UZ SĀKUMU :: DISKUSIJAS :: SLUDINĀJUMI :: UZDOD JAUTĀJUMU

Vēlos uzzzināt :  Building.Lv Forums

Vai e-būvniecība jel ko mācīsies no e-veselības?
Autors: Raimonds1 (212.3.194.---)
Datums: 08/07/2017 12:03

Rindas kārtībā ir valstiskā e-būvniecība! Kā to nesačakarēt un uztaisīt patiesi labu?

Tā ka viena no galvenajām e-veselības neizdošanās atrunām bija, ka ministrijas ierēdņi nav jēguši uzrakstīt normālu specifikāciju pasūtījumam un vispār nav jau normāli pateikts, kam tur jābūt, tad no manis ideja - uztaisīt reālu sabiedrisku apspriešanu, kur piedalās visi, kas grib un sazīmē bildītes, kā tam ir jāizskatās un būvnieki parakstās, ka jā, tā tam ir jāizskatās un tādām funkcijām ir jābūt un visi to zin!

Tad vismaz sākuma ideju līmenī viss būtu izdarīts pareizi!

Pēc tam jau var skatīties, kas tur pa posmiem jāpakontrolē, lai nesataisa nesalāgojamu sistēmu.

Varbūt jābrauc skatīties, kā tas ir igauņiem? Vai angļiem, vai varbūt somiem? Varbūt jāpērk gatava sistēma un tik jāsaliek latviešu uzraksti uz ikonām un uzskaites tabulās?

[calis.delfi.lv]
[boot.ritakafija.lv]
Laiku pa laikam izrādās, ka kāda programma ir uztaisīta nekvalitatīva, lietotājam neērta, dārga, kāds ir sadalījis pasūtījumu trijās daļās un izstrādātāji nav pratuši viens otram paskaidrot, kā to visu salikt kopā, lai viss darbotos labi un pareizi. Daži programmētāji apgalvo, ka pasūtītāji nejēdz uzrakstīt normālu specifikāciju, kas jātaisa. Dažam labam projektam gan uzreiz redzams, ka neviens dabā nav to algoritmus pētījis, nav interesējies par lietotāja ērtumu, par to, vai tā programma saskanēs ar citam programmām, ko lieto attiecīgajā biznesa vai pārvaldes nozarē. Tāpat arī it kā labi funkcionējošām programmām gadās dažādi "sīkumi", lielākas vai mazākas problēmas jel ko atrast, visādas ikonas ar strīpām, nevis konkrētu uzrakstu, ka te tu vari sākt darboties ar rēķiniem vai datu bāzēm. Vai arī uzraksts uz ikonas "mainīt" nevis uzlikta normāla izvēlne - te ir tas un te šitas.

Un tātad - kādām zināšanām un prasmēm jābūt tam, kas sev, uzņēmumam vai valsts iestādei pasūta to programmu, kas viņam jāzin. Varbūt viņam pašam jāraksta pseidokods? Varbūt jāzin kaut kas no algoritmu teorijas? Varbūt jātur darbā mape ar kodiem vai skrīnšotiem no gatavām programmām, kā tās izskatās un jāzin, kā tās funkcionē? Ja viņš nezin, kādam jābūt konsultāciju procesam, lai tas pasūtījums būtu kvalitatīvs?

Kā pareizi būtu jāvada pats izstrādes process? Ko tad, ja liels projekts ir sadalīts? Kā pareizi visu saskaņot, lai nebūtu problēmas ar saskaņojamību?

Pats sākuma algoritms - kas ir tas galvenais, lai uztvertu to funkcionalitāti, kas ir vajadzīga klientam? Kas jādara programmētājam, lai viņš perfekti uztvertu to ražošanas, pārvaldes vai kādu citu procesu maksimāli precīzi?

Nesen ziņās pavīdēja, ka taisīšot e-būvniecību! Kas jādara, lai to uztaisītu labu? Jābrauc skatīties pie igauņiem vai angļiem, kāda ir viņiem? Jānopērk kaut kas gatavs un jāpielāgo?

