielej. Jeb Tu gribi arī stabu apakšas vienādas un rindā ar mm precizitāti?

Re: Terases pamati
Autors: aaaa (78.84.183.---)
Datums: 19/05/2010 20:43

Es tieši tā terasei pamatus arī uztaisīju - ar makšķernieku urbi izurbj zemē caurumu, augšā līdz ar vēlamā balsta līmeni novelk auklu. Virs cauruma liek virsezems veidni tā, lai tas būtu līmenī ar auklu. Un tā visus pēc kārtas, smuki rindiņā. Tad lej betonu, ar puļķi pabaksta, kad betons sāk sasniegt virszemes veidņa apakšu - iebāž kaut kadu metāla gabalu - ja liek parastu armatūru - es ieteiktu tomēr 2 armatūras stieņus, tikai 1 nav tik labs variants - es liku pāri palikušos kvadrātcauruļu gabalus. Tad ielej betonu līdz virszemes veidņa augšai, nolīdzina un manā hadījumā vēl liku cinkotus enkurdzelžus terases karkasa piestiprināšanai. Viss. Manā gadījumā virszemes betona stabu veidņi bija kanalizācijas caurules (160 mm). Pēc nedēļas veidņus noņem un ir smuku smukie betona stabiņi visi vienādā līmenī. Ja tur betonam sēžoties kāds milimetrs ir lieks, to var vai nu pieregulēt ar vairākām hidroizolācijas kārtām, vai es vienkārši noslīpēju tos, kas nedaudz augstāki ar fleksi.
Skrūvpāļi terasei - kuda mir kaķitsja - tas ir kā atomdzinēju gumijas laivai :)

Re: Terases pamati
Autors: Vienstāvs (212.93.100.---)
Datums: 19/05/2010 23:20

Mana doma bija urbis kā pālis - ieurbj un atstāj.

Re: Terases pamati
Autors: Greens (---.rigassatiksme.lv)
Datums: 20/05/2010 08:08

Kungi, liels paldies par operatīvām un izsmeļošām atbildēm. Palikšu pie tām caurulēm. Paldies!

Iet uz lapu: 123Nākošā
Pašreizējā: 1 no 3


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
       **  **      **  **      **  **     **  **     ** 
       **  **  **  **  **  **  **  **     **   **   **  
       **  **  **  **  **  **  **  **     **    ** **   
       **  **  **  **  **  **  **  *********     ***    
 **    **  **  **  **  **  **  **  **     **    ** **   
 **    **  **  **  **  **  **  **  **     **   **   **  
  ******    ***  ***    ***  ***   **     **  **     ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727