UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4
Mājas apsardzes sistēma
Autors: spk (84.237.203.---)
Datums: 05/01/2008 19:11

Sveiki.
Vēlos iegūt izpratni par apsardzes sistēmu instalācijām, un tieši principiālo shēmu - kā viss slēdzas kopā. Manas iedomas ir apmēram tā - ir kautkāda centrālā kaste, kurā notiek visa apstrāde un vadība. Pie šīs kastes pieslēdz pultis, kustības detektorus, dūmu detektorus, aurojošās iekārtas, radioraidītāju. Jautājumu sērija:
- vai iedomas ir pareizas;
- kādi kabeļi nepieciešami uz katru iekārtu (bezvadu variants netiek apskatīts cenas dēļ);
- vai dažādu ražotāju iekārtas ir savstarpēji savietojamas
- kādas vēl nianses;

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 05/01/2008 20:37

Iedomas pareizas. Papildinājums: Centrālās kastes izvēle nosaka zonu skaitu, izeju uz telefona līniju, paplašinājuma iespējas, vadības pulšu skaitu....Lai nokontrolētu kontaktu stāvokli (visas iekārtas rezultātā pie nostrādes , pamatā, atslēdz strāvu ķēdē.)pietiek vienkāršotā veidā ar 2 vadiem uz kontaktu. Tos vienai zonai slēdz virknē. ( Ir arī paralēlais slēgums-šuntējošie). Bet ja vēlās arī kāda nesankcionēta korpusu atvēršanu kontrolēt liek arī "tampera" ķēdi- tā kontrolē jebkura vāciņa atskrūvēšanu pat pie izslēgtas apsardzes- dienas režīmā.)Kustību detektoriem vajag vēl 12V barošanu padot. Rezultātā: Kustību detektoriem pietiek ar 4 vadiem, labāk ar 6 vadiem- ar tampera kontroli. Durvju kontaktiem pietiek ar 2 vadiem, bet liekot tampera ķēdi-4 vadi.Tā kā zonu skaits gandrīz vienmēr būs mazāks par kontrolējamo devēju skaitu tad šos devējus apvieno virknes slēgumā. Programājot "Centrālo kasti" var izvēlēties katras zonas nostrādes algoritmu- ar kavējumu, nekavējoties, tikai apsardzes gadījumā, vienmēr. Kā arī zonas var bloķēt- padarīt tās nekontrolētas. Var arī izveidot apkalpojošā personāla piekļuves atļaujas noteiktām zonām.P.S. Tas viss teiktas, ir pašmācības rezultāts, bet kāds profesionālis pateiks kur ķūda. Bet , cik zinu, profesionāļi nav ieinteresēti to teikt...

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: spk (84.237.203.---)
Datums: 06/01/2008 01:21

Interesanti, paldies. Nezināju, ka kustības detektorus slēdz virknē, un tagad esmu izbrīnīts - paziņam ar 2stāvu māja ap 200m2, un šim rēķins piestādīts par 350m kabeļa izlietojumu, virknē slēdzot baigi grūti tādu daudzumu izlietot.
A kā varētu būt optimāli dalīt māju pa zonām, un kādas "papildus opcijas" uzstādīt? Man patreiz ir doma par 2 zonām, katram stāvam sava, lai var vai nu aizbraucot visu māju apsargāt, vai arī pa nakti 1. stāvu pierubīt, kāmēr pats 2. krāc. Kā vēl mēdz darīt?

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: Didzisp (78.84.155.---)
Datums: 06/01/2008 03:10

Nu nezinu, vai uz nakti vajag mājas daļai ieslēgt signalizāciju. Var sanākt tā, ka aizčāposi pa nakti pačurāt ne uz to tualeti un "vīri melnā" saņems Tevi ciet. Vai tad nav vienkāršāk iegādāties kādu kranci, kurš māju sargā. Vispār jau es skeptiski skatos uz krutajām signalizācijas sistēmām gan autiņos gan mājā. Viens mazs slepens slēdzītis autiņā var būt efektīvāks par visām uberkrutajām signalizācijām un viens suns mājā var būt efektīvāks par visām zonu aizsardzībām. Starp citu, cilvēks, kurš izgudros elektronisku sistēmu, kura atpazīs savējos un reaģēs uz svešinieku,tā kā to dara suns, uzreiz kļūs par miljonāru.