Vajadzētu sākt ar attieksmi - atnāk valsts ierēdnis, programmēšanas kantora darbinieks redz, ka tas otrs ir Ierēdnis, kas nekā nejēdz. Bet pasūtīt programmu grib. Savā ierēdņa darbā paliks. Projektu koordinēs un "piedalīsies". Taču nekā daudz nejēdz. Gudrākus par sevi projektam piesaistīt nejēdz, jo baidās no tā, ka kāds pamanīs, ka tie citi ir gudrāki! Iespējams, pasūtījuma dokumentācija būs sūds!

Ko darīt kantora īpašniekam! Kādu cilvēku likt pirmajam kontaktam ar citplanētieti Ierēdni! Kādām īpašībām tādam pirmā kontakta cilvēkam jāpiemīt? Kā organizēt iepriekšēju izpēti, ko tai nozarei tur īsti vajag, pat ja ierēdnis uzskata, ka viss ir pateikts, še tev recepte, uztaisi tādu formu un miers, viss pateikts! (citādi izskaidrot, kā var uztaisīt ....., kas jādrukā vairākas minūtes un kam nav sakara ar zāļu reģistru).

Pie viena - kā preventēt kaut ko tādu e-būvniecībā.

Vispār tas ir interesants sabiedrisks fenomens, ka it kā gudru, adaptētu, specialitātē strādājošu cilvēku kopā padarīts darbs tomēr sanāk nekvalitatīvs, tas .... laikam tomēr kaut kā kumulejas un potencējas, ja vien ir tam ir specifiska vide. Tā pati jau pieminētā "barības ķēde" ar visādām atkarībām un konformismiem, kas neļauj pievērsties galvenajam darba procesam.

Nu, ja tas sākuma domu projekts būtu visiem pieejams un pat publiski apspriests, tad pēc tam nevajadzētu žēloties, cik stulbs ir pasūtītājs, visas tās problēmas un nepieciešamās funkcijas tiktu pārspriestas, pirms vispār kāds sāk kaut ko darīt.
Tad varbūt pasūtītājs nolīgtu kādus konsultantus, kas pateiktu, ko vispār vajag, ko var izdarīt, cik tas vispār parasti maksā, cik maksā uzturēšana, kā tas salāgojas ar visu ko citu, cik ērti ir ieviest izmaiņas, kas ir ar drošību, ko vajag tiešsaistē un kur var gatavas formas, kas ir pašā programmā un pirms kaut kādas sūtīšanas tik salīdzina un vēl viss kas cits, ko tik kurš var iedomāties.

Re: Vai e-būvniecība jel ko mācīsies no e-veselības?
Autors: jtdesign (83.243.94.---)
Datums: 08/07/2017 15:10

Pamain attieksm (c)gove.org

Cik nu sanācis saskarties, problēma ir visos galos, arī valsts iepirkumus vinnējušie programmētāji tik pelna naudu, ne taisa lietotājam draudzīgu produktu.

Re: Vai e-būvniecība jel ko mācīsies no e-veselības?
Autors: N iks (neīstais) (83.136.136.---)
Datums: 08/07/2017 22:28

Pati lielākā problēma šajā sistēmā ir tā, ka tu nevari nopirkt to, ko gribi - kā saimniek to darītu. Tu vari braukt pierdzes apmaiņā pie somiem, igauņiem vai sazin kur, bet gala rezultātā tev kā valsts uzņēmumam ir jārīko iepirkuma procedūra, jo tu nevari uzreiz nopirkt to, kas tev patīk, ko redzēji pie somiem, igauņiem vai kur citur, bet to gan, kas ir par visszemāko cenu.
Lai nopirktu to ko gribi, tu sāc rakstīt nolikumu, kas orierntēts uz konkrētas firmas produktu, tad kāds no iepirkuma procedūras dalībniekiem, izlasot nolikumu nojauš par to, un prom uz IUB. Process ieveklas, tevi apsūdz lobismā un aplis ir noslēdzies - sāc visu no jauna.
Diemžēl nav izdomāta nekāda sistēma valsts uzņēmumu iepirkumu procedūrās, lai vienlaikus izskaustu lobēšanu, korupciju un saņemtu vislabāko produktu par vislabāko cenu.
Uzskatu, ka tik apjomīgos iepirkumos, kā e-veselība u.c. nav iespējams uzrakstīt nevainojumu tehnisko specifikāciju. Pajautājiet sev paši, vai jūs varētu sarakstīt vienā piegājienā visu līdz pēdējai skrūvei, kas ir nepieciešams mājas būvniecībai - nekad. Tas nav iespējams. A valsts pārvaldē tas ir jāizdara, jo kad kauliņi mesti, tad viss. Ja esi, ko aizmirsis vai gribi papildus - atkal jauna procedūra.

Re: Vai e-būvniecība jel ko mācīsies no e-veselības?
Autors: Raimonds1 (212.3.195.---)
Datums: 09/07/2017 08:28

Ja tās ir datorprogrammas, tad tur ir vairāki interesanti izstrādes posmi un procesi, kuros var visu izdarīt pareizi vai tā sačakarēt, ka pēc tam būs grūti jel ko izlabot.

Piemēram, tā pati jel kādu dokumentu aizpildīšana. Tepat forumā, sākot rakstīt ailē Jūsu Vārds pirmo zilbi, uzreiz parādās izvēlne, uzlikšķini un esi jau uzrakstījis. tas pats ar e-pastu. Tā jau ir kļuvusi par ērtu standarta funkcionalitāti, kuru var novērtēt jebkurš, nav jābūt nekādam speciālistam. Un ko tad, ja pat šīs funkcionalitātes tajā programmā nav? Nu labi, tajā programmā vienā ailē būs ap 2000 izvēles variantu, otra - desmiti tūkstošu, bet tas nav nekas TĀDS, ko daudzmiljonu programmā nevarētu ielikt. Tas nosaka, vai kaut kādu dokumentu rakstīs pusminūti vai 2-3-4 minūtes.

Tad vēl tā salāgojamības un komunikācijas problēma. Nu, ja reiz tas projekts ir sadalīts starp vairākām firmām, tad komunicējiet uz stāstiet viens otram, ko tur esat sadarījuši, lai viss darbotos pareizi. Celtniecības analogs būtu, ka projekta vadītājs jau sākuma posmā intensīvi interesējas par pasūtītāja vēlmēm un nesaprašanām un piecreiz pārjautā - tiek tiešām, tu domā, ka uz šito ēku pietiks ar 200 ampēru kabeli, ko tur tur liksi iekšā tajā ēkā, cik kas tērēs? Un tad noskaidrojas, ka pasūtītājam elektrība ir tumša bilde un izrādās, ka vajadzēs vairāk, un sazarot to piegādi un projekta vadītājs panāk nelielas projekta izmaiņas, kas ļauj to kabeli izvilkt un pat nomainīt jau praktiski gatavai celtnei cik un kur vajag un izmaksas ar lielāku vai mazāku skandālu iekļauj tāmē. Lai vai kā, cik nu var, visas iespējamās problēmas mēģina apzināt jau sākuma posmā un par visiem darbiem ir skaidrība - kas, kad, kur sāka, kur beidza, kur nav līdz galam izdarīts, lai nav pēc tam jāmeklē un var viegli labot, ja nu kas.

Urbjinjekcijas pāļu izbūve
Autors: Edvīns B (136.169.15.---)
Datums: 13/07/2017 20:15

Sveiki visiem,

Vai kāds no klātesošiem varbūt varētu ieteikt kādu firmu kas spēj izbūvēt urbjinjekcijas pāļu pamatus 300d. Pagaidām pats esmu atradis tikai vienu firmu AKVA Lain, bet būtu jauki arī citas uzzināt.

Iepriekš jau pateicos :)



Jūsu Vārds: 
Jūsu E-pasts: 
Tēmas nosaukums: 
Aizsardzība pret mēstulēm:
Lūdzu, ierakstiet apakšā redzamo kodu! Tas ir tamdēļ, lai spameru boti automātiski neliktu iekšā visādu drazu.
 ********   **     **  **    **  **     **  **    ** 
 **     **   **   **   ***   **   **   **   **   **  
 **     **    ** **    ****  **    ** **    **  **   
 ********      ***     ** ** **     ***     *****    
 **           ** **    **  ****    ** **    **  **   
 **          **   **   **   ***   **   **   **   **  
 **         **     **  **    **  **     **  **    ** 

Portāls Building.Lv neatbild par ievietoto ziņu saturu, par ziņu saturu atbild to ievietotāji.




Redakcija:
building@latvijastalrunis.lv
+371 67770522
Klientu serviss:
serviss@latvijastalrunis.lv
tel. +371 67770711
fax +371 67770727