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: Rx (87.110.192.---)
Datums: 06/01/2008 05:08

Nu īsi par izvēli : viena zona, tā, kas ir ieejai paredzēta- ar laika aizturi pēc atvēršanas. Otra zona- uguns,dūmu signalizācija. trešā-tālāk, tā izveidotas, lai bojājumus ķēdēs var vieglāk lokalizēt. Var arī kādu zonu šķūņiem uzlikt. Jo vairāk zonas izmanto, jo vieglāk apkalpot, "trobeles" vietu noteikt. (Ja nu, piepeši, kāds kustības detektors, bojājuma pēc, sāk niķoties.). Parasti, kombinētais ugunsdzēsības detektors, pats taurē un sūta signālu pultij. Sistēma var būt ļoti sarežģīta, ja vēlās visu pasargāt, testēt. Teiksim, stikla saplēšanu...

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: EjTakTu (78.84.45.---)
Datums: 06/01/2008 06:12

Protams, ja 200m2 māju sadalīt tikai divās zonās, keibls izies 3 reiz mazāk ;) Takš, ja tomēr gribēsies izmantot aparatūras iespējas, kabelis izies tik cik izies. Un atkarībā no kabeļa garuma buhtēs, atgriezumi var palikt oi, oi, oi :(
Parasti katrai telpai piešķir savu zonu, lai bandīšus ķerot varētu orientēties. Protams ieslēgt un izslēgt apsardzi var pa vairākām zonām kopā vai atsevišķi. Ir gan ieejas zonas (ar aizturi), gan pieejas (arī ar aizturi). Šamējās sakārtotas pēc algoritma, ka saimnieks tuvojas durvīm, atver durvis, iet pie pults un atslēdz pulti. Ja piemēram durvis neatvērs, bet tuvosies pultij, sistēma iedarbosies nekavējoši. Tad ir zonas ar nekavējošu signalizāciju (magnētiskie slēdži, vibrācijas slēdži, infrasarkanie detektori, infrasarkanie+ augstfrekvences detektori, trokšņa detektori) Tālāk tās pašas Rx pieminētās tampera zonas. Tad vēl nepārtrauktās darbības (24 stundu) zonas ar trauksmes pogām. Atsevišķs zonējums arī ugunsdzēsības signalizācijai, ja tā integrēta šai pašā sistēmā. Nu tad vēl bļauri un cita brehņa.
Es gan gadus 10 neesmu šitiem verķiem klāt licies, takš rādās, ka tehnoloģijas attīstība arī šmējiem garām neies. Saku to tādēļ, ka nesen nācās nodarboties ar ugunsdzēsības signalizācijas sistēmas renovāciju kādā rūpniecības uzņēmumā. Tur sistēmas princips bija tāds. Divas divvadīgas ķēdes priekš trauksmes devējiem. Katrā varēja pāri pa 100gab. sakārt, ar iespēju paplašinājumam. Bet ķēdes šamējās ieslēgtas cilpas veidā. Signāla devēji ar adresītēm. Līdz ar to signalizācija var noteikt visādu brehņu. Protams pirmkārt, ka pažars. Otrkārt, vai šamējais ir darboties spējīgs, var noteikt īso vai lūzumu vadā, tanī pašā laikā visi devēji strādā utt. Tad vēl ir visādi adrešu bloki, kur var piejūgt ierīces, kurām adreses nav, jebšu pa taisno vecos šleifus utt.
Tātad, ja pažarniekiem ir, tad drošības signalizācijai arī jau jābūt. Aparatūra droši vien dārgāka, bet kabelis toč izies mazāk :D

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: Alarm Systems (87.226.26.---)
Datums: 06/01/2008 23:13

Atkarībā no centrāles tipa, māju iespējams sadalīt līdz pat 8 atsevišķām grupām. Ejot gulēt ir iespējams uzlikt uz apsardzi ne tikai mājas 1.stāvu, bet arī piem. garāžu, saimniecības ēku, pirti u.t.t.
Dzīvokļiem izmanto tā saucamais home/away variantu, ejot gulēt, uzlikt uz apsardzi ieejas durvis.
Kabeli var ietaupīt zonas apvienojot, bet labāk to nedarīt, ja sākas nostrādes, nevar saprast, kurš slimojošās zonas devējs nostrādā (skopais maksā divreiz).
Efektīvāk izmentot dubultrezistoru slēgumu (ar tampera funkciju), t.i. kustību detektoram pietiek ar 4- dzīslu kabeli, magnētiskajam devējam 2-dzīslu.
Dažādu ražotāju iekārtas ir savietojamas, galvenais, lai barošanas spriegums būtu 12V.

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: spk (84.237.203.---)
Datums: 07/01/2008 05:05

Kļūst aizvien interesantāk!
Priekš principiālās shēmas - kādu lomu visās šajās instalācijās spēlē apsardzes firmas? Cik zinu, tās parasti iedod kautkādu radioraidīšanas ierīci, kas gadījumā ja kautkas nostrādā, padod signālus uz viņu centrālo pulti, un tad atbrauc tēvaiņi un visiem klātesošajiem sadod pa galvu.
Tas būtu tā kā OK, bet esmu dzirdējis arī baumas, ka firmas negribot ņemt apsardzē objektus, kur pašas uzstādījušas visas citas iekārtas. Vai tas tā var būt? Kā vispār labāk runāt ar apsardzes firmām, vai ir kautkas, kam jāpievērš uzmanība, slēdzot ar tām līgumus?

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: aae (84.237.172.---)
Datums: 07/01/2008 06:03

Ja iet runa par vienu privaatmaaju, diezvai kaada apsardzes firma gribees ar Tevi iipashi ko "runaat" un apspriest liigumu... buus standarta liigums un standarta serviss. Un domaaju ka nekaads "sadod pa galvu" muusdienaas vairs nenotiek :) Atkaariibaa no objekta dislokaacijas un apsardznieku noslodzes kaadu 10-30 minuushu laikaa ieradiisies auto ar labaakajaa gadiijumaa 2 sargaatajiem, kas apsekos objektu un ja Tu neesi maajaas, dos zinju uz pulti lai Tev pazvana un apstaasta situaaciju. Peec liiguma, ja kas noticis un neviens nav maajaas vinji sagaida iipashnieku, laikam bija par atsevisku cenjiku/stundaa. Liigumaa ir arii kautkaads apsargaataaju atbildiibas limits, bet nu tas liigums protams ir par labu vinjiem.
Noveeroti arii kuriozi - pagaajushaa ziemaa apsargaataaju auto ar ~20gadiigu jaunekli iekshaa ieradaas uz kaiminju maaju, kad tur nostraadaaja signalizaacija. Braucot prom, jauneklis auto ieseedinaaja kupenaa. Peec kaadas stundas ar vairaaku kaiminju paliidziibu izceelaam vinju laukaa un palaidaam taalaak dziivee... kaada tur apsardze ja shitaads droshvien uzlikts "sargaat" veselu rajonu un pat ar auto nemaak braukt :|

Re: Mājas apsardzes sistēma
Autors: EjTakTu (194.8.16.---)
Datums: 07/01/2008 15:42

Droši vien, ka apsardzes firmas tomēr labāk būs ar mieru apkalpot pašu uzstādīto aparatūru. Tas raidītājs jau parasti integrēts galvenajā kastē. un ienākumi firmai gan par aparatūras uzstādīšanu, gan apkalpošanu + apsardzi. Ja noteikti gribēsi pats likt, tad varētu būt lielāka samaksa par apsardzi ar atrunām par lielāku risku, jo paši aparatūras darbību nevar garantēt. Tā kā ceņņiks beigu beigās būs vienāds. Protams vari apsargāt pats, ja uzliec raidītāju uz GSM bāzes ;)

Iet uz lapu: 1234Nākošā
Pašreizējā: 1 no 4


Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
  *******    ******    ********    ******   ********  
 **     **  **    **   **     **  **    **  **     ** 
 **     **  **         **     **  **        **     ** 
  ********  **   ****  **     **  **        **     ** 
        **  **    **   **     **  **        **     ** 
 **     **  **    **   **     **  **    **  **     ** 
  *******    ******    ********    ******   ********  

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727